Læsetid: 5 min.

Slunkne oliefelter udfordrer statens klimamål

Hvis de danske oliefelter skal udnyttes optimalt, kræver det dyre teknologier, der pumper CO2 ned i undergrunden for at presse mere olie op, selv om teknologien vil øge afbrændingen af fossile brændsler. Staten står ved en skillevej og må vælge olien eller klimaet, lyder det fra klimaorganisationer
Hvis de danske oliefelter skal udnyttes optimalt, kræver det dyre teknologier, der pumper CO2 ned i undergrunden for at presse mere olie op, selv om teknologien vil øge afbrændingen af fossile brændsler. Staten står ved en skillevej og må vælge olien eller klimaet, lyder det fra klimaorganisationer
11. januar 2012

Nogle vil mene, at det kunne ligne en tanke, da Mærsk valgte at sætte en storstilet testboring i Nordsøen på standby. En boring, hvor koncernen ved hjælp af ny teknologi skulle pumpe CO2 ned i undergrunden for at hente mere olie op. Den overraskende melding kom 16. november, dagen efter regeringen havde varslet sit eftersyn af Nordsøaftalen, og direktøren for Mærsks CO2-forretning, Lars Hende, sagde dengang til Børsen, at koncernen ville udskyde projektet, »indtil der er skabt klarhed om dette område«.

Adspurgt om, hvorvidt udskydelsen af testboringen har nogen sammenhæng med regeringens eftersyn af Nordsøaftalen, svarer han i dag, »at beslutningen om at tilpasse CO2-projektets tidsplan er ikke foranlediget af regeringens ønske om at foretage et serviceeftersyn.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Pær Køie Kofod

Er der overhovedet en Klima. Ressource. Grøn bæredygtig koordinerende orientering.
Hos Staten/Regeringen/Ministerierne!?

Der p.t. profilerer sig "State of Green"

Det er væsentlig billigere. Og mere dynamisk at vælge andre energikilder. Andre ressourcer.
Samfundsøkonomisk. Såvel samfundsdynamisk.

Revurdere/ udvikle infrastrukturen. Til en mere ressource og energieffektiv virkelighed.

Dog er der al mulig grund til at forholde sig kritisk til de monopol-/ Kartellignende Energi-leverandørers "Stordriftfordele".

Henrik Brøndum

Der skal altsaa ogsaa bruges olie til at smoere gearkassen paa en vindmoelle, og til at flyve etc.

Det er absurd at lade den ligge - men naar man har den er der jo ingen grund til at bruge den til noget, man kan goere smartere. F.eks. varme huse op med solen.

John Vedsegaard

-> Henrik
Den olie der bruges til smøring afgiver ikke CO2, det er noget der opstår ved afbrænding for eksempel i en forbrændingsmotor.

Henrik Brøndum

@John

Ja det var jeg nu opmaerksom paa. Men spoergsmaalet her er vel om den danske olie skal pumpes op nu - hvor anlaeggene til at goere det delvis er der - eller meget senere naar alle kilder loeber toer.

Jeg tror ikke paa at det totale globale olieforbrug - som vel er det relevante i CO2 sammenhaeng - paavirkes af om den danske olie pumpes op eller ej. Min kone er ansat i Upstream i BP og hun har laert mig, at de altsaa kan bore ganske paent "sidelaens" og ikke bare nedad og ude i havet. Saa i sidste ende risikerer vi bare at nogle andre faar fat i "Det Sorte Guld"!

Aleksander Laursen

Sørgeligt, at menneskets grådighed for længst har taget over, sørgeligt at Kapitalismen har fået den værste grådighed frem i mennesker og dermed skabt krig og en hurtigere proces hvad klimaforandringer angår!

Ole Johannes Winther Kristensen

Sådan afværger du IKKE klima-afbalanceringen: Hop ind i bilen, rul vinduerne op og hold vejret!
Så er både bilerne og vi i samme båd....?

Hvis jeg virkelig var på den båd og bilerne var den eneste grund til at vandet ville komme op over min navle, vil jeg dælme rulle de skrotbunker over bord og hæve min afstand til vandet en smule.

Hvis andre idiotiske opfindelser var i gang med at sænke båden og dermed bringe vandet op til min navle ville jeg også smide dem over bord. Nogle teknologier er dog så tunge at de ikke kan trilles over bord, derfor har jeg brug for noget hjæp fra rigtig mange hænder og måske en trailer til alle murbrokkerne.... Øv sådan noget møg, hvad skal vi så køre traileren med?

Brian Pietersen

nu laver man for første gang en racerbil på SDU som skal bruge el-motor.

Den skal som de forrige år ud og køre mod en masse andre universitetsracere.

Man kan da sige at elmotoren kommer mere og mere i fouks og det er helt sikkert godt.