Baggrund
Læsetid: 3 min.

USA på kollisionskurs med FN-systemet

Optagelsen af Det Palæstinensiske Selvstyre i UNESCO kan føre til fornyet krise mellem USA og FN med uoverskuelige finansielle konsekvenser for FN
Udland
2. november 2011

De palæstinensiske myndigheders optagelse i FN-organisationen UNESCO under en afstemning tirsdag i Paris, kan på sigt føre til en alvorlig finansiel krise for hele FN-systemet. Det skyldes, at en amerikansk lov fra 1990 forbyder den amerikanske kongres at betale medlemsgebyr til FN og FN's underorganisationer, »der yder P.L.O. samme status som en medlemsstat«.

En senere lov fra 1994 underbygger 1990-loven ved at forbyde medlemsgebyr til »organisationer knyttet til FN, som yder fuld medlemskab til en organisation, der ikke er internationalt anerkendt som en suveræn stat«.

De palæstinensiske myndigheder anmodede i september om fuldt medlemskab som en selvstændig stat i FN. Sikkerhedsrådet tog ansøgningen til efterretning, men har endnu ikke afholdt en afstemning. Næste møde er planlagt til den 9. november.

Med den nuværende sammensætning af Sikkerhedsrådet er det usandsynligt, at palæstinensernes andragende vil opnå støtte fra et flertal på ni. USA forventes i alle tilfælde at nedlægge veto.

Massefyringer på vej

Det er efter alt at dømme de manglende fremskridt i Sikkerhedsrådet, som ligger til grund for præsident Mahmoud Abbas' og hans regerings ansøgning om medlemskab i UNESCO.

USA's reagerede prompte ved at bebude, at man ikke agter at betale et planlagt bidrag til UNESCO for 2011 på 70 mio. dollar. Det svarer til 22 pct. af organisationens årlige budget. Medmindre andre medlemsnationer — f.eks. arabiske olielande — træder til og udfylder det gabende budgethul, står UNESCO overfor massefyringer allerede fra 1. januar.

I går sagde en palæstinensisk talsmand, at man snart vil søge medlemskab i Verdenssundhedsorganisationen WHO. Andre underorganisationer som atomenergiagenturet, IAEA, Verdenshandelsorganisationen, WTO, og Verdensbanken står også på listen.

»Vi arbejder på det, en efter en. Medlemskabet af UNESCO har skabt præcedens. Det vil åbne døren til medlemskab af andre underorganisationer,« sagde Ibrahim Khraishi, repræsentant for den palæstinensiske FN-mission i Genève, til Associated Press.

Kompromis

Med mindre USA's Kongres ændrer lovene fra 1990 og 1994, vil USA i yderste konsekvens blive tvunget til at stoppe sine bidrag til alle underorganisationer, som de palæstinensiske myndigheder bliver optaget i. Hver organisation har en generalforsamling med et flertal af medlemslande, der støtter en palæstinensisk statsdannelse.

Det kan sætte en lavine i gang, hvor det historisk anspændte forhold mellem USA og FN forværres på ny — og det under en demokratisk præsident, som er mere positivt indstillet over for organisationen, end selv præsident Bill Clinton var i sin regeringstid.

Barack Obamas regering håber ifølge kilder i udenrigsministeriet — citeret af en amerikansk avis — at få sine partifæller og republikanerne overtalt til at indgå et kompromis, som kan bevare et næsten fuldt amerikansk engagement i FN-systemet.

Lige nu tror ingen på, at der er flertal i Kongressen for at ændre lovgivningen. Tværtimod truede den republikanske forkvinde for finansudvalget i Repræsentanternes Hus, Kay Granger, i går med at droppe USA's årlige bistand til det palæstinensiske styre i Vestbredden, hvis »de søger om medlemskab af FN eller prøver at komme ind ad bagdøren.«

Tværpartisk støtte

Det er Obama-regeringens faste overbevisning, at palæstinensernes FN-kampagne vil undergrave muligheden for at skabe en selvstændig stat gennem forhandlinger med Israel. Det synspunkt finder bred støtte hos begge partier i Kongressen.

Inden afstemningen i UNESCO tirsdag sendte fire demokrater og seks republikanere i Repræsentanternes Hus et brev til UNESCO's generaldirektør med en opfordring til at stoppe proceduren. En af underskriverne er den liberale Demokrat, Jesse Jackson, Jr., søn af den kendte amerikanske borgerretsforkæmper.

»Anerkendelse af Palæstina som en medlemsstat vil undergrave muligheden for at genoptage fredsforhandlingerne,« lyder det i brevet.

USA kan forblive medlem af UNESCO i to år uden at betale sit bidrag. Herefter vil landet blive smidt ud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her