International kommentar
Læsetid: 4 min.

Hvorfor er Europa blevet et amerikansk fyord?

De republikanske kandidater kappes om at fremstille præsident Obama som ’skabseuropæer’. Kampagnerne er en usund cocktail af fordomme, chauvinisme og uvidenhed, som ikke hjælper USA på vinderkurs
Udland
24. januar 2012

Quelle horreur! I den republikanske primærvalgkamp er der en rystende afsløring om præsident Obama: Han er opsat på at forvandle USA til Europa.

»Han vil gøre os til en velfærdsstat i europæisk stil,« advarer Mitt Romney.

Gang på gang kryber dette rædselsvækkende syn ind i Romneys taler, og budskabet er bestandig det samme: En sådan udvikling vil »forgifte selve ånden i Amerika.«

Også Rick Santorum skammer Obama ud for at »forsøge at indføre en form for europæisk socialisme i USA ...«

Tænk engang — vores præsident vil gøre os til europæere ... Det åbner for scener som denne:

Det er en doven morgen i Peoria. Et ægtepar sidder over morgenmaden. »Er du sikker på, at du ikke vil have æg og bacon?«, spørger konen. »Åh, nej tak — jeg foretrækker croissanter,« svarer manden. »De har sådan en dejlig smag af je ne sais quoi

Han dypper croissanten i sin café au lait og tygger den i sig med velbehag. »Hvad skal vi lave i aften?,« spørger han. »Nu hvor vi kun arbejder 35 timer om ugen, har vi har fået meget mere tid. Skulle vi gå i biffen og se den nye James Bond-film?«

»Næ, så vil jeg hellere se en udenlandsk kunstfilm med undertekster,« fastslår hun. »Eller en intellektuel tv-debat.«

»Kim Kardashian har lige lanceret et nyt reality tv-show, hvor hun diskuterer filosofi og global politik med Bernard-Henri Lévy,« foreslår han, men får så en lys idé: »Åh, chérie, det minder mig om noget ... Skulle vi ikke hellere tune ind på den nye petanquekanal og invitere naboen over til et super-boules party

»Parfait! Men husk at vi også skal lægge planer for ferien, nu da vi kan holde fri i hele august. I stedet for en weekendtur til Vegas for at se Ultimativ Gladiatorsport, skulle vi så ikke tage på en månedlang vintur på landet?«

»Hvor romantisk!«, udbryder han. »Og vi behøver ikke at bekymre os om at blive syge på vejen. Nu har vi jo universel sygesikring, så det bliver ikke noget problem!«

Uhadada ... en embedsperiode mere med Obama, og vi amerikanere vil begynde at hilse på hinanden med dobbelte kindkys.

Socialister på vinderkurs

Når de republikanske kandidater slipper disse fjollede angreb løs på Obama, er det selvfølgelig, fordi Europa for mange amerikanere står som indbegrebet af et fejlslagent socialistisk system. Som Romney udtrykker det: »Europa virker ikke i Europa. Det vil ikke virke her.« (Monsieur Romney får dog også sin bekomst. Det sker i et kampagneindslag, hvor Newt Gingrich udnævner ham til ’den franske forbindelse’. I videoklippet hører man Romney holde en tale i Paris på det lokale sprog. En forarget speaker advarer: »Som John Kerry taler han fransk!«)

Amerikanernes forståelse af Europa som en fiasko er farligt forfejlet. Virkeligheden er mere kompliceret.

Det er ganske vist rigtigt, at Europa har store økonomiske trængsler. Ser vi ud over den aktuelle økonomiske krise, er der også strukturproblemer: Arbejdsmarkedet er for stift, hvilket får virksomheder til at holde igen med at ansætte nye medarbejdere. I mange lande er arbejdsløsheden vedvarende høj, især for de unge. Samtidig vil generøsiteten i Europas velfærdsstater skabe langsigtede budgetproblemer, i takt med at de store årgange går på pension. »I Europa har vi alt for længe nægtet at indse, at vi lever over evne,« forklarer Sylvie Kauffmann, chefredaktør og direktør for den toneangivende franske avis Le Monde, mig.

Men selv om der er brug for økonomisk genopretning, pointerer Kauffmann, ville det aldrig falde europæerne ind at sætte spørgsmålstegn ved deres grundlæggende sociale sikkerhedsnet ... De begriber slet ikke, at amerikanerne tolererer, at modgang udløser sociale tragedier og gør medborgere og hele familier hjemløse.

Det er absurd at nedvurdere Europa. Norge er rigere pr. indbygger end USA. I 1960 var Frankrigs BNP per capita 64 procent af det tilsvarende amerikanske tal. I 2010 var det steget til 73 procent — Zut Alors, socialisterne haler ind på os! Og det tilsyneladende uden at få sved på panden. Tal fra Bureau of Labor Statistics fortæller, at amerikanerne i 2010 i snit var på arbejde i 1.741 timer. Franskmændene kunne nøjes med 1.439 timer.

Hvis Europa var så antikapitalistisk, som amerikanerne tror, ville dets store selskaber være bukket under i den internationale konkurrence for længe siden. Men på Fortune Globals liste over verdens 500 største virksomheder er de 172 fra Europa, mens USA er nede på 133.

USA chauvinisme

Europa gør mange vigtige ting rigtigt. Det tager energispørgsmål og klimaændringer mere alvorligt. Europa har højere økonomisk mobilitet end USA, til dels på grund af stærkere offentlige uddannelsessystemer. USA plejede at have den højeste andel af universitetskandidater i verden — nu er både Frankrig og Storbritannien foran os.

I 1960 var middellevetiden i Frankrig blot få måneder længere end den amerikanske, viser tal fra OECD. I 2009 levede franskmændene næsten tre år længere, end vi amerikanere gør.

Indrømmet, Europas ufleksible arbejdsmarked inspirerer ikke til efterfølgelse. Europæernes indsats for at få løst deres aktuelle økonomiske og langsigtede strukturelle krise imponerer ikke. Europa har reelle problemer. Men den karikatur af ’Europa som fiasko’, som de republikanske nomineringskandidater spiller på, er mest af alt et forstemmende vidnesbyrd om amerikanernes uvidenhed — og chauvinisme.

 

Nicholas D. Kristof er amerikansk journalist

© New York Times og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er det ikke såre simpelt. I Europa har man til dels lykkedes med at tøjle de kræfter, der er drivende i valget af en GOP kandidat, de ultra religiøse og de ultra kapitalistiske. Begge grupper støtter GOP og frygter, at de vil miste deres privilegier. Disse grupper ser ikke på fordelene for USA, men kun for deres snævre indergrupper og er sådan set ligeglade med, at Europa kan vise bedre tilgange til fx sundhedsvæsen (da en ændring af systemet ikke ville tillade samme malkning af borgerne).

Oven i det ses Europæerne, som nogle intelektuelle typer, som man heller ikke har meget fidus til på den amerikanske højrefløj.

Amerikanske højreorienterede er ret optaget af det begreb de kalder "American exceptionalism" (Google selv begrebet).

Dette begreb er påstanden om at USA er noget fuldstændig enestående og unikt, ikke kun Gods Own Country, men også i synet og håndhævelsen af "frihed". Dette indbefatter jo så at Europas lande alle er autoritære og socialistiske omklamrende, og at det var umuligt for de fattige at få sig et udkomme og blive rige ligesom alle andre, og at det bl.a. var derfor udvandringen til USA skete.

At begrebet er tom nationalistisk ordgejl er selvfølgelig indlysende for de fleste. Alle lande er i realiteten "exceptionelle", idet intet land har haft en historie og udvikling der var fuldstændig ens med andre lande.

At USA skulle være mere frit end alle andre lande er også lidt af en tilsnigelse, bevares der er da områder hvor man kan udpege en sådan førsteplads til USA, men også andre hvor det halter håbløst bagefter.

Og så er der jo myten om den exceptionelle sociale mobilitet som for nylig officielt (og for 117. gang, men denne gang synes amerikanerne selv at være opmærksomme: http://www.information.dk/290881) blev punkteret.

Vibeke Svenningsen

Fantastisk artikel - men det siger også meget om, hvilke forskellige værdisystemer, vi bygger vores samfund på. Vi hører ofte, at vi har fælles værdier - næppe, når man læser den første ret sjove karrikatur af deres syn på den europæiske velfærdsmodel.

det lyder sært hvis det passer, for også de fleste europæere er jo republikanere:
altså for: (gen)folkestyre;
altså forstået på de måder at de er for:
(re)volution, (gen)vending, (re)publik,
(gen)folkestyre.

Det synes dog som om Nicholas D. Kristof selv falder lidt i fælden vedrørende det emne han karikerer, idet han via sine eksempler synes at gøre Europe lig med Frankrig, og f.eks. ikke nævner Tyskland, Europas virkelige førerhund, med et ord.

Vibeke Svenningsen

Sune:

Det er fordi, franskmændene er sjovere end tyskerne. Det er sgu da ikke meget livsnyderspræl i tyskerne, vel...

Vibeke Svenningsen

Alle amerikanere er jo også en flok bonderøve, der vil have store benzinslugende biler, lever i en tid, hvor bøsser var noget, man skød med, og så tror de Danmark er hovedstaden i Stockholm og så er de højtråbende og megefede, som alle vil have verdensherredømmet , så hele verden bliver som dem - og sådan er det bare. Imperialistiske møgbæster...

Anders Andersen

Egentlig syntes jeg det er ret naturligt at amerikanerne udtaler sig negativt om Europa. Europa er jo milevidt fra USA, og amerikanske værdier.
Og prøv lige at overveje hvor tit vi danskere snakker om at vi ikke ønsker "amerikanske" tilstande. Og det er jo ikke just noget positivt vi mener med det! Og jeg er ret overbevidst at man i andre europæiske lande også snakker om at man ikke ønsker "amerikanske" værdier.

Vibeke Svenningsen:

Oktoberfest er da ret livligt.

Men jo jeg kan godt se din pointe (hvis man skal køre stereotyperne helt ud, som mr. Kristof jo gør her).

Det med det franske fokus har at gøre med at Frankrig er 'den anden aktør' USA's tilblivelseshistorie. Den europæiske hovedkultur USA 'heldigvis ikke endte op med' vil amerikanerne sige. Tyskland har aldrig været andet end eksotik for den amerikanske offentlighed.

Niels Engelsted

De overfladiske ligheder og forestillingen om en atlantisk samhørighed narrer fælt. Baseret på geografi og historie er USA og Europa i virkeligheden to helt forskellige civilisatoriske projekter. Europa er en halvø—blindtarm—på Asien og blev tidligt (omkring 400) fyldt op med folkeslag, der i bølge efter bølge vandrede ud af det indre Asien. Godt presset sammen kunne ingen slippe for de andre og derfor blev socialitet og fællesskab på godt og ondt—krig og alliancer—det grundlæggende europæiske tema. I en venstreorienteret variant kommer den europæiske DNA til udtryk som socialisme, i en højreorienteret som nationalsocialisme. I modsætning hertil var Nordamerika et kæmpestort og praktisk talt tomt kontinent med enormt rige ressourcer og tillod fra 1600 indvandrere og brede sig frit og blive rige, hvis de kunne klare sig selv. Frihed og individualisme blev derfor det grundlæggende amerikanske tema. I en venstreorienteret variant kommer det amerikanske DNA til udtryk som anarkisme, i en højreorienteret som neoliberalisme.
Europæernes tilslutning til neoliberalismen er derfor i virkeligheden kulturfremmed og derfor i sidste ende ikke bæredygtig. Amerikanernes afsværgelse af det europæiske som ”socialistisk” er derimod et temmelig præcist udtryk for deres DNA, der næppe uden videre kan ændres. Det er formentlig den væsentligste årsag til, at OWS desperat afviser at stille et eneste specifikt krav. Ethvert sådant ville være ”europæisk.”

Det er da bare det stupide amerikanske svar på det lige så stupide "amerikanske tilstande"!

Michael Kongstad Nielsen

At bruge Europa som skrækeksempel i
kampagnen mod Obama virker givetvis godt. Men jeg tror nu, amerikanerne har et mangedobbelt forhold til Europa. De nærer ikke kun foragt og nedladenhed over for os, eller angst for den socialistiske velfærdsstat, de beundrer også Europa, vores kultur og historie (Det Hvide Hus er lavet efter græsk skabelon), de ser op til europæernes evne til demokratiske fora og debat, i stedet for at lade seksløberen afgøre sagen (høj valgdeltagelse f. eks.) Jeg tror mange amerikanere anerkendte, at flere gamle europæiske lande sagde nej til Irakkrigen. Og de misunder i smug vores nøjsomhed (motorplæneklipperen behøver ikke at være med chauffør) og eftertænksomhed, og mon ikke velfærdsydelserne i et vist omfang alligevel efterspørges, selvom de lugter af kommunisme.

Niels Engelsted

At Nordamerika skulle være et praktisk taget tomt kontinent, er hevet ud af samme romantiske skuffe som at Israel skulle være grundlagt et sted, hvor der ikke boede nogen i forvejen.

Det er simpelthen ikke korrekt, og hvis det tomme kontinent havde eksisteret, havde man ikke nødigt at grundlægge USA på et folkemord på den oprindelige indianske befolkning.

det lyder så til at amerikanerne næppe vil lave en europæisk velfærdsstat, det ville jo sådan set også bare udsætte tidspunket for en communitisk revolte.

Niels-Holger Nielsen

Niels Engelsted

Pas på med dine metaforer. De er mildest talt langt ude.

Niels Engelsted

@Niels Mosbak, du har selvfølgelig ret i, at det nordamerikanske kontinent ikke var tomt, og det var måske dumt at skrive, jvnf. din henvisning til Israels falske teori om det tomme Palæstina. Det ændrer imidlertid ikke min pointe om forskellen på befolkningstætheden i Europa og USA. Ifølge Wikipedia havde krig og først og fremmest epidemiske sygdomme reduceret den indianske befolkning til ca. 600.000 i år 1800.

@Niels-Holger Nielsen, den eneste metafor var vist DNA, hvis den var langt ude, må du sørme undskylde.

Vibeke Svenningsen

Man skal vare sig med en frisk lille hjemmestrikket idehistorisk teori - slam. Anyway, jeg synes nu stadig den bød på nogle svar på, hvorfor vi i bund og grund ser dybt forskelligt på individ, samfund og fællesskab - selvom indianerne så lige måtte lade livet i kalkulen.

Marianne Rasmussen

Glem ikke det helt centrale begreb "the Frontier" i den amerikanske identitet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Frontier_Thesis

http://xroads.virginia.edu/~cap/nature/cap2.html

@Marianne Rasmussen

Det er helt parallelt med andre imperier, hvilket USA er!

Romerne havde også deres "Limes"!

Og den kinesiske mur (mure!) var såmænd heller ikke kun en defensiv ting!

Når Europa bliver brugt som skældsord, benytter man sig af modtagerens uvidenhed om hvordan resten af verden er skruet sammen.

@Søren Lom

Helt rigtigt!
Desværre fuldstændig lige som, når folk i den danske debat bruger udtrykket "amerikanske tilstande"!

Niels Engelsted

Et konservativt skøn anslår at der var 10-12 millioner indianere i Nordamerika, inden koloniseringen - da man 400 år senere talte op, var der anslået et par millioner indianere og inuitter tilbage.
Og de blev udsat for hele registret af folkemords forfølgelser, drab, dødsmarcher, bevidst smitte med skoldkopper, undertrykkelse af kultur og levevilkår, tvangssterilisation, fjernelse af børn til "uddannelse" og det foregik helt op til 1970erne i de såkaldte boardingschools, fuldstændig som danskere behandlede grønlandske børn.

Dertil skal man selvfølgelig lægge slaveri og racisme - det sidste helt op til 1960erne, altså i din og min tid.

Så du har ret i, at vi har meget lidt til fælles med nationen USA, der i min optik ofte opfører sig som en nation af teen-agere, der har fået lov til at være alene hjemme.

@Niels Mosbak

Alle de ting, du fremfører er rigtige, og endnu mere i i Sydamerika, som var mere beboet, men hovedårsagen til den helt store massedød var nu en gang sygdomme, som ville have ramt uanset indstilling hos de tilkommende indvandrere/erobrere!

Men din teenage-allegori kan jeg godt følge. Dog tror jeg, at USA i sin imperie-alder reelt allerede er godt og vel midaldrende!

Brian Pietersen

Nic

amerikanske tilstande, kan man godt bruge generelt, og de tilstande er skrækkelige.

Brian Pietersen

det er nemt at finde dokumentation for hvordan og i hvilke omfang amerikanerne udryddede den ene indianerstamme efter den anden.

Brian,

undskyld mig, men nu lyder du netop, som en amerikaner, når de er værst!

USA *ER* fordomme, chauvinisme og uvidenhed, omhuggeligt kultiveret af massemediemaskinen

sandsynligvis er kommer der snart communitisk revolte også i usa:

også it-folk som evt. kunne påtænke at deltage i at forstyrre eller forvrænge socialisters eller kommunisters kommunikationer, f.eks. gennem internettet,
bør jo lige, ( hvis de ikke, kvikke som de jo siges at være ), allerede har indset, at hvis capitalisterne fortsætter så blive også it-folk, udsat for at også 90% af dem sparer capitalisterne så sandsynligvis snart udi arbejdsløshed:

–––––-

middelklassen bør undlade at gå i vejen for arbejderne når arbejderne forener sig og evt. oprører;

bla.a. det her spørgsmål vil nok også communistcubanerne, nok gerne se usafpiloter svare på:

hvad gør millitærpiloter hvis capitalisterne fortsætter ?
altså før! capitalisterne har outsourset, crowdsourset, automatiseret, så meget at capitalisterne har sparet 90% af millitærpiloterne bort ?
søger andre job ? i en middelklasse under udtynding ? næppe!

–––––––––––––––

det er jo nok især proletarerne, arbejderne der kommer til at tage det endelig opgør mod kapitalismen;
men middelklassen er alligevel lidt interressant at anskue:

bla.a. programmører, symbolarbejdere, flypiloter, skibskaptajner, bør jo tvivle lidt på om de evt.lykkes
( særlig længe ) udi evt. at presse capitalisterne til ekslusivaftaler, protektionisme, så capitalisterne undlader:

outsoursinger, crowdsoursinger, automatisering

Brian Pietersen

Nic

ja, jeg ser det generelle der kommer ud, og det synes jeg ikke er kønt.
selvfølgeligt er der også bedre ting, men det fylder samlet set så lidt at jeg sagtens kan lave en generel betragtning som jeg gør.
c¨,)

"Det er sgu da ikke meget livsnyderspræl i tyskerne, vel…"

Vibeke,
du har vist aldrig været i Sydtyskland....
(venlig hilsen fra en 1½-generations-indvandrer)

Den artikel får mig til at tænke på, at en af mine US-amerikanske bekendte - en erklæret republikaner, der ikke meget har til overs for Obama - kalder det danske system for "socialism that works".

Brian,

ja, og der mener jeg, at du ligner Mitt Romney i jeres tankegang!
Ingen af jer har jo næppe meget andet end nogle fordomme at bygge jeres Europa eller Amerika (USA) på!

Begge er for forskellige til at kunne siges meget generelt om! Men ingen af dem er hverken perfekte eller "skrækkelige"!

Det kunne godt synes at være den herskende kultur Bob, der er nu meget andet.
Deres system er en humanitær katastrofe, så er der ikke sagt for meget.

Henrik Darlie

Amerikanerne har mere tilfælles med totalitære og klerikale magter, end de gudsløse 'kommunister' i europa. Det forklarer også deres ejendommelige udenrigspolitik.

Vibeke Svenningsen

Der er absolut ikke nogen tvivl om, at amerikanerne er mere høflige end danskerne - det er helt beskæmmende at komme hjem, når man har været derovre eller har amerikanere på besøg. Sådan som en almindelig anerkendelse af at give et nik eller et goddag til mennesker, der yder os service i vores hverdag er ikke noget, vi gør meget i - det ville være helt utænkeligt ikke at gøre det i USA.

Erik:

Kan det nu passe?! Vi ved jo godt, at tyskerne kun vil arbejde!

velfærdstatens løsninger, er opium for folket.

kommunisters prioriteringer bør vel snarere være at: indføre demokrati, folkestyre, også i danmark, og når det er gjort, så må det være op til folkestyret at tage stilling, også til hvad, og hvad næppe, som så bør fremstilles.

påfaldende at også republikanere nu officielt erklærer sig enige med bla.a.:

( 3'die tese om feurbach )
Den materialistiske lære, at menneskene er produkter af omstændighederne og opdragelsen, at forandrede mennesker altså er produkter af andre omstændigheder og forandret opdragelse, glemmer, at omstændighederne netop forandres af menneskene, og at opdrageren selv må opdrages.

Hanne Christensen

USA har en syg kultur med et evigt tandpastasmil