Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Nye beviser lægger atter en dæmper på Gingrich-kampagne

Endnu en gang er Newt Gingrich, republikansk kandidat til primær-valget, kommet i mod-vind med en række beviser, der under- støtter anklagen om, at den hjerteløse kandidat forlod sin kone, mens hun var syg af kræft. Nu hiver Gingrich dog parrets fælles datter ind i debatten
Udland
29. december 2011

Først glemte han at samle underskrifter ind til at stille op i sin hjemstat Virginia, og nu er den republikanske kandidat til primærvalget Newt Gingrich kommet i forklaringsproblemer, når skilsmissen til hans første kone skal udredes. Anklagen lyder, at Newt Gingrich anmodede om skilsmisse, imens hans kone var dødssyg af kræft og lå indlagt på hospitalet i 1980. Han skulle tilmed have givet følgende forklaring på skilsmisseanmodningen til sin nu tidligere ven Leonard H. ’Kip’ Carter:

»Du og jeg ved begge, at hun hverken er ung eller smuk nok til at blive førstedame.«

Men nu tager Newt Gingrich til genmæle og hiver sin datter, Jackie Gingrich Cushman, ind i kampagnen. Hun var 13 år, da forældrene blev skilt og hævder, at moderen, der også hedder Jackie, slet ikke var døende, men derimod blot på hospitalet for at få fjernet en godartet tumor. I datterens kampagnetale hævder hun tilmed, at Newt Gingrich stik imod mediernes skræmmekampagne rent faktisk besøgte konen på hospitalet af god vilje og ikke for at tale om en kommende skilsmisse. Hun tilføjer yderligere, at det senere hen skulle vise sig at være konen, datterens moder, der søgte om skilsmisse.

Nye beviser

Nu afslører nye beviser i sagen dog det stik modsatte. Den amerikanske tv-kanal CNN kunne forleden fremvise skilsmisseanmodningen fra d. 4. juli 1980. Tv-stationen opsnusede dokumentet, der angiveligt havde ligget hengemt i en skuffe på et kontor siden 1994. Her står det sort på hvidt, at det var den republikanske kandidat Newt Gingrich, der anmodede sin daværende kone Jackie Battley om skilsmisse. Og en gammel artikel fra Was-hington Post underbygger billedet af en kynisk mand:

»Han kan sige, at vi har talt om det i ti år, men sandheden er, at det kom som en kæmpe overraskelse,« sagde Jackie Battley til avisen i 1985. Ikke alene forlod han den kræftsyge kvinde, ekskonen påstår yderligere, at Newt Gingrich heller ikke var interesseret i at yde økonomisk støtte til den syge kvinde og deres fælles barn, efter at han forlod dem.

Den tidligere ven af familien, Leonard H. ’Kip’ Carter tilføjer igen en sigende detalje til historien og fortæller, hvordan kirken indsamlede penge til den nødlidende familie, fordi Newt Gingrich ikke ønskede at give familien »en øre, inden han fik dommerens påbud om det.«

 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her