Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: General Franco sidder i et køleskab

En spansk provokatør har stillet en dukke af den spanske diktator Francisco Franco i et køleskab. Kunstværket skal illustrere, hvordan den spanske befolkning stadig holder Franco i live
Kunstneren og hans værk: Franco i et køleskab.

Kunstneren og hans værk: Franco i et køleskab.

Pierre-Philippe Marcou

Udland
20. februar 2012

Enhver spanier har set billeder af den tidligere diktator Francisco Franco, men sådan her har de aldrig set ham før:

En dukke af general Franco i et køleskab er blevet et tilløbsstykke og det helt store trækplaster på en messe for moderne kunst i Madrid, ARCO.

I størrelsesforholdet 1:1 genopstår Franco i en livagtig dukkes krop iklædt uniform og solbriller. Værket er skabt af den spanske kunstner og provokatør Eugenio Merino og viser en sammenbøjet Franco, der må bukke i knæene, for at kunne være inde i et køleskab af den type, der er designet til sodavand, og som kendes fra grillbarer.

Værket heddet Altid Franco og er et symbol på, at den spanske befolkning stadig holder diktatoren i live. Selv om det i dag er 37 år siden, at diktatoren døde, står mindet om ham stadig stærkt.

»Det er tanken om, at man her i Spanien holder Franco i live. Vi bliver ved med at tale om ham og debattere ham. Et køleskab er netop et sted, hvor tingene holdes ferske,« sagde kunstneren Eugenio Merino til nyhedsbureauet AFP.

Spanierne er delt

At Franco stadig er levende i den spanske debat, er der flere eksempler på. Der kører en højesteretssag mod dommer Baltasar Garzón, som står anklaget for at retsforfølge folk for grusomheder, der er begået under Franco, som er omfattet af en amnesti fra 1977. Kunstner Eugenio Merino fremhæver også Francos tilstedeværelse i en heftig debat, der er opstået i forbindelse med udgivelsen af en biografi om Franco.

General Franco holdes altså frisk i et køleskab, mens værket samtidig insinuerer, at det er på tide, at den spanske befolkning lægger diktatoren på køl.

Altid Franco er blevet det største tilløbsstykke på messen for moderne kunst, ARCO, i Madrid, som huser 215 værker fra 29 forskellige lande. Trods interessen og nysgerrigheden efter at se Franco, er det ikke et kunstværk, som rammer alles smag.

»Der er folk, der virkelig kan lide det, og andre, der ikke kan holde det ud. Spanien er delt med hensyn til emnet diktatur,« sagde Eugenio Merino, som selv nåede at leve få måneder i Francos tid, indtil diktatoren døde i 1975, 82 år gammel.

Efterspurgt værk

Et stort galleri i Barcelona, ADN, er vilde med kunstværkets udtryk og symbolik og har som de første budt 30.000 euro for værket. Kunstneren bag værket, Eugenio Merino, har tidligere vakt opsigt med sine livagtige dukker. I 2009 skabte han debat med en dukke af den britiske kunstner Damien Hirst, som skyder sig selv i tindingen.

Merino kaldte kunstværket en metafor for kunstmarkedet og en parodi på den markedsfiksering, der i øjeblikket gennemsyrer kunstens verden. Merinos pointe var, at den mest effektive måde at tjene flere penge på ville være ved at begå selvmord.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her