Læsetid 2 min.

Efterretningslæk fra Wikileaks igang

Medieorganisation WikiLeaks er gået igang med at offentliggøre fem millioner e-mails fra et amerikansk sikkerhedsfirma
Medieorganisation WikiLeaks er gået igang med at offentliggøre fem millioner e-mails fra et amerikansk sikkerhedsfirma
27. februar 2012

Endnu en stor læk er ifærd med at blive offentliggjort fra medieorganisationen WikiLeaks. I samarbejde med 25 mediepartnere er Wikileaks gået igang med at offentliggøre fem millioner e-mails fra det amerikansk sikkerhedsfirma Stratfor.

Firmaet sælger “geopolitiske analyser med en efterretningsbaseret tilgang” og er blevet kaldt et "skygge-CIA".

WikiLeaks oplyser, at organisationen har fået tilgang til en enorm mængde interne og eksterne e-mails, som er sendt mellem 2004 og 2011. På Wikileaks' hjemmeside wikileaks.org har man fra morgenstunden mandag kunne læse dokumenter, som angiveligt er lækket fra Stratfors system. Heriblandt interne emails og lister over efterretnings- og mediekontakter.

- Vi har at gøre med et privat efterretningsfirma, som støtter sig til informanter inden for den amerikanske regering, udenlandske efterretningstjenester med tvivlsomme forbindelser og journalister, siger Julian Assange.

- Det, som giver os grund til bekymring, er, at nogen af ofrene for deres efterforskning er helt reelle organisationer, som kæmper for en retfærdig sag, siger han.

Som led i en protest mod militærretssagen mod den amerikanske soldat Bradley Manning, der står anklaget for at stå bag WIkileaks' tre store megalæk fra Irak, Afganistan og det såkaldte Cablegate, gik hackergruppen Lulzsec, som er forbundet med gruppen Anonymous, sidst i december til angreb på Stratfors hjemmeside, lagde den ned og publicerede kreditkortoplysninger om en række af Stratfors kunder.

Stratfor-grundlægger og leder, George Friedman, advarede i januar om, at et stort antal e-mails var stjålet fra virksomheden. Han forsikrede dengang om, at der ikke var vigtige oplysninger i dem.

- Guderne må vide, hvad hundredvis af ansatte har skrevet i en uendelig række mails, som kan være pinligt, dumt eller genstand for fejlfortolkninger.

- Men hvis de, som gennemsøger dem, er på jagt efter konspiration, så vil de blive skuffet, sagde Friedman.

Der er mange nye navne blandt Wikileaks' seneste hold af mediepartnere, mens tidligere partnere som New York Times, der Spiegel og the Guardian efter skærmydsler med Julian Assange ikke er med i lanceringen. I den utraditionelle ende deltager aktivistgruppen the Yes Man også i lanceringen. Den er bedst kendt for at udsende falske pressemeddelelser på vegne af store globale virksomheder.

Link: The Global Intelligence Files

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Torben Arendal
Torben Arendal

Det amerikansk sikkerhedsfirma Stratfors-grundlægger, George Friedman, er Zionist og en absolut farlig og usympatiske karl.

Brugerbillede for Tom Paamand

Håber ikke Information får så blussende kinder over at dette er "hemmeligheder", at journalisterne igen glemmer deres kritiske sans. At noget står skrevet eller bliver sagt betyder ikke nødvendigvis, at det er en sandhed. Underligt, at dette skal påpeges...

Brugerbillede for R M J Spliid

Arh, Julian Assange... det der giver grund til bekymring er vel at der i det hele taget eksisterer en art skygge-instans som ingen kan afgøre om tilhører den statslige sfære eller det private erhvervsliv. Dvs en sammensmeltning af business med politiske processer. Temmelig ærke-kapitalistisk må man sige, og ikke særlig demokratisk.

Men det ville sgu da ikke være et mindre demokratisk problem hvis nu de kun forfulgte organisationer hvis formål du ikke personligt var enig med.

Men okay det er måske også bare mig der ikke kan la være med at være lidt flueknepper her en gemen mandag aften.

Brugerbillede for Markus Lund

The Guardian beviste meget fint sidst at de ikke har en pind styr på it-sikkerhed og kom uforvarende til at afsløre et password på de ukrypterede filarkiver med informanter i forbindelse med Afghanistan-krigen (at Julian Assange også er en klaphat på andre punkter er en anden og længere diskussion), således at alle og enhver nu har adgang til de ucensurerede dokumenter, så for mig betyder det intet at de ikke er med på listen.

Brugerbillede for Hanne Gregersen
Hanne Gregersen

@Sohn
Man kan håbe på, at Information har lært lidt og ikke blot kritikløst løber efter Wikileaks som en lorgrende hund - det var ikke noget kønt syn.

Noget helt andet: hvordan danner nogen sig overblik over 5 millioner emails og skiller skæg fra snot ??

Brugerbillede for Henrik Darlie

Thomas Dalager siger:

"Noget helt andet: hvordan danner nogen sig overblik over 5 millioner emails og skiller skæg fra snot ??"

Man bruger computere.

Brugerbillede for Stig Bøg

Det skal blive spændende at se, hvor fri den såkaldte "frie presse" er(den jeg ellers har hængt min hat på). Godt, at Assange kommer på RT, så får jeg(vi) en modpol, hvor det bliver muligt at danne sin egen mening.

Brugerbillede for Henrik Darlie

@thomas

Så er dit spørgsmål nok krypteret ;-)
Eller spørger du om noget du allerede ved?
5 mill. er ikke overvældende, især ikke hvis de allesammen er på engelsk. Dyt båt, tryk på start - vupti !

Brugerbillede for Henrik Darlie

Jeg glæder mig lidt til at få fat i det data-sæt, adgangen til det er spærret her hvor jeg sidder nu. hehe. I wonder why.