Nyhed
Læsetid: 2 min.

Polsk nej til ACTA ændrer ikke dansk vurdering

At den polske premierminister, Donald Tusk, nu suspenderer den polske ratifikation af ACTA-aftalen, får ikke danske politikere til at skifte mening
Udland
6. februar 2012

Selv om Polen nu vil suspendere tilslutningen til den såkaldte ACTA-aftale om bekæmpelse af kopiering, er aftalen klart i dansk interesse, mener it-og teleordfører Trine Bramsen (S).

»Danmark har stor interesse i en aftale, der hindrer, at man frit kan stjæle andres ideer, og derfor ændrer det ikke noget set med danske briller, at Polen nu tøver.« som hun udtrykker det.

Ifølge Associated Press vil Polens premierminister, Donald Tusk, først have en bredere debat, inden Polen går videre med en tilslutning.

Fra flere sider er der rejst kritik af ACTA-aftalen, dels fordi aftalen er blevet til under en lukket proces, dels fordi aftalen frygtes at kunne få negative konsekvenser for ytringsfriheden på internettet.

Da den forrige regering i marts 2010 fik mandat fra Folketinget til at gå med i aftalen, var Socialdemokraterne kritiske over for den lukkede proces — men positive over for grundtanken, nemlig at beskytte ophavsretten, fortæller Trine Bramsen. »Det er ikke okay at downloade andres arbejde. Det vil gå ud over danske arbejdspladser, hvis det er risikofrit at kopiere f.eks. vindmøller.«

Vi bør gå forrest

Modsat føler Dennis Flydtkjær (DF) sig mere og mere sikker på, at ACTA-aftalen er uholdbar: »Det glæder mig meget, hvis Polen vælger ikke at gå med i aftalen. Danmark burde heller ikke gå med i den,« siger han og begrunder sin modstand: »Ligesom Danmark er et foregangsland for ytringsfrihed og fri presse, så burde vi også gå forrest og forsvare et frit internet.«

Enhedslisten har netop kaldt handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) i samråd:

»I samrådet bedes ministeren også om at oplyse, om regeringen kan garantere, at danske internetbrugere ikke i fremtiden risikerer, at deres personlige oplysninger udleveres til private firmaer alene på baggrund mistanke om krænkelser af ophavsret.«

Men ifølge Trine Bramsen er der ikke umiddelbar grund til disse bekymringer: »De tolkninger, vi har set af aftalen, ændrer ikke på dansk lovgivning, fordi den er stram nok i forvejen. Hidtil har ingen kunne sandsynliggøre, at danske internetbrugere vil få krænket deres rettigheder og muligheder. Og jeg vil gerne se det, før jeg tillægger den kritik betydning. Men hvis det sker, er vi åbne for at diskutere det.«

— Fra kritikerside har der været henvist til, at ACTA vil gøre det vanskeligere for fattige i u-landene at få råd til livsnødvendig medicin?

»Så må man tage fat i det problem for sig. Det kan ikke bruges som argument for, at det skal være tilladt at stjæle andres ideer,« siger Trine Bramsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

»Så må man tage fat i det problem for sig. Det kan ikke bruges som argument for, at det skal være tilladt at stjæle andres ideer,« siger Trine Bramsen.

Chokerende. Trine Bramsen håndhæver blot et princip for princippets skyld. Det er en ophavesretsreligion, og i deres hellige skrifter står der, at u-landene gerne må dø af AIDS, så længe ophavsretten ikke vanæres.

S og SF er meget værre end de blå der sad der før. Lad den regering få en meget kort levetid.

Bjarne Bisgaard Jensen

Underligt men også sørgeligt pludselig at skulle være enig med DF i forsvar for et frit internet

De kan være de ændrer mening efter demonstrationen den 25de feb.

http://www.facebook.com/events/235321939883596/

Det gjorde de jo i Polen. Så mød op!

Marianne Rasmussen

Godt nok har vi mange nye og uerfarne politikere i øjeblikket, men man skulle også tro, at de går rundt med skyklapper på og kan besnakkes til at skrive under på hvad som helst uden videre.

I kan komme til i den grad at fortryde det om nogle år, og så er den for sent. Underskrifter er bindende, og dette spil gælder langt ud over vore egne grænser.

Toke Eskildsen

Virkeligheden kalder Trine Bramsen: Man må gerne stjæle andres ideer. Det hedder dog ikke stjæle, men "benytte" eller "kopiere". Ideer er - endnu - ikke noget man har ophavsret eller patent på. Jeg håber meget for Trines skyld at det citat er uden for sammenhæng.

Jeg håber, men er ikke optimistisk. Det illustrerer desværre meget godt den ensidige tankegang som nogen personer lægger for dagen.

Der er brug for en sondring mellem kommerciel udnyttelse og privat nydelse.
Det, der er mest forfærdeligt, er at iagttage, hvordan stolfhed over udbredelse af sine tanker og ideer er blevet undergravet af smålig tænkning med tegnebogen. Kun med stort overskud kan man bibringe verden noget, der er værd at beskæftige sig med, og jeg mener ikke økonomisk overskud.
Det bliver nok ikke rigtig godt, før vi får en basisydelse til alle.

Jeppe Morgenthaler

Trine Bramsen er i fuld sving med at male sig op i et hjørne hvorfra hun får svært ved at komme væk. Jeg ku' godt tænke mig at vide hvor hendes indsigt i it-relaterede spørgsmål kommer fra (=hvordan hun er blevet it- og teleordfører?). Hendes svar er prototypisk frygtbårne og skriger mangel på indsigt i den del af vores liv der foregår online.

Hvis ACTA "ikke ændrer på dansk lovgivning", hvorfor så implementere den, Trine Bramsen?

Toke Eskildsen

Det kender nok selv svaret på, Jeppe: ACTA er en hensigtserklæring om at privatisering af ideer & kultur er godt, mens fri udveksling af samme er skidt. Underskrivere forpligter sig sågar til at opdrage befolkningen til den tankegang (Afsnit 31). Det er ikke så underligt, siden det er rettighedsorganisationerne der har været de primære forfattere.

Selvom ACTA ikke kræver lovændringer med det samme er det en blåstempling af kommende lovforslag, det være sig nationale eller internationale. Det er meget nemmere at fortsætte skævvridningen når man kan pege på en fælles erklæring på området. Jeg må indrømme at det er ganske godt spillet af særinteresserne på området: Ved at ofre nogen af de store sager, såsom three-strikes, får man de mindre synlige og mere langsigtede igennem.

michael parly pedersen

Hvis, som Trine Bramsen selv siger, at lovgivningen er stram nok i forvejen, virker det dog højst besynderligt, at man tilslutter sig ACTA. Og i den forbindelse må jo også være nødt til at stille spørgsmålet, hvorfor et firma, musiker eller andre ikke bare benytter den gældende lovgivning, gennem de allerede fungerende retslige instanser, hvis de føler sig krænket. Tilsyneladende er det jo lige det stik modsatte man ønsker, nemlig at gå uden om de almindelige og gængse retsinstanser, hvis man føler sig stødt på manchetterne.

@Jeppe Morgenthaler
Jeg ku’ godt tænke mig at vide hvor hendes indsigt i it-relaterede spørgsmål kommer fra (=hvordan hun er blevet it- og teleordfører?).

http://trinebramsen.dk/person/10-ting-du-ikke-vidste-om-mig

Ib Christensen

"Danmark har stor interesse i en aftale, der hindrer, at man frit kan stjæle andres ideer"

Hindre?

Det er nok lige så meget alt det andet den vil hindre hendes venner har stor interesse i.

Og når hun siger "Danmark har" prøver hun så på at fortælle os hun er Danmark og jeg ikke er?

Mogens Michaelsen

Selv hvis man forudsætter, at ACTA virker mod den form for ulovlig kopiering, der kan skade visse danske virksomheder, så er det absurd at se bort fra de andre virkninger der kan være. For det første, om ACTA virker mere eller mindre ødelæggende på internettet som sådan - hvilket rigtig mange tillægger stor betydning i sig selv. For det andet, om en sådan ødelæggelse af internettet ikke med stor sandsynlighed er GENERELT skadelig for økonomien, f.eks. fordi den lægger hindringer i vejen for folk, der er i færd med at udvikle NYE ideer. Økonomien er ikke kun afhængig af "etablerede ideer" (patenter, rettigheder) men også udviklingen af nye ideer.

Der har aldrig været mere brug for udvikling af nye ideer, end der er i dag. Tænk blot på klimakrisen!

Man skal tage hensyn til begge dele (eksisterende rettigheder + udviklingen af nye ideer) hvis man skal være både økonomisk og økologisk ansvarlig. Det er netop det, ACTA ikke gør. Den gavner det første i mindre grad - og skader det sidste i voldsom grad.

Politikere, der uden videre godkender ACTA alene fordi den har en gavnlig virkning for enkelte virksomheder, har ikke tænkt sig ordentlig om. Specielt ikke hvis politikeren kommer fra et parti, der kalder sig grønt.

Heinrich R. Jørgensen

Trine Bramsen:
"Det kan ikke bruges som argument for, at det skal være tilladt at stjæle andres ideer"

Læser man ACTA pre-amble, eller forord eller hensigtserklæring, er denne en iscenesættelse af en påstået "virkelighed" og nogle påstående sammenhænge og kausaliteter, der er som hentet ud at et religiøst skrift.

Og der virker. Trine Bramsen (og mange andre) er kodet, så de hoppet på de pseudo-religiøse limpinde, og de moralforskrifter den henviser til. Zombie-ficering, kunne man kalde det.

Du må ikke stjæle. Derfor er ACTA nødvendig, og et godt valg. Man må ikke tage, hvad der tilhører andre. Hvis man gør, skal man straffes. Har man stjålet fra den imaginær butik, er det fordi man var nærig. Men skal betales varens fulde pris. Man skal betale hvad man skylder. Hvad går jo ikke, hvis nogen kan slippe af sted med at snyde. Så ville alle snyde, eller være utilfredse med at andre snød og de ikke måtte snyde. Så ødelægger jo den kosmiske orden, med nationalstater, skattebetalere, toldtariffer, ejendomsret til ideer, det virtuelle marked som er der hvor al udveksling af varer og arbejde kan finde sted (et virtuelt marked, der paradoksalt menes at være statskontrollerede), osv.

Politikere som mange andre præsteskabet. Lullet ind i forrykte vrangforestillinger. Præsteskaber, der ikke har åndsevnerne eller realitetssansen til at kunne frigøre sig fra egne begrænsninger. Præsteskaber, der i deres uforstand vil påtvinge andre deres moral-anvisninger, de mener bringer den kosmiske velordnethed nærmere.

"De kan være de ændrer mening efter demonstrationen den 25de feb."

Jeg kan desværre ikke selv være der, men jeg håber at alle jeg kender vil gøre det i mit sted.

Sluk TV'et og computerne og se at komme ud på gaden, og tag godt med tøj på og tis af inden, for det kan godt være at der er nogen der vil lege futtog med jer.

kh Darlie

Martin Haastrup

"Danmark har stor interesse i en aftale, der hindrer, at man frit kan stjæle andres ideer..."

Tyv tror hver mand stjæler.

Martin Haastrup

Mobilsér! Protestér!! - Endnu mér'!!!

John Rohde Jensen

@Jeppe og Benjamin

Jeg tilhørte selv den generation af ungdomspolitikere, som nu sidder på tinge. Jeg vil ikke udtale mig specifikt om enkeltpersoner, men jeg kan oplyse at de stort set alle stammer fra det samfundsfaglige fakultet.

Dette medfører en total blindhed når sagerne falder udenfor dette faktultets område og derfor en stor afhængighed af embedsværket på disse områder.

Dette samarbejde er de til gengæld klædt godt på til da mange har læst cand.scient.adm, dvs læst til embedsmand.

Mht. den tekniske forståelse står det mere sløjt til. Jeg har oplevet en debat, hvor vi prøvede at forklare en energiminister at folketinget ikke kunne ændre naturlove. Den indskrænkelse i hans beføjelser kunne han ikke acceptere.

Jeppe Morgenthaler

@Benjamin Bach: Haha, ja hun ka' li' at sove i telt, hendes yndlingscitat er fra Pippi Langstrømpe og hun har tilsyneladende været verdens kedeligste gymnasieelev . It-ekspertisen emmer ud af de oplysninger :-)

@John Rohde Jensen: Tak for indsigt. Mine værste bange anelser ser ud til at være virkelighed.

Link til debat om ACTA her i eftermiddag på polsk TVN24.pl med bl.a. Premierministeren:
http://www.tvn24.pl/12690,1733911,0,1,premier-nie-bedzie-wycofania-podpi...

Den polske premierminister har i eftermiddags mødtes med eksperter om ACTA-aftalen i en tv-transmitteret debat. Men de vigtigste organisationer, der arbejder med spørgsmål om frihed og internet har boykottet mødet. "Den debat med regeringen har ingen mening," sagde Piotr Waglowski, en ekspert i juridiske spørgsmål på internettet, avisen "Gazeta Wyborcza".

Kilde: Krone.at
http://www.krone.at/Digital/Organisationen_in_Polen_boykottieren_Treffen...

Flg. organisationer deltog ikke i dag: bl.a. Helsinki Foundation for Human Rights Modern Poland Foundation og Panoptykon Fonden.

De og andre organisationer skrev 5.2. under på et brev til Premierministeren, hvorfor de ikke deltager i dagens møde. De kræver fuldstændig "transparens og åbenhed" for at kunne deltage.

Man bør lytte til Polakkernes reaktion på ACTA. De har desværre en betydelig indsigt i, hvordan det mærkes, når de grundlæggende rettigheder er ved at blive krænkede.

Jeg glemmer aldrig, da min veninde i Polen fortalte om den dag, der kom to mand høj for at beslaglægge familiens skrivemaskine.

Hvis nogen hugger danske vindmøllekoncepter, er det måske til danske virksomheders skade (men jobbene er jo alligevel forsvundet, så hvad!), men til ubetinget gavn for den hele, vide verden. - Det handler ikke om hvem og hvor, der producerer/-eres, men om hvad og at.

Mon ikke Trine Bramsen er blevet it-ordfører pga. dette her:

"Uddannelse, erhvervserfaring og fritid

Jeg har en uddannelse inden for samfundsvidenskab som kandidat i Offentlig Administration og Virksomhedhedsstudier fra Roskilde Universitetscenter . Inden jeg blev valgt ind i Folketinget arbejdede jeg som seniordetkonsulent i Deloitte i København, hvor jeg som udviklingskonsulent hjalp store offentlgie og private virksomheder med effektivisering og digitaliseringsprojekter."
kilde: http://trinebramsen.dk/person/min-baggrund

Endnu kan jeg linke denne kilde frit, men med ACTA vil jeg ikke gøre det, da Trine Bramsen og hendes web-master har ophavsret til det hun skriver om sig selv.

Og ja, ACTA bliver jo det helt store indenfor effektivisering i store offentlige og private virksomheder, ikke sandt? Ingen grund til rets-sager mere mod folk eller virksomheder som laver klodser, der lidt for tæt på Legos, ej heller nogen grund til at Danfoss eller Grundfoss skal bruge penge på rets-sager på forsvare deres patenter. De kan nemlig bare påstå, at en virksomhed eller en privatperson overtræder deres rettigheder, patenter, eller væremarker, så kan de få deres konkurrenter, alene på grundlag af en mistanke mod dem. [Præcis som Apple er totalt opsat på at få Android og Google ned med nakken, alene på en mistanke om urent trav fra Androids side].

Og til Trine Bramsen mv. - man må gerne stjæle andres ideer. Det er udførelsen af ideerne, man ikke må stjæle. F.eks. kan jeg få en idé til en bog om hvordan en dreng kommer i kontakt med en anden dimension, enten i en rum-dimension, i en fantasy-dimension eller måske i en blanding? Dette er en idé. Denne idé er der andre der har fået før mig og andre vil sikkert også få den efter mig.

Hvis man kunne tage patent på et ord eller en idé ville J.K. Rowling ikke have vundet rets-sagen om ordet 'mugglere', Dan Brown ville ikke have rets-sagen mod Baigent som skrev Helligt Blod-Helligt Gral, hvor en bærende præmis og idé netop er den samme som den Dan Brown præsenterer i sine bøger. [at Jesus og Maria Magdalene var gift og at den hellige gral er Maria Magdalene's børn mv. Og denne idé er altså heller ikke Baigents - allerede i 1970erne i det såkaldt alternative miljø blev dette seriøst diskuteret].

Som sagt er det selve udførelsen, eller konceptet?, af ideen, man ikke må kopiere. Her hvor mode-ugen i København er overstået er det måske på tide at erindre om at ingen vist kan patent på ideen om at bruge store knapper på kjoler eller bluser. Men nok på ideens udførelse, altså hvor på kjolen knapperne skal placeres. Ingen kan vel heller tage patent på en dyb V-udskæring, men nok på hvordan den skal se ud.

Og i hvert fald indenfor kunsten har man altid stjålet, ehm, ladet sig inspirere af andre - til alle tider.

Mht. til det der med at downloade andres arbejde; hvordan tror hun de studerende i dag får inspiration til at lave deres opgaver, bl.a. hvordan strukturen i opgaven skal være. Fra internettet - selvfølgelig. At downloade en andens arbejde og aflevere den som ens eget er selvfølgelig no no - det samme gælder for folk som downloader kopier af spil og sælger det for kommerciel vinding, altså tjener penge på det. Præcis som det gælder for folk, som downloader andre folks bøger og som udgiver dem i deres eget navn. Og det er og var først og fremmest det som ophavs-retten skulle forhindre, ikke at børn, unge og voksne ikke måtte optræde med musik, optage det og lægge det ud på youtube. Sålænge de siger at den sang de nu synger er Beyonce's, burde den være i orden. De må bare ikke lade som Beyonce's musik er deres egen.

Og ang. vindmøller - er det så ikke det som kineserne gør. Altså kopierer, ehm, lader sig inspirere i stor stil, både mht. vindmøller og solfangerteknologi. Og hvorfor bliver både Pia Ohlsen Dyhr og Trine Bramsen ved med de vindmøller - produktionen af dem er jo forlængst flyttet til - ja - Kina.

@ Anne Albinus

Jeg kan så tilføje at det var helt og aldeles forbudt i Sovjet - og sikkert også i andre af de daværende østlande - at eje en kopimaskine eller en fax eller noget tilsvarende, hvis man altså var en privat person eller en privat ngo.

Og igen handlede det selvfølgelig om at magten ikke brød sig om at folk skrev og kopiere noget der talte magten midt imod. Og hvad er internettet andet end en gigantisk kopimaskine?

Og lad os så ikke glemme, at de to stiftere af Google (eller i hvert fald den ene) stammer fra netop det gamle Sovjetunionen. Derfor har Google altid haft den vision og mission, at information needs to be free - i alle dette ors forskellige betydninger.

Vær nu søde ved Trine, der har forstået, at aftalen i virkeligheden handler om fx. hemmelige vindmølleformler...

Med den faglige baggrund, hun udviser, kan man undre sig over, om Socialkammeraterne virkelig ikke kan gøre det bedre.

Enten er hun dum som et brædt (aftalens formål har været beskrevet vidt og bredt), eller også lyver hun. Og hvad er hendes publikum? Selv socialdemokrater er da ikke så naive, vel? Måske ser vi hende stille op for Venstre ved næste valg. Hun er forhåndskvalificeret i kategorien "ubegribelig afstumpet fornægtelse af allerede velkendte motiver, der begrænser den almindelige borgers rettigheder"...

Kan vi ikke bare give hende en hel masse chokofanter for at holde sin kæft og lade it-eksperter om at beskytte danskeres rettigheder imod fremmede magter.

Heinrich R. Jørgensen

Trine Bramsen:
"Det vil gå ud over danske arbejdspladser, hvis det er risikofrit at kopiere f.eks. vindmøller."

Donna Bramsens heroiske kamp for vindmøllerne.

"Det frie internet er under pres"

Forkert, det er det frie menneske der er under pres, og det er ikke engang under 'pres', det er efterhånden åbenlyst at der er tale om et direkte angreb.

Nu begynder jeg at lægge mine bitmønstre ud på internettet, så får vi se om jeg blive sagsøgt. :)

@uffe

"Med den faglige baggrund, hun udviser, kan man undre sig over, om Socialkammeraterne virkelig ikke kan gøre det bedre."

Ventre har fremgang, klart nok - ikke høre, ikke tale, ikke se.

Et polsk socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet skriver på sin blog:

http://mareksiwiec.blogactiv.eu/

@anne - Du henviser til artikler, der er for svære for mig før morgenkaffen :-)

Marek får det til at lyde som om, polakkerne er flere skridt længere i debatten end danskerne.

En undskyldning fra Trine, hvor hun gør klart, at hun ikke er komplet idiot, men blev presset til at snyde lidt, og at hun nu tør tone rent flag, det ville sgu være dejligt. Det er altså ikke alle socialdemokrater, der vil høre på den slags tågesnak.

Løsningen er enkel, boykot nettet.

Martin Haastrup

Mobilsér! Protestér!! - Endnu mér’!!!
Skriv under her! - Tak.

Tælleren nærmer sig 2.000.000 - Hurrah! 8-)
Den er vokset fra 1.827.XXX til 1.828.288 bare mens jeg har været der! (10 min højest!)

Yeappie!!! 8-)

http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/?cl=1533045866&v=12249

Mads Kjærgård

»Så må man tage fat i det problem for sig. Det kan ikke bruges som argument for, at det skal være tilladt at stjæle andres ideer,« siger Trine Bramsen.

Hvor er sådan en udtaltelse dog forstemmende, så menneskers død skal ikke bruges som argument?

Engang undrede jeg mig over, hvordan Det Tredie Rige var en mulighed, det gør jeg ikke mere.

Al verdens dumhed kommer fra politikere, der kun tænker på deres egen karriere! Bortset fra det, så tror jeg ikke Pippi Langstrømpe ville sympatisere med den udtalelse, Pippe ville slet ikke have kunne lide ACTA, det anbefales Bramsen at genlæse bøgerne!