Nyhed
Læsetid: 4 min.

NATO og al-Qaeda går hånd i hånd i Syrien

Medens Den Arabiske Liga åbner for våbenhjælp, NATO instruerer syriske desertører og har specialstyrker inde i Syrien, iler hellige krigere den syriske opposition til hjælp
I går var der igen meldinger om  angreb i Syrien, hvor byen Homs blev ramt hårdest. Mindst 19 mennesker livet, flest civile. En talsmand fra Syrian Observatory for Human Rights kaldte bombardementerne de mest intense i fem dage.

I går var der igen meldinger om angreb i Syrien, hvor byen Homs blev ramt hårdest. Mindst 19 mennesker livet, flest civile. En talsmand fra Syrian Observatory for Human Rights kaldte bombardementerne de mest intense i fem dage.

Nasser Nouri

Udland
15. februar 2012

BEIRUT — Rygterne harsvirret i nogen tid, faktisk siden Den Arabiske Ligas observatører var i Syrien i januar, og nu står det fast, at militær bistand til den syriske væbnede opposition kommer fra såvel NATO som al-Qaeda og Den Arabiske Liga.

Den britiske militær-hjemmeside www.eliteukforces.info skriver, at specialstyrker fra SAS (britisk eliteenhed, red.) træner syriske desertører i Tyrkiet. Den libanesiske avis Daily Star citerede forleden »velplacerede sikkerhedskilder« for, at MI6 (den britiske spiontjeneste, red.) og CIA har »infiltreret Syrien for at finde frem til sandheden«.

Søndag gjorde al-Qaeda-lederen Ayman al-Sawahiri det til (sunni)muslimers pligt til at bekæmpe det syriske styre, fordi det er »imod islam«. Sunnitter anser generelt den shia-relaterede alawit-sekt, som præsident Bashar al-Assad og regimets inderkreds er medlemmer af, for at være kættersk.

Samme dag vedtog Den Arabiske Liga en resolution i Kairo, hvor medlemslandene opfordres til at »yde alle slags politisk og materiel støtte« til Syriens opposition. At der er tale om våbenhjælp bekræftes af diplomater til nyhedsbureauet Reuters. Libanon var eneste medlemsland, der stemte imod resolutionen. Syriens medlemskab har været suspenderet siden december. Den syriske krise har bredt sig til Libanons nordlige by Tripoli, hvor der har været kampe mellem byens alawit-mindretal og sunnitter, der støtter oppositionen.

»Det, vi ser nu, er et nyt Irak,« lød kommentaren fra den libanesiske Syrien-kender Hussam Kanafani. »Døren er åbnet på vid gab til en sekterisk borgerkrig.«

Navnegivne martyrer

Bashar al-Assad har fra revoltens begyndelse i marts sidste år hævdet, at hans styre er offer for en international sammensværgelse, iværksat af Vesten og Israel, ligesom han har beskyldt al-Qaeda for at have anbragt bilbomber i Damaskus i december-januar og så sent som i fredags i Aleppo, hvor 28 overvejende civile blev dræbt. Unavngivne kilder i Det Hvide Hus citeres for, at bombernes afsender »sandsynligvis« er al-Qaeda.

Det er endvidere bekræftet af officielle irakiske kilder, at FSA, den ’Frie Syriske Armé’, bestående af desertører, væbnede lokale landsbygrupper og nu også en strøm af jihad-krigere, der ifølge hjemmesiden al Shams Løve (al Sham: betegnelse for Syrien-Libanon-Palæstina-Jordan) er trængt ind i Syrien fra Irak, Jordan og det nordlige Libanon. At de allerede nu er militært aktive, fremgår af jihad-hjemmesidens omtale af navngivne ’martyrer’, der er faldet i kamp mod de syriske regeringsstyrker.

»Vi har efterretninger om, at jihadister (hellige krigere, red.) fra Irak er rejst ind i Syrien,« sagde Iraks viceindenrigsminister, Adnan al-Assadi, mandag til det franske nyhedsbureau AFP. Han tilføjede, at våben smugles fra Mosul i Ninive-provisen ind i Syrien via Rabia og Abu Kamal-grænseovergangene, hvor folk fra de samme stammer lever på begge sider af grænsen. I Mosul bekræfter lokale våbenhandlere, at prisen på en AK47-riffel (kendt som ’kalasjnikov’) er steget fra 100-200 dollar til 1.000-1.500.

Den Arabiske Liga, hvis dagsorden domineres af Golf-staterne, i særlig grad Saudi-Arabien og Qatar, vil gå til FN’s generalforsamling med søndagens vedtagelse og foreslå en Arabisk Liga-FN-fredsbevarende styrke, der kan »kontrollere en våbenhvile« i det plagede land.

Holder ikke længere

Regimet i Damaskus afviste omgående forslaget, der — selv om det vedtages af FN’s generalforsamling — ikke vil være bindende for Syrien. Regimets styrker fortsætter med at forsøge at ’rense’ modstandslommer i landet, hvor den væbnede opposition har sat sig fast, bl.a. i Homs-området, i forstæder til Damaskus og i Idlib-provinsen, der støder op til Tyrkiet. I Bashar al-Assads optik er Den Arabiske Ligas motiv ikke at skabe våbenhvile eller at ’beskytte civile’ med en arabisk-FN-styrke, men at fremtvinge et regimeskifte i Damaskus, hvilket vil eliminere Irans eneste arabiske allierede i regionen — bortset fra det libanesiske parti med egen milits, Hizbollah, hvis træningsfaciliteter i Syrien i øvrigt ligger ved byen Zabadani nær Damaskus, der længe var på oprørernes hænder.

Den Arabiske Ligas og Vestens hidtidige fremstilling af den syriske konflikt som en fredelig opstand, hvor civile mejes ned af hæren, sikkerhedsstyrker og paramilitære alawit-militser, de såkaldte shabiha’er, og hvor væbnede grupper og FSA-desertører kun har grebet til våben som selvforsvar, holder ikke længere — og har ikke holdt siden i hvert fald september sidste år.

Vildledt af rapporter

Ifølge ligaens observatører, der rejste rundt i Syrien i januar, var virkeligheden mildt sagt mere nuanceret. De blev trukket tilbage først af saudi-Arabien, dernæst af Golf-staterne, hvorefter missionen helt blev opgivet, og en grund synes at være. at de 160 observatørers rapport ikke fuldt ud bekræftede billedet af mord på fredelige civilister — hvilket finder sted — hvorimod de anførte, at de ikke fandt bevis for en »organiseret regime-kampagne med det formål at dræbe«, og at »væbnede bander« var ansvarlige for drab på hundreder af civile og ca. 1.000 syriske soldater og sikkerhedsstyrker.

Observatørerne blev endvidere vildledt af oppositionsrapporter om drab og bombardementer, der, når observatørerne nåede frem til de udpegede lokaliteter, viste sig at være falske. I det store og hele beretter rapporten om, at regimet er oppe imod en guerillahær, der ikke kun ’beskytter civile’, men er offensiv, velbevæbnet og for en stor dels vedkommende består af jihadister. Rapporten kan være forfalsket, fordrejet og partisk, og flere observatører tog afstand fra den praksis, der anvendtes, og som betød, at de blev overvåget af kontrollanter fra regimet. Men at den blev godkendt i den minister-komité, der læste den, med fire stemmer — Egyptens, Algeriets, Sudans og Omans — mod én, nemlig Qatars, står fast. Ligesom det står fast, at rapporten søgtes hemmeligholdt og ikke har spillet nogen rolle i den fortsatte drøftelse af, hvad ligaen og Vesten kan gøre for at overtale Kina og Rusland til at acceptere en resolution i Sikkerhedsrådet, der kan lægge afgørende pres på det syriske regime.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Se også Felicity Arbuthnots artikel - SYRIA: CIA-MI6 Intel Ops and Sabotage – om et efterretningsdokument fra 1957:

“In order to facilitate the action of liberative (sic) forces, ...a special effort should be made to eliminate certain key individuals. ...[to] be accomplished early in the course of the uprising and intervention, ...

Once a political decision has been reached to proceed with internal disturbances in Syria, CIA is prepared, and SIS (MI6) will attempt to mount minor sabotage and coup de main (sic) incidents within Syria, working through contacts with individuals. ...Incidents should not be concentrated in Damascus …

Further : a “necessary degree of fear .. frontier incidents and (staged) border clashes”, would “provide a pretext for intervention... the CIA and SIS [MI6 should use … capabilitites in both psychological and action fields to augment tension.” (Joint US-UK leaked Intelligence Document, London and Washington, 1957)

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=29126

Niels-Holger Nielsen

'Boots on the ground'.

Lækket rapport fra Den Arabiske Ligas observatører:

http://www.box.com/s/2r41chgottatq4yier7n

Karsten Olesen

Regeringssiden hævder at Homs har været "stort set" under kontrol siden søndag, og at påstandene om "massiv granatbeskydning" derfor er falske -men tilsyneladende fortsætter spredte attentater og sammenstød:

http://lizzie-phelan.blogspot.com/2012/02/syrian-military-operation-agai...

http://www.voltairenet.org/Endgame-in-the-Middle-East

Frivillige Homs-boere rydder op efter terroristerne:

http://t.co/haBiiREd

En pipeline el. l. er blevet saboteret kl. 6 dansk tid i Homs, store røgskyer kan ses på:

http://bambuser.com/v/2367394

Mansour Heydari

Ja, og alle de forfalskede, fordrejede og partiske rapporter fra ”oppositionen” har altid været et grundlag for Ritzaus telegrammer om Syriens "reale" situation

Niels Engelsted

Et glimt af virkeligheden trænger igennem en sprække i mediefladens propagandatapet. Tak for det Lasse Ellegaard.

Carsten Hansen

Der er kun èn ting der er den absolutte sandhed;

Og det er, at folk vælger at tro på de artikler/internetsider der passer i deres kram.

Men måske indeholder ingen af dem sandheden ?

John Houbo Pedersen

I en væbnet konflikt er det første offer sandheden!

Alliancer med al-Qaeda!?

Det var også tilfældet i Libyenkrigen og det får bare et spørgsmål til at runge i mit lille hoved:

Hvad var det som man ikke lærte af støtten til mujahedin i 1980ernes Afghanistan og ti års krig mod terror i det 21århundrede (GWOT(Sic.))?

Stakkels araber, endnu engang falder de for del og hersk strategien. Når de ikke kan se længere end deres egen lille grådige verden, er de dømt til at tabe deres liv for andres interesser.

Jeg kunne virkelig godt tænke mig at læse og se folk med arabisk baggrund deltage mere aktivt i vores debatter her på informationen. Se det kunne give en bedre dimension til vores forståelse af konflikten. Det er for dumt at man i tv avisen gang på gang bliver præsenteret en "ekspert" der essentielt ingenting kender til kultur tanke gang og bare noget om hvad der sker "on the ground".

Lasse Ellegaard var feks virkelig lang tid om at se hvad der egentlig var ved at ske i Syrien, og jeg er glad for at han nu har taget en mere kritiks tilgang til de informationer vestlige organisationer reportere til mainstream medierne.

Aleksander Laursen

ENDELIG, begynder Information at være kritisk og lade være med at være på mainstream-mediernes side. Dejligt med sådan en artikel !

"Se det kunne give en bedre dimension til vores forståelse af konflikten"

Arash,
selv om du muligvis har ret, er der dog mindst lige så stor forskel mellem forskellige arabere som mellem forskellige europæere, og vi ville derfor kunne få mange forskelligrettede dimensioner til denne forståelse. Hvilket selvfølgelig ikke gør noget.

t.o. Deepal Tripathi's blogindlæg dd:
Information War by Interest Groups

http://www.zcommunications.org/information-war-by-interest-groups-by-dee...

Vibeke Svenningsen

Tænk sig, jeg mener nu ensidigheden har været meget på meget på debatsiden på Information - og det virker lidt som om denne artikel også kun læses halvt af visse. Nogen må simpelthen på læse- og forståelseskursus.

Erik Karlsen

Man skal altid være kritisk over for hvad man læser, selv hvis det kommer fra en med arabisk baggrund. ;)

På det personlige plan ville jeg faktisk blive mere glad for at diskutere med de der ønsker at "intervenere" i syrien gennem NATOs bomber.

Måske der ville folk se hvor forskruet wahabisme er?

Mansour Heydari

@ Vibeke Svenningsen
Du selv er også en af dem, hvis synspunkter har altid lidt af ensidighed i spørgsmålet om Syrien.

Vibeke Svenningsen

Mansour: nej, det er jeg ikke, men jeg forstår godt, det virker sådan i din verden baseret på min viden om dit udsyn på verden udfra udtrykte holdninger herinde.

Mansour Heydari

Jo, det er baseret på din skriveri om Syrien som kommer fra din ensigdige viden der ikke har med min syn om verddem pg din mening at gøre a la din stil!

Vibeke Svenningsen

Det er ret udbredt at dække sig ind under, at den anden ikke har viden, er dårlig uddannet og hvad der ellers køres på med. Jojo, det er vældigt, som det går for propagandamaskinen. Høhø

Som forventet ser det ud til, at "Syriens venner" vil gå udenom FN, ligesom de gjorde i Jugoslavien og Irak, da de ikke kun få FN-Verdenssamfundets blå stempel.
Det er tankevækkende at regeringen i USA, Storbritannien, Frankrig, og for den sags skyld, i Danmark samt redaktørerne på stort set samtlige medier i Vesten, tilsyneladende ikke har nogle moralske skrupler over at lyve om kendsgerningerne over for deres befolkninger. Bare det at de ensidigt og helt bevidst - ligesom i Libyen - fremstiller oppositionen som uskyldige civile, selvom de naturligvis godt er klar over at dette er alt andet end tilfældet, må få det til at løbe koldt ned af ryggen på folk med blot en smule af moralsk integritet i behold

Mansour Heydari

Nemlig, Vibeke, det er ret udbredt at køre propagandamaskinen ved hjælp af uddannede folk og dækker sig ind under den ende og den anden og skriver ensidig om Syrien og siger det ikke var mig bagefter!

Carsten Hansen

Off topic.

Jeg synes det er pudsigt, at mange af os der tager afstand fra både USA/Irael samt de arabiske diktatoriske regimer i Mellemøsten, ofte beskyldes for at være ensidige.
Dette af folk der urokkeligt støtter op om folk som Ahmedinedjad og Assad og som åbenlyst udstiller deres had til Vesten ved hver eneste lille lejlighed !

Carsten Hansen

Me, me, me... is it me? Please say its me...

Jeg tror du misforstår. Det dejlige ved politik er det kan ændres et splitsekund. Jeg hader i hvert fald ingen og ingenting. Jeg kritisere den vestlige politik. Og hvad er den vestlige politik? Jo det er når EU vælger under en økonomisk krise at gøre livet hårdt for både iranske og europæiske borgere.

Hvis du tager det personligt så husk at stemme ved næste valg på repræsentanter der ikke går ind for sådanne politik. Og ja, jeg ved at det er svært at finde en repræsentant der går ind for samme tanker som en selv, men ikke desto mindre giv ikke op. Hvis ikke for din egen skyld, så for alle os andres skyld.

Men hvis nok mennesker føler som jeg, vil jeg den store Arash ofre mig selv og stille op til valg... ;)

Hvad siger du Carsten Hansen, ville du stemme på mig hvis jeg lovede at jeg ville droppe denne krigeriske og alt ødeliggende politik vi fører i Mellemøsten? Og i stedet for at arbejde for andre staters interesser kun arbejde for Danmarks interesser? Selvfølgelig med en humanistisk tilgang.

Og lad os ikke glemme vi alle er i samme båd. Vi interagere vel i den vestlige danske samfund lige pt? Dette er vel okay at jeg konkludere ud fra at alle skriver dansk på en .dk domæne?

Man hader ikke sig selv, man skriver for at ændre skuden på denne båd vi alle sidder i. Det kaldes at tage ansvar for sin omgivelse. Peace out!

Carsten Hansen

Arash.

Min stemme vil falde på partier/personer der er rede til at tage ansvar og er rede til at se nuanceret på tingene.

PS: Hvis du er i tvivl om at det kunne være dig der menes i mit indlæg, så stil dig foran spejlet og kig selv dybt i øjnene; og find ud af om du hører til blandt de, i mit indlæg, omtalte personer.

Ellers; læs tråden og spot hvem det er der tegner andre personer som ensidige.

Mansour Heydari

Off topic
Jeg synes det er pudsigt, at mange i Inf. debatsider understøtter hele tiden USA/Israels synspunkter i alt hvad de to terrorstater sætter til dagsorden, men samtidig påstår de, at de er imod de er imod USA og Israel!
Endnu mere pudsigt er, at de kalder Ahmadinejad og Assad, to præsidenter med mest folkelig opbakning i deres lande, som diktaturer, men tier om USA/Israels hånddukker, som kongerne i Golfstaterne og Saudi Arabien!

Carsten Hansen

Hvis Mansours indlæg var rettet til undertegnede, har Mansour så mon læst hvad der står i mit indlæg ?

Aleksander Laursen

Vibeke, det er rigtigt at det som regel er dem med høj uddannelse som har høj viden. Men sådan er det ikke altid! Man lavede en undersøgelse i USA med nogle børn som fik en skumfidus på bordet hver, de fik afvide at hvis de lod være med at spise den og ventede 15 minutter kunne de få en mere. STORT SET alle dem som lod skumfidusen være havde høj uddannelse senere i livet.

Dét skød alle forskernes teorier i jorden om at intellegens/viden hang sammen med uddannelse. Dét beviste at man ikke skal være klog for at få høje karakterer og komme godt igennem uddannelses-systemet, dét beviste at det handler om selvdiciplin!

Det jeg vil forklare dig er at din høje uddannelse ikke påvirker min opfattelse af hvor meget du ved, min mening er at dine debatindlæg herinde giver et skimt at et bevis på hvor lidt man behøver vide for at nå gennem uddannelses-systemet..

Skumfiduser smager ad Pommern til!

Peter Ole Kvint

"Bashar al-Assad har fra revoltens begyndelse i marts sidste år hævdet, at hans styre er offer for en international sammensværgelse."

Dette er fuldstændigt korrekt. Dit problem er at du ikke kan takle en international sammensværgelse. Du kan vinde over en international sammensværgelse ved at bøje sig for en af deltagerne, så sammensværgelsen splittes, og det nytter ikke noget at bekæmpe sin egen befolkning.

Poul Gundersen

Godt skrevet Lasse Elllegaard ! Tak. !

Magthaverne er tilsyneladende parat til hvadsomhelst for at forhindre at jævne mennesker (demos) skal få indflydelse på deres egne liv.

Vibeke Svenningsen

Aleksander: Jeg ironiserede en lille bitte smule ud fra andre debatter herinde, og havde intet med eget uddannelsesniveau at gøre, men mere andres fantasi om andres samt viden om dette og hint.

Jeg tror Vibeke ikke ønsker at sige sin mening direkte til mig, derfor hun bare valgte at hentyde vagt til en af mine diskussioner med hende. Kan det passe?

Går de nu også ligefrem "hånd i hånd"?

Man ser ligefrem for sig Ayman al-Zawahiri og Ander Fogh Rasmussen, hånd i hånd, smilende flirtende til hinanden, medens de drysser våben ud med løse håndled ...

Vibeke Svenningsen

Arash:

Du har ganske ret i, at det var en subtil hentydning til dine fantasier om dine meddebattører, når du er uenig med dem. Jeg finder en smule morskab ved at begive mig ud i sådanne observationer i forakellige debatformer, mere er der ikke i det. Vi har alle vores exit- strategier, når vi føler vi er i en deadend-loop i en diskussion.

Nej, der var da selvfølgelig ikke i ovenstående artikel det fjerneste belæg for den ellers sensationelle påstand, at "NATO og Al-Qaeda går hånd i hånd i syrien".

Det er derfor man ser nødsaget til igen, igen og igen, at indberette Information på media-accuracy-listerne, med prædikaterne "virkelighedsfordrejende, uvederhæftig, yderliggående, nyhedsforfalskende dagblad med fejlekstrem lav troværdighed "!

Tak endnu en gang til Lasse Ellegaard for at hæve sig over dagens standarder for dansk journalistik.

I en kvalmende strøm af propagandistiske opkast fra fra den globale elites enorme disinformations-maskine, der kværner 24/7/365, er der små lyspunkter som Ellegaards kommentar.

Den aktuelle misère om Syrien giver et kraftigt déja vue fra Libyen og varsler om et kommende scenarie i Iran. Kodeordet er destabilisering. Med destabilisering følger magtovertagelse. Iscenesætterne er 'Ondskabens akse' alias Saudiarabien, Israel, USA, England - og NATO Frankrig (rækkefølgen er ikke tilfældig). Redskabet er iscenesat 'folkelige' oprør. Aktørerne er 'rejseholdet' af fælt-barn-har-mange-navne: jihadister, Al Qaeda, efterretningsagenter for Mossad, CIA, MI-5-6, SAS, Imperiets lejesvende.

Ellegaard antyder det, men siger det ikke direkte. Han er for meget en gentleman, en diplomat. Jeg vil æde min hat på, at han tænker det. Saudiarabien er hovedaktøren i den arabiske kontrarevolution og de sofistikerede og for de dumme mennesker i Vesten uigennemskuelige overgreb på arabiske nationer, der sker for tiden. Deres særlige form for monarki-fascisme, deres skrupuløse moralsæt og deres ENORME rigdomme gør dem til centret for aksen.

Læs mere:
http://paradigmet.blogspot.com/2012/02/rejseholdet.html