Nyhed
Læsetid: 1 min.

Chirac svindlede for 10,5 millioner

Frankrigs ekspræsident har fået to års betinget fængsel for korruption. Han svindlede for millioner af kroner
Udland
16. december 2011

Den franske ekspræsident Jacques Chirac svindlede for 1,4 millioner euro — eller næsten 10,5 millioner kroner — i sin tid som overborgmester i Paris, skriver nyhedsbureauet AFP.

Ekspræsidenten blev i går dømt for korruption og magtmisbrug ved en domstol i Paris. Domstolen slog fast, at Jacques Chirac forsøgte at fremme sit politiske parti, det tidligere RPR, ved at fuske med offentlige midler, da han var Paris’ overborgmester fra 1977 til 1995.

Ekspræsidenten er dømt for at have oprettet 19 kommunale stillinger i administrationen fra 1990 til 1995. Men stillingerne var pure opspind, og lønnen, der blev udbetalt af kommunen, gik i stedet til ansatte fra hans eget parti.

Ifølge lektor i fransk ved Københavns Universitet Henrik Prebensen vil dommen dog ikke vække store følelser hos franskmændene: »De fleste franskmænd vil trække på skuldrene over det her. De vil tænke, at sådan har det altid været i landet. Så længe politikerne ikke putter pengene i egen lomme, så anses det nærmest for at være idealistisk, at de støtter deres eget parti,« siger han.

Paris kommune droppede at deltage i retssagen mod Chirac, efter at de to parter indgik forlig, og Chirac betalte en erstatning for tabt arbejdsløn på 2,2 millioner euro (næsten 16,5 millioner kroner). Chirac betalte godt 3,7 millioner kroner ud af egen lomme.

I sin lange politiske karriere har Chirac været sat i forbindelse med en række korruptionsskandaler, men han er aldrig blevet dømt.

Flere andre store personligheder er dømt i samme sag. Deriblandt den tidligere premierminister og nuværende udenrigsminister, Alain Juppé, der har en betinget dom for at have misbrugt offentlige midler.

Den nu 79-årige Chirac, der er den første franske ekspræsident, som stilles for retten, fastholder sin uskyld. Dommen lyder på to års betinget fængsel. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her