Nyhed
Læsetid: 3 min.

Spionage er blevet en handelsvare

Privat efterretningsvirksomhed er en blomstrende forretning. Regeringer, virksomheder, forskere og medier er parat til at betale astronomiske summer til private efterretningsfirmaer som Stratfor
Stratfor stod blandt andet bag en analyse af den svenske flyfabrik Gripens muligheder  for at blive leverandør af Danmarks nye kampfly.

Stratfor stod blandt andet bag en analyse af den svenske flyfabrik Gripens muligheder for at blive leverandør af Danmarks nye kampfly.

Michael Buholzer

Udland
29. februar 2012

Et privat CIA. Sådan præsenterede kritikere det amerikanske sikkerhedsfirma Stratfor, der i disse dage oplever at få hele firmaets interne korrespondance offentliggjort verden over.

Whistleblower-organisationen Wikileaks har i samarbejde med 25 medier verden over foreløbig publiceret hundredvis af mails fra det private firma, der leverer efterretningsbaserede analyser af politiske forhold til mindst 300.000 betalende kunder verden over. Andre to millioner abonnerer på gratis udgivelser fra det amerikanske firma.

Stratfor beskyldes af bl.a. Wikileaks-leder Julian Assange for at bruge om ikke ulovlige, så i al fald uetiske metoder for at skaffe oplysninger fra hemmelige agenter over hele verden.

Blomstrende branche

Men Stratfor adskiller sig i virkeligheden ikke særlig meget fra en lang række andre private sikkerhedsfirmaer, som i de seneste år har haft stor succes med at levere strategiske analyser og sikkerhedsvurderinger til beslutningstagere verden over.

Blandt de største og mest respekterede i den blomstrende branche er det britiske sikkerhedsfirma Control Risk, der ligesom Stratfor leverer efterretningsbaserede analyser og vurderinger mod betaling.

Det globale sikkerhedsfirma IHS Global Insight er også en meget populær leverandør til både regeringer og efterretningstjenester i mange lande. Og det samme gælder firmaet iJET Intelligent Risk Systems, der ifølge sin egen hjemmeside leverer til over 500 multinationale virksomheder og regeringsorganisationer.

Fælles for dem alle er, at deres services koster rigtig mange penge, især hvis ana-lyseopgaverne udføres for en enkelt organisation eller virksomhed.

Frygter Anonymous

Kilder i sikkerhedsbranchen mener generelt ikke, at Stratfors metoder adskiller sig væsentligt fra de andre firmaers. De benytter sig alle af en kombination af oplysninger fra såkaldt åbne og hemmelige kilder.

De fleste kilder i branchen ønsker imidlertid ikke at udtale sig til citat på grund af risikoen for at lande i samme situation som Stratfor, der takket være hacker-netværket Anonymous og Wikileaks har fået store dele af sit fortrolige kunde- og kildenet blotlagt.

»Vi ønsker ikke at tiltrække unødig opmærksomhed. At få sine kilder og kunder offentliggjort på denne måde er en katastrofe for et firma i vores branche,« lyder standardforklaringen fra flere af dem, som Information har talt med.

I forbindelse med offentliggørelsen af Stratfors interne kommunikation har hackergruppen Anonymous advaret om, at alle andre private efterretningsvirksomheder er på listen over fremtidige hackermål.

Også i Danmark findes der flere Stratfor-lignende virksomheder, men heller ikke de ønsker at udtale sig.

En undtagelse er det lille sikkerhedsfirma Risk Intelligence, der har specialiseret sig i efterretningsbaseret analyse af især maritime forhold.

Her bekræfter chefanalytiker Nis Leerskov Mathiesen, at Stratfor kun er et af mange lignende firmaer.

»Stratfor adskiller sig først og fremmest ved at have et veludviklet kildenet og en meget stor distribution. Stratfors popularitet skyldes formentlig dels, at det er væsentligt billigere at abonnere på deres analyser end andre lignende firmaer.

Og dels at de er gode til at give et hurtigt overblik over situationen i et givet område. Til gengæld er deres analyser mindre specialiserede og konkrete end andre lignende firmaer,« siger han.

Samme metoder

Nis Leerskov Mathiesen mener ligesom andre kilder i sikkerhedsbranchen ikke, at Stratfors metoder er specielt problematiske.

»Der er mange andre firmaer af samme type, som baserer deres analyser på en blanding af åbne og hemmelige kilder,« siger han og nævner bl.a. det franske firma Intelligence Online.

En anden kilde i branchen understreger, at det skyldes manglende kendskab til sikkerhedsbranchen, hvis man tror, at Stratfor er noget særligt eller deres metoder specielt mistænkelige.

»Der er en tendens blandt folk uden for branchen til at tro, at vi alle sammen opfører os ligesom Blackwater,« siger en kilde med henvisning til det amerikanske sikkerhedsfirma, som under Irak-krigen blev beskyldt for at skyde først og spørge bagefter.

 

Leder på bagsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

WikiLeaks 'Controlled Opposition' – Right Leaks at the Right Time?
http://thedailybell.com/3653/WikiLeaks-Controlled-Opposition-Right-Leaks...

Who is Behind Wikileaks?
by Michel Chossudovsky
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=22389

Computer experter, IT-experter, m.f. må undre sig over at STRATFOR bruger windows. Som en kommentator skrev:

The company I work for has not used windows for over 5 years and all sensitive data is held on a server with no internet access.

Et så enkelt spørgsmål/double think undlader artiklen at adressere, m.m. - snarere er det en beskrivelse af marketing og operationalitet, intet andet.

Virksomheder laver i almindelighed markedsanalyser og køber viden til disse analyser .

Markedsanalyser indeholder også relevante oplysninger om politiske forhold ( f eks evt påtænkt lovgivning om de produkter , man sælger - om politisk stabilitet) , økonomisk soliditet ( interessant for f eks det græske marked) o s v

Grænsen mellem almindelige markedanalyser og det, som STRATFOR og lignende firmaer leverer, forekommer mig ret udflydende .

Sælger man f eks på kredit i et område, der er politisk ustabilt, så er man køber af oplysninger, der kan beskytte ens interesser, så man ikke taber en masse penge - rettidig omhus o s v .

I øvrigt er der en stribe af plattenslagere , som tilbyder "sikkerhedsrådgivning", og selv de "seriøse" i den branche er af og til lidt "tynde i papirene".

Peter Günther

Efterretninger har vi alle brug for, især fordi det er indlysende at vore medmennesker og derfor også nationer spreder løgn-agtige rygter om hinanden, hvis man kan opnå en fordel af dette.

Et vel-afprøvet koncept, hvis nytte ikke svækkes af en WikiLeaks, når man kan kan få lov til at udstille den af-slørede til hån på den offentlige medie tribune. WikiLeaks er blot endnu en spiller på denne arena, som før alene var efteretningstjenesternes domæne.