Læsetid: 3 min.

Danske gidselsager mørklagt

Ingen aner, hvad der sker med de to danske sømænd og en nødhjælpsarbejder, der bliver holdt som gidsler i Somalia. Sømændenes fagforening insisterer nu på, at gidselsagerne skal frem i lyset
12. januar 2012

»Ingen kommentarer.« »Ingen kommentarer.« »Ingen kommentarer.«

Sådan lyder svaret hele vejen rundt, når Information forsøger at få oplysninger om de tre danske statsborgere, der bliver holdt som gidsler af pirater i Somalia.

To af dem er danske sømænd, som blev kidnappet fra fragtskibet Leopard for præcis et år siden, og den tredje dansker var udstationeret for Dansk Flygtningehjælp, da han blev kidnappet i oktober sidste år.

Både rederiet Shipcraft, som ejer Leopard — det fragtskib, som sømændene sejlede på — og Dansk Flygtningehjælp afviser systematisk at udtale sig om sagen.

Det er derfor et stort mysterium for offentligheden, hvad de ansvarlige myndigheder, firmaer og organisationer egentlig gør for at skaffe de nødstedte danskere fri.

Især er de to sømænds skæbne uvis, efter at det er kommet frem, at Shipcraft er tæt på en konkurs og derfor ikke umiddelbart er i stand til at betale de foreløbig 80 millioner kroner i løsesum, som piraterne forlanger for at slippe de to danskere fri.

Shipcrafts direktør Claus Bech har selv gjort det klart, at rederiet ikke vil overleve, hvis de skal betale så mange penge, som piraterne kræver, og på deres hjemmeside står der, at rederiet »appellerer til piraterne om et realistisk krav«.

Det store spørgsmål er, hvad der vil ske, hvis piraterne ikke nedsætter deres krav, og om der i så fald vil være andre, der kan træde til og forhandle de to gidsler fri. Shipcraft er medlem af Rederiforeningen af 2010, hvis medlemmer er mindre, danske rederier, og ifølge sekretariatsleder Michael Wengel- Nielsen er de ikke i stand til at hjælpe Shipcraft.

»Vi befinder os i den samme situation som staten, og derfor kan vi ikke hjælpe Shipcraft økonomisk. Hvis vi deltager i forhandlingerne, vil piraterne straks se os som en kæmpe pengekasse, de bare kan stikke hånden ned i,« siger han.

Meldt til politiet

Søfartens Ledere, som repræsenterer sømænd, der arbejder i ledende positioner i dansk skibsfart, er også bekymret for Shipcrafts situation. I juni sidste år meldte fagforeningen Shipcraft til politiet med en anklage om, at rederiet ikke gjorde nok for at få de to sømænd hjem.

»Vi har fuld forståelse for, at gidselsituationer påkalder sig omfattende diskretion. I den konkrete sag har rederiet dog tilsyneladende brugt tavsheden som dække for, at de intet foretog sig i sagen,« sagde direktør for Søfartens Ledere, Fritz Ganzhorn, dengang.

Over et halvt år senere bliver bekymringen bakket op af foreningens presseansvarlige, Jakob Wandel:

»Vi bekymrer os om de mindre danske rederiers evne til at håndtere denne slags sager. Der er mindre rederier, der har styr på tingene, når de sejler i piratområder, f.eks. Clipper, men der er andre, der ikke har,« siger han.

Efterlyser pres

Henrik Berlau, der er forhandlingssekretær i 3F's Transportgruppe, der bl.a. organiserer sømænd, hæfter sig især ved, at situationen er uholdbar, fordi Shipcraft ikke har nogen penge.

»De har i hvert fald fået givet offentligheden et indtryk af, at de ikke har nogen. Hvis det er tilfældet, er det jo slet ikke dem, der skal forhandle,« siger han.

Henrik Berlau mener, at politikerne burde gå ind i sagen og tage ansvaret for, at de to danske sømænd nu har været tilbageholdt som gidsler i et år.

»Regeringen står fast på, at den ikke vil forhandle med den slags mennesker, men hvornår forhandler man så? Når de nu ved, at rederiet ikke kan og måske ikke vil betale, hvad skal der så ske? Skal de sidde der i årevis?,« siger og han efterlyser, at regeringen lægger et større pres på Shipcraft, så gidslerne kan blive løsladt.

»Statskassen skal ikke stå åben, men vi skal have de folk ud. I øjeblikket lader regeringen, som om den ikke har noget problem«.

Det har hverken været muligt at få en kommentar til gidslernes situation fra Udenrigsministeriets Borgerservice, Shipcraft eller Dansk Flygtningehjælp.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu