Læsetid: 3 min.

Ruslands opposition afviser attentathistorie

Det er ikke første gang, at et påstået mordforsøg mod Putin bliver afsløret lige op til et russisk valg, påpeger oppositionsaktivister
29. februar 2012

Kreml beskyldes nu for forsøg på at slå politisk mønt af et påstået attentat mod Vladimir Putin for herved at øge dennes popularitet forud for Ruslands kommende præsidentvalg.

»Dette er tydeligvis et led i valgkampen,« sagde Jevgenija Tjirikova, leder af den protestbevægelse, der har fået titusinder af mennesker på gaden i Moskva.

»Hensigten er at skabe positiv opmærksomhed omkring Vladimir Putin og at udbrede den idé, at der er trusler overalt. Det er totalt iscenesat.«

Putins pressesekretær betegner disse beskyldninger som »blasfemiske«.

Den statsstyrede tv-station Kanal 1 rapporterede, at russiske og ukrainske specialstyrker skal have anholdt to mænd i den ukrainske havneby Odessa, og at de pågældende angivelig var sendt ud for at myrde Putin på ordre af den tjetjenske oprører Doku Umarov, lederen af Ruslands separatistiske islamistiske bevægelse. En af mændene, der blev identificeret som Ilya Pyanzin, blev tilbageholdt efter en eksplosion i den lejlighed, som han lejede sammen med en anden mand, som skal være blevet dræbt under eksplosionen. Kanalen viste et klip, hvori Pyanzin gentog de instrukser, han påstod at have fået. Han sagde:

»I Moskva skal I sabotere økonomiske nøgleområder og derudover forsøge at gøre det af med Putin.«

Selvmordsbomber

Kanal 1 viste også klip af en tredje tilbageholdt mand, identificeret som Adam Osmajev – en tjetjener, der skal have boet i London som økonomistuderende ved Buckingham College. I den britiske hovedstad kom han imidlertid i kontakt med landflygtige tjetjenske oprørsgrupper, til hvis sag han sluttede sig, hedder det.

Med et ansigt fuldt af blodskorper og en grøn sårbehandlingssalve, som er populær i det tidligere Sovjetunionen, udtalte Osmajev til intervieweren:

»Det endelige mål var at komme til Moskva og gennemføre et attentatforsøg på premierminister Putin. Den mand, der døde, forberedte sig på at blive selvmordsbomber.«

Han sagde videre, at de håbede på at undgå at skulle gribe til den metode og i stedet planlagde at lægge miner ud langs en vej, der ofte benyttes af Putins limousine.

Nyhedsindslag i de oppositionelle russiske online-medier antyder, at Osmajev er opført på en liste over ’politiske fanger’, som er udarbejdet af oppositionen. At disse fanger skal frigives, er et af de protesterendes krav.

Mødes med mistro

Kanal 1 oplyser, at man fik underretning om mordforsøget for 10 dage siden, men forklarer ikke, hvorfor man ikke har udsendt nyheden før nu. Meldingen, som kommer mindre end en uge før det valg, som ventes at sende Putin tilbage til Kreml trods de voksende protester mod hans styre, mødes med mistro i Moskvas liberale kredse.

»Har jeg forstået det rigtigt: At ingen tror på attentatforsøget mod Putin?« skrev Danila Lindele, leder af oppositionsbevægelsen De Blå Spande, på Twitter.

En anden russer skrev: »Vi må hellere lade, som om vi tror på det. Ellers begynder de bare at sprænge vores boligblokke i luften igen.«

Putins modstandere hævder, at en række bombeaktioner mod boligblokke, umiddelbart inden han i 2000 blev valgt første gang, var organiseret af Kreml for at øge den dengang ukendte politikers popularitet snarere end af tjetjenske oprørere, som det blev hævdet i medierne. Et lignende påstået attentatforsøg på Putin blev angiveligt forpurret på dagen for Ruslands forrige præsidentvalg, i marts 2008.

Men Kanal 1’s pressetjeneste sagde, at de, som sammenknytter meldingen om de angivelige attentatplaner med Putins valgkamp, er »psykisk syge«.

Putins pressesekretær nægter, at meldingens timing skulle være motiveret af den forestående afstemning.

»I betragtning af hvor alvorlige angrebsplaner der var mod Putin – vores indledende undersøgelse har bekræftet den reelle risiko – så må sådanne udtalelser mindst karakteriseres som blasfemiske,« udtalte Dimitrij Peskov til online-nyhedsportalen Gazeta.ru.

 

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu