Nyhed
Læsetid: 4 min.

Emotionel teolog bliver tysk præsident

Valget af borgerrettighedsforkæmper Joachim Gauck til tysk præsident er et nederlag for Angela Merkel, der for anden gang på godt to år må se sin egen kandidat træde tilbage. Alligevel kan Gauck blive en langsigtet gevinst for Merkel
Joachim Gauck kan strategisk set blive en gevinst for kansler Angela Merkel, men at måtte støtte nomineringen af den 72-årige Gauck til præsident betegnes alligevel som en streg i regningen for kansleren.

Joachim Gauck kan strategisk set blive en gevinst for kansler Angela Merkel, men at måtte støtte nomineringen af den 72-årige Gauck til præsident betegnes alligevel som en streg i regningen for kansleren.

Thomas Peter

Udland
21. februar 2012

Som udgangspunkt skal en tysk præsident være et moralsk forbillede og en samlingsfigur, der forener befolkningen på tværs af partiskel.

Alligevel har nomineringen af den tidligere østtyske borgerrettighedsforkæmper Joachim Gauck som ny præsident efter den skandaleramte Christian Wulff, der i fredags meddelte sin resignation i kølvandet på anklager om korruption, udviklet sig til en streg i regningen for kansler Merkel og har sået intern splid i den tyske regering.

»At det nu er oppositionens kandidat, der skal præsenteres som konsensuskandidat, er naturligvis i taktisk henseende et nederlag for kansleren,« siger Albrecht von Lucke, redaktør ved tidsskriftet Blätter für deutsche und internationale Politik.

Flere tyske medier og kommentatorer peger ligesom Albrecht von Lucke på Gaucks overraskende comeback som et ydmygende nederlag for Merkel, der efter Wulffs tilbagetræden understregede behovet for en præsident med bred opbakning fra både opposition og regering.

Allerede i 2010 afviste Angela Merkel trods Gaucks enorme opbakning i medier og befolkning at støtte ham som præsidentkandidat. I stedet pegede hun på partifællen Christian Wulff, der blev valgt efter tre nervepirrende afstemninger i forbundsdagen.

Da FDP søndag sluttede sig til socialdemokraternes anbefaling af Gauck, måtte Merkel modvilligt opgive sin modstand mod nomineringen af den tidligere leder af det tyske Stasi-arkiv.

Ifølge Albrecht von Lucke har FDP og CDU gensidigt truet hinanden med at bryde koalitionen, hvilket har belastet det i forvejen anspændte forhold mellem de to regeringspartier yderligere.

»Merkel bryder sig ikke om at trække sig ud af slagsmål som taber. Med FDP’s veto, der truede med at splitte regeringen, kan man tale om, at halen logrer med hunden,« siger Albrect von Lucke.

Engageret borger

På trods af nederlaget til FDP vurderer von Lucke, at Merkel personligt vil kunne drage nytte af den udbredte popularitet og respekt, som den 72-årige Joachim Gauck nyder i den tyske befolkning. Som tidligere åbenmundet borgerrettighedsforkæmper i DDR er Gauck i mange tyskeres øjne et sindbillede på den engagerede samfundsborger.

Gauck er vokset op i Rostock, hvor han som ung mand studerede teologi og siden som protestantisk pastor tiltrak sig Stasis opmærksomhed. Hans far blev sendt i sovjetisk arbejdslejr, og den unge Gauck udviklede sig til fuldtonet dissident og engagerede sig blandt andet i den voksende østtyske folkelige frihedsbevægelse ’Nyt Forum’.

Efter Murens fald blev Gauck i 1990 valgt til at lede det tyske Stasi-arkiv, hvor han spillede en afgørende rolle for opklaringen af det tidligere østtyske regimes forbrydelser. Som idealistisk og kompromisløs demokrat nyder Gauck udbredt respekt i store dele af den tyske befolkning. Netop Gaucks moralske autoritet fremhæves af hans tilhængere som et af de vigtigste karaktertræk for en tysk præsident, der i praksis ikke har væsentlige magtbeføjelser.

»I et strategisk perspektiv kan valget af Gauck blive en gevinst for kansleren,« siger Albrecht von Lucke.

’Svært kalkulerbar’

Alligevel er der væsensforskelle mellem de to politikere, der deler både østtysk og teologisk baggrund. Hvor præstedatteren Merkel ofte portrætteres som en analytisk sindet og tilbageholdende politiker, der afventer sine modstanderes træk, beskrives Gauck som en lidenskabelig samfundsdebattør med hang til store ord.

»Han er ingen ukompliceret kandidat, han er en type, der tænker emotionelt, taler emotionelt og af og til handler emotionelt. Han bliver en svært kalkulerbar præsident, han kommer til at udløse irritation,« skriver kommentatoren Heribert Prantl i Süddeutsche Zeitung.

Netop Gaucks selvstændighed er ifølge flere observatører den primære grund til, at Merkel i 2010 foretrak Christian Wulff, da daværende præsident Horst Köhler til Merkels irritation valgte at træde tilbage efter kritik af hans udtalelser om kontinuiteten mellem tyske handelsinteresser og indsættelsen af tyske tropper i udlandet.

Ifølge Albrecht von Lucke består den væsentligste forskel mellem forbundsrepublikkens to mest fremtrædende politikere i deres retorik.

»Den store forskel er, at Gauck modsat Merkel kan benytte ord til at begejstre mennesker. Han er god til at opmuntre mennesker til at deltage aktivt i demokratiet og give dem mod til at handle,« siger Albrecht von Lucke.

»Netop her kan Merkel på længere sigt drage nytte af Gauck.«

Konservative holdninger

Som ny præsident står Gauck umiddelbart over for opgaven med at genrejse præsidentembedets anseelse, der har lidt et alvorligt knæk som følge af skandalen omkring Christian Wulff. I december blev det kendt, at Wulff i sin tid som ministerpræsident i Niedersachsen har optaget lån til gunstige betingelser hos personlige forbindelser. Senest er Wulff havnet under mistanke for at skaffe fordele til filmmanden og vennen David Groenewold, hvilket i torsdags fik statsadvokaten i delstaten Niedersachsen til at søge Wulffs præsidentielle immunitet ophævet. Fredag besluttede Wulff at trække sig fra embedet.

Selv om Merkel ved en pressekonference søndag forsøgte at overbevise det tyske pressekorps om sin egen og tyskernes brede støtte til Gauck, har den tidligere borgerrettighedsforkæmper før pådraget sig kritik for at så splid med sine direkte udtalelser. Gauck har blandt andet kritiseret den tyske del af Occucy-bevægelsen og har betegnet den tyske debat om alternativer til kapitalismen som »usigeligt fjollet«. Endvidere har han rost den kontroversielle socialdemokrat Thilo Sarrazin, der i 2010 udløste voldsom debat med sin stærkt indvandringskritiske bog, for at have »bevist sit mod«.

Den slags udtalelser fra Gauck får flere røster til at kritisere ham for at pleje borgerlige synspunkter.

»Med aktiv støtte fra SPD og De Grønne vil den mest konservative forbundspræsident, som Tyskland nogensinde har haft, snart blive valgt. Dermed kan kansleren, der smart har spredt historien om, at hun mere eller mindre til det sidste har været imod ham, uskyldigt kunne vaske sine hænder uanset, hvad der sker,« skriver Malthe Lehming i avisen Tagesspiegel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I was five and he was six
We rode on horses made of sticks
He wore black and I wore white
He would always win the fight

Bang bang, he shot me down
Bang bang, I hit the ground
Bang bang, that awful sound
Bang bang, my baby shot me down.

Seasons came and changed the time
When I grew up, I called him mine
He would always laugh and say
"Remember when we used to play?"

Bang bang, I shot you down
Bang bang, you hit the ground
Bang bang, that awful sound
Bang bang, I used to shoot you down.

Music played, and people sang
Just for me, the church bells rang.

Now he's gone, I don't know why
And till this day, sometimes I cry
He didn't even say goodbye
He didn't take the time to lie.

Bang bang, he shot me down
Bang bang, I hit the ground
Bang bang, that awful sound
Bang bang, my baby shot me down...

http://www.youtube.com/watch?v=T5Xl0Qry-hA

De neoliberale mullaher har overtaget vores nabo mod syd.

Kig lige på denne citatsamling:

http://www.neues-deutschland.de/artikel/219115.der-prediger-wird-praesid...