Nyhed
Læsetid: 2 min.

Romney retter blikket mod syden

Med sejren i New Hampshire har Mitt Romney nu kurs mod South Carolina, som bliver næste store udfordring for de republikanske kandidater
Udland
12. januar 2012

Mitt Romney har vinden i ryggen, efter han vandt en overbevisende sejr ved primærvalget i New Hampshire.

Nu retter den republikanske frontløber blikket mod South Carolina, hvor udfordringen er at overbevise den religiøse højrefløj og Tea Party-bevægelsen om, at han er manden, der skal udfordre Barack Obama ved præsidentvalget i november.

»Obama er løbet tør for ideer. Nu er undskyldningerne ved at slippe op. Og i aften beder vi de gode folk i South Carolina om at slutte sig til borgerne i New Hampshire og gøre 2012 til året, hvor hans tid udløber,« sagde Romney, da sejren i New Hampshire var en realitet.

Den tidligere guvernør fik opbakning fra fire ud af 10 vælgere i New Hampshire. Dermed er han den første republikanske kandidat, der har vundet i både Iowa og New Hampshire.

»Det vil være op ad bakke for mig i South Carolina, men det kunne ikke være gået bedre i aftes,« sagde Romney til tv-stationen NBC efter sejren.

Mormon-problemet

En af de udfordringer, der venter i den konservative sydstat den 21. januar, er af religiøs karakter. Hovedparten af de republikanske vælgere i South Carolina er evangelisk kristne, og en del er skeptiske over for en kandidat, der er mormon, skriver New York Times.

På det seneste har Romney dog fået støtte fra kristne grupper, der i en landsdækkende annoncekampagne har forsøgt at afmystificere religionen og understrege, at mormoner er som alle andre amerikanere.

Desuden er mange af delstatens vælgere »så nedslåede« over økonomien, at spørgsmålet om Romneys tro kommer i anden række, siger præsten Brad Atkins, der er leder af det baptistiske trossamfund i South Carolina, til New York Times.

Romney fører i de fleste landsdækkende menings- målinger og ligger også i top i de seneste målinger i South Carolina og Florida, hvor de næste primærvalg finder sted.

Gingrich til modangreb

Niels Bjerre-Poulsen fra Syddansk Universitet mener, at selv om en vælgeropbakning på 39 procent i New Hampshire viser, at der stadig er forbehold over for Romney, har eksguvernøren fået en solid start:

»Det må være et stærkt rygstød videre til South Carolina, og vinder han der også, bliver det svært for hans modstandere at blive ved at tale resultatet ned.«

Romneys rivaler har dog ikke tænkt sig at give op. Senest har Newt Gingrichs stab sat en negativ reklamekampagne i gang, der fokuserer på Romneys holdningsskifte i sagen om retten til abort.

Gingrich og Rick Perry holder også fast i kritikken af, at Romney har »udplyndret« virksomheder, fordi investeringsselskabet Bain Capital, som Romney var medstifter af, har overtaget selskaber og fyret medarbejdere samtidig med, at investeringsselskabet tjente stort på de virksomheder, det overtog.

Men flere indflydelses- rige røster mener, at kritikken er skidt for partiet. Blandt dem er Meg Whitman, den tidligere chef for internetauktionshuset eBay, som også stillede op ved sidste års guvernørvalg i Californien.

»Vi bør stå sammen om én kandidat, så vi kan forsøge at tage Det Hvide Hus tilbage,« siger hun til Reuters.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her