Læsetid: 3 min.

EU: Vi venter på resten af verden

To dage inden klima-topmødet lukker ned, leverede EU’s miljø-formand, Jo Leinen, og miljøkommissær Connie Hedegaard en bredside mod verdens store CO2-udledere
Udland
8. december 2011

DURBAN, SYDAFRIKA — Godt 48 timer fra klimatopmødets afslutning er der endnu ingen gennembrud i de forhandlinger, der skal sikre, at verden i fællesskab forpligter sig til at reducere udslippet af drivhusgasser.

EU-landene har meldt ud, at de vil binde sig til nye forpligtelser, når Kyoto-protokollen løber ud i 2012. Men kun hvis verdens andre store udledere samtidig accepterer en køreplan for en fremtidig global klimaaftale.

»Ingen skal betvivle EU’s vilje til at forpligte sig. Vi kan ikke forlade Durban tomhændet,« lød det i går fra EU’s miljøkommissær, Connie Hedegaard, der samtidig gjorde opmærksom på, at EU blot står for 11 procent af verdens samlede udslip af drivhusgasser og derfor ikke kan rede klodens klima alene.

»Vi binder os, men vi skal være sikre på, at de andre store udledere også accepterer at binde sig på sigt,« sagdeConnie Hedegaard, der arbejder for, at der laves en køreplan for en fremtidig klimaaftale, der senest i 2020 inkluderer alle verdens store udledere.

Nye udledere

For selv om det i dag er EU, USA og resten af den udviklede verden, der har de højeste udslip pr. indbygger, så vil det billede se meget anderledes ud om ganske få år. Allerede inden 2020 vil en kineser udlede lige så meget CO2 som en europæer, og selv når man tager højde for de historiske udledninger og måler helt tilbage til år 1900, så vil Kina i 2035 have lukket mere CO2 ud i atmosfæren end EU.

Derfor mener Connie Hedegaard, at det er tid til at flytte fokus. Væk fra EU og de lande, der ønsker at indgå i en opfølger til Kyoto-protokollen, og over på de lande, der fortsat ikke vil binde sig.

»Jeg synes, det er utroligt, at vi bruger så megen tid på at tale om lande, der tilsammen udleder måske 15 pct. af verdens CO2-udslip i stedet for at bruge tiden på at tale om de lande, der står for de resterende 85 pct.,« lød det fra Connie Hedegaard.

Beskeden var rettet mod Kina og Indien, som EU lige nu forhandler med. Men ifølge Connie Hedegaard ser det fortsat sort ud: »Kina mener ikke, at de er klar, og Indien vil ikke.«

Arrogante og dumt

Klimaansvarlig i Verdensnaturfonden John Nordbo er enig i, at der skal indgås en international bindende aftale, men kan dog godt forstå særligt den indiske tilbageholdenhed over for EU’s pres:

»Ser man på det fra indisk side, så virker det en anelse brutalt, at det er dem, der skal karakteriseres som de fod-slæbende,« siger John Nordbo og fortsætter: »Det er klart, at i en international bindende aftale skal også Indien have forpligtelser, ingen tvivl om det, men havde alle verdens lande et udslip pr. indbygger svarende til Indiens, så havde vi jo slet ikke noget klimaproblem.«

Derimod kører USA nærmest på frihjul, og hverken EU eller andre store nationer lader længere til at tro på, at USA overhovedet kan regnes med ind i en aftale.

»USA vil ikke have en bindende aftale, og for mig er det i det hele taget lidt uklart, hvad USA egentlig vil,« siger Connie Hedegaard. Det gælder ikke bare på spørgsmålet om en klimaaftale, men også i forhold til andre lovmæssige tiltag, der skal reducere udslippet af drivhusgasser.

EU-landene har vedtaget, at der fra begyndelsen af det nye år bliver lagt en ekstra skat på flytrafikken. Men Repræsentanternes Hus i USA har rådet de nordamerikanske flyselskaber til at ignorere den europæiske beskatning.

»Det er jo både arrogant og dumt. Arrogant fordi vi naturligvis skal respektere hinandens love. Og dumtfordi de åbenbart nægter at anerkende den udfordring, vi står overfor,« lød det fra formanden for EU’s miljøudvalg, Jo Lienen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Roberts fra Grist er en af USAs skarpeste miljøjournalister. Han har for nylig gjort rede for hvor meget der skal nås og hvor lidt tid vi har til at nå det.

http://www.grist.org/climate-change/2011-12-05-the-brutal-logic-of-clima...