Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Russisk valgsvindel – live

Vladimir Putin har beordret opsætning af 200.000 kameraer på de russiske valgsteder, så søndag kan enhver russer med en computer holde øje med, at alt går rigtigt for sig – hvis de altså lige vil lade sig registrere først og fortælle dem, der svindler, hvor de holder øje
Udland
3. marts 2012

Hvis du ikke ved, hvad du skal lave søndag, kan du på nettet følge den actionmættede forestilling, mens millioner af russere står i kø i fimsegrønne skolegymnastiksale for at afgive deres stemme. Nogen YouTube-sensation bliver transmissionen fra valgstederne ved det russiske præsidentvalg næppe, men med de 200.000 kameraer, der på rekordtid er installeret på valgstederne fra Vladivostok til Kalinin-grad, kan enhver russer nu være demokratiets vogter hjemme fra sin computerskærm.

»Vi har mere end 90.000 transmissionssteder med 200.000 kameraer – aldrig er noget lignende blevet gjort i verdenshistorien,« sagde en stolt minister for kommunikation, Igor Stjogolev, til pressen tirsdag.

Alt for mange billeder

Men projektet, der koster ikke mindre end 478 millioner dollar, er mere end blot en gimmick på nettet. Overvågningen er ifølge myndighederne premierminister Vladimir Putins personlige og direkte svar på anklagerne om valgsvindel ved de seneste valg til Dumaen den 4. december sidste år.

Kritikerne er dog ikke imponerede. De mener, at den ekstreme overload af billeder vil gøre det svært at opfange noget som helst og påpeger, at der slet ikke vil være optagelser fra de steder, hvor størstedelen af svindlen fandt sted ved sidste valg.

Informationsministeren afviser og siger, at de forventer mindst 500.000 brugere. Der er bare en lille hage: Skal du være demokratiets vogter, skal du lige senest lørdag registrere dig og også sige, hvilke valgsteder du holder øje med.

»Det betyder, at myndighederne får et klart billede af, hvilke steder, der bliver holdt øje med, og hvilke steder de kan gøre, som de plejer,« siger Oleg Koslovskij, aktivist i bevægelsen Solidaritet, til Moscow Times.

Samme folk

Et andet lille problem er, at alle web-transmissioner stopper, når optællingen starter. I det hele taget mener den populære blogger Anton Nosik, at ’projekt gennemsigtighed’ nærmer sig en joke. Det kan nemlig ikke forhindre de to almindeligste metoder til valgsvindel: At vælgerne stemmer flere steder samt udskiftningen af stemmer i boksene længere oppe i valgsystemet.

Nosik afviser dog ikke principielt, at ideen ville virke under andre omstændigheder:

»Faktisk er dette en okay metode til at forhindre svindel – hvis den bare ikke var skruet sammen af de selv samme folk, der orkestrerede den seneste svindel.«

Vil du være med i den skindemokratiske katten-efter-musen-leg skal du senest i dag registrere dig på Webvybory2012.ru.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fik den kommunistiske kandidat faktisk flest stemmer i ved valget i 1996?

Se artiklen om et politisk te-selskab i Rusland:

http://www.arbejderen.dk/artikel/2012-03-02/et-politisk-te-selskab-i-rus...