Nyhed
Læsetid: 1 min.

EU vil hjælpe fængslede svenske journalister

I weekenden vil EU forsøge at overbevise den etiopiske premierminister om, at han skal frigive de to terrordømte svenske journalister. Regeringen i Etiopien siger, at den ikke giver efter for den slags pres
Udland
25. januar 2012

Knap en måned efter de to svenske freelancejournalister Martin Schibbye og Johan Persson blev idømt 11 års fængselsstraf for ulovlig indtrængen og terrorvirksomhed i Etiopien, ser de ud til omsider at få hjælp udefra.

EU meddelte i går, at udviklingskommissær Andris Piebalgs i den kommende weekend vil rejse sagen over for den etiopiske regering, når han søndag deltager i et topmøde med Den Afrikanske Union i Addis Ababa.

»EU’s budskab vil være, at svenskerne straks skal frigives,« siger Maja Kocijancic, talsmand for Europa-Kommisionens vicepræsident, Catherine Ashton, til det svenske dagblad Dagens Nyheter.

Den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, har modtaget hård kritik for sin håndtering af sagen og sin tavshed over for medierne. Hans højrehånd, Frank Belfrage, vil også være til stede ved mødet, men om han vil tage sagen op, ønsker Udenrigsministeriet ikke at kommentere.

»Arbejdet er i gang, men vi behøver ikke fortælle i detaljer om de opkald, vi foretager,« siger ministeriets pressechef Anders Jörle til Dagens Nyheter.

Ifølge avisen har en talsmand for det etiopiske udenrigsministerium imidlertid gjort det klart, at regeringen ikke agter at give efter for den slags pres fra vestlige lande.

De to journalister har siddet fængslet siden juli, hvor de blev anholdt af regeringsstyrker efter illegalt at have krydset grænsen mellem Somalia og Etiopien. De to ville undersøge den svenske olievirksomhed Lundin Petroleums overgreb på lokalbefolkningen i den olierige provins Ogaden. Carl Bildt sad i Lundins bestyrelse, mens overgrebene fandt sted.

Både svenske og internationale organisationer som Amnesty International, Journalister Uden Grænser og PEN har gennem de seneste måneder krævet handling fra EU og fra Carl Bildt.

 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her