Læsetid: 4 min.

Argentinas ydmygelse i Falklandskrigen spøger stadig

Det er til april 30 år siden Argentina invaderede Falklandsøerne. Selv om øerne kun meget kortvarigt har været under argentinsk flag, siden briterne tog dem i 1833, er de sydatlantiske øer stadig et meget ømtåleligt stridspunkt i dagens Argentina. Mange vil have dem tilbage til Argentina pga. olie
13. februar 2012

Striden om Falklandsøerne har betydet kold luft mellem Argentina og Storbritannien i snart 180 år.

For argentinerne er det stærke tilhørsforhold baseret på historiske og geografiske forhold, men det handler i høj grad også om, at de føler sig trådt på af den store kolonimagt. Og selv om man ikke taler så højt om det, handler det også om retten til at udnytte mulige ressourcer i farvandet omkring øerne.

»Selv om Argentina var et meget ungt land, da englænderne tog magten over Falklandsøerne i 1833, havde de været der først og plantet deres flag. Derfor opfattede man den engelske kolonialisering som en stor krænkelse på trods af, at øerne ikke havde den store praktiske værdi,« siger Jan Gustafsson, lektor ved center for amerikastudier på CBS.

Falklandsøerne har kun ganske kortvarigt været under argentinsk herredømme, men hvis du spørger i Argentina, er der ingen tvivl om, hvem øerne tilhører.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bo Leth Andersen

Snarere Argentinsk imperialisme, landet tilhører dem der bor der, frem til 1841 er der reelt ingen permanent bosættelse på Falklandsøerne, da ankommer de første britiske nybyggere, og spørger man befolkningen i dag er der ingen tvivl om tilhøret til Storbritannien.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg vil gerne sætte syvogtyve spørgsmålstegn ved det alt sammen. Var de ubeboede? Hvorfor kom briterne i 1800-tallet, hvad ville de?. Var Argentina spansk? Eller var det indiansk? Hvad var det oprindelige, eller skal man ikke tage hensyn til det oprindelige? Men til den moderne magt?

Hvorfor vil de nuværende beboere vælge England? Eller vil de? For i dag er England gælds- og recessionsplaget, mens Argentina stormer afsted derudaf, så lige om lidt vil indbyggerne på Las Malvinas sikkert foretrække Argentina.