Læsetid: 3 min.

Verdenssamfundet rykker ind i Somalia

Somalia udgør en voksende terrortrussel mod Vesten – og det kommer den somaliske befolkning til gode, nu hvor det internationale samfund føler sig presset til at skride ind og mangedoble både den civile og militære bistand
En soldat fra FN’s fredsbevarende styrke i Somalia, AMISOM, på vej gennem Mogadishu. Når det internationale samfund igen er begyndt at interessere sig for Somalia skyldes det især, at det er lykkedes AMISOM at fordrive Shabab-militsen fra landets hovedstad, hvor flere vestlige lande nu er i gang med at åbne ambassader.

En soldat fra FN’s fredsbevarende styrke i Somalia, AMISOM, på vej gennem Mogadishu. Når det internationale samfund igen er begyndt at interessere sig for Somalia skyldes det især, at det er lykkedes AMISOM at fordrive Shabab-militsen fra landets hovedstad, hvor flere vestlige lande nu er i gang med at åbne ambassader.

Stuart Price

23. februar 2012

I 15 år har det internationale samfund slået syv kors for sig, hver gang nogen har foreslået et nyt internationalt engagement i verdens mest fejlslagne stat.

Nu er verdenssamfundets selvvalgte passivitet tilsyneladende forbi. I dag mødes repræsentanter for mere end 50 lande og internationale organisationer i hvert fald i London for at lancere et nyt forsøg på at få det ludfattige, sønderbombede og udhungrede Somalia på benene igen.

En fordobling af den fredsbevarende FN-styrke i landet, massiv støtte til overgangsregeringen i Mogadishu, omfattende genopbygningshjælp til de områder, der er sluppet ud af den militante islamistiske Shabab-milits klør og måske endda en militær kampagne, der kan sætte en stopper for den al-Qaeda-allierede bevægelse er blandt de emner, som vil blive diskuteret.

For Somalia, der trods sultkatastrofe, millioner af krigsflygtninge og et tilsyneladende utæmmeligt piratproblem, har fået lov at passe sig selv siden midten af 90’erne, udgør det internationale samfunds nyvundne interesse en unik chance, mener flere eksperter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Nu er verdenssamfundets selvvalgte passivitet tilsyneladende forbi."

Er Den Afrikanske Union og de 11 afrikanske lande der bidrager til AMISOM og som har stået for tilbagedrivelsen af al-Shabaab ikke med i verdenssamfundet ?

Det kunne være interessant med en analyse af interesserne bag Somalia initiativet.
Hvad med for eksempel olien?
http://www.cod.edu/people/faculty/yearman/somalia.htm

Derudover bør det nævnes at International Crisis Group er mere kontroversiel og partipolitisk, end 'anerkendt'. Det kunne være interessant med mere kritiske synspunkter omkring en forstærket intervention i Somalia - som vil blive yderst kompliceret.

Niels Hahn
SOAS, University of London

Karsten Olesen

Somaliere protesterer:

"Somali lawmakers and political leaders have expressed their opposition to a conference in London on the future of Somali, blighted by years of civil war and famine, Press TV reports.

British Prime Minister David Cameron claimed that instability in Somalia posses a direct threat to Britain and that is why he has called for the meeting on Somalia. "

"Somali lawmakers, however, argue that the British government is trying to impose colonial authority in Somalia by planning the one-day event that hosts representatives from 40 countries.

“The British government will always do things that are contrary to religion of Islam and the people of Somalia,” Lawmaker Dahir Abdulkadir Muse told Press TV."

http://www.presstv.ir/detail/228158.html

Islamisk lov forbyder, at ikke-muslimer kan blive øvrighedspersoner.

Det gælder både politske ledere og den udøvende magt i form af politi og militær.

En myndighedsperson skal administrere loven - og loven udgør en samlet enhed fra oldtiden frem til nutiden.

I mange landes forfatninger findes et krav om, at præsidenten skal være muslim.

Det er således indbygget i islamisk lovtradition, at,
fremmede magters tropper på islamisk jord pr. definition er ulovlige.

Dette princip har både den britiske og den franske kolonimagt tvunget til at overholde, og nøjes med "militærmissioner" o.l.

Men USAs baseudvidelser siden 1990erne har ikke overholdt dette princip - hvilket er årsagen til de nuværende konflikter.

Nicholas Christian Langkjær Ipsen

Karsten Olsen: Ud fra hvad du siger virker det mere korrekt at sige at åndssvage, diskriminerende love er årsagen.