Nyhed
Læsetid: 3 min.

EU-proces mod Ungarn risikerer at give bagslag

Via rettens vej vil EU tvinge Ungarn til at ændre sin udemokratiske forfatning. Men det er en risikabel strategi, vurderer eksperter
Ungarere lytter til en tale ved en anti-EU demonstration i Budapest for nylig. EU skruer i disse dage bissen på over for Viktor Orbán, men denne fremgangsmåde risikerer blot at gøre ham endnu mere populær på hjemmefronten, lyder advarslen.

Ungarere lytter til en tale ved en anti-EU demonstration i Budapest for nylig. EU skruer i disse dage bissen på over for Viktor Orbán, men denne fremgangsmåde risikerer blot at gøre ham endnu mere populær på hjemmefronten, lyder advarslen.

FERENC ISZA

Udland
19. januar 2012

BERLIN — EU forsøger sig med jura for at bringe unionens sorte får tilbage i den demokratiske fold. Tirsdag indledte EU-Kommissionen officielt proces mod Ungarn, hvis seneste grundlovsændringer har pådraget sig det europæiske fællesskabs samlede vrede.

Men det er et svækket EU med begrænsende muligheder for at gribe alvorligt ind over for Viktor Orbán, vurderer flere eksperter.

»EU har været længe om at reagere. Delvist på grund af eurokrisen,« siger Østeuropa-kenderen Jana Kobzova fra tænketanken European Council of Foreign Relations (ECFR). »Orban ser, hvad mange andre også ser: at EU bliver svagere, både internationalt, økonomisk og politisk. Han har valgt at styrke staten og forsøge at koncentrere magten, hvilket i hans tilfælde betyder Orbáns egen kontrol med magten.«

Dårligt for image

I Bruxelles er man især utilfreds med tre ungarske forfatningsændringer, der indebærer sænkelse af pensionsalderen for dommere, underminering af centralbankens uafhængighed samt mindsket beskyttelse af personfølsomme oplysninger. Forslagene støder mod princippet om domstolenes uafhængighed.

EU-Kommisionen har givet Ungarn en måneds frist til at reagere på første skridt i processen, der i sidste ende kan ende med at indbringe Ungarn for EU-domstolen. Ifølge Jana Kobzova kan den strategi imidlertid ende med at have en negativ effekt på EU’s ry som udøver af ’soft power’.

»Den mest alvorlige konsekvens ville være, hvis EU og IMF tilbageholder penge til Ungarn. Det er ikke truslen om, at EU vil sagsøge Ungarn, som får Orbán til at makke ret, men snarere at IMF ikke vil låne de penge, som Ungarn beder om,« siger Kobzova med henvisning til, at Ungarn har sluttet sig til rækken af EU-medlemslande med alvorlige gældsproblemer.

Kilder fra ungarske regeringskredse fortæller, at Orbán angiveligt er rede til at lade EU-Kommissionen efterprøve lovændringerne. Men der er tale om endnu et led i Orbáns legen kispus med Europa, vurderer Kai-Olaf Lang fra den udenrigspolitiske tænketank Stiftung Wissenschaft und Politik i Berlin:

»Ungarn befinder sig i en gråzone, og den ungarske regering forsøger sig med at erklære sig beredt til dialog, eksempelvis i spørgsmålet om centralbanken. Kritikerne siger derimod, at der er brug for en grundlæggende politisk kritik.«

Netop den kritik er på det seneste blevet mere højlydt. Ifølge højtstående EU-politikere er de ungarske forfatningsændringer uforenelige med EU’s grundlæggende værdier.

»Når enkelte skatte- og arbejdsmarkedsregler nu kun kan ændres med to tredjedeles flertal, tilintetgør man befolkningens ret til at skifte politik ved valgurnerne. Også her berører man europæiske grundværdier,« udtaler den tyske europaparlamentariker Alexander Graf von Lambsdorff med henvisning til Orbáns absolutte flertal i det ungarske parlament. EU-kommissær Nellie Kroos sagde onsdag, at Ungarns omstridte medielov strider imod centrale europæiske værdier: »Respekten for pressefrihed og mediepluralisme handler ikke kun om teknisk korrekt overensstemmelse mellem EU-ret og national lovgivning, men hvad der er mere vigtigt om at implementere og befordre disse fundamentale principper i praksis.«

Radikale kræfter

Ungarske medier har generelt reageret negativt på nyheden om EU’s beslutning om at indlede proces.

»Det kan ikke være i EU’s interesse at tvinge Ungarn i knæ og sparke os bagi foran alles øjne (…) Den belærende tone fra Bruxelles er nemlig kun vand på de radikales mølle, som offentligt afbrænder EU-flag,« skriver den regeringstro avis Magyar Nemzet med henvisning til det højreekstremistiske støtteparti Jobbik, hvis tilhængere dyrker en konfrontatorisk anti-EU-linje.

Ifølge Kai-Olaf Lang er der reel risiko for, at EU-kommissionens strategi vil resultere i yderligere modstand mod EU.

»Når Orbán angribes og kritiseres massivt, stiger hans popularitet i meningsmålinger som regel. EU må passe på, at man skelner mellem den ungarske regerings politik på den ene side og det ungarske samfund på den anden side.«

Jana Kobzova fra ECFR vurderer, at konflikten mellem EU og Ungarn vil levere yderligere styrke til argumenter mod en videre udvidelse af unionen:

»Ungarn har været medlem af unionen i mindre end ti år. Hvis en medlemsstat, der tidligere har gjort alt, hvad EU har bedt om og har opfyldt alle medlemsskriterier, stadig kan opleve et demokratisk tilbagetog i det omfang, vil det få konsekvenser for andre potentielle ansøgerlande som eksempelvis Serbien. Hvorfor skulle vi dog lukke disse folk ind, vil nogle tænke.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kære udenrigsLotte Folke,
Få ham Jana Kobzova fra ECFR til at fortælle flere historier. Han lyder fedt.

EUs adfærd mod Ungarn er vand på møllen for de gæve danskere der vil have Højesterret til at indse at Folketinget har begået grundlovsbrud .
Et land, her Ungarn, har ikke lov til at beslutte, hvad der tjener landet bedst.
Et velfungerende demokrati kræver oplyste og engagerede borgere og, ikke mindst, anstændige politikere. Derfor er det klassiske borgerlige demokrati ikke længere en selvfølge. USA er vel det værste eksempel.

Jens Jørn Pedersen

Nu er vist ved sagens kerne:
Italien har nu valgt en central person fra EU som ministerpræsident - mere eller mindre tvunget af EU
Grækenland har valgt en central person fra EU som ministerpræsident - mener eller mindre tvunget af EU
Nu skal Ungarn vælge en nu præsident fra EU's centrale personer.
Tvang eller demokrati?

Arne Hornborg

Det overbureaukartiske, overnationale, udemokratiske EU, kolossen på lerfødder, har det efterhåden lidt svært.
Nedlæg det nuværende EU. Begynd forfra. Et nyt samarbejde Europa. Et Fædrelandenes Europa, mellem frie, selvstændige Nationer.

»Ungarn har været medlem af unionen i mindre end ti år. Hvis en medlemsstat, der tidligere har gjort alt, hvad EU har bedt om og har opfyldt alle medlemsskriterier, stadig kan opleve et demokratisk tilbagetog i det omfang, vil det få konsekvenser for andre potentielle ansøgerlande som eksempelvis Serbien. Hvorfor skulle vi dog lukke disse folk ind, vil nogle tænke.«

Den første påstand i udsagnet er forkert og derved også følgeargumentet. Det er en let at påstand at Ungarn har gjort alt.

Andet argument er rigtigt nok (men sikkert ikke ment som så). Hvorfor i alverden skulle EU lukke Serbien ind, hvis ikke landet er indstillet på at leve op til de basale krav til medlemslande (dem som Ungarn nu er igang med at bryde).