Nyhed
Læsetid: 3 min.

’Det er muligt at ødelægge verden’

De græske politikere overhørte søndag befolkningens protester og imødekom trojkaens krav. Men mange frygter, at kravene er så svære at honorere, at det alligevel ingenting nytter
Udland
14. februar 2012

»Velkommen til verdens centrum,« sagde en græsk ven i telefonen, da Informations udsendte medarbejder søndag meldte sin ankomst til Athen. Sent samme aften vedtog et flertal i parlamentet en ny nedskærings- og reformplan, som et overvældende flertal i befolkningen protesterer imod. Således blev den græske hovedstad i går for 117. gang forvandlet til en urban kampzone.

Dagen efter vågnede athenerne op til dobbelt hårde tømmermænd. For ikke alene godkendte politikerne søndag nat en plan, der af de fleste opleves som en opgivelse af national suverænitet. De traf også en beslutning, som trods hensigten ikke formår at dæmpe EU-partnernes ængstelse: »Vi er fortsat forsigtige,« udtaler Tysklands vicekansler og økonomiminister Philipp Rösler:

»Nu afhænger det hele af trojkaens vurdering af fremskridtene i Grækenland.«

Men om trojkaens medicin er den rette og rigtigt doceret, vil de aktuelle beslutningstagere i Europa meget nødigt diskutere. Derfor er den varme kartoffel blevet et godt angrebsemne i den franske præsidentvalgkamp, hvor François Hollandes ekskone og forgænger som socialisternes kandidat, Ségolène Royal, kritiserer Nicolas Sarkozy og Angela Merkel, der står last og brast om kravene til Grækenland: »Det er igen det finansielle system, der påtvinger det græske folk sine regler og gennemtvinger nye ofre, selv om man på forhånd ved, at de vil forværre den europæiske recession. Og ingen siger noget!« siger Royal til Le Monde.

Klyng dem op!

Der lugter brændt i Athen mandag morgen. Hvis finanskrisen og dens udløber i den europæiske gældskrise er et symptom på en igangværende omfordeling af rigdommene i verden, hvor tyngdepunktet rykker længere mod øst, er den vigtigste front lige nu Sydeuropa og navnlig Grækenland. Det er som at blive ramt af en bus, og derfor siger de fleste grækere, at de ikke længere tror på noget: »Det er muligt at ødelægge verden,« lyder det mest optimistiske graffitibudskab på marmorfacaderne dagen derpå. Adskillige historiske bygninger udbrændte under optøjerne:

»Det, der gik tabt i branden, er måske større end de indtægter, der vil blive reduceret, større end de procenter, der bliver skåret af lønninger og pensioner, større end tabte opsparinger og bristede forhåbninger. Det, der er på spil, er vores identitet, vores civilisation. Hvis vi ikke kan blive i eurozonen, hvis vi kommer til at befinde os på Europas udkant, taber vi og bliver ydmygede og ensomme,« skriver Nikos Konstandaras, chefredaktør for den engelsksprogede udgave af avisen Kathimerini.

Dem, der gør det grove arbejde med at fjerne brandaffald, er dog ikke grækerne selv, men indvandrere fra Bangladesh. Ligesom de marmorfliser, som demonstranterne smadrede og kastede mod politiet, splintredes også den græske regering, da seks ministre valgte at forlade regeringen inden afstemningen. 40 medlemmer af de to store regeringspartier, Pasok og Nea Demokratia, blev senere ekskluderet, fordi de stemte nej til planen, som bl.a. medfører en reduktion af mindstelønnen i den private sektor, reduktion af sociale ydelser med fem mia. euro over de kommende fire år og afskaffelse af de kollektive overenskomster. Men navnlig Pasoks parlamentarikere har råd til at lege Robin Hood, fordi partiet alligevel står til at miste de fleste mandater ved et valg, som ifølge regeringens talsmand er nært forestående: »Denne regering har endnu en måneds eller halvanden måneds arbejde foran sig. Vi færdiggør arbejdet i marts og afholder valg i april«.

Men et af problemerne synes at være, at mange grækere er holdt op med at tro på demokratiet: »Der er ikke brug for et valg, men for en revolution,« siger tjeneren på en restaurant i turistkvarteret Plaka og tilføjer: »Der sidder 300 tyveknægte inde i parlamentet, og for at starte forfra er man nødt til først at hugge hovedet af dem, der har bestemt i de sidste 20 år.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tine Sørensen

»Det er igen det finansielle system, der påtvinger det græske folk sine regler og gennemtvinger nye ofre, selv om man på forhånd ved, at de vil forværre den europæiske recession. Og ingen siger noget!« siger Royal til Le Monde.

satser grækere på: dårlig omtale er bedre end ingen omtale? næppe!

Tine Sørensen

"- et af problemerne synes at være, at mange grækere er holdt op med at tro på demokratiet:"
" - seks ministre valgte at forlade regeringen inden afstemningen. 40 medlemmer af de to store regeringspartier, Pasok og Nea Demokratia, blev senere ekskluderet, fordi de stemte nej til planen, som bl.a. medfører en reduktion af mindstelønnen i den private sektor, reduktion af sociale ydelser med fem mia. euro over de kommende fire år og afskaffelse af de kollektive overenskomster."

Tine Sørensen

Denne proces viser os klart og tydeligt, at det ikke alene er Margrethe Vestager, - men hele vores "demokratiske" politiske system, der er i lommen på finanssektoren.
Og at det ikke alene er grækerne, der har grund til at miste troen på demokratiet i sin nuværende form.

med en delfisk gardering: der kommer snart store og væsentlige forandringer i verden, for nu kan næppe ret mange narres ret meget længere tid.

Der findes intet demokrati, der er kun pengemagten, og når den ikke virker bliver kapitalismen til fascisme og diktatur.

Nu da sandheden er ved at gå op for jer, vil jeg på det kraftigste frabede mig at blive kaldt venstreekstremist. En anden verden ER mulig, og vejen dertil går gennem ubetinget solidaritet og global generalstrejke.

Medierne går som katte om den varme grød. Der slipper kun stumper igennem i ny og næ om de EGENTLIGE årsager til begivenheder som den græske.

Det er interessant, at Ségolène Royal trods alt sætter fingeren så forholdsvis direkte på det ømme punkt og direkte nævne finansokratiet og teknokratiet som dem, der BEVIDST påfører nationerne disse omstændigheder. Hendes landsmand Christine Lagarde sidder jo som præsident for en af de organisationer, der er mere end 'instumentelle' i den sofistikerede udplyndring og financielle slavegørelse, der foregår: IMF.

Som skyggepræsidenter i både Grækenland og Italien sidder der nu repræsentanter for teknokratiet - begge med fortid (og nutid!) i det globale centralbanksystem = det globale kleptokrati - repræsentanterne for det internatiolale parasitiske system, der har løftet selskabstømning til nationaltømning. Først øvede de sig i bananrepublikker og udviklingslande, og nu tager de fat på de europæiske nationer. De starter mod syd og arbejder sig mod nord.

Som grafittien på den græske væg så rigtigt siger: det er muligt at ødelægge verden. Og som man siger i eliten: når vi nu alligevel ødelægger menneskenes verden, kan vi ligesågodt berige os i passende mål.

Og jeg skal love for, at der bliver beriget for tiden !

Læs mere?
http://paradigmet.blogspot.com/2012/02/delggelsen-af-verden.html

Heinrich R. Jørgensen

En græsk tjener:
"Der sidder 300 tyveknægte inde i parlamentet, og for at starte forfra er man nødt til først at hugge hovedet af dem, der har bestemt i de sidste 20 år"

Måske den brave græker har læst pragmatikeren Platons værker? Disse er bestemt også værd at læse, og er højaktuel.

Bl.a. indeholder værkerne job-beskrivelser for tjenere. De græske tjener er åbenbart ikke tilfreds med alle sine kolleger.