Læsetid: 3 min.

Rig og fattig i Rusland

De bor ofte ved siden af eller over hinanden. Rig og fattig. Forskellen er alarmerende stor, men uanset hvad er de enige om, at de ikke vil stemme på det siddende styre. Alligevel vil medierne i dag meddele, at Putins parti har vundet stort
5. december 2011

Et højhus med mange forskellige lejligheder, nogle fattige, udlejede, andre rige og nyrestaurerede, men beboerne er enige om mange ting: De er trætte af Putin og hans ’kontrollerede demokrati’, som efter alt at dømme valgte at ’vælge’ Putins parti i går og vælger at ’vælge’ Putin selv til præsident igen marts.

»De vil gerne have, at vi får så mange børn som muligt,« siger Julija Panina i sin beskedne treværelseslejlighed i udkanten af Moskva.

»Jeg synes, jeg har gjort, hvad jeg kunne«. Og det har hun sandt for dyden. Hun og hendes mand har seks børn. To fra hendes første ægteskab, to med hendes nuværende mand. To adoptivbørn.

»Jeg er hjemmegående husmor, selv om jeg er uddannet tekniker og egentlig drømte om at danse ballet,« siger Julija, der er 45 år gammel, men trods de mange børn mere ligner en på 35.

»Staten har hjulpet os med denne lejlighed, men vi kan ikke få det til at løbe rundt med min mands løn, som er på 11.000 rubler (2.200 kr.) og med min støtte fra staten på 6.000 (1.200 kr.) rubler. Vi kan ikke leve af det længere, og der er ingen steder at hente hjælp,« siger Julija i den velordnede lejlighed, hvor en pige skal være ballerina, en anden skal spille klaver, og en tredje skal dyrke gymnastik.

Julija og hendes mand har stemt, men ingen af dem stemte på Putins parti Et Forenet Rusland.

»Vi stemte begge på ’Ruslands patrioter’, for vi går ind for en fælles russisk fremtid for os og vores børn,« siger Julija, der ikke tror de nuværende ledere, Putin, Medvedev og Et Forenenet Rusland over en dørtærskel. De tror heller ikke på det nationalistiske parti Ruslands Patrioter, men nogen skal de jo stemme på, siger Julija.

»Der er ingen sammenhæng mellem, hvad de siger, og hvad de gør — størstedelen af vi russere lever i dyb fattigdom, mens få lever i ekstrem rigdom og velstand.«

Russisk velstand

Det kan man opleve i det samme ejendom, hvor hun bor med hele sin familie.

Et par etager længere oppe i højhuset bor ægteparret Fefilov med deres to halvvoksne børn. Han er en af Ruslands mest kendte krigskorrespondenter på tv. Han tjener 150.000 rubler (30.000 kr.) om måneden, tilhører den nye velhavende middelklasse, der ejer den nyistandsatte lejlighed og har råd til at sende sine børn på gode private skoler og til at tage på ferie i udlandet. Men han sætter også sit liv på spil som krigskorrespondent, når han da ikke fisker med sin gamle far ved datjaen ved Volga.

Taler ikke om penge

På etagen imellem Vadim Fefilov og Julija Panina bor en anden familie. De har mange penge. Så mange, at de ikke taler om dem. Familiens overhoved er Aleksandr Maltsjin, som har en succesrig business med handel med tobak, te og kaffe.

»Det går strygende, men jeg kunne godt tænke mig ikke at forgifte mine medborgere med tobak i stedet ville jeg gerne ind i en produktion af noget sundt og godt, men det er meget svært her. Jeg har ikke stemt endnu, men går nok hen og stemmer på det eneste mulige alternativ til det korrupte Et Forenert Rusland — Et Refærdigt Rusland,« siger Maltsjin.

»Ja, vi er en del af den nye russiske middelklasse. Vi har råd til at leve godt, vi rejser til udlandet en gang om året — Egypten, Malta og Cypern. Og er glade og taknemmelige for det. Vi føler os som en del af Europa, men vi er bekymrede for udviklingen her.«

Aleksandr Maltsjin serverer te og kager fra sit firma og fortsætter:

»Systemet under Putin er gennemkorrupt — det ved alle. Jeg tørster efter retfærdighed, retssystem, demokrati, ro og juridisk orden. Til præsidentvalget i marts vil jeg dog stemme på Putin, ikke fordi han er den bedste for os, men fordi Medvedev ikke stiller op. Medvedev har gjort rigtig meget godt: Han har forbedret politiet og retfærdigheden i landet. Jeg er optimist og håber, at mine børn vil komme til at leve i et demokratisk retssamfund. Det tror jeg også, at Medvedev håber.«

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu