Nyhed
Læsetid: 3 min.

En vellystig verdensmands fald

Mens et amerikansk magasin har afdækket en mulig sammensværgelse mod Dominique Strauss-Kahn i New York, har den tidligere Valutafonds-direktør for første gang udtalt sig til fransk presse om indblanding i prostitution
Skandalerne omkring detroniserede Dominique Strauss-Kahn optager tilsyneladende ikke længere franskmændene. Samtidig har et amerikansk magasin har afdækket en mulig sammensværgelse mod den tidligere IMF-chef.

Skandalerne omkring detroniserede Dominique Strauss-Kahn optager tilsyneladende ikke længere franskmændene. Samtidig har et amerikansk magasin har afdækket en mulig sammensværgelse mod den tidligere IMF-chef.

RICHARD DREW

Udland
2. december 2011

PARIS — Det var en på ny skandaleramt Dominique Strauss-Kahn, DSK, der i sidste weekend kunne læse den undersøgende journalist Edward Jay Epsteins gennemgang af mystiske omstændigheder ved hans anholdelse for seksuelt overgreb på en stuepige på Sofitel-hotellet i New York d. 14. maj i år.

Strauss-Kahn, der indtil anholdelsen var chef for Den Internationale Valutafond, IMF, er anklaget for at have været indblandet i organiseret prostitution af kvinder fra den franske by Lille i perioden 2009-2011 — helt frem til dagen før affæren i New York.

DSK, der tilsyneladende er blevet afsløret af en række afsendte sms’er, udtalte sig for første gang til den franske presse torsdag, hvor han indrømmede at at have deltaget i en række såkaldte »vellystige aftener«, men nægtede at have været vidende om, at der var tale om »betalte piger«.

Epsteins afsløringer af de mistænkelige omstændigheder i New York kan ses som en bekræftelse af mistanker om et komplot mod IMF-chefen, som længe har været udbredte blandt franskmændene. Til spørgsmålet om, han har været udsat for et komplot, svarede imidlertid kun 49 procent af franskmændene »ja« og 51 procent »nej« i en meningsmåling i avisen Le Parisien tirsdag. Denne fordeling har ikke rykket sig markant sammenlignet med tidligere meningsmålinger.

En forklaring kan være, at franskmændene har nået et mætningspunkt i sager, der betragtes som værende »under bæltestedet«.

Som den lokale bager på Bastillepladsen i Paris siger: »Vi er godt og grundigt trætte af at høre om DSK. Der er andre alvorlige problemer, der optager os i Frankrig i dag. Særligt den stigende arbejdsløshed. Vi er bange for at det skal gå os, som det er gået vores naboer i Spanien.« (hvor 20 procent af arbejdsstyrken står uden arbejde, red.)

Bageren mener ikke længere, DSK er interessant for franskmændene, særligt efter at François Hollande siden det socialistiske primærvalg midt i oktober har været socialisternes præsidentkandidat: »DSK er et overstået kapitel nu. Vi er videre.«

BlackBerry-mysteriet

Blandt Epsteins afsløringer er, at DSK på dagen for det hævdede overgreb havde bedt sin hustru, Anne Sinclair, om at finde hjælp til at undersøge sit elektroniske udstyr. En ven havde nemlig advaret ham om, at mindst én af de private e-mail, han havde sendt fra sin BlackBerry-mobiltelefon, var blevet læst af medlemmer af Frankrigs præsident Nicolas Sarkozys parti, UMP.

BlackBerry’en spiller en særlig rolle i DSK-sagen, da den efter episoden på Sofitel er forsvundet sporløst. Og funktionen, der gør det muligt at spore telefonen, er blevet deaktiveret 45 minutter efter den seksuelle kontakt mellem DSK og stuepigen, som ifølge Epsteins afdækning maks. varede seks minutter mellem kl. 12.06 og 12.13 den dag.

Epstein afslører også, at en videoovervågning viser to hotelansatte juble, give high-fives og danse i tre minutter, straks efter de havde hørt stuepigen beskylde DSK for seksuelt overfald. Optagelsen har angiveligt haft en betydning for DSK’s efterfølgende frifindelse.

Derudover fremhæver, Epstein, som også flere medlemmer af det franske socialistparti tidligere har gjort det, en række »politiske forbindelser« mellem hotellets ejer, Accor, den franske efterretningstjeneste og medlemmer af UMP.

Den franske indenrigsminister, Claude Guéant, beskriver alle anklager om en sammensværgelse mellem UMP og de ansatte på Sofitel som ren »fantasme-snak«. Også den tidligere chef for hotelkæden Accor, René Georges Querry, afviser, at der er tale om en »jubelscene« på hotellet.

UMP afviser

Den franske højrefløj har i den forløbne uge anklaget Epstein for at bygge sine afsløringer på hypoteser og for at være optaget af store skandaler. Derudover afvises afsløringerne som et forsøg på at så tvivl om Sarkozys parti, UMP’s, troværdighed blot fem måneder før det franske præsidentvalg. DSK har meddelt, at han ingen kommentar har til de nye afsløringer.

Ifølge kilder tæt på DSK, forlader han ikke længere sit hjem i frygt for personangreb. I Frankrig forlyder det, at DSK spiller skak for at slå tiden ihjel. Den franske avis Le Monde beretter, at DSK er buret inde i sit »gyldne fængsel« (hans overdådige lejlighed i Paris, red.) og har mistet opbakningen i socialistpartiet; ifølge andre franske medier er han personligt og politisk »på afgrundens rand«.

Med henvisning til rækken af sexskandaler udtaler en af DSK’s tidligere kolleger i Paris: »Følelsen, vi står tilbage med, er ikke bare skuffelse, det er vrede. Vi er alle blevet hårdt mærket af denne sag.«

Men den franske presse graver sultent videre efter nye afsløringer, så de næste kapitler kan blive skrevet: Var det virkelig stuepigen — eller måske snarere butleren — der stod bag en af den nyere franske histories mest magtfulde skikkelsers fald fra tinderne?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Engelsted

Ligesom en paranoid godt kan blive forfulgt, kan en sybarit godt blive lokket i en sex-fælde. Jeg elsker konspirationsteori og er sikker på, at DSK er blevet et (let) offer for en sammensværgelse, så jeg håber, at Information holder os up to date med sagen.

"Kussen er et farligt dyr" - sagde den unge radiomekaniker Jørgensen tit til mig, da jeg som 17 årig var arbejdsdreng på radiofabrikken Neutrofon. Det er efterhånden gået op for mig hvad han mente.

Går Sarkozy mon rundt i søjlegangene og mumler :

"Der er ikke noget at komme efter, der er ikke noget at ..., der er ikke noget , der er ikke ... " ?

Robert N Gjeertsen

"..er anklaget for at have været indblandet i organiseret prostitution af kvinder "

Af HVEM ??

Robert N Gjeertsen

Og nej Sayan Sarkozy går ikke rundt og mumler, han har travlt med at planlægge hvordan han skal give et par hundrede milliarder mere af Franskmændenes penge til hans velgørere i Rothschild-banken ..

I det stadig puritanske og hykleriske Vesten, er der ikke noget der kan fælde en politiker som en (muligvis påstået) 'sexskandale'. Man kan sende folk i krig og bombe uskyldige indfødte, føre asocial indkomst- og skattepolitik, flå mennesker i skat, og røvrende gud og hvermand, det er helt OK, blot der ikke er sex indblandet.

Jeg synes det skal nævnes at den omtalte "sejrsdans" ifølge andre kilder, kun varede 8 sekunder og at Epstein er en bekendt af Strauss Kahns forsvarsadvokater. Ellers er der materiale til en rigtig god film i det her, med en masse saftige detaljer. Oliver Stone hører du efter ???

En femterangs forvrøvlet sladderartikel, der ikke hører hjemme i en seriøs avis!