Læsetid: 3 min.

Amerikanske soldater dræbt i voksende protester

Amerikanske soldaters afbrænding af Koranen har sat sindene i kog i Afghanistan. Afghanere i tusindvis demonstrerer og angriber vestlige mål i landet. Dødstallet stiger og to amerikanske soldater er blandt de dræbte
27. februar 2012

NATO trækker rådgivere ud af den afghanske hovedstad, Kabul, efter tiltagende vrede over afbrændinger af Koranen. Forleden blev to højtstående amerikanske officerer dræbt af skud i det ellers stærkt befæstede indenrigsministerium, og mindst seks andre er omkommet under voldsomme protester i Kabuls gader som følge af amerikanske soldaters vanhelligelse af Koran-bøger.

Som reaktion på drabene, der indikerer, at udenlandske tropper er i fare i selv de bedst beskyttede områder af den afghanske hovedstad, har den NATO-ledede koalition trukket alle rådgivere ud af ministerierne i Kabul, uden at have fastsat et tidspunkt for deres tilbagevenden. Det træk kan underminere bestræbelserne på at træne og styrke de afghanske styrker forud for den planlagte tilbagetrækning af vestlige tropper ved udgangen af 2014.

Det er uklart, hvem der står bag de to drab, og om de overhovedet har relation til de seneste dages protester, men drabene har ikke desto mindre bidraget til en endnu mere spændt stemning.

Mænd bevæbnet med stokke og sten – nogle af dem også med skydevåben og oprørsbevægelsens hvide flag – er gået målrettet efter udenlandske interesser og afghanske regeringskontorer i både de østlige, vestlige og nordlige regioner. De oftest urolige sydlige regioner – Talebans hjemsted og højborg – har stort set været rolige. Det var forventet, at volden ville toppe fredag efter fredagsbønnen, men protesterne er fortsat i weekenden. I går blev seks amerikanske soldater såret af en granat kastet af vrede demonstranter, beretter officielle kilder til The New York Times.

Som papiraffald

Angrebene vækker mindelser om lignende uroligheder sidste år, efter at en amerikansk præst brændte et eksemplar af Koranen i den amerikanske stat Florida. Dengang brød vrede demonstranter ind på et FN-kontor i en by i nærheden af Mazar-i-Sharif i det nordlige Afghanistan og dræbte syv udenlandske FN-ansatte. Afghanske sikkerhedsstyrker blev efterfølgende kritiseret for ikke at have gjort nok for at forhindre drabene.

I byen Kunduz åbnede afghanske tropper i forgårs ild mod demonstranter, dræbte mindst fem og sårede endnu flere, fortalte provinsguvernøren Hamdullah Danashi.

FN undskyldte over for de dræbtes familier, men betegnede sikkerhedsstyrkernes brug af våben som »legitim beskyttelse« af deres medarbejdere og takkede desuden militæret og politiet for at holde folkemængden på afstand.

Volden brød ud tirsdag, da rygtet spredtes, at udenlandske tropper på Bagram-luftbasen havde forsøgt at brænde kopier af Koranen og andre religiøse skrifter i bunker af papiraffald. Bøger og skrifter, der var blevet taget fra fanger i fængslet i Bagram, fordi de blev brugt til at kommunikere ekstremistiske budskaber, siger vestlige embedsmænd.

Undskyldninger

NATO var hurtig til at undskylde for afbrændingen, som man kaldte en fejl, men volden brød ud i løbet af få timer. Siden da er flere end 30 blevet dræbt, og endnu flere såret. Mange blev ramt, da sikkerhedsstyrker åbnede ild mod en demonstration, de frygtede var ved at komme ud af kontrol.

Hverken undskyldninger fra USA’s Barack Obama, og en række andre civile og militære ledere eller en opfordring om tilbageholdenhed fra den afghanske præsident Hamid Karzai har kunnet lægge en dæmper på vreden.

NATO’s øverstkommanderende, general John Allen, har også beordret obligatorisk undervisning i anerkendelse og korrekt håndtering af religiøst materiale til samtlige 130.000 soldater, der gør tjeneste i landet. Men efter et årti med krig i Afghanistan, tvivler mange afghanere på, at det blot var en fejltagelse, at udenlandske styrker har gjort noget så krænkende som at brænde Koranen.

Ved fredagsbønnen satte prædikanter spørgsmålstegn ved de udenlandske styrkers motiver:

»Først trykkede amerikanerne vores hænder som venner og hjælpere, men så inviterede de vores unge mennesker til at blive kristne, og nu har de brændt vores hellige Koran,« sagde Sheikh Zada Amad Ali Khan i en prædiken i Kabul.

»Amerikanerne er fjende af vores hellige Koran og vores tro.«

© The Guardian og Information. Oversat af Hans Redder

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu