Baggrund
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Frispark: Dansk stjernespiller sat af holdet i Fjernøsten

Den danske udviklingsminister måtte aflyse sit besøg i Myanmar, da USA og Hviderusland meldte sig på banen
Den danske udviklingsminister måtte aflyse sit besøg i Myanmar, da USA og Hviderusland meldte sig på banen
Udland
7. december 2011

»Hvad med danske rettigheder?« kunne Danmarks udviklingsminister, Christian Friis Bach (R), have sagt, efter at hans første planlagte og højprofilerede besøg i Myanmar den. 1.-5. december blev aflyst.

Den selverklærede rettighedsminister havde ellers i en pressemeddelelse set frem til »at undersøge, hvordan Danmark bedst kan støtte de gryende forandringer i [Myanmar] og sende et stærkt signal — både til de demokratiske kræfter, men også til regeringen — om, at Danmark er rede til at styrke sit engagement i [Myanmar,]«

Højt på listen stod mødet med demokratiikonet Aung San Suu Kyi, men besøget blev aflyst kun få dage før, det skulle finde sted. Ifølge Udenrigsministeriet var begrundelsen, at ingen ministre havde tid til at møde Friis Bach, da Hillary Clinton havde valgt at besøge landet samtidig.

Hillary og Hviderusland

At Hillary står øverst på listen, kan man jo ikke bebrejde nogen. Men efter en tilbundsgående undersøgelse i Myanmar kan Information nu afsløre, at det måske ikke var den amerikanske supermagt, men i stedet Hviderusland, der midlertidigt degraderede Danmark til det internationale B-hold.

Da den amerikanske udenrigsminister den 1. december ankom til Myanmars nye pompøse hovedstad, Nay Pyi Daw, blev hun mødt af kæmpe skilte, der bød velkommen — til Hvideruslands statsminister. Hviderusland tilhører ellers ligesom Myanmar, Cuba og Iran klubben for outposts of tyranny. Det kaldes også ofte Europas sidste diktatur.

Dagen derpå bragte Myanmars regerings surrealistiske avis New Light of Myanmar Hvideruslands statsminister på forsiden, og stjernespilleren Hillary på side 2. Man kan kun spekulere på, om Friis Bach ville være endt på bagsiden — eller på udskiftningsbænken — hvis han havde fastholdt sin plads på besøgsholdet?

På dagen, hvor den danske minister skulle have været samtalepartner, diskuterede Hvideruslands udsendinge bilateralt samarbejde inklusive geologiske projekter og fælles bilproduktion med Myanmars regering.

Sats på det grønne

Måske er Myanmars øverste ledelse bare mere interesseret i postsovjetiske spilleragenter og glorværdig amerikansk football end de rettigheder, Friis Bach — eller ’Frisparket’, som han kaldes blandt tidligere kolleger — gerne vil uddele til udviklingslande?

Eller også skal Danmark slå på sine grønne styrker. Norge har på det seneste haft held til at gennemføre flere ministerbesøg, hvor man har lovet Myanmar støtte til miljøudviklingsprojekter og teknisk bistand til at bygge vandværker. Måske kan også danske erfaringer med bæredygtig grøn udvikling sikre Danmark en fast plads på holdet. Hvem ved — måske har Aung San Suu Kyi brug for et miljørigtigt køretøj, når hun i de næste par måneder skal rejse rundt i fjerne egne af landet under sin valgkampagne.

Friis Bach har tidligere klaget over ’generalernes grådige garager’, men også advaret mod isolation af landet. Hvad kan være mere symbolsk og konkret dansk udviklingsbistand til det gryende demokrati end den Ellert, der med ministerudnævnelsen og dertilhørende ministerbil nu er blevet overflødig i rettighedsministerens garage?

Udenrigsministeriet håber at gennemføre ministerbesøget til Myanmar i januar 2012.

 

Sara Olsen skriver af sikkerhedsgrunde under pseudonym fra Yangon.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sara

Hvad fik dig til at nævne disse lande "tilfældigt", frem for så mange gode kandidater, ude i verdenen?

Du skriver: "Myanmar, Cuba og Iran klubben for outposts of tyranny."

Anders Sørensen

Det er selvfølgelig er omsonst at skulle liste alle tyrannier i verden. Men for den interesserede er her Freedom House 2011 liste:
http://freedomhouse.org/uploads/fiw11/CombinedAverageRatings(IndependentCountries)FIW2011.pdf

De tre nævnte lande er med i en klub på ikke mindre end 26 lande med betydelig indskrænkning i den personlige og politiske frihed.

hej Arash Shariar,
det er ved en fejl blevet redigeret ud af artiklen, at der stod "outposts of tyranny ifølge den amerikanske udenrigsminister". Det er altså noget, som Hillary Clinton havde udtalt.
vh Lotte FK

:) Så giver det en del mere mening.

Det vil uden tvivl komme som et chock for mange danskere, men Danmark har ikke mere den store bevågenhed i Østen. Faktisk mener man derude, at der er andre måder at gøre tingene på, end den danske.

Læs eksempelvis denne kronik af J.Ørstrøm-Møller, den tidligere danske ambassadør i Singapore, og stadig boende dér:

http://www.b.dk/kronikker/vestligt-demokrati-virker-bedst-i-vesten

Det er desværre noget vi må vænne os til.