Læsetid: 3 min.

Nye oplysninger belaster forsvaret i sag om fangeudlevering

En bataljonsrapport dokumenterer, at danske soldater i 2004 medvirkede ved arrestationen af 36 irakere, der senere blev tortureret i irakisk politis varetægt. Ny retsmedicinsk undersøgelse bekræfter torturhistorie
19. december 2011

I december sidste år kunne Information via Wikileaks-dokumenter afsløre, at danske soldater ved en aktion kaldet Operation Green Desert i Irak i 2004 havde taget irakiske fanger, der efter udleveringen til det irakiske politi blev udsat for tortur.

I går kom yderligere dokumentation for tilfangetagelsen frem i dagbladet Politiken via forsvarets egen fortrolige bataljonsrapport. Heri hedder det blandt andet om Operation Green Desert:

»På grund af ændringer i sidste øjeblik var den danske bataljon nødt til at blive involveret i selve ransagnings- og arrestationsfasen. Dette vanskeliggjorde den ansvarsfordeling, man tidligere var blevet enig om.«

Netop i efteråret 2004 havde den danske militære ledelse besluttet at lade de irakiske sikkerhedsstyrker eller britiske soldater stå for de formelle anholdelser. Dermed kunne Danmark undgå eventuelle brud på FN’s Torturkonventions artikel 3. Ifølge den må ingen krigsdeltagende stat udlevere personer til en anden stat, hvis der er vægtige grunde til at antage, at disse vil blive udsat for tortur.

Og som Information tidligere har beskrevet, var der bestemt vægtige grunde: Koalitionsstyrkerne var i løbet af foråret 2004 vidne til, at irakisk politi torturerede fanger, og de blev også advaret af Røde Kors om tortur af fanger i irakisk politis varetægt.

Det Internationale Rehabiliteringscenter for Torturofre (IRCT) har iværksat en undersøgelse af fem af de 36 irakiske fanger. Den danske retsmediciner Jørgen Lange Thomsen, der har 28 års erfaring i at undersøge torturofre, fløj til Jordans hovedstad, Amman, for at møde irakerne.

Slået, hånet og sparket

Efter at have foretaget fysiske undersøgelser og gennemført samtaler med irakerne om symptomer og oplevelser har Jørgen Lange Thomsen sendt sin rapport til IRCT. Heri konkluderer han ifølge Politiken, at der er tale om »grov, langvarig fysisk mishandling, der dermed defineres som tortur.«

Om fire af irakerne konkluderes det, at være »meget sandsynligt«, at de er blevet udsat for tortur, om den femte, at det er »sandsynligt«.

Alle fem er blevet slået, hånet og sparket under forhør. En fik elektrisk stød på brystkassen, en anden blev hængt op i kroge i loftet og tævet. Flere blev udsat for den såkaldte ’papegøjepind’, der indebærer, at man får en stav mellem knæhaserne, får håndled og ankler bundet sammen og bliver slået på de blottede fodsåler.

Til Politiken fortæller to af irakerne, at de er sikre på, at det var danske soldater, der anholdt dem tilbage i 2004.

Ligesom ’G’ fortalte i sit vidneudsagn gengivet i Information i 2010, fortæller de, at soldaterne havde det danske flag på skulderen. En af dem tilføjer endog, at han taler og forstår engelsk så godt, at han sagtens kan vurdere, hvornår det tales som modersmål. Han afviser dermed, at der kunne være tale om, at han og de andre fanger skulle have forvekslet britiske soldater med danske.

Den daværende bataljonschef John Dalby afviser over for Politiken, at irakerne var danskernes ansvar. Han siger, at de britiske og danske soldater først blev sendt ind for at ransage huse, efter at det irakiske politi havde foretaget anholdelserne. Han siger endvidere, at det var briter, der stod for afhøringen af fangerne på basen Shaiba Logistics Base, inden de igen blev udleveret til det irakiske politi.

Jurister har flere gange kritiseret det danske forsvars ’omgåelse’ af FN’s Torturkonvention, og i Politiken kritiserer også forsvarsminister Nick Hækkerup metoden:

»Det er godt nok folkeretligt sådan, at den, der lægger hånden på skulderen af en anholdt, er ansvarlig for hans skæbne. Men man kan ikke søge helle ved at lade andre tage ansvaret, og derfor skal der heller ikke være en instruks i dansk forsvar om, at danske soldater skal afholde sig fra at tage fanger«, siger Nick Hækkerup.

Advokat Christian Harlang lægger i denne uge sag an mod den danske stat på vegne af de fem irakere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu