Læsetid: 4 min.

Santorum i krydsild blandt studerende

Det varede ikke lang tid, førend den dybt religiøse præsidentkandidat med det sensationelle valgresultat fra Iowa trådte i spinaten i New Hampshire, én USA’s mindst religiøse delstater
Rick Santorum (tv) blev ikke kun mødt med smil, da han mødte studerende i Concord, New Hampshire, som led i sin valgkamp op til primærvalget på tirsdag. Han blev mødt af en byge af kritiske spørgsmål, bl.a. om sin holdning til homoægteskaber.

Rick Santorum (tv) blev ikke kun mødt med smil, da han mødte studerende i Concord, New Hampshire, som led i sin valgkamp op til primærvalget på tirsdag. Han blev mødt af en byge af kritiske spørgsmål, bl.a. om sin holdning til homoægteskaber.

Getty Images

7. januar 2012

Et lunkent bifald og buh-råb fra unge amerikanske vælgere var næppe den modtagelse, den republikanske komet Rick Santorum havde håbet på efter hans halve sejr ved Iowas partivalg og massiv omtale i aviserne.

Men det var præcis den behandling, den dybt religiøse katolik og ekssenator fra Pennsylvania blev udsat for under et valgmøde med collegestuderende i New Hampshires hovedstad, Concord, torsdag.

Santorum blev stillet skarpe og udfordrende spørgsmål af de højtuddannede og velformulerede unge mennesker; han blev afbrudt løbende og var flere gange trængt i defensiven.

To dage efter storfavoritten Mitt Romneys alt andet end imponerende sejr med blot otte stemmer over Rick Santorum i Iowa er det et åbent spørgsmål, om det nye fænomen vil vise sig at være en døgnflue eller en ny stjerne på det republikanske himmelhvælv. For at fortsætte fremgangen skal ekssenatoren sikre sig et godt resultat ved primærvalget i New Hampshire på tirsdag. Det kan blive svært. Til forskel fra Iowa er denne New England-stat én af landets mindst religiøse, og det religiøse højre udgør et lille mindretal.

Økonomisk konservative

Når en vælger i New Hampshire kalder sig konservativ, menes økonomisk konservativ.

Derfor er det på kanten af det uforståelige, at Santorum på vælgermøder i denne uge fortsatte med at tale, som om han stadig befandt sig blandt de evangeliske kristne i Iowa.

Her i Concord varede det en time, før han nævnte USA’s økonomiske krise — den altdominerende bekymring blandt vælgerne. Emnet blev bragt op i forbindelse med, at Santorum redegjorde for sin overbevisning om, at fattigdom kun kan løses ved at værne om det traditionelle ægteskab, sikre unge en gymnasieuddannelse og et fuldtidsjob.

»En undersøgelse har vist, at familier der opfylder disse tre kriterier er mindre tilbøjelige til at leve i fattigdom. Faktisk er deres chance for at klare sig godt meget høj. Hvis de blot dumper på én af kriterierne, er de dømt til at blive fattige,« siger Santorum.

»Derfor bør forbundsstaten fremme heteroseksuelt ægteskab.«

Verbalt festfyrværkeri

Budskabet falder ikke i god jord hos de collegestuderende. Santorums belærende oplæg afføder et verbalt festfyrværkeri i konferencecenteret på Hotel Courtyard Marriott.

»Hvorfor er De personligt generet af, at homoseksuelle ved lov har fået ret til indgå ægteskab i New Hampshire,« spørger en ung mand.

»Mit svar er et spørgsmål til dig,« lyder genmælet fra Santorum. »Hvorfor skal vi lave om på en 230 år gammel lov, hvori ægteskab defineres som en forening mellem mand og kvinde. Hvilket offentlige gode opnås ved at ændre loven?«

Devin Vedrine fra sydstaten Louisiana ryger som en raket op af stolen: »Formålet er at stræbe efter lykke!,« råber han.

Vedrines pointe er sofistikeret. Santorum har brugt meget af sit oplæg på at rose USA’s grundlæggere for i deres Uafhængighedserklæring i 1776 at have været de første herskere i historien til at skænke borgerne »umistelige rettigheder, heriblandt retten til livet, friheden og stræben efter lykke«.

Lige og frie

Santorum har mindet forsamlingen om, at nationens fædre anså disse rettigheder for gudgivne. Så er det ikke selvmodsigende, spørger Vedrine, at han vil nægte homoseksuelle retten til at stræbe efter lykke i et ægteskab? Santorum overhører replikken.

Den næste spørger følger op: »Når en homoseksuel er indlagt på hospital, har hans partner ikke ret til at se ham som De og Deres kone har. Burde han ikke have det?«

Santorum svarer, at han som præsident vil kunne acceptere civile kontrakter mellem samlevere.

En ung kvinde lader dog ikke kandidaten slippe så let:

»De har sagt, at der i Uafhængighedserklæringen står, at alle mennesker er skabt lige og har ret til frihed og stræben efter lykke. Hvorfor har homoseksuelle ikke ret til det?«

Santorum er paf. Efter lidt tøven går han i offensiven.

»Forstår jeg jer ret, at alle skal have lov til at indgå ægtemål? Det ville betyde, at man har lov at gifte sig med flere end en person?«

Forsamlingen: »Det er en irrelevant pointe!«

En yngre kvinde: »Og hvad så, hvis tre mænd gifter sig! Det rager hverken mig eller staten.«

Santorum anmoder om våbenhvile. »Jeg tror ikke, vi kan nå til enighed,« siger han.

Legalisering af stoffer

Pingpongspillet fortsætter lidt endnu. Det bliver klart, at de politisk bevidste college-studerende er stærkt optaget af retten til personlig frihed. Mange af dem er tilhængere af den libertære præsidentkandidat Ron Paul.

Devine Vedrine tilhører en landsdækkende gruppe af unge amerikanere, Students for a Sensible Drug Policy, som kræver legalisering af berusende stoffer.

»Ron Paul er den eneste, som støtter legalisering. Det vil løse mange samfundsproblemer — hundredetusinder i fængsel, milliarder sparet på færre fængsler, splittede familier, kriminalitet og mord, grænseproblemer med Mexico,« forklarer Vedrine.

På vejen ud af bygningen bliver Santorum spurgt, om han som præsident vil stoppe en retspraksis med at sende ikkevoldelige narkotikamisbrugere i fængsel.

»Det splitter familier, og de er jo en forkæmper for familien,« siger en ung mand klædt i jakke og slips.

Santorum griner forlegent og svarer: »Det gør forbundsregeringen da heller ikke.«

Men i 2008 sad 95.079 ikkevoldelige narkomisbrugere buret inde i amerikanske fængsler. En rigtig dårlig dag for kandidaten.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip C Stone

Rick Santorum isn't just a climate denier -- he's a contraception denier. He believes contraception exists, but he apparently wishes it didn't, and he's eying ways to deny you access to it.

No, we're not talking about abortion here, though of course he wants to deny you access to that too. We're talking basic contraception -- the Pill, condoms, all the stuff that more than 99 percent of American women (and some smart men) use to prevent pregnancy and STDs.

http://www.grist.org/election-2012/2012-01-06-rick-santorum-ban-contrace...

Mads V. Christensen

Nu undrede jeg mig over hvor elendigt et telegram om denne Santorum tidligere var skruet sammen og det er lidt trist at den rigtige journalistik ikke er meget bedre.

Karakteriseringen af disse unge ultraliberale universitetsstuderende er direkte komisk:"skarpe og udfordrende spørgsmål af de højtuddannede og velformulerede unge mennesker", "et verbalt festfyrværkeri ", "Devin Vedrine fra sydstaten Louisiana ryger som en raket op af stolen: »Formålet er at stræbe efter lykke!,« råber han. - "Santorum er paf. "

Vedrines pointe er sofistikeret. " "Det bliver klart, at de politisk bevidste college-studerende er stærkt optaget af retten til personlig frihed".

Tror bestemt ikke at Santorum vinder det her og da slet ikke at han kan blive præsident, men synes stadig at det segment han taler til fortjener en mere kritisk behandling. Nogle ser amerikansk valgkamp som underholdning, men det er reelt rigtigt spændende, hvis man da finder folk der mener noget andet end en selv spændende. Og relevant når det nu er USA vi taler om.

Denne Vedrines ultraliberalisme kan heller ikke accepteres som "gospel". Straffelovgivningen for besiddelse varierer meget i USA, fra det moderate til det drakoniske, men for eksempel blev en af de værste sider ved lovgivningen, de mærkeligt høje straffe for besiddelse af crack, for nylig bliver fjernet af Obama. Derudover er der vel ikke noget mærkeligt ved at "ikkevoldelige" sidder i fængsel. Det gør de også i Danmark..

Philip C Stone

I forlængelse af Mads V. Christensens kommentar: Hvis de studerende udelukkende fokuserede på sager som de omtalte, ville jeg snarere betragte det som et tegn på politisk umodenhed end som et vidnesbyrd om viden og skarpsindighed.

abc NEWS har udarbejdet et overblik over de Republikanske kandidaters holdninger.
Her er noget af det de skriver om Santorums:

Favors constitutional abortion ban and opposes abortion even in cases of rape.

Eliminate corporate taxes for manufacturers, drill for more oil and gas, and slash regulations.

The science establishing human activity as a likely contributor to global warming is "patently absurd" and "junk science."

(All support eliminating the estate tax* and keeping Bush-era tax cuts):
Triple the personal exemption for dependent children, reduce the number of tax brackets to two, exempt manufacturers from the corporate tax and halve the top rate for other business.
*Eliminating the estate tax - at gøre en ende på arvebeskatning.

Supports complete border fence, opposes education benefits to illegal immigrants.
http://abcnews.go.com/Politics/wireStory/positions-republican-candidates...

Her er lidt om Santorums udenrigspolitik:

As the latest "non-Romney" to emerge in the race, Santorum's foreign-policy views are beginning to receive more scrutiny. In particular, Santorum has staked out a position even more extreme than Gingrich on the legitimacy of Palestinian aspirations for statehood. "All the people that live in the West Bank are Israelis, they're not Palestinians... There is no 'Palestinian,'" he told a questioner back in November. (Israel probably wouldn't actually be thrilled with this position, as it would entail full Israeli political rights for Palestinians on the West Bank.)

Santorum has also recently vowed to bomb Iranian nuclear sites if they are not opened for inspections, saying that President Barack Obama's inaction against the Iranian nuclear program risks turning the United States into a paper tiger.
http://blog.foreignpolicy.com/posts/2012/01/06/the_election_2012_weekly_...

Og lidt mere om Santorums miljøpolitik:

GOP presidential candidate Rick Santorum has taken advantage of his newfound popularity to get on board the Republican war against clean air and water.

According to Santorum, the new EPA rule that will finally place limits on how much mercury the nation’s coal and oil fired power plants can spew into the air —a regulation specifically created to protect young children and developing fetuses from the damage known to be caused by mercury, a dangerous neurotoxin—will shut down 60 power plants in the US and is “not based on any kind of science...”

Indeed, the only thing not based on any kind of science is Santorum’s determination that causing some private power plant operators to install the technology required to stay within the new emission limits is more important than the estimated 11,000 premature deaths and 130,000 asthma attacks that will be prevented each and every year as a result lowering the level of mercury in the air.
http://www.forbes.com/sites/rickungar/2012/01/03/the-hypocrisy-and-stupi...