Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ingen ønsker dansk deltagelse i en syrisk intervention

Fra højre til venstre i Folketingessalen opfordrer partierne udenrigsminister Villy Søvndal (SF) til at kigge både Syriens Venner og den syriske opposition grundigt efter i sømmene, før Danmark forpligter sig til at deltage i den nye alliance
Fra højre til venstre i Folketingessalen opfordrer partierne udenrigsminister Villy Søvndal (SF) til at kigge både Syriens Venner og den syriske opposition grundigt efter i sømmene, før Danmark forpligter sig til at deltage i den nye alliance
Udland
24. februar 2012

Udenrigsminister Villy Søvndal har ikke et mandat med fra resten af Folketinget til at deltage i en operation, der vil kunne bringe danske soldater på syrisk jord som del af en humanitær aktion. Og Søvndal afviser også, at det vil komme til at ske:

»Jeg kan ikke se nogen som helst mulighed for, at Danmark vil deltage i en militær løsning inden for en periode, jeg kan overskue,« siger udenrigsminister Villy Søvndal.

»Hvis der skal laves en humanitær zone, kan den komme på to måder; via forhandlinger om en midlertidig våbenhvile – f.eks. via et pres fra Rusland over for Syrien. Eller via en humanitær korridor, som man kæmper sig igennem. Vi er kun interesseret i at deltage i en fredelig løsning,« siger Villy Søvndal.

Udenrigsministeren understreger samtidig, at ambassaden i Damaskus udelukkende er forblevet åben for at kunne levere oplysninger hjem til Danmark og hjælpe lokale syrere og ikke for at virke som en mulig kanal for forhandlinger med styret.

Vi ved for lidt

Fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti advarer partierne regeringen mod at forlove sig med Syriens Venner og den syriske opposition, før det er kendt, hvad begge parter er ude på.

»Hvis Syriens Venner går ud på at støtte den syriske opposition med våben og militær træning, så har Danmark ikke noget at gøre i det forum,« siger Enhedslistens Christian Juhl.

Han understreger, at Enhedslisten har haft indgående drøftelser med udenrigsminister Villy Søvndal forud for dennes deltagelse i alliancens møde i Tunis.

»Hvis Syriens Venner kan bruges til at fremme en fredelig løsning på konflikten, så er det helt fint, men er det ikke tilfældet, bør Danmark omgående trække sig ud af alliancen,« siger Christian Juhl.

Også Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock er meget skeptisk over for de,n nye internationale alliances intensioner.

»Vi ved alt for lidt om, hvem den syriske opposition egentlig er, og også om, hvad Syriens Venner vil,« siger hun.

»Det er fint, at Søvndal tager til Tunis for at sondere terrænet og stille de kritiske spørgsmål, men det er alt for tidligt at forpligte sig til noget.«

Gamle, sure islamister

Hos Dansk Folkeparti mener udenrigsordfører Søren Espersen, at Danmark helt skal holde sig helt væk, både fra mødet i Tunis og fra den syriske konflikt.

»Danmark skal ikke alliere sig med sådan nogle arabiske lande,« siger han med henvisning til bl.a. Saudi-Arabien, der er en af de mest aktive deltagere i Syriens Venner.

»Der er også mere acceptable lande med, f.eks. Marokko og Jordan, men det er jo grotesk, hvis vi skal alliere os med et barskt diktatur som Saudi-Arabien,« siger han.

Den syriske opposition har Espersen heller ingen fidus til.

»Jeg tror ikke et øjeblik på, at den syriske opposition er demokrater. Jeg kan ikke se, hvad vi har ud af hjælpe syrerne, det ender jo alligevel bare med, at nogle gamle, sure islamister kommer til magten,« siger Søren Espersen.

Humanitær indsats

De seneste dage har Røde Kors ihærdigt forsøgt at få det syriske styre til at acceptere en våbenhvile, så sårede og nødstedte kan få hjælp, men uden held.

I Tunis vil Frankrig uden tvivl genfremsætte forslaget om humanitære zoner, hvor civilbefolkningen kan søge ly.

Blandt de tre oppositionspartier er det imidlertid kun Liberal Alliance, som er parat til overhovedet at overveje den vej.

»Situationen i Syrien er helt forfærdelig og jeg håber, at EU-landene vil bruge deres indflydelse til at presse Syrien til at lade nødhjælpsarbejdere hjælpe civilbefolkningen,« siger partiets udenrigsordfører, Mette Bock.

»Humanitær bistand må alle kunne være enige om at yde,« siger hun, men erkender samtidig at det kan blive nødvendigt at beskytte evt. humanitære korridorer.

»Humanitære korridorer kan oprettes, hvis Assad-styret accepterer det, men hvis han ikke gør, så må man jo overveje, hvad der så sal til for at beskytte civilbefolkningen.«

Liberal Alliances udenrigsordfører understreger dog, at hun er meget skeptisk over for militær beskyttelse af en humanitær indsats, især så længe man ikke ved, hvad den syriske opposition egentlig vil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

»Jeg kan ikke se nogen som helst mulighed for, at Danmark vil deltage i en militær løsning inden for en periode, jeg kan overskue,«

Oversættelse: 'All options are on the table - smid lidt mere benzin på bålet og vi er med....

Niels Engelsted

Opmuntrende at se, at vores hjemlige politikere fra højre til venstre begynder at ane, at der vist er ugler i mosen, og det hele ikke kun er en humanitær aktion.

Også opmuntrende hvis Villy kan modstå det udenlandske pres, der sikkert allerede hviler på udenrigsministeriet. Har hans gamle kampagnekammerat Anders været i røret?

Karsten Olesen

"Veteran US Diplomat Questions Syria Storyline":

Medierne baserer alle deres artikler på en berygtet terrorgruppes PR-bureau:

"Når USA har kunnet investere hele sin politik i støtte til en berygtet forbrydergruppe, må det skyldes at folk med lokal sagkundskab er blevet trængt tilside af karrierediplomater":

"... everyone in the West conveniently forgets the campaign of assassinations and suicide bombings carried out in the three or four years before Hama (1982) by the Muslim Brotherhood throughout the country.

I personally witnessed the aftermath of such bombings in which several hundred people were killed.

While the State Department, the CIA and other organs of government may have short historical memories, the people in Syria do not."

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=29461

Om islamisternes terrorkampagne i 80erne, se:

http://nsnbc.wordpress.com/2011/10/16/syria-opposition-between-nationali...

Mindst 200 terrorister i Homs har overgivet sig i går:

"After weeks of fierce fighting against Syrian regular army, the mercenaries of Baba Amro, the most famous district in the city of Homs and the
stronghold of militants Syrians, Libyans and al-Qaeda, have surrendered.

About 200 terrorists killed and wounded, including an official from Saudi Arabia, 4 from Qatar and other western militia, of which, for safety reasons,
the nationality is at the moment kept secret."

I forvejen er der 170 franske, 49 tyrkiske, saudiske, jordanske og libyske tropper i fangenskab.

http://sabinachiaburu.wordpress.com/2012/02/23/syriahoms-last-minute-ter...

Frivillige rydder op efter terroristerne:

http://www.facebook.com/MWSyria#!/photo.php?fbid=356690377684361&set=a.3...

http://t.co/haBiiREd

Indtryk fra Damaskus:

http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&I...

Det er godt at vore politikere og den offentlige mening bevæger sig væk fra de vanvittige militære interventioner, der har skabt ufattelige lidelser og kaos i Mellemøsten og andre steder.

Nu håber jeg at vi kan bringe det videre og få vore regeringer til at holde op med at bevæbne og træne diktatorernes hære. Assad i Syrien er en skurk, men det er lederne i Saudi-Arabien, Oman, Bahrain, Egypten, og Afghanistan m.fl. også. Og de holdes ved magten med Vestlig militær støtte gennem våbensalg og træning af hære (og i flere tilfælde hjælp fra Vestlige efterretningstjenester)..

Det skal have en ende. Jeg ved udmærket godt at mange af oprørerne rundt omkring også er skurke, men jo længere tid vore regeringer bidrager til at undertrykke Mellemøstens folk, jo værre bliver vreden, jo mere ekstrem bliver modstanden.

Så læge vi og vores samhandelspartnere er afhængige af mellemøstens olieleverancer er vi i et betydeligt omfang "bundet" i udenrigspolitisk henseende.

Hvis Saudi Arabien lukker i en periode for oliehanen, så får vi atter bil-frie søndage og stærkt stigende arbejdsløshed o s v.

Hvis f eks Saudi Arabien insisterer på et "vestligt bidrag" til en intervention eller til våbenleverancer til oprørerne , så har de altså krammet på os alle sammen hvis vi ikke "leverer".

Prioritet 1 for os bør være at blive uafhængige af olien - og så er det for min skyld OK i en periode at anvende atomkraftværker, som vel er det eneste , der på kort og mellemlang sigt kan skaffe den fornødne energimængde.

Den udenrigspolitiske "binding", som olieafhængigheden indebærer , er dødsens farlig.

Kloge ord på politiken.dk fra ham, der i artiklen ovenfor kaldes Chistian Lund:

»Jeg ved ikke, hvor det gode forhold ligger henne. Hvis det er, at vi trasker i røven på USA’s krige, så behøver vi såmænd ikke have så godt et forhold, og jeg håber ikke, at Helle (Thorning, red.) vil prøve at leve op til Anders Foghs (V) skødehunderolle hos amerikanerne«, siger Christian Juhl.

@Robert Kroll

Jeg har svært ved at se Saudi-Arabien helt lukke for oliehanen - landet er fuldstændig afhængig af Vesten. De Vestlige regeringer kunne jo så til gengæld indefryse konti og lukke for efterretningssamarbejde, våbenleverancer mm. Dette ville medføre et hurtigt sammenbrud af det saudiske styre.

Men det er helt rigtigt at vi er bundet til regionen gennem vort vanvittigt høje olieforbrug. Derfor er jeg ganske enig med dig i at vi bør udvikle alternative energikilder. Atomkraft (som jeg dog ikke som sådan er modstander af, omend noget tøvende) er ikke så meget en mulighed, når man tænker på at atomkraft pt. ikke først og fremmest er til kraftværker, mens olien i meget stor udstrækning går til transport. Derfor mener jeg at vi bør satse på elbiler af en eller anden form. De ville også stinke noget mindre, og det er jo kun godt.

Nå, nu har de fået rettet udenrigsordførerens navn fra Lund til Juhl.

At Vilde Villy "ikke se nogen som helst mulighed for, at Danmark vil deltage i en militær løsning inden for en periode, jeg kan overskue" betyder bare, at det ikke kommer til at ske i næste uge ...

Måske har man alligevel lært noget i Lybien?

Niels-Holger Nielsen

'Ingen ønsker dansk deltagelse i en syrisk intervention'

Drejebogen er ikke skrevet helt færdig. Der bliver nok en rolle til Danmark også.

Niels-Holger Nielsen

Har I set TV2. Danmarks mest krigsliderlige kanal?

John Vedsegaard

Ingen, er et meget stort ord. Mange, eller "de fleste" ville nok være mere korrekt.

Man kan jo også vende den lidt om, skal der på et tidspunkt tages den slags skridt, må vi vel forvente at lande der ikke har deltaget i andre "redningsaktioner" skal yde en indsats nu.