Læsetid: 4 min.

Somalias islamister udfordres for alvor

Med diskret opbakning fra USA, Frankrig og FN har den Afrikanske Union samt nabolandene Kenya og Etiopien sat tommelskruerne på al-Shabaab
Den Afrikanske Unions 9.000 mand store fredsstyrke i Somalia, AMISOM, har de seneste måneder taget kampen op mod al-Shabaab. Planen er at fordoble styrken og få FN til at udvide mandatet, så styrken også kan operere uden for hovedstaden Mogadishu.

Den Afrikanske Unions 9.000 mand store fredsstyrke i Somalia, AMISOM, har de seneste måneder taget kampen op mod al-Shabaab. Planen er at fordoble styrken og få FN til at udvide mandatet, så styrken også kan operere uden for hovedstaden Mogadishu.

Elyas Ahmed

7. december 2011

Somalias militante islamister har for første gang i flere år fået ørerne i maskinen. I al ubemærkethed har en ny front bestående af den Afrikanske Unions fredsstyrke AMISOM samt nabolandene Kenya og Etiopien sat de Taleban-lignende fanatikere under voldsomt militært pres.

I hovedstaden Mogadishu har AMISOM fået kontrol med størstedelen af byen, i syd har en 2.000 mand stor kenyansk invasionsstyrke kurs mod al-Shabaabs finansielle livline, havnebyen Kismayo, og nu rykker også den etiopiske hær ind i landet fra vest.

Momentum

Det er første gang, at al-Shabaab, der siden 2009 har styret hele det sydlige og centrale Somalia, for alvor udfordres.

Vendepunktet kom i sommer, da den Afrikanske Unions fredsstyrke skiftede taktik og begyndte at bekæmpe al-Shabaab fra hus til hus i stedet for at besvare militsens angreb med bombardementer af de — ofte civile — områder, hvor al-Shabaab gemte sig.

Når AMISOM pludselig har fået succes, skyldes det ifølge den danske Somaliaekspert Joakim Gundel, at den Afrikanske Union valgt at bryde det meget begrænsede fredsbevarende mandat, som styrken har fået af FN.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu