Læsetid: 2 min.

Millionlån presser Tysklands præsident

Anklager om korruption kaster den tyske præsident, Christian Wulff, ud i hans livs politiske stormvejer. Indtil videre afviser statsoverhovedet kritikernes krav om, at han bør træde tilbage
I en kort tale i går beklagede Tysklands forbundspræsident, Christian Wulff, sit 3,75 mio. kr. store private lån af en rig ven som skødesløshed.

I en kort tale i går beklagede Tysklands forbundspræsident, Christian Wulff, sit 3,75 mio. kr. store private lån af en rig ven som skødesløshed.

Jesco Denzel

23. december 2011

BERLIN — »Det var ikke korrekt adfærd, og det er jeg ked af,« sagde den tyske forbundspræsident, Christian Wulff, i går i en kommentar til historien om, at Wulff i sin tid som ministerpræsident i Niedersachen har draget finansielle fordele af sine personlige venskaber med rige forretningsmænd.

Oplysningerne har ifølge et voksende kor af kritikere, herunder en stor del af Tysklands borgerlige politikere, svækket statsoverhovedets moralske integritet og troværdighed i en grad, der burde udløse hans tilbagetræden.

Tidligere på ugen har både medlemmer af opposition såvel som antikorruptionsorganisationen Transparency International opfordret Christian Wulff til at lægge alle kortene på bordet. Wulff har generelt været særdeles fåmælt om affæren og har i stedet beskyldt sine kritikere for »unødigt at hvirvle støv op«.

I Berlin i går stod præsidenten endelig frem på et hasteindkaldt pressemøde, hvor han søgte at udlægge sine handlinger som et resultat af skødesløshed. I en afmålt tale beklagede Wulff tillige fejl i sin offentlige kommunikation om affæren, og samtidig afviste han de stadig mere højlydte krav om tilbagetræden fra både medier og politikere. I stedet meddelte Wulff i utvetydige vendinger, at han vil fortsætte sit embede, der primært er af symbolsk karakter.

Løj præsidenten?

I sagens centrum står et privatlån i omegnen af 500.000 euro (3,75 mi0. kr.), som Wulff og hans hustru i 2008 lånte af Edith Geerskens, der er gift med finansmanden Egon Geerskens, en nær ven af Wulffs fader.

Pengene, der blev udlånt til særligt gunstige renter, anvendte ægteparret Wulff til at finansiere et huskøb i byen Grossburgwedel.

Allerede i 2010 svarede Wullf, der dengang var ministerpræsident i Niedersachsen, på en forespørgsel fra De Grønne i landdagen i Hannover, at han ikke havde personlige forretningsforbindelser til Egon Geerskens.

Med henvisning til, at lånet kom fra Erika Geerskens, ikke hendes mand, har Wulff via sin pressetalsmand siden fastholdt, at hans udtalelse i landdagen i Hannover var korrekt.

Kritikere i den tyske presse har imidlertid mistænkt præsidenten for bevidst at lyve for landdagen i forsøg på at sløre sin forbindelse til Geerskens.

Blandt andet kunne magasinet Spiegel citere Egon Geerskens for i forbindelse med lånekontrakten at have talt om »mine penge«.

Onsdag bekræftede Wulffs advokat, at Egon Geerskens har været involveret i forhandlingerne om betingelserne for det omstridte lån.

Andre rige forbindelser

I løbet af ugen valgte Wulff imidlertid at give pressen indsigt i sine private papirer hos advokatfirmaet, men de fremkomne oplysninger har ikke fået mildnet af den pressede præsident, der også er kommet i pressens søgelys for i perioden 2003-2010 at tilbragt en række ferier i boliger, der ejes af forskellige indflydelsesrige erhvervsmænd med base i delstaten Niedersachsen, hvor Wulff indtil 2010 var ministerpræsident for CDU.

Under hele affæren er Christian Wulff blevet støttet af forbundskansler Angela Merkel, der i 2010 udpegede sin partifælle til den borgerlige regerings præsidentkandidat. Også flertallet af tyskerne støtter deres præsident. Ifølge en meningsmåling for tv-stationen ARD mener 70 procent, at Wulff bør blive i embedet.

Noget tyder imidlertid på, at Wulffs problemer ikke vil forsvinde foreløbig.

»Nu venter vi på en politisk undersøgelse, eksempelvis i landdagen i Niedersachsen,« siger den socialdemokratiske generalsekretær Andrea Nahles i en kommentar til gårsdagens pressemøde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Georg Christensen

Tysklands nuværende præsident, er ikke andet end en "skade", som bare bør fjernes hurtigst muligt.

En sørgelig Tysker, som bare forsøgte at følge med, (havde han noget med kampen, om VW og Porse at gøre) dengang, da aktiekurserne gik op og ned?.

Hans lille hus (et eller andet sted), kan jeg som Europæer ikke acceptere, det bør Tyskerne heller ikke gøre.

Hilsen: Dansk/Tyskeren.

Georg Christensen

"Wulff" manden, har midstet sin troværdighed.

Det er for sent, ballet er forbi.

Hilsen fra en: Dansk/Tysker, nærmere betegnet (Schleswiger), hvor nord og syd er ligegyltigt.

Fortidens krige, har vi lært af, i fællesskab, er vi forlængst på nye veje, med og uden vores "politikere".

Niels-Holger Nielsen

Vores samfund er ikke bedre end at korruption er en nærliggende mulighed. Når man nu har fået indflydelse af ikke specielt idealistiske grunde, Desværre er den offentlige hukommelse ret kort. Hvem husker længere, at en stor del af begge de britiske, dominerende partier havde snablen dybt nede i de offentlige kasser? En fransk præsident, som polstrede sin valgkamp med kommunale midler, som var stjålne? Ure, kjoler, habitter og hvad de folkevalgte nu er valgt for at promovere. Det kan godt være, at Danmark er et af de tre mindst korrupte lande i verden, men siger det så meget? Går den, så går den. Om ikke for andet, så fordi *modstanderne' er lige så anløbne. Vi kan alle være med til at vælge, men det er ikke os alle, der vil være med til at betale. Ekstra, forstås.