Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ingen politisk udfordrer til Ungarns radikale regering

Mens det regionale pres vokser på den ungarske regering, bliver også befolkningen mere bekymret. Men der mangler en moderat opposition
Ungarns regering med Viktor Orbán i spidsen har med den nye forfatning indført radikale forandringer. Men deres væsentligste opposition er det rabiate Jobbik (tilhængere til venstre på billedet) har en endnu mere radikal agenda end Orbán.

Ungarns regering med Viktor Orbán i spidsen har med den nye forfatning indført radikale forandringer. Men deres væsentligste opposition er det rabiate Jobbik (tilhængere til venstre på billedet) har en endnu mere radikal agenda end Orbán.

PETER KOHALMI

Udland
5. januar 2012

Den stigende bekymring og utilfredshed med landets kontroversielle regering begynder nu for alvor at sprede sig i det ungarske samfund, hvor opbakningen til regeringspartiet Fidesz daler dag for dag. Ifølge de seneste meningsmålinger ville kun omkring 20 procent af ungarerne sætte deres kryds ved Viktor Orbán i dag — et styrtdyk i tilslutning siden valget i 2010, hvor partiet fik over halvdelen af ungarernes stemmer.

Udviklingen kommer ikke som en overraskelse for den 48-årige universitetsuddannede Sándor Poszar, som bor i centrum af Budapest med sin kone og parrets tre børn og ser med bekymring på den politiske situation i sit land. Han glæder sig over, at det internationale samfund er begyndt at interessere sig for, hvad der foregår i Ungarn, men han er bange for, at det er for sent.

»Det hele minder om opstanden i Ungarn i 1956 og Sovjetunionens invasion. Dengang afledte Suez-krigen opmærksomheden fra Ungarn, denne gang var det revolutionerne i Mellemøsten. Orban har haft frie hænder til at bevæge sit styre af landet i retning af et diktatur,« siger Sándor Poszar.

Højreekstremister truer

Ungarn lider under fraværet af en kvalificeret opposition, mener Sándor Poszar, som frygter, det kan få skæbnesvanger betydning for landets fremtid.

»Viktor Orbán kom til magten ved et valg, som var karakteriseret af en lav valgdeltagelse på blot 34 procent. Han har allerede mistet en stor del af vælgeropbakningen og vil med sikkerhed tabe det næste parlamentsvalg. Problemet er, at Orbán har været enormt god til at marginalisere oppositionspartierne. Den eneste reelle mulighed, vælgerne har næste gang, er det højreekstremistiske parti Jobbik, og det er endnu værre en Fidesz,« siger Sándor Poszar.

Ekspert i øst- og central-europæiske forhold, lektor Søren Riishøj fra Syddansk Universitet, er enig i, at der er en reel fare for, at den ekstreme nationalisme blomstrer op i Ungarn.

Han ser dog alligevel fortrøstningsfuldt på landets fremtid.

»Det ungarske samfund er efterhånden præget af utilfredshed og faldende opbakning til Viktor Orbán, og det kan resultere i, at oppositionspartierne Socialistpartiet (MSZP) og Det grønne liberale Parti (LMP) bliver forenet i modstand. En anden mulighed er, at Fidesz splittes indefra, og at det vil danne grobund for et nyt og mere moderat parti, som vil kunne udfylde det tomrum, der præger Ungarns politiske scene i dag,« siger Søren Riishøj.

Løfter

Tusindvis af nye arbejdspladser, sikker håndtering af den økonomiske krise, opgør med korruption og lavere skatter var blot nogle af de valgløfter, Viktor Orbáns parti, Fidesz, gav vælgerne forud for parlamentsvalget i Ungarn i 2010.

Valgløfterne lød som sød musik i de ungarske ører midt under den økonomiske krise og efter en lettere kaotisk tid under den socialistiske regering med Ferenc Gyurcsány i spidsen.

Over halvdelen af ungarnerne stemte på Victor Orbáns parti, Fidesz, og sammen med koalitionspartneren KNDP har Fidesz totredjedels flertal i det ungarske parlament. Den politiske magt er dog langtfra blevet brugt på at indfri løfterne om at stabilisere økonomien og gøre hverdagen nemmere for den enkelte ungarer.

Ungarns økonomi er tværtimod under pres, og bedre tider har lange udsigter. Den dystre økonomiske situation skyldes paradoksalt nok selvsamme Viktor Orbán. Fidesz har siden magtovertagelsen i 2010 vedtaget den ene kontroversielle lov efter den anden.

Ungarn har i dag en meget restriktiv medielov, som ifølge kritikere giver det regerende parti kontrol over landets medier og dermed begrænser pressefriheden. En ny valglov gør det svært for nye partier at stille op ved valg, og en ny religionslov har reduceret antallet af statsanerkendte religionssamfund fra 300 til 14 og sat blandt andet islam, buddhisme og hinduisme ud på sidelinjen. Dertil kommer, at Nationalbanken og domstolene i stigende grad underlægges statslig og dermed Fideszs kontrol.

Den 1. januar trådte en ny kontroversiel forfatning i kraft. Forfatningen er blevet mødt med kritik fra både EU og USA, og har fået tusindvis af ungarere på gaderne i protest. Både det internationale samfund og et stigende antal ungarere opfatter den nye forfatning som en yderligere indskrænkning af demokratiet og centralisering af magten hos Viktor Orbán og Fidesz.

Statsbankerot mulig

Den Internationale Valutafond, IMF, og EU har suspenderet forhandlingerne med Orbáns regering om en økonomisk hjælpepakke, og har opfordret Viktor Orbán til at revidere forfatningen.

Den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, har ligeledes udtrykt bekymring over den politiske udvikling i Ungarn og opfordrer Viktor Orbán til at respektere den personlige frihed og de demokratiske spilleregler.

Søren Riishøj vurderer, at et stigende økonomisk pres kan påvirke udviklingen i Ungarn. Flere internationale ratingbureauer har på det seneste nedjusteret Ungarns rating, og det kan gøre det sværere at låne i udlandet for at finansiere det stigende underskud på de statslige budgetter. Især efter, at både EU og IMF har suspenderet forhandlingerne med landet.

»Den ungarske økonomi har det forholdsvis godt sammenlignet med eksempelvis Grækenland, men kan ikke klare sig på længere sigt. Hvis landet ikke får tilført økonomiske midler, er en statsbankerot i 2013 en reel mulighed, og det lægger naturligvis yderligere pres på Orbán,« siger Søren Riishøj.

Viktor Orbán afviser kritikken af landets nye forfatning og har givet udtryk for, at EU skal ikke blande sig i Ungarns anliggender. Han afviser, at Ungarns økonomi er under pres og har brug for økonomisk hjælp fra IMF eller EU.

»Vi har ikke brug for penge og leder ikke efter nye lån. Vi har brug for en aftale, som giver os mulighed for at have adgang til kredit i tilfælde af, at det internationale pengemarked bryder sammen,« sagde Viktor Orbán for leden til den ungarske tv-kanal HirTV.

Næste parlamentsvalg i Ungarn afholdes i 2014.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Henning Osvaldsen

'Radikale' ????
Det er ikke lige det første ord der falder mig ind ..
Snarere 'neofascistisk', 'racistisk', 'brunskjorte-agtig'
og 'udemokratisk' .
Men OK, med en valgdeltagelse på 34% er enhver regering vel udemokratisk ?

Henrik Jensen

Kære EU-tilhængere: Hvordan synes I selv det går? Nu får denne samling båtnakker politisk indflydelse i Unionen - og dermed også direkte indflydelse på vores lovgivning...

Og værre endnu - Le Pen KAN gå hen og få indflydelse i Frankrig efter næste valg der.

Vi var faktisk nogle stykker, som forsøgte at spørge ind til, hvordan de Eurofile forestillede sig, at den politiske kultur blev ændret efter udvidelsen....jeg var chokeret over, at de (prominente) EU-politikere jeg spurgte, faktisk ikke en gang havde overvejet spørgsmålet.

Svaret kom aldrig - og jeg tror jeg ved, hvad EUs handlinger vil blive ift Ungarn:

Stephan Paul Schneeberger

jeg er faktisk lidt træt af at man i Denmark ikke er kar over at der er lige nu sker i Ungarn er et diktatur i forklædning af et demokrati - Der er været lignende tilstande i Slovakiet og Kroatien med Eu’s viden uden den store protest. Den lille bitte mod forholdene i Rusland, Hviderusland, Ukraine og Serbien har været latterligt og realt har man støttet op så længe man kunne bakke op om tyrannerne - så lange man kunne lave politik uden at tabe ansigt. Det der sker lige der vil vise sig om EU er faktisk bare et en masse ord gejl eller garant ”fred” og ”demokrati” af en slags, fordi når det kan lade lade sig gøre på langsigt at etablere autoritære styre i demokratiets navn så behøver man ikke fascisme, fordi man kan opnå det samme uden samme mængde vold og løgne. Det der er båd billiger og plæner at kikke på når det handler om udnyttelse i lønmodtagerne og at vise sig troværdigt handelspartner.
Når landets opposition faktisk viser sig for svage til at gøre en ende på det syre på der være som minimum være sympatier til oppositionen fra regeringer og faktisk handling.
I øvrigt har du i et “demokratisk” mønsterland som Østrig partier som FPÖ/BZÖ som sikkert når disse får magten som vil bruge samme metoder når det kan slippe af sted dem. Det nuværende FPÖ chef går efter at blive Wien borgermester og han strategi til forskel fra Haider er at også tage gaden og tage arbejder kvarterne så du har et blanding sok i Ugarn med både højreradikalt i parlamentet, arbejderkvarterne på gaden

jan henrik wegener

Hvis man ser negative tendenser i udviklingen i andre EU-lande, som nu angiveligt Ungarn, er det så et argument mod unionen - eller måske det modsatte?
Jeg synes det er svært at afgøre, og det er for nemt blot at tilskrive alt godt - eller ondt - unionen. hvis vi forestiller os at hele unionsprojektet falder sammen, og det virker vel ikke længere helt utænkeligt - vil det så være "patentløsningen" og vejen til noget godt?
Eller vi kan spørge: den gang vi blot havde national, territorial eller fyrstestater, var det dengang så meget bedre? Er der grund til nostalgi tænk f.eks. 60er, eller 70er Europa, som en del har oplevet?

Hvordan det kan blive EU's skyld at ungarerne ikke kan finde ud af at vælge nogle ordentlige politikere forstår jeg ikke helt.

Hvis Ungarn ikke var blevet optaget som medlem havde det helt sikkert været EU's skyld på samme måde som EU i tide og utide får skylden for at Tyrkiet pt. er på vej i den gale retning.

At kalde Østrig et “demokratisk” mønsterland betragter jeg som en vits.

Stephan Paul Schneeberger

der har været autoritære demokratier (der er ikke ande ord) i flere lange med støtte fra europæsiske magter og der er problemet, og nu bliver folk kler over dette. I øvrigt er det noget vrøvl at sige at ungern ikke vil påvirke andre lande - i alle nabolande med untagels Østrig store mindretal som nu har valgret i landet og i Ungarn kan ikke gå i krig, men mindrtalende bliver millitariseret og er fek. igang med at går liver surt for andre og det gøre de også lige nu! bla ved at slå ned på andre etniske mindretal.