Læsetid: 3 min.

Den flinke fyr med strikvesten

Rick Santorum står lige med Mitt Romney i samtlige meningsmålinger over mulige republikanske præsidentkandidater. Men kan en varm og jovial politiker med ultrakonservative holdninger appellere til den brede vælgerskare?
Rick Santorum iført sine konservative holdninger og den emblematiske sweater-vest, som mange amerikanskere forbrugere har genopdaget, efter at den republikanske udfordrer til partiets præsidentkampagne har gjort den kendt i offentligheden.

Rick Santorum iført sine konservative holdninger og den emblematiske sweater-vest, som mange amerikanskere forbrugere har genopdaget, efter at den republikanske udfordrer til partiets præsidentkampagne har gjort den kendt i offentligheden.

Stephen Morton

17. februar 2012

WASHINGTON DC — Velkommen til Rick Santorums uge. Den overbeviste katolik og far til syv — herunder Bella, en multihandicappet datter, der er blevet hans kampagnes maskot, og som vælgerne elsker — er 53 år gammel og tidligere senator for Pennsylvania. Og p.t. ser det ud, som om han kunne ende som det konservative alternativ til Barack Obama ved præsidentvalget

Fire nye landsdækkende meningsmålinger fra Gallup, Pew Research Center, CBS News/New York Times og CNN giver alle Santorum mellem 30-32 procent af stemmerne. Det betyder, at den nydelige, socialkonservative politiker med en forkærlighed for strikkede veste af morfar-typen står lige med favoritten til posten som republikanernes præsidentkandidat, Mitt Romney (Santorums veste har fansider på Facebook og har medført en stigning i salget af sweater vests, som de kaldes i USA.)

Men hvem er Santorum — en politiker, der indtil for ganske nylig var ukendt i det meste af USA?

Katolske værdier

Han er først og fremmest særdeles konservativ og religiøs politiker med mange år på bagen i Washington, hvor han var medlem af Repræsentanternes Hus, før han blev valgt til Senatet i 1994. Hans personlige livsførelse burde Vatikanet kunne bifalde. Han har fået alle sine mange børn med sin ungdomskæreste Karen, som er uddannet sygeplejerske, men hjemmegående.

»Uden min hustru ville mit liv ikke være værd at leve,« har Santorum udtalt. »hun er min helt.« Så skulle den sag være på plads.

Santorum har i sin politiske karriere været kendt som en mand med skarpt fokus på ’social politics’, det vi på dansk oftest benævner ’værdipolitik’. Særligt har han været ude med riven efter homoseksuelle, prævention og abort. For nogle år siden sagde han i et interview om bøssesex til Associated Press:

»Så vidt jeg ved, har intet samfund nogen sinde defineret ægteskabet som en pagt, der inkluderer homoseksualitet; og det siger jeg ikke, fordi jeg vil hakke på homoseksuelle. Homoseksualitet er trods alt ikke det samme som en mand oven på et barn eller oven på en hund eller hvad ved jeg. Ægteskab er én bestemt ting.«

Og videre: »[Jeg har] et problem med homoseksuelle handlinger på samme måde, som jeg har med andre handlinger uden for de traditionelle heteroseksuelle forhold ... hvis Højesteret siger, at du har ret til at dyrke homosex i sit hjem, hvorfor så ikke også bigami, polygami, incest eller ret til utroskab.«

Santorum er også kritisk over for svangerskabsforebyggende midler, som han har sagt blot er et skalkeskjul for at foretage sig handlinger i ægteskabet, som er »uforenelige med dets formål.«

Truslen fra islamismen

Hans odds i meningsmålingerne er ikke overraskende særligt gode blandt hvide, evangelisk kristne uden længere videregående uddannelse.

Han har dog ikke altid været velsignet med held i sin politiske karriere. Han blev ikke genvalgt til senatet i 2006, hvor han førte kampagne i Pennsylvania mod »islamisme som den nye fascisme, der er ved at løbe Amerika over ende«. Tværtimod tabte han med de dårligste stemmetal for en republikansk senator i statens historie. Santorum har selv rødder i Pennsylvanias arbejderklasse, hvilket gør ham til den eneste af de republikanske kandidater med automatisk blue collar appeal.

På udenrigspolitikken har Santorum især talt for en militær intervention i Iran i tilfælde af denne stats udvikling af a-våben. Han er overordnet set en varm tilhænger af Bush-doktrinen samt den tidligere vicepræsident Dick Cheneys hårde linje, når det gælder afhørings- og detentionspolitikker over for terrormistænkte.

Santorums succes bygger imidlertid ikke blot på hans sociale og fiskale konservatisme. Selv om han går ind for flere skattelettelser til de rigeste, er han samtidig tilhænger af sociale programmer for de svageste i samfundet. Og hans varme og joviale, folkelige stil står i skarp kontrast til den stive Romney, der leverer den samme tale alle steder, som ankommer med bodyguards og fanfarer af rockmusik, sjældent tager imod spørgsmål fra publikum og altid forsvinder efter sine taler.

Santorum derimod kører staterne tynde i sin pickup truck, giver sig god tid til at tale med nysgerrige vælgere og virker oprigtigt interesseret i deres problemer.

De næste uger frem mod primærvalget i Michigan 28. februar vil vise, om han har mere politisk substans end blot at være månedens ’ikke-Romney’. Som Dan Balz, chefanalytiker for Washington Post, sagde i denne uge.

»Santorum siger, at han udgør et langt klarere konservativt alternativ til præsident Obama end Mitt Romney. Det er sandt. Det er også sandsynligt, at hans chancer er større end Romneys, når det gælder tilførslen af ny energi til den republikanske konservative base. Men kan han sælge varen til de uafhængige vælgere og til kvinderne i forstæderne? Det har vi til gode at se.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip C Stone

Fra en leder i dagens New York Times:

Ultimately, Mr. Santorum’s solution for all of the country’s problems, from manufacturing to its moral climate, boils down to one very small idea: get government out of the way. Lower taxes and spending, and, like magic, factory floors will suddenly teem with well-educated workers. The carmaker bailout put in place by the Bush and Obama administrations was unnecessary because the companies would have recovered on their own, he said, forgetting that Chrysler and G.M. were on the brink of collapse before the government stepped in. And of course he believes government entitlements replace America’s moral foundation with soul-killing dependency.
http://www.nytimes.com/2012/02/17/opinion/small-thinking.html?_r=1&ref=o...

Man kunne udskifte "Mr. Santorum's" med Mr. Paul's, og udsagnet ville stadig være sandt. Der er gode grunde til at de begge befinder sig i USAs mest reaktionære parti.

Ib Christensen

http://www.msnbc.msn.com/id/26315908/#46406302

det handler om:

"Matt McDonald, chairman of the Belfast caucus committee told VillageSoup Feb. 14 that he personally called in Belfast's results to the state GOP office but was told the party already had the figures. When the woman on the phone read those tallies back, McDonald said they showed Romney winning in Belfast, which he knew was not the case.

"I said, 'Ma'am, I know you're very busy but we publicly counted our votes here in Belfast,'" McDonald said, going on to note the discrepancies. ... As soon as she heard we had publicly counted she said, 'Oh, I'll be sure those numbers are changed.'"

When the official results were released, the line for Belfast contained neither the figures the state party official had quoted to McDonald on the phone nor the revised figures but a row of zeroes, suggesting no votes were cast in the city."

Thomas Petersen

Oh no Mr. Stone. Santorum er en Big Government Conservative af GWB skolen, og kan på ingen måde sidestilles med Paul.

http://www.redstate.com/erick/2012/01/09/what-a-big-government-conservat...

Paul stiller op til det republikanske primærvalg for at få sit budskab ud til flest mulige. Han gjorde det samme i 2008 og har i denne omgang en endnu større tilslutning til sin "revolutionerende" idéer om at overholde landets forfatning. Paul vil ændre dagsorden for partiet, og lader til at have større succes med det en man kan læse ud fra NYT.

Som Ib C. er inde på, så er valghandlingen for primærvalget hastigt på vej med resten af landet mod den 3. verden.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pqsyzTrWS0g