Nyhed
Læsetid: 3 min.

Pakistans højesteret kræver forklaring af efterretningstjeneste

Den magtfulde efterretningstjeneste ISI måtte i retten fremstille en række ’forsvundne’ borgere, som den selv pågreb for fire år siden på en mistanke om terrorstøtte. Pakistans højesteret kræver også genåbning af en korruptionssag mod landets præsident
Den pakistanske efterretnings-tjeneste ISI er berygtet både for sin indblanding i nabolandet Afghanistan og for sin behandling af sit eget lands befolkning. Her er det tjenestens hovedkvarter i Peshawar efter et bombeangreb.

Den pakistanske efterretnings-tjeneste ISI er berygtet både for sin indblanding i nabolandet Afghanistan og for sin behandling af sit eget lands befolkning. Her er det tjenestens hovedkvarter i Peshawar efter et bombeangreb.

A Majeed

Udland
16. februar 2012

ISLAMABAD—Pakistans højesteret har tvunget landets sikkerhedsmyndigheder til at fremvise syv mænd, der forsvandt for fire år siden, da de øjensynlig kom i efterretningstjenesten, Inter-Services Intelligences varetægt. Sagen ses som en afgørende prøve på, hvorvidt landets største militære spionagentur er hævet over loven.

De ’forsvundne’ mænd humpede mandag ind i retssalen efter at være blevet ført i ambulancer til Islamabad fra deres fængsler af pakistanske politifolk og ISI-agenter. Mændene, der var afmagrede, forvirrede og havde svært ved både at stå og at tale, blev bragt for domstolen iført håndjern efter kortvarigt at have mødt deres familie ved en stærkt emotionel genforening.

Mændene vil forblive i myndighedernes varetægt, men domstolen fastslog, at de skal tilbageholdes i civilt regi, indtil deres sag er afgjort. Ikke desto mindre blev de efter den første fremstilling ført bort af en falanks af civilklædte efterretningsagenter.

Da han efter retshøringen igen blev ført bort, brød Abdul Majid, en af de tilbageholdte, sammen i gråd.

»Enten tager I vores liv, eller også lader I os gå,« bønfaldt den 23-årige Majid, der også fik sagt, at han ikke havde modtaget nogen lægelig behandling for sin sygdom og kun havde fået lidt mad at spise.

Majid, der lider af en nyrevejssygdom dukkede op i retten med en urinfyldt kolostomipose i hånden.

»De kom og tog mig i min butik. Jeg var forretningsmand,« nåede han at sige, da sikkerhedsfolk forsøgte at genne ham væk fra medierne. »Ingen har nogensinde forklaret os, hvorfor vi skulle tilbageholdes.«

Dræbt i fængsel

Majid var mere heldig end Abdur Saboor, en af hans to brødre, der blev pågrebet ved samme lejlighed fra deres fælles printerbutik i Lahore. I sidste måned fik deres mor et telefonopkald om, at hun skulle komme forbi for at hente Saboors lig, der var blevet efterladt i en ambulance parkeret ud for den nordvestlige by Peshawar.

Nogle af mændene forsvandt sidst i 2007, andre i begyndelsen af 2008. Alle blev de tilsyneladende pågrebet af efterretningsagenter, der mistænkte dem for at være indblandet i terrorisme. Mændene var alle meget religiøse, og flere af dem havde forbindelser til Islamabads radikale Røde Moské.

Elleve af dem endte senere i et civilt fængsel, Adiala-fængslet i Rawalpindi, hvor de efter en retslig ordre om at blive sat på fri fod omgående blev bortført endnu engang, angiveligt igen af ISI.

Den dag i maj 2010, da de skulle være løsladt, ventede omkring 100 pårørende forgæves uden for Adiala-fængslet for at tage imod dem. Fire af de mænd, herunder Saboor, er senere dukket op som lig i de seneste måneder, hvilket betyder, at det kan være et spørgsmål om liv eller død for de resterende syv, at Højesteretssagen afvikles hastigt.

»De drenge her er ikke terrorister,« siger Ghulam Murtaza, far til en anden fange, den 35-årige Mazhar ul Haq »Min søn siger, at han blev holdt fanget i en kælder, hvor han måtte sove på gulvet, og det var meget koldt. De har alle tabt sig rigtig meget.«

Også efter regering

Pakistans højesteretsdommer, Iftikhar Chaudhry, har afkrævet ISI en rapport, hvor den militære efterretningstjeneste skal forklare i henhold til hvilke love, mændene blev anholdt.

Den aktivistiske højesteret nøjes ikke med at forsøge at gennemtvinge sin myndighed over for den nationale militærledelse, som efterretningstjenesten ISI sorterer under. Den presser også Pakistans civile regering. Premierminister Yousaf Raza Gilani er således blevet formelt anklaget for foragt for retten for at modsætte sig dennes ordre om at anmode de schweiziske myndigheder om at genåbne en parkeret korruptionssag mod den pakistanske præsident, Asif Zardari.

Kendes Giliani skyldig i denne anklage, kan han blive nødt til at træde tilbage.

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jette Abildgaard

Er det saadan I oensker Jeres PET skal blive, eller skulle I snart se at faa lidt styr paa hvad de laver, samt faa nogen ti at foere lidt ''kontrol'' med dem.....denne ''kontrol'' som I jo ellers synes at vaerdsaette saa hoejt, men tilsyneladende ikke, naar det gaelder det farligste I har i landet .....???

Sikke en stråmand Jette Abildgaard.

At du benytter en aldeles forfærdentlig historie fra et uland tusindvis af kilometer herfra til at ride en indenrigspolitisk kæphest er s.. for meget!

Jette Abildgaard

Blot for god ordens skyld....her lidt lidt (ioevrigt fra CIA) viden om henholdsvis Pakistan og det forjaettede land...mest for Mikael Petersen...

Pakistan: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pk.html

Danmark: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/da.html

Lad Don Quixotes vindmøller være Mikael.