Nyhed
Læsetid: 5 min.

Antallet af overgreb på palæstinensere stiger

Livet for palæstinenserne på den israelsk besatte Vestbred er præget af fysiske overgreb og hærværk. Siden 2009 er bosættervolden steget med 165 procent
Jawdi Jaber ved resterne af familiens bil, som blev ødelagt af en gruppe unge, israelske bosættere. Antallet af overgreb på Vestbreddens palæstinensere er de senere år steget voldsomt.

Jawdi Jaber ved resterne af familiens bil, som blev ødelagt af en gruppe unge, israelske bosættere. Antallet af overgreb på Vestbreddens palæstinensere er de senere år steget voldsomt.

Mikkel Bahl

Udland
23. januar 2012

VESTBREDDEN — Da palæstinenseren Jawdi Jaber forrige mandag så en flok unge bosætterne på vej mod sit hjem, vidste han med det samme, hvad der var på færde. Hurtigt fik han samlet familien og nåede lige akkurat at få alle ind i huset, inden de første sten ramte hans ejendom.

Gruppen af bosættere bestod af unge mænd mellem 18 og 25 år gamle. Flere af dem havde maskingeværer, pistoler og knive. Én af dem bar på en benzindunk og styrede direkte mod familien Jabers bil, en gammel Peugeot.

Mens stenene regnede ned over huset og smadrede vinduerne, blev bilen overhældt med benzin og sat i brand. Gruppen fortrak sig hurtigt igen, og på mindre end et kvarter var Jaber-familiens livsvilkår endnu en gang blevet drastisk forværret af naboerne fra bosættelsen.

»De vidste, at vi er afhængige af bilen,« siger Jawdi Jaber, der bor sammen med sin mor, kone, søster og børn i huset. I alt 17 mennesker på ca. 80 kvadratmeter. Jawdi har boet i Wadi al Baqa’a nær Hebron på Vestbredden siden han blev født i 1960. Han er blandt de 76.000 palæstinensere, som FN betegner som særligt udsatte for bosættervold. Men selv i »højrisikogruppen« er Jawdi Jaber og hans families situation speciel. Da Jawdi Jaber var otte år gammel, ankom de første jødiske bosættere til området. De slog sig ned på hans families jord og etablerede den berømte bosættelse Kiryat Arba. Siden da er mange bosættere kommet til, og bosættelsens yderste pigtrådshegn står nu bare fem meter fra familiens hus.

Målrettet angreb

Mens bosættelsen Kiryat Arba ofte udvider med nye, moderne huse, kan Jaber-familien ikke få tilladelse af de israelske myndigheder til at udbygge deres hus. Derfor sover flere af børnene i en grotte, som Jawdi Jabers far huggede ud i klippevæggen, da han byggede huset i 1950’erne.

»Min mor er meget syg og skal ofte på hospitalet med kort varsel. Hvis vi ringer efter en ambulance, tager det dem 45 minutter at komme herud på grund af bosættelserne, som spærrer den direkte vej,« siger Jawdi Jaber og kaster et kort blik på denafbrændte bil.

Vi sidder på hans terrasse, som har direkte udsigt til bosættelsens busstoppested bare 50 meter væk. Her står flere unge bosættere i militærtøj med maskingeværer og venter på bussen til Jerusalem.

Den gamle Peugeot blev også brugt til at køre Jawdi Jabers børn i skole, når det regnede, fortæller han. Skolen ligger fire kilometer væk, og når det ikke regner, går børnene selv over de stenede bakker, hvor de ofte bliver angrebet af bosættere. Nogle gange med køller. Bilen var også livsnødvendig, når familien skulle sælge de få grøntsager, den producerede. Tidligere på året ødelagde de israelske myndigheder hans kunstvandingssystem, så størstedelen af hans tomater, agurker og vindruer tørrede ud.

Endnu et overgreb

Afbrændingen af Jaber-familiens bil er en lille historie. Kun et enkelt palæstinensisk nyhedsbureau beskrev den, og fortællingen om det etnisk motiverede overgreb nåede aldrig israelske eller internationale læsere. Jødiske bosætteres overgreb på palæstinensere på Vestbredden er blevet hverdag, og medmindre folk dør, når historierne aldrig det internationale publikum.

Systematisk vold

Jaber-familiens situation er langt fra unik. I området omkring Hebron, hvor de tre, store monoteistiske religioners stamfader Abraham efter sigende ligger begravet, er antallet af overgreb steget de senere år. Blandt andet på grund af ekstremistiske bosætteres såkaldte ’prisskilts-strategi’, der sørger for, at konfrontationer mellem dem og det israelske militær går ud over palæstinenserne.

FN’s organisation for koordinering af humanitæreindsatser, OCHA, udgiver ugentlige rapporter om overgreb mod civile.

Eksempelvis skriver organisationen om perioden 4.-11. januar, at »israelske bosættere sårede fem palæstinensere, hvoraf to var børn, i Hebrons gamle bydel. Palæstinensiske beboere i området bliver fortsat udsat for systematisk vold fra bosættere.«

Palæstinenserne presses

Angrebet på Jaber-familien tæller ikke med her, da ingen blev såret. Men i en rapport om bosættervold på Vestbredden fra november 2011 skriver FN-organisationen, at den ugentlige frekvens af bosættervold på Vestbredden er steget med 165 procent fra 2009 til 2011.

»Vold begået af israelske bosættere bringer den fysiske sikkerhed og levebrøddet for palæstinensere, der lever under Israels forlængede, militære besættelse, i fare,« skriver OCHA.

»Denne vold inkluderer fysiske overgreb, chikane, tyveri af eller hærværk mod privat ejendom, obstruktion af adgang til græsningsarealer eller marker og angreb på husdyr og landbrug.«

Bare fem minutter fra Jawdi Jaber bor hans bror, Atta Jaber, med sin familie. Atta Jabers hus er blevet revet ned tre gange, men hver gang har familien genopbygget det.

I januar 2000 invaderede en stor gruppe bosættere huset om fredagen og smed familien ud. Politiet nægtede at smide bosætterne ud, da sabbatten, der varer fra solnedgang fredag til solnedgang lørdag, i mellemtiden var begyndt.

Atta Jaber og hans familie skulle altså finde et andet sted at sove, fordi israelsk politi ikke ville støde bosætternes religiøse følelser. Under sabbatten næste dag kom og gik en masse bosættere i huset for at bede, og da Atta Jaber og hans familie endelig fik deres hjem igen, opdagede de, at bosætterne havde lavet bål indenfor og brændt alt deres tøj af. Væggene var overmalet, og alt var smadret. Blandt andet et Koran-citat, der hang over døren. På trods af at politiet havde overværet det hele og kendte gerningsmændene, blev ingen arresteret.

»Jawdi og Atta Jaber er specielt udsat, fordi de bor så tæt på en bosættelse,« siger Jeff Halper, der leder organisationen ICAHD, Den Israelske Komité mod Husnedrivelser. Jeff Halper er amerikansk jøde, men har boet i Israel i mere end 30 år. Han forklarer, at israelerne opdeler Vestbredden i områderne A, B og C. Israels politik er, at samle alle palæstinensere i områderne A og B, der tilsammen udgør 38 procent af Vestbredden. Det betyder, at samtlige palæstinensere, der ligesom familien Jaber bor i område C er udsatte for overgreb.

Holdes i små enklaver

»De er udsat for et angreb fra to sider, hvor regeringen og myndighederne ødelægger deres vandforsyninger, eksproprierer deres jord og river deres huse ned. Samtidig tillader myndigheder bosætternes voldelige overgreb. Ligesom i Atta Jabers tilfælde, hvor de stod og så det hele ske uden at gribe ind. Den israelske regering bruger ekstremistiske bosættere som en slags terrorenhed,« siger Jeff Halper, der har fulgt Jaber-familiens situation i 15 år.

»Desværre ender det nok med Jawdi og Atta, som det gør for alle andre. De lever på lånt tid, og før eller siden bliver de tvunget til at flytte til område A eller B eller helt ud af landet,« siger Jeff Halper og forklarer, at område A og B består af 70 små ’øer’ af land, der mere eller mindre er forbundet med hinanden.

»Det minder om apartheid, men det er næsten værre. Bantustans (betegnelse for de områder i Sydafrika, som apartheidstyret betragtede som selvstændige lande, red.) var en slags kunstige stater, men Israels strategi er at holde palæstinenserne statsløse i små enklaver, som let kan kontrolleres. Det er der, Israels er på vej hen,« siger Jeff Halper.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip C Stone

"Politiet nægtede at smide bosætterne ud, da sabbatten, der varer fra solnedgang fredag til solnedgang lørdag, i mellemtiden var begyndt.

Atta Jaber og hans familie skulle altså finde et andet sted at sove, fordi israelsk politi ikke ville støde bosætternes religiøse følelser."

»De er udsat for et angreb fra to sider, hvor regeringen og myndighederne ødelægger deres vandforsyninger, eksproprierer deres jord og river deres huse ned. Samtidig tillader myndigheder bosætternes voldelige overgreb.«

Jeg ved at det sker, alligevel bliver jeg rystet hver eneste gang jeg læser om det. Det drejer sig om terror og etnisk udrensning, og Israel kan slippe af sted med det på grund af de rædsler der blev påført jøderne for 75 år siden. Vi bruger vores skyld i fortidige forbrydelser til at lukke øjnene for nutidige, og har dermed gjort os til medskyldige. Det er på tide at regeringen opgiver enhver illusion om stille diplomati, og arbejder aktivt og højlydt for indførelsen af EU sanktioner.

Israel har vedtaget en ny lov, der kan fængsle asylansøgere i årevis. Det er i strid med FN’s Flygtningekonvention, der blev skabt i 1951 som reaktion på jødeforfølgelserne.

Kilde: www.amnesty.dk

Sten Petersen

Jeg kan kun anbefale at vi som forbrugere endnu engang tager stilling med vores indkøbssedlei hånden .
Jeg har konsekvent gået uden om varer der er produceret i Israel og kan kun opfordre de mennesker der tager afstand fra staten Israels systematiske undertrykkelse af Palestina , om at gøre det samme .

@Sten
enig, selv køber jeg ikke varer produceret i Israel,
et bevidst valg jeg gjort i ca. 40 år

Det for klamt det der foregår, og ja det er rystende at læse, og lidt til.

Endnu mere uforståeligt er det at EU ser passivt til, mens man nu stolt vil lade iranske børn dø af sult.

Har i fuldkommen tabt sutten?.

Martin Kaarup

Det lakker mod enden for Israel. Sydafrika og lignende rædselsregimer var også mest brutal ret inden deres kollaps.

Niels-Holger Nielsen

Philip C. Stone

Egentlig kan jeg godt lide dit indlæg, men jeg er ikke glad for din brug af ordet vi. Personligt var jeg ikke født dengang, og har i øvrigt altid støttet opgøret med holocaustvanviddet. Og det gør jeg stadig, ligesom jeg bekæmper enhver form for antisemitisme.

Død over zionisterne!

Niels-Holger Nielsen

Kanongod artikel Information her har købt af en freelancer. Der er egentlig ikke så meget at sige, artiklen taler for sig selv. Jeg kan kun opfordre Villy Søvndal til at kalde den israelske ambassadør til samråd - uden fløjelshandsker.

Niels-Holger Nielsen

'Det lakker mod enden for Israel. Sydafrika og lignende rædselsregimer var også mest brutal ret inden deres kollaps.'

Israel sidder på USAs nåde, så jeg tror, at vi er nødt til at gå omvejen: Styrt supermagten.

Nu bor zionister jo ikke nødvendigvis i Israel, så hvorfor fremhæve dem?. Den eneste vej ud er at få lagt pres på indefra, så at sige den måde man anvender sanktioner på.

Efter så lang tid, og ufravigelig støtte fra usa ser et kollaps lidt utopisk ud. Medmindre det kommer fra israelerne selv.

Niels-Holger Nielsen

Grib i egen barm og fej for egen dør

VI DANSKERE har en regering, der helt klart har valgt side (selvom de prøver at sløre udtrykket) til fordel for USAs og Israels krigsforberedelser mod Irak. Irak er blandt palæstinensernes stærkeste støtter. Støt Palæstina - støt kampen mod Vestens irandagsorden. Byd Iran velkommen i det internationale samfund. Det er den bedste måde, at løsne styrets greb om civilsamfundet.

I øvrigt er jeg tilhænger af en en-statsløsning. Palæstina for folket!

Stig Rasmussen

Niels-Holger, kan du ikke holde dine usmagelige udbruds-tics for dig selv? - zionisme er bestemt ikke ensbetydende med at man ikke ønsker at palæstinenserne for en stat på 67 grænser.

Råber du "død over muslimerne"når de f.eks forsøger at sprænge svenske juleshoppere i luften?

Og bortset fra dette, så er disse modbydelige overgreb på palæstinenserne naturligvis ikke til at forsvare.

Lad os håbe der snart kommer en varig fred med en israelsk stat og en palæstinensk stat på 67 grænser uden bosættere., men det kræver enorme indrømmelser fra begge sider.

Stig Rasmussen

Niels Holger, jeg tror du blander Iran og Irak sammen..., iøvrigt mener du med dine fulde fem at man skal påvirke et styre der overtræder menneskerettigheder ved at knytte alliancer til et teokratisk styre der i endnu højere grad overtræder menneskerettighederne?

Torben K L Jensen

Med god ret kan man forsøge at hindre Iran at blive
en atommagt,men hvorfor er der ingen der lægger
pres på Israel for at få dem til til at destruerere de ca.
100 atomvåben de har liggende klar til brug.Måske
kunne man få Iran til at opgive sine planer hvis Israel
til gengæld skrotter sine Stor-israel drømme.

En meget stor del af årsagen til balladen i området kommer af at stregerne blev tegnet overilet på landkortet af FN.
Virkeligheden er - og det er ikke 'zionistisk' eller andet '-istisk' at påpege, men den pure sandhed, at Hebron og Vestbredden udgør det historiske Judæa.
Og sørme om ikke det nuværende Israel er stort set identisk med det geografiske område Palæstina.
Hvis noget arrangement nogensinde har bedt om ballade, må det jo være det.
Bøller er bøller ligegyldigt hvad. Det er ret utroligt at Israel tolererer at de unge, der altså er underlagt 'civil lov' oven i købet siges det i artiklen, render rundt med maskingeværer ved busstoppesteder. Muligvis det er i orden efter 'jødisk lov' men så må verden gøre det klart at det er altså kun indenfor Israels grænser, og det kan de tage til Tel Aviv og gøre.
Ingen støtter jo reelt bosætterne, - men ingen mener heller at jøder skal afskæres fra adgang til Judæa, eller kristne til Bethlehem. Islams politiske ejer-fornemmelser af Jerusalem er mere ligegyldige. Det er barnet og sukkermaden. Det må de som andre snakke med de jødiske turistbureauer om.

Martin Kaarup

Der er snart et israelsk forår på vej og gerne samtidig med et i USA, England, Tyskland og Frankrig.

Philip C Stone

Niels-H.olger

Skyld i den forstand at vores vestlige kultur er historisk belastet af antisemitisme. Jeg tænker ikke på en generel personlig skyld.

Carsten Hansen

Antisemitisme;

Er det ikke en tankegang der dyrkes heftigt af den yderste højrefløj, den yderste venstrefløj og islamister ?
.

Bjertnes du bor da ikke i Bethlehem, så hvordan går den sammenligning.

Henrik Darlie

Philip C Stone Abonnent siger:

"Skyld i den forstand at vores vestlige kultur er historisk belastet af antisemitisme. Jeg tænker ikke på en generel personlig skyld."

en generel personlig skyld? den var sjov.

Det forekommer mig at de værste antisemitter er jøderne selv. Det skyldes nok at de ikke opererer med begrebet skyld.

Antizionisme og antisemitisme er ikke det samme, iøvrigt er både jøder og arabere semitter, så det giver ingen mening i den kontekst.

"Noas søn Sem, som ifølge Bibelen var stamfar til de semitiske folkeslag, det vil sige bl.a. arabere, aramæere, babyloniere, kartaginiensere, etiopere, hebræere og fønike"

Islamister? Islam har højre, moderate, og intellektuelle ligesom alle andre ideologiske tankegange.

Niels-Holger Nielsen

Stig Rasmussen

'Niels Holger, jeg tror du blander Iran og Irak sammen…,'

Ja, selvfølgelig, jeg så det godt mens jeg skrev det, og synes bestemt, at jeg rettede det.

Hvem skal danne alliancer med hvem? Det du siger om Iran kunne også siges om os selv og nærmeste allierede. Hvorfor skal Iran underlægges strenge sanktioner, krigstrusler og udelukkelse af det internationale samfund? Kan du svare mig på det?

Niels-Holger Nielsen

Stig Rasmussen

Zionisme er ikke en religion, men en politisk konstruktion, og jeg burde naturligvis have skrevet zionismen. Jeg nærer ikke ønsker om andres død. Undskyld, det skal ikke gentage sig.

Der er skam mange palæstinensere, som faktisk går ind for en etpartistat.

Det er virkelig på tide at Verdenen strammer sig an overfor israel. Især på baggrund af at Vesten påråber sig ofte rollen som "beskytter af demokrati, frihed og rettigheder". Men søger man de forskellige årlige FN-rapporter om Palæstina , så vil man se at de forskellige rapporter omtaler grundlæggende og systematiske brud på menneske rettigheder fra israelsk side på de forsvarsløse-, og "hjemløse" palæstinentiske folk. Og dog alligevel påfører man dem ingen form for sanktioner, fordømmelser eller andet. Men istedet invitere "vi" dem ind i varmen med bistand og andet som f.eks. billetten til at deltage i Euro Vision så de kan deltage på lige fod som os ? Hvis man spørger mig, så ville jeg mene at staten Israel hører til Bush's egen kategori af "slyngel staterne" og styres af magt liderlige zionister som burde afskaffes via et internationalt indgreb.

Qendrim Hasani

Jeg er fuldstændig enig i Torben Jensens indlæg. Man kan jo ikke forvente Iran indstiller berigelsen af uran, når de på samme tid lever med den konstante og reelle trussel om Israelske militære indgreb? Israels fundament som stat består netop af invaderede land områder fra Palæstina ?

Faktisk mener jeg, at hvis Iran skulle fremtidigt være i bessidelse af disse a-bomber, så ville det rent faktisk kunne blive en taktisk fordel for den generelle fred i Mellemøsten, da man kunne tænke sig at de blev holdt i skak af Iran. Historiens mange mellemøstlige konflikter har jo gang på gang bevist Israel som agressor både i Libanon og de resterende arabiske områder under intafadaen ?

Jesper Wendt. Nej, i Århus. Og ?

Vibeke Svenningsen

Hasani:

Det er i min verden trist, når verden når til, at det er en fordel, at nogle evt. skulle få A-våben, men samtidig er det fuldt ud forståeligt, at Iran givet regionens magtforhold kunne have et ret legitimt ønske om at få A-våben.

Det er helt horribelt, hvorledes Israel har kunnet forsætte deres systematisk terror af palæstinenserne uden det reelt set har medført nogen form for sanktioner fra verdenssamfundet - kun nogle resolutioner uden der bliver sat handling på - bare en lang gang fy skamme, nu skal I holde op. Det er så trist, at det blot kan fortsætte år efter år, og det bliver bare værre og værre. Og alt snak fra Israels side er ren varm luft, og efterhånden så er det kun praktisk muligt med en et-statsløsning, da det er svært at se, hvorledes man skal få ryddet alle bosættelserne på Vestbredden.

Og sådan lidt i forlængelse af Gert Rommes henvisning til brud på internationale konventioner, så har Israels højesteret just vedtaget, at israelske borgere ikke kan blive familiesammenført med palæstinensiske ægtefæller - og her sigtes selvfølge mod at ramme de israelere med palæstinensiske baggrund, der fx. gifter sig med en fra enten Vestbredde eller Gaza - og det skal ses i lyset af, at det er en lov rettet mod dem.
Det er et fundamentalt brud på basale menneskerettigheder, og dækkes ind under Israels ret til at beskytte sig mod indvandring af en bestemt gruppe mennesker, som allerede udgør en betydelig minoritet af landets befolkning.

Det er ganske enkelt fuldstændigt umuligt at vedtage sådan en lov, og samtidig betragte landet som et demokrati.

http://www.dr.dk/P1/orientering/indslag/2012/01/13/153554_1_1_1_1.htm

"I hele verden har familiesammenføringsregler været oppe til debat i de seneste årtier.

I Israel har det taget højesteret fem år at tage stilling til en lov om familiesammenføring, der gør det umuligt for israelske statsborgere at få familiesammenføring med palæstinensiske ægtefæller.

En række samfunds- og menneskerettighedsorganisationer havde bedt Højesteret vurdere om sådan en lov overhovedet er lovlig.

Dommen faldt i går torsdag den 12. januar. 11 højesteretsdommere har givet deres mening til kende og udfaldet balancerer på én stemme : 6 dommere mente at Israel er i sin gode ret til at beskytte sig imod en snigende palæstinensisk indvandring gennem ægteskab 5 dommere var imod og mente at loven er i strid med de mest basale menneskerettigheder"

Det er jo fuldstændig illusorisk at tro, man kan skab fred i regionen, så længe verden vender det blinde øje til denne type fremfærd.

Vibeke Svenningsen

Og mht. israelske varer, så forholder det sig sådan i dag, at man som forbruger ikke kan skelne mellem varer produceret at israelske bosætter og varer produceret på israelsk jord - alle varer går under betegnelsen Made in Israel.

Stig Rasmussen

Enig med at Israel har nogle enorme demokrati huller hvis man skal sammenligne med de vestlige lande.

Men jeg giver ikke en tøddel for boykot hykleriet, hvis det er brud på menneskerettigheder der definerer en boykot, så burde samtlige debattører herinde boykotte alt hvad Tyrkiet, Kina og hele Mellemøsten producerer, da de bryder menneskerettigheder på en langt større skala.

Og virkeligt usmageligt hvordan visse debattører bruger Israel som skalkeskjul for at ytre racistiske og grove generaliserende synspunkter, man kan undre sig over hvad de laver på en venstreorienteret side?

Stig Rasmussen

Niels-Holger, helt iorden, jeg er ikke enig med din definition af zionismen, men det kan vi tage i en anden debat.

Langt de fleste kinesere går også ind for et samlet Kina med Tibet inkl.

Vibeke Svenningsen

Stig:

Jeg finder det beskæmmende, at varer produceret på besat jord sælges under betegnelsen Made in Israel, så kan du mene, at når andre lande også er grumme så er det ok, at købe varer fra besat jord - det mener jeg ikke, og det har intet med min politiske observans at gøre. Intet - det er et alment folkeretligt princip, at der skelnes mellem egen territorium og så eget land.

Det giver så åbenbart mening for dig, at putte andres holdning ind som værende usmagelige, når man argumenterer hvorfor. Jeg bakker ikke op andre landes brud på menneskerettigheder, men samtidig støtter jeg landes suverænitet - hvorfor det for mig, er to forskellige ting.

Jeg går som udgangspunkt ikke ind handelssanktioner, men jeg går ind for det, når mærkning er vildledende. Forbrugere har ret til at vide, hvor varerne kommer fra - og de Vestbredden er ikke israelsk jord. Punktum - det er ikke noget, der kan diskuteres. Det er det bare ikke ikke, så kan du kaste om dig med prædikater, som du lyster, og giver dig struktur i dine kasser, du inddeler verden i.

Vibeke Svenningsen

Og desforuden Stig, så er du jo ikke et klap bedre, hvis du ud fra demokratiske standarder vil forsvare, det Israel står for, og måden de agerer på. Det er muligt både at være kritisk overfor Iran, Tyrkiet, Kina og Israel - verden er ikke sort eller hvid. Den er kompleks og nuanceret.

Stig Rasmussen

Vibeke:
1. Kommentaren var overhovedet ikke møntet på dig, men Henrik Darlie der åbenbart mener at alle jøder er ens.
2. Jeg er da fuldstændigt enig med dig i at varer produceret af bosættelser på Vestbredden bør mærkes så man kan se og tage stilling.

3. Problemet er at Israel for en del er en nem og bekvemelig prügelknabe og det er så politisk korrekt at boykotte denne, men reelt hvis man bekymrer sig for menneskerettigheder, burde man starte top-down med de værste overtrædere, alt andet er rent hykleri.

Jeg boykotter hverken varer fra Israel, Kina eller Mellemøsten.

Carsten Hansen

Vibeke skriver:

"Det er muligt både at være kritisk overfor Iran, Tyrkiet, Kina og Israel - verden er ikke sort eller hvid. Den er kompleks og nuanceret."

Nemlig.

Og specielt i Israel-Palæstina-konflikten finder jeg det svært entydigt at tage parti for en enkelt part.

Begge parter har simpelthen lavet for meget lort!.

PS: Men jeg mener stadig at en 2-statsløsning er den eneste farbare vej.

Vibeke Svenningsen

Carsten:

Lige når det kommer til Israel efterhånden, har jeg næsten opgivet tilgangen med med nuancerne osv. Det handler nok langt hen ad vejen om den overmagt Israel er iht. Palæstinenserne, og hvorledes de især med deres bosættelsespolitik skider højt og flot på alt og alle iht. resolutioner osv. - og det sker nu uhindret på jeg ved ikke hvilken år, mens palæstinensere bliver brugt af jeg ved ikke, hvor mange for at fremme deres sag - de bruges jo også af mange arabiske lande herunder Iran, når de skal køre deres interessepolitik - alle bruger den palæstinensiske sag, men ingen gør noget - det bliver bare værre og værre, og når de så reagere på den desillusion, så bliver de stemple som værende ligeså skyldige som modparten Israel. Det mener jeg ikke, de er.

Carsten Hansen

Vibeke.

Vi er næsten helt enige; I hvert fald omkring Israels fremfærd angående bosættelser, den andenrangsbehandling af arabere, osv.

Med hensyn til palæstinenserne, så mener jeg de bør ophøre med selvmordsbomber på tilfældige cafeér, busser, osv. Samt ophøre med at sende rakatter ind over israel uden mål og med.
Derudover bør også palæstinenserne sætte sig til forhandlingsbordet med en vilje til at give og tage,

Den vedvarende retorik fra de værste af palæstineneserne om at Israel aldrig kan blive anerkendt, gavner ikke Palæstinas sag.

Det virker nærmest som om at "stærke" krafter blandt parterne og blandt "interessenter", allermest er interesserede i at fastholde konflikten frem for at løse.

Mads Østrupstoyevskiy

"Det er ikke til at holde ud, at jøderne nu selv udøver krigsforbrydelser. Men desværre er historien fuld af den slags eksempler på folkeslag, der ikke lærer af deres egen historie." Stephane Hessel

Stig Rasmussen

Mads Østrupstoyevskiy : Hvem har fortalt dig at jøder skulle være værre/bedre end andre folkeslag?

Qendrim Hasani

Vibeke.

Jeg er fuldstændig enig i dine holdninger og meninger, men jeg mener også at fordi staten Israel fremfører sig som den gør, så kan en eventuel løsning eller permanent/midlertidig fred med Israel fra palæstinensernes side være så godt som umulig. Dette mener jeg på baggrund af at Israel konstant "invadere" palæstinentiske jord områder, og samtidig med det, - appelere zionist-staten i samarbejde med USA til en seriøse "forhandlinger". Strategien forstår jeg som et forsøg på at "trække" tiden ud som de har gjort i de sidste 50 år for endeligt at kunne opsluge hele Palæstina og indlemme det til et Israel hvor arabiske minoriteter fortsat vil blive undertrykt i form af mangel på basale rettigheder. Så uanset hvad, så nytter det vel ikke at føre en dialog med israel?

Qendrim Hasani

Carsten

Jeg vil først og fremmest understrege at jeg ikke går ind for terror, drab af uskyldige civile eller en anden form for terror.

Men nu kunne jeg ikke undlade at lægge mærke til at du i en kommentar mener at palæstinenserne "burde holde op" med forskellige terror aktiviteter og selvmord angreb på cafeer osv. Men har du skænket det én tanke, hvordan det er diverse palæstinentiske flygtningelejre leves med, hvor den reelle trussel om terror i form af israelske kamp fly/helikoptere/droner konstant svæver over palæstinensernes hoved ?

Men alligevel stempler man generelt araberne som terrorist, mens man legalisere/helliggører israelske angreb og trusler om militær magt, blot fordi at de for sølle 70 år siden var på randen af den samme udryddelsesform som de netop selv er igang med at foretage sig nu ? Hvor er protesterne ? Hvor er de internationale fordømmelser på dette område ?

Og til dette siger jeg dig at jeg kan sætte mig empatisk i arabernes frustrerende og desperate kamp for at eksistere som et folk. Og jeg kan forstå nogle af deres handlinger, (med undtagelse af terror-aktionerne som koster civile livet - men igen, så er enhver forsvars handling en terror handling når den bliver begået af palæstinenserne) da diplomatiet har tydeligvis slået fejl og den internationale presse har slået fejl'. Da f.eks. Blokaden af Gaza har varet i over 5 år nu. Og den tidligere FN-rapport er blevet total ignoreret af forskellige medlems lande inden for FN.

Og jeg mener heller ikke at Palæstina nogensinde burde anerkende Israel som en stat, men hellere holde på det faktum som altid har været tilfældet. De er AGRESSORER og det vil de altid være. Israel har på intet tidspunkt i staten israels historie tilbudt palæstinenserne nogen form for indrømmelser eller kompensation til det palæstinentiske folk. Udover at fordømme dem til et liv i elendige, usle og ubeboelige flygtningelejre i flere generationer.

Arabere skylder dem intet, - og især ikke en stata anerkendelse. Europæiske jøder har ingen krav på jord i Mellemøsten. Præcis som afrikanere ikke har et retmæssigt krav på Grønland !