Læsetid: 2 min.

Assad er direkte impliceret i nedkæmpelsen af Syriens folkeopstand

Dokumenter lækket til al-Jazeera viser, at den syriske præsident personligt har godkendt sit sikkerhedsapparats brutale nedkæmpelse af oppositionens demonstrationer
Dokumenter lækket til al-Jazeera viser, at den syriske præsident personligt har godkendt sit sikkerhedsapparats brutale nedkæmpelse af oppositionens demonstrationer
21. marts 2012

Lækkede officielle syriske dokumenter afslører nu øjensynligt, hvordan præsident Bashar al-Assad personligt har underskrevet planer fra sin egen regerings krisestyringsstab om at slå brutalt ned på de vedvarende regimefjendtlige demonstrationer for at forhindre disse i at brede sig til hovedstaden Damaskus.

De hundredvis af fortrolige sider, som en regimeafhopper hævdes at have videregivet til tv-stationen al-Jazeera, refererer daglige møder mellem lederne af landets sikkerheds- og efterretningstjenester, som gennemgår den seneste udvikling og udstikker nye ordrer, som derpå bliver godkendt af præsidenten.

Al-Jazeera oplyser, at de udsmuglede dokumenter stammer den tidligere informationschef for krisestyringsstaben, Abdel-Majid Barakat, der nu menes at have sluttet sig til syriske oppositionsaktivister i Tyrkiet.

En større e-mail-korrespondance offentliggjort af The Guardian i sidste uge, også opnået via syriske oppositionskilder, gav et indblik i Assad-familiens luksuriøse livsstil. Det syntes heraf at fremgå, at Bashar al-Assad og hans hustru, Asma, lever en hverdag langt væk fra den vold, der hærger store dele af landet.

Systematisk tortur

De nye dokumenter kaster til gengæld et mere direkte lys over regimets strategi imod oprøret, herunder indsættelsen af tusindvis af de militssoldater, der kendes som shabiba, og medlemmer af Baath-partiet i operationer, der sigter imod at afskære Damaskus, Aleppo, Idlib og andre større byer fra deres omkringliggende regioner.

I hovedstaden er ansvaret for hver enkelt af byens største pladser blevet uddelegeret til udvalgte grene af Syriens omfattende sikkerhedsapparat, herunder luftvåbnets efterretningsdirektorat, der af syriske oppositionstilhængere og menneskeretsgrupper gentagne gange er blevet anklaget for at stå bag systematisk tortur og brutalitet. På fredage, hvor de regimefjendtlige demonstrationer som oftest blusser op, er planen at isolere hovedstaden med 35 tjekpoints, der skal kontrollere alle bevægelser. Vejene til Damaskus fra nærliggende byer skal rutinemæssigt lukkes, mens så mange som 1.000 sikkerhedsstyrkesoldater beordres indsat alene omkring den centrale Ummayad-moské.

Ifølge al-Jazeera dokumenterer papirerne, at Assad er personligt involveret i at godkende de initiativer, der skal slå folkeopstanden ned. Bl.a. foreligger hans underskrift på et papir, der bemyndiger fængselsstraffe for deltagelse i ulovlige demonstrationer.

Mødes hver aften

I et lækket dokument, der er stemplet fortroligt, advarer Syriens udenrigsminister endvidere om, visse lande forsøger at overtale syriske diplomater til at hoppe af.

I Al-Jazeeras præsentation hedder det: »Hver aften kl. 19 Damaskus-tid mødes cheferne for alle efterretnings og sikkerhedstjenester til en redegørelse for, hvad der er sket i landet i løbet af dagen, hvorefter de lægger nye planer og udsteder ordrer for, hvad der skal ske næste dag. Disse planer forelægges næste morgen præsidenten på hans kontor, hvor han selv underskriver dem alle og derved giver grønt lys til at sætte dem i værk.«

Al-Jazeera betegner Barakat som en ’muldvarp’ for oppositionen med sin fremtrædende placering frem til sidste måned i det hovedkvarter, der leder kampen mod oprøret. Tv-stationen oplyser også, at da han følte sig kompromitteret, besluttede han sig for at flygte ud af landet med 1.400 dokumenter, som tv-stationen vurderer som autentiske.

»Min mission var at overbringe disse informationer til oppositionen, både den i Syrien og den i udlandet,« udtaler Barakat i et interview med den qatarske satellitkanal, der anses for at være stærkt fjendtlig over for Assad-regimet.

Den syriske regering har ikke kommenteret al-Jazeeras historie om de lækkede dokumenter.

 

 

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Stig Rasmussen

Ok, hvad havde man da regnet med? - han er leder af et repressivt diktatur, hvis han ikke skulle stå bag nedkæmpelsen, hvem skulle så?

Michael Skaarup

Hvorfor er det at vesten og araberne ikke for længe siden har grebet ind?

Jeg er ret sikker på at Iran, også finder Bashars handlinger imod det syriske folk pinlige, uden at de direkte vil indrømme det, og derfor ikke kan deltage mere aktivt.
Det samme gælder for Rusland og Kina. De vil ikke tabe ansigt og er derfor officielt tvunget til støtte op bag hans nedtursregime, selvom de heller end gerne så at han overlod styret til nogen med flere brikker at rykke med.

@Stig

Jeg er ikke sikker på at Bashar er "mastermind" bag modoffensiven men mere en marionetdukke, der bliver styret af de rådgivere, som han arvet fra hans fars tid.. Spørgsmålet er blot hvem af dem, der har hånden længst oppe i ham?

Nicolai Hansen

Jamen... jamen... Jeg troede, alle syrere støttede Assad, at modstanden bare var vestlig propaganda og et forsøg på at få fingrene i olie.

Jakob Johannsen

Bashar al-Assad søn af Hafez al-Assad.

Hafez al-Assad har brune øjne.

Bashar al-Assad har blå øjne.

Gener for brune øjne er dominante.

Gener for blå øjne er recessive.

Så hvem er ham fyren på plakaten egentligt?

Mansour Heydari

Ja, bliv ved, Inf., med at dæmonisere en regering, som har de fleste borgerne bag sig!
Syng i samme kor sammen med USA, Israel og alle andre kræfter, som under demokrati og menneskerettigheders navn støtter terrorisme og vil skabe borgerkrig et land!
Kald terroristerne for oprøgere og frihedskæmpere!
Heldigvis er situationen i Syrien ganske anderledes end de løgnagtigheder, vesten giver udtryk for.

henrik hansen

"Assad er direkte impliceret i nedkæmpelsen af Syriens folkeopstand"

Det var altså også sket i DK, hvis et voldeligt oprør blev udløst!! Det vil ske i en hvilken som helst stat!!

jakob johansen , det er kun når begge ens gener er med brun-matrix at man nødvendigtvis får børn med brune øjne, der har altid været en del med blå øjne i det Syriske område , såvel som i Irak...

hans far have nok kun et gen for brune øjne ud af de do gener for øjenfarve som alle har en fra mor og en fra far.... ;-)

men jo Assad spiller højt spil og snyder verden med sine blå øjne, men ikke ret meget længere...

hvor er det synd for alle de børn der også er blevet tortureret...

Per Dørup Jensen

At basere en artikel på Al-Jazeera (hvis ejer - Quatar - bekæmper Assad med næb og kløer, og for længst har mistet sin troværdighed), det britiske The Guardian (hvis regering og efterretningstjenester ligeledes bekæmper Assad - og på syriske oppositionstilhængere og menneskerettighedsgrupper (som enhver kritisk iagttager ved er i Vestens sold) - ja artiklen føjer jo ikke noget nyt til, men er bare endnu et typisk eksempel på de vestlige mediers unuancerede dækning af konflikten i Syrien.
Artiklens formål kan ikke være andet end at hidse enfoldige sjæle op mod det syriske styre.

nu har ejg aldrig tænkt på arabere som at de er sorte, om de er noget er det vel mege lyse brune, men Assad ligner jo grangiveligt en kaukaser, selv om det ikke gør ham mere sympatisk som diktator...
Så alt hvad menneske siger der ikke er gidkendt af Assad er løgn ? hvad Per Dørup Jensen ?

Assad er direkte impliceret i nedkæmpelsen af Syriens folkeopstand'

Det 'sensationelle' er ikke underbygget i dokumenterne.

'...Bashar al-Assad personligt har underskrevet planer fra sin egen regerings krisestyringsstab om at slå brutalt ned..'

'Bl.a. foreligger hans underskrift på et papir, der bemyndiger fængselsstraffe for deltagelse i ulovlige demonstrationer.'

Der er kun tale om ét af dokumenterne, omhandlende forhøjet bøde, der er underskrevet af Bashar al-Assad, ikke alle.
Samme fængselsstraffe for optøjer eksisterede i forvejen, men der er tale ome en justering af tekst og bøde.

Hvad der ellers er offentligjort af Al Jazeera syntes ikke at adskille sig fra hvad ethvert land i samme situation ville gøre, men læs og vurder selv.

Journalisterne kan vi ikke længre bruge.

Al Jazeeras dokumenter:
http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2012/03/2012319182523316314.html
Syriens straffelov 2005:
http://www.ecoi.net/file_upload/response_en_65673.html

Michael Skaarup

Nå så det er bare messi og barcalona der er infilteet af mossad som i virkeligheden er det samme som aljazeera og hvis det ikke var for hadsk vestlig propaganda ville det syriske folk elske bashar. Det er sgu ikke let at være enehersker længere når ens befolkning er så dumme at de laver sig udnytte af onsidet krafter og tilmed giver hæren grund til at dræbe små børn

for i virkeligheden er alle jo super glade for bashar. Den største af alle. Og bashar burde i virkeligheden være verdens hersker og alle folk ville elske ham. Hvis der altså ikke var for ondsindet vestlig/jødisk propaganda.

ja verden er sgu ikke god ved eneherskere længere

Øøh... ja, selvFØLGELIG er han det! Skulle hans organisation rende rundt og lave alt muligt uden hans vidende eller accept? Hvis det var tilfældet, så var han jo ikke magthaver, og så behøvede man slet ikke koncentrere sig om ham.

Hvilken ikke-nyhed.

Niels-Holger Nielsen

Der er andre e-mails i denne sag

'I kept pressing on the question of what these SOF teams would be working toward, and whether this would lead to an eventual air camapign to give a Syrian rebel group cover. They pretty quickly distanced themselves from that idea, saying that the idea 'hypothetically' is to commit guerrilla attacks, assassination campaigns, try to break the back of the Alawite forces, elicit collapse from within. There wouldn't be a need for air cover, and they wouldn't expect these Syrian rebels to be marching in columns anyway.'

USAF Strategic Studies Group: Special Operations Forces Are "Already on the Ground," Training the "Free Syrian Army"
by WikiLeaks' "Global Intelligence Files" Email-ID 1671459
http://mrzine.monthlyreview.org/2012/syria060312.html

Niels-Holger Nielsen

WikiLeaked: Ex-Blackwater ‘helps regime change’ in Syria

'A US government-contracted private security firm is helping the Syrian opposition to overthrow the Bashar al-Assad regime, leaked Stratfor emails indicate. The same firm earlier operated extensively in Libya.

The private military company SCG International had been contracted to engage the Turkey-based Syrian opposition, according to correspondence released by WikiLeaks.'

Michael Skaarup

Hvorfor er det at mine kære (naive) meddebattører ikke ser at der er udbrudt borgerkrig blandt vores syriske brødre og søstre? Enhver regeringer/diktator/enehersker der anvender hæren imod sit eget folk, er illegitim..

At intervenere i Syrien er ikke at starte en krig, men at afslutte en krig og et folkemord.

Tænk hvis omverden havde haft samme indstilling dengang i 1940'erne?

Så af med skyklapper, sølvpapirshatte og fralæg jer amerikanerhadet for en stund og vågn op.
Bashars regime er lige så nederen, som kraftigt underbid i regnvejr