Nyhed
Læsetid: 4 min.

Verden er frustreret over sneglefart i EU

Kravet om hurtig handling for at redde verdensøkonomien fra et nyt styrtdyk vokser. Verdensbanksdirektør Robert Zoellick frygter, at den udbredte kreditklemme vil skade væksten i de store nye markedsøkonomier
Verdensbanksdirektør Robert Zoellick frygter, at handlingslammelsen i EU vil kaste Verden ud i en ny økonomisk krise.

Verdensbanksdirektør Robert Zoellick frygter, at handlingslammelsen i EU vil kaste Verden ud i en ny økonomisk krise.

Brian Snyder

Udland
2. december 2011

BOSTON — Den politiske handlingslammelse i eurozonen kan i løbet af kort tid ende med en ny global økonomisk recession — kun to år efter den sidste lavkonjunktur i kølvandet på finanskrisen i USA.

Det forudser Verdensbankens direktør Robert Zoellick. Han talte tirsdag ved et debatforum på Harvard University.

Zoellick er især bekymret for de negative konsekvenser af kreditklemmer (hvor banker holder igen med udlån pga. tab, red.) i de nye markedsøkonomier, der har stået for to tredjedele af den globale vækst i de sidste tre år: »Europæiske banker trækker kapital tilbage fra Central- og Østeuropa og de store udviklingslande. Det betyder, at lån til finansiering af handel og industriprojekter mindskes,« siger han.

Bankernes akutte behov for kapital skyldes ifølge Zoellick flere forskellige ting.

Nye EU-regler og Basel III-aftalen vil pålægge pengeinstitutter krav om besiddelse af mere kapital end før finanskrisen i 2008. Herudover har de lidt tab ved afhændelse af sydeuropæiske statsobligationer og besvær med at bruge disse før i tiden så sikre værdipapirer til at rejse lån på interbankmarkedet.

Depotindehavere i sydeuropæiske banker har desuden overført penge til Schweiz og Tyskland, selv til danske banker.

Flugt fra Østeuropa

Som modtræk er de berørte banker begyndt at trække kapital i udenlandske filialer og investeringsfonde tilbage. I denne uge pålagde Østrig sine banker at begrænse udlån til banksektoren i Østeuropa og på Balkan. Formålet er at beskytte Østrigs høje kreditværdighed.

Italienske Unicredit og tyske Commerzbank skærer også deres aktiviteter ned i Østeuropa. Hvor velstående lande som Polen og Tjekkiet ikke burde have problemer med at finde købere til udenlandske bankfilialer, står det værre til i lande som f.eks. Bulgarien, Rumænien og Ungarn — for ikke at tale om Ukraine, siger Erik Berglöf, cheføkonom hos den Europæiske Udviklingsbank, til Financial Times.

En lignende kreditklemme i Østeuropa under finanskrisen for tre år siden blev løst gennem ’Wien-initiativet’, hvor EU, den Østeuropæiske Udviklingsbank, Europæiske Investeringsbank og den Internationale Valutafond (IMF) gik sammen om at yde lån til seks lande.

Men på det tidspunkt var der nok penge til rådighed inden for eurozonen. I dag vil vestlige EU-lande formentlig sætte de østeuropæiske landes interesser i anden række og primært tænke på sig selv, forudser Berglöf.

Vending i august

Kreditklemmen på de internationale lånemarkeder er blevet så alvorlig, at en gruppe centralbanker onsdag gik sammen om at halvere private bankers gebyrer ved optagelse af lån i dollar hos deres nationalbanker. Den begrænsede adgang til lånefinansiering i international handel — som domineres af dollaren — anføres som en væsentlig grund til centralbankernes initiativ.

Tal viser, at vendingen for de nye markedsøkonomier kom i august.

Verdensbankdirektøren ser to årsager: I juli blev det på et topmøde i eurozonen afsløret, at Grækenland ikke kunne opfylde kriterierne for optagelse af nye EU-lån. Og i august førte en strid mellem demokrater og republikanere om at hæve USA’s gældsloft til et kreditagenturs nedskrivning af landets kreditværdighed.

»Disse to begivenheder havde en chokeffekt på de nye markedsøkonomier,« forklarer Zoellick.

»Siden august har der været et fald på børsmarkederne på 20 pct., det er blevet dyrere for regeringer og firmaer at finansiere lån og disse landes valutaer har mistet værdi,« påpeger Verdensbankdirektøren, der før har været USA’s viceudenrigsminister og handelsrepræsentant.

De politiske følger af handlingslammelsen i eurozonen er også foruroligende.

»Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der sker, hvis de nye demokratier i Nordafrika og Mellemøsten kommer i en kreditklemme på grund af eurokrisen,« siger Zoellick.

OECD’s pessimisme

Den seneste økonomiske rapport fra OECD i Paris bekræfter hans pessimisme.

Her forudsiges en lavere økonomisk vækstrate i nye markedsøkonomier som Kina, Indien og Brasilien, selv hvis det skulle lykkes for EU-lederne på deres topmøde i næste uge at enes om en styrkelse af det finanspolitiske samarbejde i eurozonen, og den Europæiske Centralbank efterfølgende forstærker sine støtteopkøb af statsobligationer fra de mest gældstyngede lande i EU.

OECD’s økonomer har også set på, hvilke mulige konsekvenser fortsat turbulens i eurozonen og måske en gradvis opløsning af valutaunionen ville kunne få.

»Hele OECD-området (Europa, Nordamerika, Japan og Australien, red.) vil formentlig opleve et fald i den økonomiske aktivitet, mens de 17 eurolande bliver ramt af en dyb recession,« skriver organisationens økonomer.

Et kaotisk sammenbrud vil ifølge OECD bevirke en »dyb økonomisk depression« for hele verdensøkonomien.

EU’s sneglefart

Verdensbankdirektøren er ligesom andre ikkeeuropæiske ledere forbavset og bekymret over den snart to år gamle uløste eurokrise.

»Det fortæller os en hel del om Europas internationale magt og indflydelse. På G20-mødet i Cannes var vi udefrakommende på én gang forbløffede over og følte med euroledernes manglende evne til at finde en løsning,« fortæller Zoellick.

Frustrationen over den sneglefart, hvormed uforberedte europæiske institutioner håndterer gældskrisen i de sydeuropæiske lande, er ved at koge over i et USA, som for blot tre år siden blev tillagt ansvaret for en ødelæggende finanskrise.

»Spørgsmålet er, om de europæiske ledere vil fortsætte med at tøve, famle, fejllæse situationen og se bort fra den overhængende fare, indtil de har forårsaget flere skader på verdensøkonomien, end USA gjorde i 2008,« skriver den økonomiske kommentator David Wessel i Wall Street Journal.

Selv for sofistikerede amerikanske økonomer er det svært at få et greb om eurokrisens mange komplekse aspekter — et forum, hvor mangfoldige nationale, politiske, økonomiske og institutionelle interesser støder sammen i et kaotisk virvar, og hvor den historiske erfaring peger på, at destruktion — som økonomen Josef Schumpeter sagde om kapitalismen — baner vej for kreativitet og fremgang.

Vil det også ske dennegang?

Harvardøkonomen Kenneth Rogoff håber, at enighed om et tættere finansielt samarbejde med effektive sanktioner for budgetoverskridelser på topmødet i næste uge vil kunne berettige et massivt indgreb fra Den Europæiske Centralbank.

»Jeg tror, at euroen vil overleve,« sagde han i går til National Public Radio. »Men jeg tror også, at lande som Grækenland og Portugal må opgive deres medlemskab. Den store ukendte faktor er Italien. Hvis Italien falder, truer det hele møntunionen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Hør lige her: der er ikke nogen "kreditklemme". Der

er nogle banker, der ikke vil låne ud til erhvervsprojekter og privatøkonomier, når disse engagementer overvejende sandsynligt vil give tab. Store tab. Fordi der ingen fremtid er i dem. Det er sgu da meget fornuftigt. Bankerne er bare blevet lidt mere normale.

At bankerne efter Basel III skal være mere solide har den fordel, at vi får færre bankkrak, som staten (skatteyderne) skal ind og tørre op efter.

At vi får recession eller lav vækst betyder jo ikke, at verden går i stå. Den skal bare ned i gear, og den har den god brug for, det vil gavne såvel den som miljøet og klimaet.

Mig bekendt er Italien allerede faldet i teknisk forstand, men latterlige udtalelser fra Usa, uden finanskrisen var gældskrisen ikke kommet.

Altså, verden er frustreret over vores manglende tempo mht at rette op på økonomien - og vi er frustrerede over verdens manglende tempo mht at rette op på miljøet. 1-1.

Som jeg ser det, så er det en gylden mulighed for et G-20 møde med et giv-og-tag bonanza som aldrig set før!

Go weekend alle:-)

Hele cirkusset er een stor, planlagt udsultning af de europæiske skatteslaver. Ingen befolkninger er skyld i disse såkaldte kriser, men derimod de bankkontrollerede (hovedsageligt af Goldman Sachs) regeringer i form af bevidst manipulation af renter, afledte aktier, credit default swaps, og inflation v.h.a. gement seddeltrykkeri.

Folk forstår ikke disse sammenhænge, da de ikke aner hvordan penge egentlig bliver til:
http://www.youtube.com/watch?v=Dc3sKwwAaCU

"The blunt statements of trader Alessio Rastani, who told the BBC that a larger collapse is coming, adding that Goldman Sachs 'rules the world' and cares nothing about the interests of ordinary people."

http://www.youtube.com/watch?v=HCNzzGPXk2k

Jfr. Etienne Balibar i dagens avis:

Det er efterhånden ikke længere et spørgsmål om, men hvornår, EU falder fra hinanden. Det burde derfor være en topprioritet for alle ansvarlige politikere i regionen, allerede nu at tage de nødvendige skridt, således at et sådant (forudsigeligt) sammenbrud kan få mindst muligt ødelæggende konsekvenser for befolkningerne. Som en sidste enkeltstående handling, kunne de jo passende enes om et forpligtende og altomfattende indgreb mod den globale finanskapital. Som det derefter måtte være op til de enkelte nationer at administrere i dialog med befolkningerne.

Så kunne man håbe på, at de enkelte nationer var i stand til at etablere relativt kapitaluafhængige systemer. Som kunne danne baggrund for mere omfattende organiseringer på globalt plan om 50-100 år. Det ville nok i de enkelte lande kræve oprettelse af regionale økonomier, af en sådan størrelse og række vidde, at det var muligt for befolkningerne at styre dem politisk. Den mulighed er i øjeblikket ikke-eksisterende, som det tydeligt turde fremgå af situationen.
www.bloggeroeven.blogspot.com

Ib Jørgensen, du er den perfekte slave. Du efterspørger præcis dét som er Den Nye Verdensorden går ud på, og som er detaljeret beskrevet af bankkartellerne og deres håndlangere, nemlig en FN-kontrolleret verdensregering, ny fælles verdensvaluta, verdenshær og opløsning af vores suveræne nationer.

Så får oligarkerne den ultimative magt, vi mister de sidste frihedsrettigheder, og vi kan alle være præcis lige fattige. Pånær magthaverne, naturligvis.

Hitler, Stalin og de andre diktatorer ville have været meget imponerede. Men det er jo egentlig også bare deres projekt som ført videre siden Anden Verdenskrig, hvilket førte til Bilderberggruppen som igen fostrede EU der lancerede vor tids 'corporate fascism'.

Kunne det tænkes at man lader EURO'en flyde, så dens værdi tilpasses til det enkelte lands situation?

Christian De Coninck Lucas

Robert Zoellick, you have no credibility.

" He was previously a managing director of Goldman Sachs,[3] United States Deputy Secretary of State (resigning on July 7, 2006) and U.S. Trade Representative, from February 7, 2001 until February 22, 2005.

President George W. Bush nominated Zoellick on May 30, 2007 to replace Paul Wolfowitz as President of the World Bank. "

Skal jeg stave, hvad hans udtalelser betyder ?

@ Lars Hansen
Du kan ikke have læst, hvad jeg skriver! Der er da ellers ikke så mange ord.

Jo, Ib Jørgensen. Jeg har læst hvert et ord. Hvad får dig til at mene det modsatte?

Lars, min pointe og holdning er, at vi skal have mindre regionale økonomier, baseret på ikke-kapitalistisk økonomi. Jeg begynder godt nok med 'relativt kapitaluafhængige', men heri ligger at de kan være overgang til et fuldstændigt opgør med kapitalismen.
Troen på en global verdensregering opfatter jeg som det glade vanvid.
Kig evt. lidt grundigere på mine to blogs
www.bloggeroeven.blogspot.com
www.bricklayeribj.blogspot.com

Ok, så har jeg tildels misfortolket dig. Men hvis ikke en fri, kapitalistisk økonomi er vejen, hvad er så?
Hvis jeg må have lov at pointere: Det vi har set de sidste mange årtier, er ikke kapitalisme, men centraliseret fascisme, hvor globale virksomheder har stået ved roret, og hvor bankernes kollektivisme i form af et hav af skatter samt et enormt bureaukrati, har trællebundet og tryllebundet det engang så frie menneske.

Giv os direkte demokrati, guldbaseret møntfod og de ti bud. Så får vi sand velstand.