Nyhed
Læsetid: 3 min.

Amnesty: Iran massehenretter for narkokriminalitet

Tusinder af narkokriminelle sidder på præstestyrets dødsgange, og alene i 2011 er mindst 488 blevet henrettet, konstaterer Amnesty International
En bøddel gør fem iranske unge mÆnd klar til offentlig hængning i byen Mashhad, 920 km  øst for Teheran. De fem er anklaget for forskellige forseelser lige fra narkobesiddelse til voldtægt. Angiveligt blev mindst 89 personer henrettet i byen Mashhad den 4. august 2010.

En bøddel gør fem iranske unge mÆnd klar til offentlig hængning i byen Mashhad, 920 km øst for Teheran. De fem er anklaget for forskellige forseelser lige fra narkobesiddelse til voldtægt. Angiveligt blev mindst 89 personer henrettet i byen Mashhad den 4. august 2010.

Udland
15. december 2011

Den Islamiske Republik Iran pådrager sig jævnligt negativ opmærksomhed i international presse og politik for sin nidkære håndhævelse af dødsstraffe. I forhold til indbyggertal (76 mio., red.) henretter ingen andre lande så mange personer som Iran, og i absolutte tal er det kun Kina, der henretter flere.

Blandt de mange lovovertrædelser, som landets islamiske justitsvæsen kan straffe med døden, er mord, utroskab, voldtægt, pædofili, ’sodomi’ (læs: homoseksualitet), apostasi (frafald i relignen) moharebeh (’at føre krig mod folket og Gud) og mofsed-e-filarz (’at sprede korruption i verden’). Den internationale kritik har rettet fokus mod, at Iran henretter mindreårige, anvender stening som henrettelsesmetode eller idømmer dødsstraf for frafald fra islam. Men denne kritik forfejler i nogen grad sit mål: Det er længe siden, at Iran har eksekveret dødsdomme over frafaldne, og siden 2002 har der været moratorium for at eksekvere dødsstraf ved stening.

Langt den overvejende del - 81 procent - af Irans henrettelser retter sig imidlertid mod dømte narkokriminelle.

Det fremgår af en ny rapport Addicted to Death: Executions for Drug Offences in Iran, som menneskerettighedsorganisationen Amnesty International (AI) udsender i dag.

Alene i 2011 er mindst 488 henrettet i Iran for narkokriminalitet, konstaterer Amnesty — og det er kun ifølge officielle kilder. Tælles de uofficielle med, stiger tallet til over 600 — en tredobling siden 2009.

AI opfordrer Iran til at opgive at håndhæve dødsstraffen som metode til at bekæmpe narkokriminalitet.

89 henrettet på én dag

»I et forsøg på at inddæmme et enormt narkotikaproblem har de iranske myndigheder kastet sig ud i et drabsorgie af svimlende proportioner, skønt intet tyder på, at henrettelser kan forhindre narkosmugling mere effektivt end fængsling,« siger AI-direktør for Mellemøsten og Nordafrika, Ann Harrison.

»I sidste ende bør Iran indstille dødsstraf for alle lovovertrædelser, men som et første skridt vil det at standse praksisen med at henrette dømte narkokriminelle (...) kunne reducere det samlede tal markant,« tilføjer hun.

Amnestys rapport omtaler angivelige massehenrettelser af fanger i Vakilabad-fængslet i Mashhad — alene ved en enkelt af disse — den 4. august 2010 — skal mindst 89 personer være blevet henrettet.

Irans myndigheder opgiver officielle tal, som ligger noget lavere: 253 henrettelser i 2010, hvoraf de 172 var for narkokriminalitet.

Ifølge AI har næsten alle retssager imod de formodede narkoforbrydere været »groft uretfærdige«, samtidig med at advokater og familier til de henrettede ofte ikke blev adviseret ordentligt om, at henrettelserne ville finde sted eller hvornår.

Hertil kommer, at de henrettede for en stor dels vedkommende tilhører marginaliserede grupper såsom etniske minoriteter eller er udlændinge, herunder især afghanere.

På de iranske dødsgange skal der sidde så mange som 4.000 afghanere, men AI kender også til tilfælde, hvor afghanere er blevet henrettet uden rettergang. Endvidere har organisationen kendskab til henrettede narkodømte, som var mindreårige.

Danmark samarbejder

AI beskriver et tragisk tilfælde, nemlig den 38-årige lastbilchauffør Mohammad Jangali fra det etniske og sunnimuslimske kouresinni-mindretal.

Han blev henrettet den 10. oktober 2011, efter at der var fundet narkotika i hans lastbil og menes at have underskrevet en ’tilståelse’ forberedt af det iranske efterretningsministerium efter at have gennemgået tortur.

Til sin død stod han fast på ikke at kende til, at der var narko i hans lastbil.

Iran har den fjerdehøjeste rate af narkorelaterede dødsfald i verden og er en vigtig transitrute for narkotikasmugling til bl.a. Europa. I de senere år har Iran fået international assistance fra flere europæiske lande og FN til at bremse strømmen af narko over dets grænser.

EU har således bevilget 9,5 millioner euro (70 mio. kr.) til et treårigt samarbejdsprojekt med Iran om bekæmpelse af narkokriminalitet, og senest har Norge, Danmark og Tyskland givet tilsagn om yderligere finansiel bistand frem til 2014 til FN’s UNODC-program om teknisk samarbejde mod narkokriminalitet i Iran.

Ann Harrison fra Amnesty siger i den anledning:

»Alle lande og internationale organisationer, der hjælper de iranske myndigheder med at arrestere personer for påstået narkokriminalitet, bør genoverveje de potentielle følger af deres bistand, herunder hvad de kan gøre for at få sat en stopper for denne bølge af henrettelser.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er positivt at man nu bekymre sig af en af de realle problemer den iranske samfund står over for.

Men at man skulle stoppe med at støtte narko kriminalitet som AI slutter af med, er direkte hen i vejret, ikke kun for Iran men for Europa ligeså.

Desuden synes jeg selvfølgelig at der er mange spin i artiklen, feks hvorfor nævnes det ikke at narko produktionen i Afghanistan er steget voldsomt? Og hvilken relation det har til henrettelserne? + mange andre spin artiklen lider af.

Men kernen i artiklen er aktuel og vigtig at diskutere.

Jeg vil supplere med youtube video jeg synes er mere eller mindre informative, og ellers belyser de problemet med visuelle billeder:

http://www.youtube.com/watch?v=r4nN9Kz-07o

http://www.youtube.com/watch?v=w-oBQY9YjUc

http://www.youtube.com/watch?v=8Ep-wtx6dp4

http://www.youtube.com/watch?v=RBlMOivDcb8

Niels-Holger Nielsen

Meget uhyggeligt. Den Iranske narkodød, er åbenbart af Mexicanske dimensioner, her er det bare staten, som går i spidsen. Det er yderst betænkeligt, at Danmark samarbejder med de iranske myndigheder om at sende folk i galgen. Hvad foregår der?
Når man henretter så mange mennesker, må der være mange uskyldige iblandt. Især når man, som i Iran anvender tortur til fremskaffelse af tilståelser.
Iran, USA og Kina går i spidsen, med barbariske retssystemer.
Man må sandelig prise sig lykkelig over, at man lever i en stat uden dødsstraf. Desværre har dødsstraf alt for mange tilhængere her i landet.

Der er hundreder af rigtigt gode argumenter imod den islamiske republik Iran.

Deres narkopolitik er bare ikke et af dem.

Hvad er deres narkopolitik Henrik?

Arash - at de f.eks. henretter pushere og at de bruger militæret mod smuglerne ved den afghanske grænse... Det kan ikke hidse mig op.

Meget andet kan.

Man henretter ikke pushere, det er tallet 500 for lav til. Man henretter store-smugler af våben og narkotika.

Jeg siger ikke at det er en løsning, og derfor spørger jeg hvad skulle de gøre i stedet? Hvad er løsningen på problemet? Hvis man ikke sætter militæret ved grænsen, for at stoppe disse smugler, hvad skal man ellers gør?

Fakta er at det er ikke kun i mellemøsten at narko problemerne vokser, men noget man ser hele verden.

Mit bedste bud på at skære ned på problemet er at bede NATO om at lave være med at støtte opium produktionen i Afghanistan.

En anden ting man kunne gøre, er at give disse smugler frit spil, så de bare kunne transportere det til Europa, hvor den egentlige marked findes. Der er kommet mange uofficielle rapporter fra området at Tyrkiet har netop en sådan politik. Så undgår man at skidtet lander i interne markeder.

Hvad synes du? (åbent spørgsmål til alle) Hvordan skal Iran løse problemet??

John Houbo Pedersen

Dødsstraf er modbydeligt, da fejl ikke kan bodes eller undgås! Men mennsker må ransage deres samvitighed!

@Naweed sas

Hvad er din pointe?
Selvfølgelig skal information berette om disse fuldstændigt forfærdelige hendelser!

At man kan frygte, at det efterfølgende kan blive brugt rent politisk er en helt anden diskussion, og jeg mener ikke man bør tilsøle denne historie med (rimelige) konspiratoriske påstande.

Lad os dog i stedet diskutere både, hvilke for færdelige ting, der foregår i verden, og også, hvordan vi som globalt samfund kan forsøge at ændre på nogle landes absurde praksis! - vi er helt enige om, at militær interventioner IKKE er den rigtige løsning. Men et fokus på dette kan måske medføre, at en række lande betinger deres økonomiske støtte af, at man ikke længere henrette personer!

Lise Østerberg Bahr

Det er til at få kuldegysninger af og man bliver totalt mundlam !

Man skulle tro vi levede i det 1600 eller 1700 århundrede - når man hører om den slags.

Mansour Heydari

Dæmp jer lige ned og gem jeres beskyldninger mod den iranske regering til senere brug! Der er en real grund for hvorfor der bliver mange henrettet i Iran, i forbindelse med narkohandel.

Iran står i frontlinjen for narkobekæmpelse mod de afghansk-pakistanske store banditter og deres iranske partnere, der skal smugle narko gennem Iran, Tyrkiet og videre til Europa.

Iran er blevet mindst to gang rost af FN for sin indsats mod narkokriminalitet.
Hver dag bliver ca. 3000 kl. narko beslaglagt af politiet ved grænserne.
Hver dag mister 3 iransk grænsepoliti livet i kampen mod narkohandlerne.

Siden Afghanistans invasion af NATO, hvor landets opium produktion er mange fordoblet (sidste vurdering: 40 gange) især i Hilmand provinsen, er narkohandel blevet en stor attraktion for mange.

Ifølge den pensionerede generalløjtnant, den pakistanke Hamed Gol, daværende chef for landets efterretningstjeneste (ISI), inden Taliban begyndte at blande sig i opiumsagen i 1994, var opiumproduktionen ca. 4.500 tons om året. Men siden Taliban strammede reglerne for dyrkningen, fald produktionen drastiske ned, så var den nede på ca. 50 tons i Talibans sidste regeringsår, og det var 2001. Men i 2009 var produktionen oppe på 6.200 ton i året. Er der nogen der ikke tro på ham, så er der også tallene fra selveste UNODC, United Nations Office on Drugs and Crime, der bekræfter ham. Ifølge kontoret, var alle involverede afghaner, inklusiv Taliban, i opiumhandel i 2008, fik en indtjening på ca. 70 mio. dollars. Men det var kun 2 % af den totale indtjening i samme år, som var på 3,4. mia. dollars. Og det er blot det officielle tal, der også kommer i alverdens aviser med jævn mellemrum, for ingen kan længere lægge låg på den amerikanske og NATOs rolle i transporten af narko i Afghanistan. Derfor er nyheden om Talibans 70 mil. dollars slet ikke vigtig for Steve Inspeep, den berømte journalist og kommentator i internetradioen NPR. Han skriver: »But that's not the real news. The real news is what's missing: If our enemies aren't taking as much money as we thought to provide protection to the source of raw material for 90 % of the world's heroin, then who is providing that protection? Apparently, the answer is: our friends.« (aug. 2009). Så var det heller ikke mærkeligt, at talsmanden for det afghanske ministerium for bekæmpelsen af narko, Zolmai Afzali, fortalte i oktober samme år, at NATO-landene samarbejdede ikke med den afghanske regering i narkobekæmpelsen i landet.
Ifølge den russiske General, Mahmud Gareev, den tidligere officer i Afghanistan, tjener USA ca. 50 mia. dollars om året af den afghanske opiumhandel, og det er mere end nok for at dække de militære udgifter i landet. Samtidig mener han, at den afghanske opium udgør 80 % er den nuværende verdens narkoforbrug. Andre mener at, opiumproduktionen har, i løbet af 7 år, steget 40 gange. Victor Thorn har også sit bud i samme artikel: »Afghanistan now supplies over 90 percent of the world’s heroin, generating nearly $200 billion in revenue. Since the U.S. invasion on Oct. 7, 2001, opium output has increased 33-fold (to over 8,250 metric tons a year).« Mange kilder er enige om, at der findes ca. 330 laboratorier i de NATO kontrollerede områder i landet, hvori flere opiumsbaserede narko, som heroin, produceres døgnets rundt. Det er slet ikke overraskende for nogen, at opiummarkerne udvides mere og mere, især i Hilmand Provinsen, hvor NATO styrkerne har kontrol over. Så er det heller ikke underligt, at hovedparten af den afghanske narko transporteres til Europa og nogle af de NATO-venlige stater, gennem tre NATO kontrollerede lufthavner i Afghanistan.

Så, det var blot en glimt af NATOs mission i Afghanistan. Og så en tak til Niels Ivar Larsen for denne artikel.

@ Niels Holger-Nielsen
Jeg troede ikke at du vil blive påvirket af sensationelle nyheder og analyser så let.

Billedet ligner det billede vi så i Costners Robin Hood, som havde til formål at vise Prince Johns ondskab.

Her ser vi det så i 2011.

Og så er der fand'me nogen, der hjernedødt forsøger at retfærdiggøre det.

Billedet ligner det billede vi så i Costners Robin Hood, som havde til formål at vise Prince Johns ondskab.

Her ser vi det så i 2011.

Og så er der fand'me nogen, der hjernedødt forsøger at retfærdiggøre det.

Uanset det faktum at et land som Iran ligger i en af verdens frontzoner, hvad angår narkoproblemer, ændrer det intet ved, at fuldbyrdet dødsstraf er statsautoriseret overlagt mord!

Dan Johannesson

Ok, dvs ligesom i USA? Bare hængning i stedet for dødelig indsprøjtning med Novos gift? Ikk?

altså, der er intet i vejen med at sammenligne det der sker i Iran med hvad der sker andre steder rundt omkring, at der er så nogen der skriger til himlen når USA nævnes i det sammenhæng tja, fred være med det.

Et meget bedre eksempel ville jeg mene man kunne finde i Asien, f.eks Thailand og flere som har dødsstraf for netop narkosmugleri og netop fordi at de ligesom Iran er i en region hvor produktion af disse er høj, og at de som en nation har et stort image problem overfor omverden hvis de ikke slår hårdt ned på netop narkosmugling, her kan man nævne at i 2010 blev 708 personer dømt til døden hvoraf 220 af dem var narkorelaterede.

Men dødsstraf for narkosmugling i regioner hvor det bliver produceret er ikke ualmindeligt, for at sende det signal at man slår hårdt ned på det.

708 personer dømt til døden hvoraf 220 af dem var narkorelaterede, i Thailand

Det giver ingen mening at forsvare Iran bare fordi USA er Irans Fjende !.

Der er ret beset ikke meget mening i at forsvare nogle af disse nationer; Eller for dens sags skyld,andre nationer der praktiserer dødsstraf.

Opium er religion for folket eller var det ikke omvendt?

Arash Shariar spørger hvordan Iran skal løse problemer, der tilsyneladende ikke bare forsvinder selvom man henretter på samlebånd.

Bortset fra diverse forebyggende metoder, internationalt samarbejde mv, så nævnes legalisering ofte som en løsning på mange forhold herinde. Personligt foretrækker jeg at sætte ind overfor markedet ved at begrænse efterspørgslen gennem stofbehandling af dem, som allerede har et uløseligt problem, og så ellers være konsekvent over for nye brugere bl.a. med krav om aflæggelse af rene test, hvilket man tilsyneladende godt kan finde ud af ifm forholdsvis harmløs doping.

Hvordan det ser ud med henrettelser i Thailand, et andet temmelig religiøst og efter min mening ikke særlig demokratisk land, skal jeg ikke kunne sige præcist. Men ifølge en Amnesty side var topscorelisten for henrettelser i 2010

Kina (flere tusinde),
Iran (252),
Nordkorea (mindst 60),
Yemen (flere end 53)
USA (56).

Informations krigsforberedelser og dæmonisering

Informations seneste søm i irankisten, implicit Ondskabens Aksis 2011, er kørt i stilling i dag med Niels Ivar Larsens seneste skud på stammen ”Irans Massehenrettelser”. Her udpeger Larsen Iran implicit som Ondskabens Aksis 2011 – mens andre i avisen udpeger Rusland, Syrien, Kina og … Pakistan? Flere lande tilføjes vel senere med USA's evindelige ekspanderende krigsliderlighed og Information som medløber. Hvis Information skal gøre sig fri for denne anklage skal Information udvise mere proportionalitet.

Al dette samtidig med at USA selv fortsætter med at henrette retarderede, handicappede, 14 årige børn, bare for at nævne nogle få eksempler. Herudover, fængsler USA fattige mennesker på livstid for at stjæle en pizza, hvis det er sket 3 gange – eller for at stjæle mad til deres sultende børn, hvis de altså er blevet snuppet 3 gange. Jf. Three Strikes and You´re Out. There is No Mercy over there.

Hvad er værst? Henrettelse af pædofile, børn, handicappede, narkosmuglere m.fl., som finder sted i enten USA eller i Iran? Og hvad med Saudi Arabiens netop henrettede og halshuggede kvinde for sort magi. Information, hvad med at behandle USA, Saudi Arabien, Bahrain hverken mere eller mindre skævt end Iran?

Min mening er at al dødsstraf er ren og skær barbari og skal afskaffes. Alt i alt er Iran ikke et mere skidt land end USA, med sidstnævntes dødspatruljer, hvor selv amerikanere i eller udenfor USA kan dræbes uden rettergang! Ikke kun amerikaner, men dig og mig kan nu dræbes vilkårligt af nynazisterne over there. Deres kriminelle drones dræber uskyldige kvinder og børn hver eneste dag. Dette er morderiske krigsforbrydelser så det batter!

Dødsstraf skal afskaffes i både USA og Iran og alle mulige andre steder, selvfølgelig. Men vi skal ikke indrulleres i Vestens aktuelle krigsforberedelser imod Iran eller noget andet land, bare fordi Vesten har brug for at aflede egne sociale og økonomiske problemer. Fordi mafia banksters og politiske medløbere belønner finansielle terrorister med bonuser og bankpakker efter at have stjålet landenes værdier.

Stemningen overalt i Vesten oppiskes aktuelt til krig imod ”Ondskabens Aksis” = Rusland, Syrien, Iran. Senere Kina. Det er krigsskruen uden ende.

Iran er ikke så slet et land, så vi skal piskes op og gøres klar til krig. Nej tak! Faktisk har vi i Vesten allierede os med lande som er værre, f.eks. Saudi Arabien. Hellere ikke her skal vi føre krig, fordi der findes langt bedre veje til fred og fordragelighed mellem landene.

CIA var en af de store spillere i narkotikaeksport i Vietnam, så er det sært, at opiumsproduktionen er forøget siden amerikansk overtagelse af Afghanistan?
Ja hvad skal Iran da gøre?
Som et par debattanter her gør opmærksom på, så gøres der meget mere fortræd af wall street og ligesindede, end de relativt få henrettelser der sker i Iran. Vist er det ucuviliseret, men er det civiliseret med de hundrede tusinde, som er døde i både Irak og Afghanistan for at "befri" dem? Eller alle dem der sulter ihjæl i afrika, når vi ved at al nød i verden næsten udelukkende er et resultat af økonomisk politik, og at naturlige forhold såsom tørke faktisk kun er bidragende faktorer?

Debatørerne bedes respektere, at emnet for artiklen er henrettelser i Iran.

Debatvært
Espen Fyhrie

Robert Ørsted-Jensen

ingen behøver demonisre Iran - præsteskabet og deres muslimske venner gør arbejdet selv - helt uden at andre behøver bidrage eller deltage

Troels Schmidt, så din meningsløse pointe er at hver gang en artikel omhandler Iran dømmer folk til døden og henretter dem skal USA med ind som modvægt?

Skal Iran så også ind som modvægt i alle USA kritiske artikler?

Det kan man da kalde "hvadmed alle de andre" i ekstrem stil...

Det er evident at artiklen er ment så man kan pege finger, dette godt understreget med at en debattør kan summere artiklen ned til 2 linjer. (Læs Henrik Jensen svar på mit første spørgsmål.) Og jeg må give ham, mere end de to linjer Henrik skriver har denne artikel ikke oplyst os. (Jeg vil egentlig gerne vide hvad andres tanker er mht dette?? Synes i at i er blevet meget klogere mht henrettelser og narkotika i Iran? Efter at have læst denne artikel??)

Når de diverse debatørerne er færdige med denne praksis, med at pege finger, kunne vi så komme videre og diskutere på en højere plan hvad en løsning kunne være? Kunne vi bevæge os op af stigen og forøge vores viden ud over de to linjer "man" ved om Iran og dets "narkotika politik"?

Henrik Wagner

Du skriver om en løsning, men åbenbart har man indført noget lignede, og jeg synes i hvert fald ikke at det har været tilstrækkeligt. Se den første link til youtube i min første kommentar. Jeg valgte bevidst videoer/kilder der ikke stammer fra iranske medier...

Desuden skriver du om internationalt samarbejde, hvilket du kan læse i denne artikel at AI er imod. Hvad er din holdning til dette?

Robert Ørsted-Jensen

fundamentalt set er artiklen skrevet af Amnesty international og det er ikke en afdeling af CIA - bare sådan for at gøre opmærksom på et lille forhold af en vis betydning som flere synes at overse

Robert Ørsted-Jensen

Løsningen er klar Arash Shariar - afskaf præsterstyrer - sådanne kan ikke bruges til andet end mord på aandre og dødstraf i et omfang som kun kan sammenlignes med Kina (så sandelig ikke med USA der har man knapt dødstraf i sammenligning)

Robert O Jensen

Det er din løsning?? Iran bliver til paradis imorgen hvis hvis landet bare stoppede med at henrette 500 stærk bevæbnet kriminelle narko smugler. Hvor end jeg ville ønske du havde ret, tvivler jeg stærkt på det...

Desuden er det denne form for simplificering af komplekse mekanismer jeg så Information ikke fodrede os! Man formå hverken at oplyse eller interessere læseren i emnet.

Det er sku ikke så simpelt som at man skal stoppe henrettelser. Så lidt som jeg ønsker at tro på dets forbyggende effekter, så giver det landet, (iranerne, pøblen) en slags "tryghedsfornemmelse" at man henretter disse.

Hvorfor nævnes der feks ikke i artiklen at mange målinger viser at Iranere er for dødsstraf?? Hvad har "præstestyret" overhovedet med denne sag at gøre?? Er man så påvirket af denne krigspropaganda Troels Schmidt skriver om, at man ikke kan finde ud af at difference mellem en kulturel forståelse og en politisk??

Heri ligger der en anden kritik til Informationen der ikke formå at oplyse og give en nuanceret billede af sagen.

Ellers ja man kan have en snobbet holding som den Lise Østerberg Bahr skriver. Jeg ville nu heller starte med at slå op i sin kalender og konstatere at det er 2011 i dag og senere måske slå op i en historie bog, og finde ud af hvorfor udviklingen i de forskellige kultur har været forskellige.

Ja, jeg bliver også tit overrasket når jeg ser andre mennesker der ikke er kloner af mig...

Paste fra en sideløbende tråd:

"I Iran kan mord, voldtægt, væbnet røveri, narkosmugling og utroskab straffes med dødsstraf."

Tjah; Der skal nok meget store forandringer til før Iran kan henregnes til de civiliserede lande.

At komme narkokriminalitet til livs rækker ikke; De statsautoriserede myrderier vil fortsætte alligevel.

Arash Shariar

Min mening om internationalt samarbejde er at, det er højst nødvendigt og ikke kun i dette spørgsmål, men at det kræver reelt samarbejdsvillige statsledere, som ikke forfalder til stolthed, nationalisme, fjendebilleder o.lign. for lettere at opnå genvalg. Men en sådan udvikling kunne jo også starte nedefra gradvist med mere kritiske og oplyste befolkningsgrupper.

Ellers nævnte jeg flere mulige løsninger som nok bør kombineres, men mit er engelsk kun til husbehov. For mig at se er en vigtig del af problemet, at der uanset hvor mange man straffer, altid vil stå nye parat, som er villige til at løbe risiko, dødsstraf eller ej, ikke mindst unge som føler sig usårlige eller folk i problemer. Så min holdning er at man bør bekæmpe markedet ved at begrænse efterspørgslen.

Jan Aage Jeppesen

Troels Schmidt skriver:

"Hvad er værst? Henrettelse af pædofile, børn, handicappede, narkosmuglere m.fl., som finder sted i enten USA eller i Iran?"

USA henretter ikke pædofile, børn eller handicappede (med lav IQ). Heller ikke narkosmuglere eller 'med flere'.

Ingen er blevet henrettet i USA uden at vedkommende direkte eller indirekte har forårsaget end anden persons død.

Og ingen er blevet henrettet i USA for en narkotikaforbrydelse, selv om dette ikke anses for at være i strid med forfatningen.

Så den sammenligning er helt ude i hampen. Det man kan bebrejde både USA og Iran er, at de overhovedet anvender dødsstraf, hvilket per definition er overlagt drab på en forsvarsløs og passiviseret person. Den eneste begrundelse for at opretholde denne barbariske straffeform er, at den tilfredsstiller et hævninstinkt i befolkningen.

Mine forrige kommentarer på denne tråd blev fjernet da redaktøren muligvis mener at jeg har krænket noget i en eller anden form. Jeg har dog stadig ikke fået svar selv om jeg har skrevet til vedkommende.

Så jeg prøver igen, uden at møde censur

Alle dem som står og forsvarer USA for deres humane politik bør engang imellem læse de nyheder som ikke kommer fra "Mainstream kanaler". Og jeg holder ikke med Iran eller sympatiserer med dem.

For nylig blev Troy Davis henrettet, selvom ingen vidner eller DNA beviser, beviste at han var skyldig. Og lignede sager dukker op i ny og næ.

Jeg mener stadig at vi skal diskutere USA's rolle i verdens konflikter og især "Rotschilds" indflydelse på politik både i USA og i resten af verden.

Mansour Heydari

@ Carsten Hansen

Skal Iran tilslutte sig den ”civiliserede verden”?
Nej tak! Lige den her civilisation, som du taler om, har ført verden til nye barbarisme. Iranerne kan tydelig sig hvor I er endt hen efter 500 års moderne barbarisme. Se blot hvordan pengemagten tager jer i næsen og slæbe rundt hvor den vil, og I følger efter som slaver. Kan du sige hvorfor I civiliserede mennesker kastede tusindevise tons bomber over hovedet på hinanden under anden verdenskrig? Hvor kom Hitler og Mussolini fra? Fra Mellemøsten måske?

Anders Sørensen

@ Heydari: Det er svært at se, at Iran har formået at skabe noget særligt attraktivt alternativ til denne civilisation. Et retssystem i forfald, hvor rekord mange henrettes på særdeles svagt bevisgrundlag. Et styre, der har behov for omfattende politisk, social og kulturel censur i forhold til befolkningen for at fastholde magten. En olieøkonomi i krise præget af omfattende korruption og voksende inflation og arbejdsløshed. Et styre, der gang på gang kommer på konfrontationskurs med ikke blot Vesten, men hele det internationale samfund, og hvis stærkeste allierede - Assads regime i Syrien - må se sine egen befolkning rejse sig i protest.

Verden har godt af flere kulturer og civilisationer, der tvinger hinanden til udvikling. Verden er i dag præget af multipolaritet - også i forhold til civilisationer - hvor den såkaldte vestlige civilisation blot udgør en blandt flere poler.

Persien var engang en civilisations-pol blandt flere andre. Men det er næsten 1500 år side, at det daværende persiske rige blev erobret. Og dagens islamiske republik under først Khomeini og siden Khamenei har udviklet sig til et helt særligt fænomen. Det er ligesom Nordkorea blevet en modpol, som alle andre distancerer sig fra og ingen tiltrækkes af.

Artiklen drejer sig stadig om statsautoriserde henrettelser i Iran.

Hvad angår skidt og møg i Vesten kan vi tage i andre tråde !.

Kære Jan Aage Jeppesen, du skriver:
"USA henretter ikke pædofile, børn eller handicappede (med lav IQ)."
Men, Jan Aage, desværre har du ikke ret. Bare en hurtig smagsprøve, på hvor galt det står til i USA kan læses og ses på Democracy Now, Internet TV stationen - klik på:
http://www.DemocracyNow.org

Se nedenfor:
Børn henrettes i USA.
Newly Discovered DNA Evidence Proves Death Row Juvenile Innocent – klik på:
http://www.democracynow.org/2003/4/23/newly_discovered_dna_evidence_prov...
--------------------------------------------------
Despite a US Supreme Court Ban, Texas Continues to Send Mentally Retarded Criminals to Death Row:
A 2002 Supreme Court ruling allowed states to set their own definitions of mental retardation to decide who meets the criteria for execution. Instead of adopting the Supreme Court's accepted clinical … - klik på:
http://www.democracynow.org/2010/1/12/despite_a_us_supreme_court_ban
------------------------------------------------------------------
"Dr. Death" Agrees to Stop Evaluating Mentally Disabled Texas Death Row Prisoners
- click on: http://www.democracynow.org/2011/4/21/dr_death_agrees_to_stop_evaluating
-------------------------------------------------------------------
The state of Virginia executed forty-one-year-old Teresa Lewis last night despite claims that she was borderline mentally retarded with an IQ of seventy-two. – click på:
http://www.democracynow.org/2010/9/24/headlines#6

Se Flere henrettelser i USA – klik på:
http://www.democracynow.org/search?query=retarded+executed&commit=Search

De offentlige hængninger er rent skuespil for folket og tjener intet andet formål end at brutalisere, terrorisere og samle folket i en hadefuld stemning mod de som er udråbt til at være regimets og troens fjender.

Herunder vil der være links som viser hvordan disse afskyelige hængninger finder sted og det er tydeligt at det ikke handler om ordenshåndhævelse men om at styre folket via had og vrede rettet mod forbrydere, hvad enten de narkohandlere, homoseksuelle eller blot tilhører den forkerte etnicitet eller sekt..

Irans brug af offentlige henrettelser viser med al tydelighed hvor regimets respekt for indvidets rettigheder ligger og den perverse brutalitet det udsætter sin befolkning for.

Jeg beklager på forhånd de stødende og afskyvækkende billeder samt lyd disse videoer indeholder men vover man alligevel at se disse bør det gøres med lyd på for at få det fulde billede af ondskaben i det iranske regime - beklager bruget af ordet 'ondskaben' men jeg kunne ikke finde på en mere dækkede beskrivelse.

Se bort fra kommentarerne til videoerne, bag de hårde og afstumpede bemærkninger er de blot udtryk for en psykologisk overlevelsesmekanisme:

http://theync.com/media.php?name=24960-new-video-from

http://theync.com/media.php?name=24905-hang

http://theync.com/media.php?name=23182-bus-execution

http://theync.com/media.php?name=22801-from-the-crowd

http://theync.com/media.php?name=18163-new

http://theync.com/media.php?name=15894-new-video-from-iran

http://theync.com/media.php?name=1880-guy-in-iran-hanged-in-front-of-crowd.

http://theync.com/media.php?name=1185-3-convicted-rapists-hanged-to-deat...

http://www.liveleak.com/view?i=518_1190245078

http://www.liveleak.com/view?i=2a0_1185106657

Til moderator: Det er ikke min mening at støde eller provokere men at dokumentere det iranske despotis behandling af det iranske folk og dets manglende respekt for liv. Hvis dette indlæg bliver fjernet har jeg fuld forståelse for det og jeg undskylder på forhånd hvis jeg har overtrådt Informations forum etikette.

Mansour Heydari

@ Anders Sørensen

Du snakker om Iran og dets:
”retssystem i forfald” (det er ikke andet end løgn og propaganda. Desuden ser jeg dette forfald også i vesten, plus meget mere…)

”omfattende politisk, social og kulturel censur” (denne slags har eksisteret i jeres undervisningssystem, skolebøger, medier osv. i mange århundrede.)

”økonomikrise” (ja tak! Vesten har det så fint med økonomien, som hele verden kan se!)

”Korruption” (ikke mere end i mange steder i verden og hermed vesten).

”konfrontationskurs med ikke blot Vesten, men hele det internationale samfund,” Ja, du har helt ret, hvis internationalsamfundet bestod af USA, Israel, England og nogle andre vestlige lande, hermed et par små vasalstater.

Verden er ”multipolaritet”, Ja, jeg kan tydelig se hvor åben du er, når det handler om andres rettigheder, selvbestemmelse og udviklingsmønstre.

”vestlige civilisation blot udgør en blandt flere poler”. Nemlig. Og den er også på kraftig nedtur, så at vesten ligner nu en såret slange, der snore sig og spreder ild og gift. Alene det at Iran beriger uran, for at spare olie, har fået ”den internationale samfund” til at få ondt i r…en!

Hvad forventer du at Iran skulle opnå efter blot 32 år, når vesten ikke har fået en F. i 500 år under modernitet og sekularisering?

Du snakker om Khomeini og Khamenei som har udviklet Iran til ”en helt særligt fænomen”. Ja, den Islamiske Republik har smidt den anakronistiske Pahlavi-regime, som blev støttet af vesten i mere end 70 år, ud af porten for altid. Nu er Iran ved at genfinde sin islamiske identitet, både politisk, social og kulturel. Det kan godt være at der er problemer og uretfærdigheder undervejs, men det er ikke det der gælder. Det vigtigste er at landet udvikler sig i den rigtige retning og på alle måder, bliver rigere, mere selvstændigt og en mønstre for mange andre islamiske lande i området. Ja, det er ”fænomenet”, som vesten ikke kan lide, men det er iranerne bedøvende ligeglade med. Verden er ikke kun vesten, som du selv har skrevet. Heldigvis er der mange andre poler i verden, som er meget mere civiliserede end vesten, og har mere forstand på gensidig forståelse og respekt, end vesten har.
Nu ved du hvor jeg står hen. Uansigt hvad du skriver, har jeg svaret lige ud af posen! Så lad være at hefte dig til noget, du ikke kender noget til. Iran er ikke dit område. I øvrig, det var slet ikke dig, jeg skrev med, hvorfor blander du dig i andres sager?

Mansour.

Jeg har set at du har rettet et indlæg til mig.

Men jeg kan ikke se at det har noget med dødsstraf at gøre, så jeg har ikke reageret.