Læsetid: 5 min.

Yemenitterne har stemt Saleh fra magten

Den eneste kandidat ved gårsdagens afstemning var Salehs hidtidige vicepræsident, Abd-Rabbu Mansour Hadi, og mange frygter, at den gamle hersker stadig vil styre fra kulisserne
Den eneste kandidat ved gårsdagens afstemning var Salehs hidtidige vicepræsident, Abd-Rabbu Mansour Hadi, og mange frygter, at den gamle hersker stadig vil styre fra kulisserne
22. februar 2012

SANA – I 33 år hang portrættet af Yemens præsident over porten til al-Nahrayn, et overfyldt gymnasium i Yemens hovedstad, Sana. Om morgenen plejede de studerende at forsamles i skolens grønne gård for andægtigt at hilse på billedet af deres leder og afsynge nationalsangen. Men da de studerende mødte op sidste lørdag, kunne de konstatere, at billedet var forsvundet.

I stedet så de en glittet plakat med en ung kvinde, der smilende og iført pink tørklæde lægger en stemmeseddel i en afstemningsboks. »Den 21. februar begynder en ny æra i Yemens liv«, stod der på plakaten.

Efter et år med masseprotester, blodsudgydelser og politisk tovtrækkeri kunne yemenitterne i går begive sig til valgstederne for at stemme deres hårdt trængte hersker, Ali Abdullah Saleh, fra præsidentposten – en i realiteten enevældig position, han har beklædt i over tre årtier. (Fra 1978 til 1990 som leder af Nordyemen, red.)

Ved udgangen af denne måned må den 67-årige autokrat overlade hvervet til sin stedfortræder, Abd-Rabbu Mansour Hadi – den eneste kandidat ved gårsdagens præsidentvalg. Dermed tegner Saleh til at blive den fjerde arabiske leder, der må gå af som et direkte resultat af de arabiske masseopstande, der begyndte sidste år.

Gårsdagens afstemning er frugten af en magtoverdragelsesaftale, støttet af USA, som fik gelejdet Saleh – der for tiden er i New York, hvor han modtager lægelig behandling for de kvæstelser, han pådrog sig i forbindelse med et bombeangreb i juni sidste år – væk fra magten i november til gengæld for immunitet imod retsforfølgelse for angiveligt at have givet ordre til drab på hundredvis af demonstranter.

Aftalen kom i stand ved hjælp af kontant mægling fra Yemens golfstatsnaboer. Selv om den indebærer, at der ikke afholdes noget reelt demokratisk valg, og at regimet ikke holdes ansvarligt for sin brutale kurs mod de folkelige protester, har de regionale og de vestlige magter hyldet den som en stor sejr for diplomatiet.

»Den aftale har måske lige akkurat reddet Yemen fra en blodig borgerkrig som den, der for øjeblikket raser i Syrien,« siger en højtstående vestlig diplomat i Sana, der har deltaget i forhandlingerne om Salehs afgang.

Opsyn med ny regering

På gaderne i Sana synes Salehs indflydelse at være aftagende. Kun få portrætter er tilbage. Falmede og flossede hænger de på lygtepælene som visne blomster. Men den snu hersker agter at vende tilbage til Yemen efter valget som leder af det regerende GPC-parti, og hans sønner og nevøer kontrollerer stadig det meste af Yemens militær- og sikkerhedsapparat. Derfor frygter demonstranterne, at Saleh stadig vil øve indflydelse bag kulisserne.

»Der er ingen lov, der udelukker Ali Abdullah Saleh fra at fortsætte sin karriere som politiker,« siger Abdul al-Janadi, Yemens viceinformationsminister.

»Vi forventer, at han vil vedblive at være en del af det politiske billede i al overskuelig fremtid.«

Gårsdagens afstemning har skabt splittelse i anti-Saleh-lejren. Nogle fordømmer den som en farce, der ikke tjener andet formål end at opretholde status quo og kvæle modstanden mod den etablerede politiske elite.

»Det er ikke et valg, det er en meningsmåling (...) Der er intet demokrati over kun at kunne ’stemme' på én kandidat,« siger Yusra Ahmed, en 22-årig aktivist.

»Hadi har aldrig anerkendt revolutionen, hvordan skal jeg så kunne anerkende ham og give ham min stemme?«

Men andre ser valget som et nødvendigt om end uinspirerende tiltag, der er nødvendigt for at sætte punktum for Salehs styre.

»At Hadi bliver præsident, er en klar succes for de unge yemenitter, der har sat Saleh fra magten (...) Jeg vil opfordre de unge til at deltage og stemme,« siger Tawakul Karman, en vigtig frontfigur i Yemens folkeopstand og vinder af sidste års Nobels Fredspris, til The Guardian. Karman har svoret at blive i teltlejren foran præsidentpalæet sammen med tusindvis af andre oppositionsdemonstranter for at holde øje med den nye regering og dens initiativer.

»Ungdomsmarcher og fredelige sit-ins vil fortsat være effektive og holdbare metoder til at drage enhver til ansvar for misbrug af det offentlige embede eller overtrædelse af loven,« siger hun.

Kan han løsrive sig?

Valgkampagnen har angiveligt kostet en million dollar, og der er da også næppe en mur tilbage i Sana, hvor der ikke er blevet opklæbet en plakat med Hadis højtidelige ansigt på baggrund af Yemens tricoloreflag.

Sydlige separatister, der ønsker at gendanne den socialistiske stat, som Saleh fusionerede med den nordlige del af landet i 1990, har imidlertid opfordret deres tilhængere til at boykotte afstemningen.

Det samme har houthierne, en oprørsgruppe i den nordlige del, der reelt hersker over Sada-provinsen, efter at de sidste år fravristede regeringen kontrollen med denne.

Efter et år med kraftigt stigende priser på fødevarer, vand og gas, massefyringer, daglige strømafbrydelser og en økonomisk krise, der har bragt landet på randen af hungersnød, håber mange yemenitter på, at aftalen om at udskifte Saleh vil bidrage til at lette trængslerne i deres dagligdag.

»Vi har fået nok,« siger Ali al-Faizi, der ejer en lille restaurant i Sanas gamle by. »Leveomkostningerne er for høje, og landet er ustabilt. Alt handler om at få nok at spise og klare hverdagen. De fleste yemenitter ønsker sig bare en vej ud af dette kaos.«

Yemens kommende præsident var i mange år vicepræsident under Saleh, og han har i realiteten styret landet i sidstnævntes lange fraværsperioder inden for det sidste år og stillet sig i spidsen for en konstitutionel reform, en omlægning af strukturen i landets splittede militær og forberedelserne til et flerpartivalg i 2014. Ikke desto mindre ved yemenitterne ikke meget om ham.

Som en tidligere hærchef fra Sydyemen sluttede han sig til Salehs styrker under borgerkrigen i 1994, og fordi han så længe har været tvunget til at operere i Salehs skygge, tvivler mange på, at han har format til at frigøre sig fra sin tidligere chef. Den lave valgdeltagelse, som det tegnede til i går, kan yderligere svække hans legitimitet.

I en amerikansk ambassadeindberetning fra 2004, lækket til Wikileaks, karakteriseres Hadi som en »mulig reformatorskikkelse«, som dog »ikke nyder nogen særlig respekt blandt Yemens magtfulde klanledere«.

 

The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mansour Heydari

Næppe bliver han bosat i USA, han vil sikkert sendes til Saudi Arabien, hos andre eks. diktatorer i kongens Diktator Samling! Gad vide hvor kongen skal hen, sammen med samlingen, når det bliver hans tur!

Mansour Heydari

Stig: Assad flygter ikke nogen steder, han bliver der hvor han hører til, i Syrien og som landet præsident - og bliver sin fjenders død!

Stig Rasmussen

Aleksander: Nej, de har nemlig myrdet langt flere af deres egen befolkning.

Kan du ikke fortælle mig lidt baggrunden for denne himmelråbende forklaring du kommer med?

Mansour: Dejligt du igen viser hvilken hykler du er og hvor lidt du bekymrer dig om menneskerettigheder, det eneste der betyder noget for dig er irans egeninteresser.

Mansour Heydari

Stig:
De ganske få menneske som er dræbt i Iran af regeringen kan absolut ikke sammenlignes med dem, som USA, Israel og alle andre dine farvorit stater har dræbt under menneskerettigheders navn.