Læsetid: 3 min.

Samvittighedens stemme

Den tjekkiske forfatter og tænker Václav Havel startede i det absurde teater, blev flere gange fængslet for sin systemkritiske kunst og endte som præsident for det land, han mere end nogen anden førte ind i demokratiet. Richard Swartz, der flere gange har mødt Havel, skriver nekrolog over sin ven
Havel nåede som pensionist at skrive et sidste skuespil, ’Afsked’.

Havel nåede som pensionist at skrive et sidste skuespil, ’Afsked’.

MICHAL CIZEK

19. december 2011

Den Václav Havel, jeg kendte, var langt mere dissidenten end præsidenten.

Let stammende, beskeden på grænsen til det generte indfandt han sig punktligt til vores møder på cafeer eller i halvvejs glemte hjørner af Prag, møder som ikke var mere hemmelige, end at vi måtte regne med, at der sad en eller anden civilklædt politimand ved et bord i nærheden. Det forstyrrede ham ikke. Overvågning, forhør og fængsel hørte til hans hverdag.

Allerede som dissident var han unik i Østeuropa. Václav Havel var aldrig kommunist, opvokset i en højborgerlig og rig familie i Prag, som efter kommunisternes kup i 1948 skulle tabe alt, hvad den ejede.

Den unge Havel blev nægtet en videre uddannelse; hans klasserejse gik hurtigt fra toppen til bunden. Det bidrog sikkert til hans syn på livet som noget i grunden halvvejs uvirkeligt, som både absurd og teatralsk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Georg Christensen

Jeg nød virkelig også denne mand, hans start i politik, var vanvittig, og det samme blev hans slutning.

Det, som ærger mig mest, er, når ærligheden forsøger at politisere sig går det næsten altid galt.