Læsetid: 5 min.

Brug af nationale stereotyper truer EU’s sammenhold

Dovne grækere, dominerende tyskere, overlegne franskmænd, beskidte nordeuropæere – sågar med dårlige spisevaner. Stereotyper er altid blevet brugt i aviskarikaturer og private samtaler. Men eurokrisen har pustet til ilden i en grad, så fortidens had og mistillid igen er kommet op til overfladen i Europa
Dovne grækere, dominerende tyskere, overlegne franskmænd, beskidte nordeuropæere – sågar med dårlige spisevaner. Stereotyper er altid blevet brugt i aviskarikaturer og private samtaler. Men eurokrisen har pustet til ilden i en grad, så fortidens had og mistillid igen er kommet op til overfladen i Europa
17. marts 2012

Kampvognens kanon peger direkte på de to skræmte smådrenge, der med store øjne kigger på den vrede kampvognsfører, som iklædt stiv militæruniform og med hævet pegefinger udsender en strid strøm af højlydte … eurotegn. Nej, vi er ikke i Homs eller Kairo.

Billedet er en karikatur tegnet af græske Stathis Stavropoulos. Kampvognsføreren er den tyske kansler Angela Merkel, og de to drenge repræsenter den græske befolkning.

»Hvad kan jeg gøre? Det er bare situationen nu,« siger Stathis Stavropoulos til det tyske blad Der Spiegel.

Nationale stereotyper i den europæiske presse er ikke noget nyt. Men siden gældskrisen startede, er de blevet hyppigere og grovere og tankegangen bag dem har bevæget sig fra avissiderne ind i befolkningernes bevidsthed.

»Det er vokset markant siden starten af 2010, først i de to lande, som jeg kender bedst, men siden i mange andre,« siger halvt tyske, halvt græske Janis Emmanouilidis, der er senioranalytiker ved European Policy Centre i Bruxelles.

»Vi ser det i Østrig, i Holland, i Italien, i Finland, i Portugal, i Irland. Det startede i Tyskland og Grækenland, men har bredt sig derfra,« fortsætter han i et interview med Information.

Emmanouilidis’ konklusion deles af den portugisiske journalist Luis Rego, der arbejder som avisen Economicos Bruxelles-korrespondent. Han erkender, at fjendtligheden er vokset mod især tyskerne, siden Portugal måtte bede EU og IMF om en hjælpepakke i 2011 til gengæld for et benhårdt spare- og reformprogram.

»Der er en masse bitterhed mod tyskerne. Når der er demonstrationer, ser man en masse antityske og anti-Merkel-bannere,« siger han til Information.

I en nylig lancering af en portugisisk drik, brugte firmaet billeder af Merkel og den franske præsident Nicolas Sarkozy, der sluprede løs af de søde portugisiske dråber.

»Ideen var at sige, at vi giver det bedste, vi har – drikken – væk til udlandet,« forklarer Rego og slår fast, at fjendtligheden ikke eksisterede før krisen.

»Absolut ikke. Den kommer af krisen. Inden den var Portugal et af de mest euro-entusiastiske lande.«

Også i Spanien har kommentarerne om de dovne sydeuropæere skabt vrede. Især fordi billedet ikke passer med spaniernes opfattelse af sig selv, som »et mønstereksempel i EU i de seneste 25 år,« forklarer José Ignacio Torreblanca, senioranalytiker og leder af tænketanken European Council for Foreign Relations’ Madrid-kontor.

»Spanierne har lagt mærke til stereotyperne af Syden i den udenlandske presse,« siger han til Information, »men endnu har de ikke svaret igen på samme måde. Merkel og Tyskland bliver kritiseret, men det er endnu ikke blevet personligt. Måske fordi vi ikke har fortid med Tyskland.«

Retorikken

Eksemplerne på nationale stereotyper er talrige fra både den sydeuropæiske og nordeuropæiske presse såvel som fra politikerne og almindelige menneskers retorik.

Tyske blade var blandt de første til at tale om ’konkursramte grækere’ som ’bedragerne i den europæiske familie’. Grækerne anlagde sågar en kollektiv injuriesag mod bladet Focus, efter det bragte et billede af den antikke græske skulptur Venus fra Milo, der gav den tyske læser ’skråt op’-fingeren i februar 2010. Ligeledes skabte kansler Angela Merkels kommentar om ’sydeuropæisk ineffektivitet’ voldsom harme, og fik græske borgere til at gå på gaderne med plakater af Merkel med et påmalet Hitler-overskæg.

Også i Portugal skabte Merkels kommentar harme.

»Folk var virkelig forargede over Merkels kommentar om, at vi er nogle dovne stoddere, og om at vi ikke arbejder nok og hæver vores pension langt tidligere end tyskerne. Især fordi det er fuldstændigt usandt,« siger Luis Rego.

I Grækenland peger de ligeledes på, at statistikkerne viser, at grækerne faktisk arbejder flere timer end deres nordeuropæiske naboer – problemet handler i virkeligheden om produktivitet og konkurrencedygtighed.

Fra papir til debat

Stereotyperne er imidlertid ikke sådan at slippe af med og er for længst hoppet fra avissiderne og ud i virkeligheden, hvor fortidens synder igen dyrkes i debatterne.

Ifølge den græske journalist Georgios Delastik, der selv har brugt vendinger som ’spredningen af Det Fjerde Rige’ i det venstre-liberale dagblad Ethnos, er den anti-tyske stemning nu rykket ind i privatsfæren. Bedsteforældre minder deres børnebørn om nazisternes besættelse, og alle grækere kender pludselig til det lån, som den tyske besættelsesmagt tvang Grækenlands nationalbank til at udbetale til det tyske rige i 1942, og som aldrig blev tilbagebetalt.

»Det er forfærdeligt,« siger Delastik til Der Spiegel og tilføjer, at den slags ikke stemmer overens med hans idé om et forenet Europa.

En nylig meningsmåling, trykt i nyhedsmagasinet Epikaira, viser, at flere end tre-fjerdedele af de 800 adspurgte grækere føler, at tyskerne er fjendtligt stillede over for Grækenland. 69 procent svarer sågar ja til, at tyske politikere forsøger at etablere et ’Fjerde Rige’. Da de blev spurgt om, hvad de associerede med Tyskland, brugte én ud af tre ord som ’Hitler’, ’nazisme’ og ’Det Tredje Rige’.

Janis Emmanouilidis nikker genkendende til oplysningerne.

»Vi ser historien blive genkaldt på måder, vi troede, vi var sluppet af med. Gamle sår genåbnes, nye tilføjes,« siger han.

Nord-syd-stereotyperne har sågar bevæget sig ind i debatten om vigtige politiske beslutninger, som da der sidste år skulle findes en afløser for franske Jean-Claude Trichet som præsident for den Europæiske Centralbank. Debatten kørte i høj grad på nationale karaktertræk, hvor tyske kommentatorer overvejede, hvorvidt varetagelsen af hårdt optjente nordeuropæiske penge kunne overlades til en italiener. Italienske Mario Draghi endte med at få jobbet, men vendepunktet i hans kampagne var, da den tyske tabloidavis Bild gav ham kælenavnet den ”preussiske italiener” på grund af hans positive syn på en stram økonomisk politik. Ved hans udnævnelse satte bladet Mario Draghi på forsiden ’iklædt’ en preussisk hjelm.

Omvendt er nordeuropæere ifølge de italienske medier beskidte og spiser dårligt.

Politiske problemer?

Anspændte forhold mellem nogle af Europas politikere er af og til blevet tydelige i løbet af krisen. Da tyskerne foreslog udnævnelsen af en europæisk budgetkommissær, der skulle overvåge de græske politikere, svarede den græske uddannelsesminister, Anna Diamantopoulou, vredt igen ved at kaldte ideen for ’produktet af en syg fantasi’.

Ikke desto mindre er de europæiske ledere blevet enige om en række tiltag, der nu synes at have givet grundlag for en vis optimisme.

Luis Rego mener ikke, at spændingerne mellem landene har haft nogen indvirken på forhandlingerne af en løsning på krisen i eurozonen.

»Politikerne vil råbe højt i den hjemlige debat, når de har brug for det, men jeg tror ikke, at det har forgiftet arbejdet i Bruxelles,« siger han.

Janis Emmanouilidis er enig, men er ikke sikker på, at det vil fortsætte sådan.

»Befolkningens generelle attitude har en indvirkning på politikerne, men efter at det blev klart, at der var tale om en systemisk krise i eurozonen, som kunne sprede sig fra periferilandene, opstod der et pres på politikerne for at stå sammen og løse problemerne. Men i takt med at vi bevæger os fra en varm til en kold fase, kan man frygte, at det kan bryde mere åbenlyst ud også i det politiske arbejde,« siger han.

»Det her er den mere alvorlige følgeskadevirkning af krisen, som vil blive hos os i lang tid. Det skete meget hurtigt, men vil tage lang tid og en målrettet indsats at udbedre,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Jensen

Jette - hvad helvede mener du? Tre i min familie kæmpede mod nazisterne. Den ene omkom af sit KZ-syndrom.

For nu at skære det ud i pap: Han kæmpede for Danmark og for at hans børn og børnebørn - som han så aldrig kunne få - ikke skulle vokse op under nazismen.

Over hele Europa kæmpede millioner af mænd og kvinder mod besætterne - netop fordi de elskede det land, de var født i. Auschwitz og Belsen blev befriet af sovjetiske soldater, der kæmpede for deres "rodina" og britiske soldater, som havde forsvaret deres ø - alene. Under omstændigheder, jeg vil håbe, jeg aldrig oplever.

Og så påstår du, at deres nationalisme er den samme som nazismen. Du linker til et makværk af en tysk propaganda-film, hvor budskabet er: Nationalisme er ondt Den skaber Auschwitz.

Og derfor skal vi så allesammen skamme os over det land vi er født i, over vores historie og vores sprog og vores æstetik, vores politiske og økonomiske kultur.

I stedet skal vi allesammen blive "europæere". Og mene at det er helt naturligt, at mennesker I EU igen vil dø af malaria eller at en voksende spædbørnsdødelighed er naturgiven.

Ved du hvad. Det minder mig om sagen fra Marokko, vi kunne læse om i denne uge, hvor en 16-årig pige var blevet tvunget til at gifte sig med den mand, som havde voldtaget hende.

Det samme her: I århundreder har tyskerne forsøgt at gennemtvinge deres "hegemonieanspruch" over hele vores kontinent. Og så skal vi være glade over, at de ikke bruger bazookaer men banker denne gang?

Helt ærligt - I eurofile må sgu da efterhånden have slået så mange knuder på jer selv, at I aldrig kommer til at gå oprejst igen.

Niels Engelsted

Nationale stereotypier undgår man ikke, Her i København ved vi da godt, at århusianere er tumber, dem fra Herning rager til sig, ålborgensere ikke verdens bedste børn, og odenseanere...uha, da.
Det forhindrer os imidlertid ikke i, også at være danskere og holde med hinanden mod andre.

Så hvis der er et europæisk problem er det ikke, at der er for mange nationale stereotypier, men måske at der er for lidt europæisk identitet.

Men i virkeligheden er der i min tid kommet rigtigt megen. Jeg føler mig som europæer lige så meget som jeg føler mig som dansker, og jeg er sikkert ikke den eneste.

Freddy Andersen

@Niels Engelsted

Jeg er nu mest Jyde, og vi ved da godt, at dem fra djævleøen er nogle branlderrøve, men de må godt være her.

Lise Lotte Rahbek

Jeg føler ingen europæisk fælles-identitet...

Hvordan er en europæer i grunden - hvad er det, vi angiveligt skulle have tilfælles bortset fra verdensdel?

Vi har ikke samme sprog, helst heller ikke valuta, politik, kultur, kunst eller afdærd,
vi har ingen fælles opfattelse af historien.. hvad går den europæsike identitet ud på?

Michael Kongstad Nielsen

Når krybben er tom, går der sjældent røg af en brand, uden at finnerne har let til kniven, og lige børn leger bedst med fulde folk og sandheden, om at italienerne er til operette mens tyskerne er til opera, og den enes død er den andens euro, men om Europa kan man sige, at gammel kærlighed ruster ikke.

Jette Abildgaard

Henrik Jensen,

Det goer mig oprigtigt ondt at du har haft toprturen saa taet paa....

Skulle dette ikke netop faa dig op af stolen, naar man begynder at kunne se hadet vokse i Eurpa igen?

Hvorfor tager vore medier det ikke op? Hvorfor skriver medierne udelukkende om hvad vi skal acceptere, men giver ingen henvisninger til vor historie, ingen opfordringer til at det ikke boer ske igen!?

Er hvad der er ved at ske i Europa nu, ikke - omend ikke det samme - saa alt, alt for lig med hvad der skete i aarene op mod WW2?

Har vi ikke netop nu, faenglser som Abu Graib og Guantanamo i meget frisk..alt for frisk erindring?

Jeg HAR vaeret i Auschwitz Henrik....i 1996,,,jeg kan stadig huske lugten...du ved lugten, som d mennesker der bor nabo til...under krigen paastod ikke at kunne lugte, men i 1996 kunne man altsaa....?

The Wave er ikke en propagandafilm Henrik...det er en film som viser, hvor hurtigt man kan hjernevaske et helt folk. Ioevrigt er filmen en samd beretning om hvad der skete i en lille by i USA i starten af 1980'erne, saa altsaa...en advarsel og, ikke en propaganda....

Hvor hurtigt gik det for DF og reten af VKO at vende Danskerne rundt Henrik? Kan vi ikke - i steder for at slaas om det, hjaelpe hinanden med at vende Danskerne tilbage paa ret - menneskelig - kurs?

Jeg vil IKKE se hverken Abu Graib, Guantanamo eller Auschwitz i Danmark,,,aldrig - uanset om jeg ser mig selv som Dansker, Irer eller Europaer.....for ogsaa jeg elsker mit lille land Henrik og, hvad jeg har set og oplevet fra mit lille land gennem mere end 15 aar nu, er meget langt fra gode tegn......derfor boer historien med i vores undervisning....den rigtige historie og, ikke den glorificerede.....korrekt!?

Henrik Jensen

Det er det, jeg siger: I flommeeuropæere er nødt til at lukke bøde øjne og gardiner - så meget, så det begynder at være direkte komisk.

Du vil ikke se Guantanamo i Danmark?

Er du virkelig ikke klar over, at franskmændene har et fængselssystem for tilfangetagne jihadister, som er endnu mere udspekuleret end det Bush og hans camarilla kunne stable på benene?

Folk forsvinder altså i meget længere tid i Frankrig...
Det skete f.eks. for den polske konvertit Christian Ganczarsk, som var ansvarlig for planlægningen af attentatet i Djerba.

Du er vel også klar over, at en af de første, der blev inviteret til USA efter 9-11 var Jean-Louis Bruguière.

Store dele af Bushs terrorprogam er altså made in France.

Og som sagt - det var danske/polske/franske/russiske og engelske patrioter, som først kæmpede mod nazisterne.

Nu at hævde, at det var dem, der var skyld i Auschwitz er ganske enkelt forbryderisk dumt.

Men det kan vel ikke overraske: Hverken de danske eller de europæiske DJØFere har vist nogen særligt imponerende viden om andre fagområder.

Hvorfor skulle den historiske viden være undtaget?

Janus Troelsen

Lise Lotte Rahbek: Prøv at lade en kineser bo en uge i Malmö og en uge i København. Jeg tror han vil finde mange ligheder som du efterhånden har lært at ignorere. Det er jo også nemmere at se forskellene end lighederne.

Tror du det er tilfældigt at du kan læse en norsk avis uden at bruge en oversætter?

Synes du ikke du har nemmere med at forstå humoren i en svensk eller tysk komedie end i en kinesisk?

Mener du virkelig at føler dig mere som en Amazone kvinde der aldrig har set TV, end du føler dig som Svejtsisk fårehyrde i alperne, men alligevel går hjem og læser brødrene Grimm til sine børn?

Jette Abildgaard

Henrik Jensen

Allerfoerst..hold mig allervenligst UDENFOR DJØFerne, som jeg ikke et oejeblik har til hensigt at vaere en del af...og nej,

Jeg siger IKKE at andre end de reelt ansvarlige for Auschwitz ogsaa var ansvarlige..

Hvad jeg siger Henrik er, jeg vil IKKE se et nyt Auschwitch/Guantanamo el.lign, i Danmark!!

Dette har intet...absolut intet at goere med, om jeg har det bedst som Dansker, Irer eller Europaer, - tvaertimod mener jeg at dette netop har at goere med, at jeg bekymrer mig for og, jeg elsker mit faedreland (IKKE menneskene der skal forestille at styre og administrere det) og jeg vil IKKE se det udvikle sig til noget der ligner nazi....aldrig og, aldrig uden kamp Henrik!

Glem nu ikke at Europa havde set helt anderledes ud hvis man havde spurgt den tyske befolkning.
Sammenlægningen at Øst Og Vesttyskland var ikke ønsket af Vesttyskerne, og mange Østtyskere fortrød lynhurtigt sammenlægningen.
Vesttyskerne blev lovet at de kun skulle betale "Ossi" skat (5,5%) i 12 måneder, alligevel betaler de den stadigvæk i dag.
Østtyskerne mistede deres arbejde.
Tyskerne ville ikke skifte deres D-mark ud med Euro, 65% var imod ifølge meningsmålingerne.
Tankevækkende at de store linjer i dagens Europa, er imod flertallet af tyskernes mening.

Lise Lotte Rahbek

@Bob Malcolm

Jeg har godt hørt om, at svenskerne og nordmændene har en fælles fortid.
Vi ligger også ret tæt kan man sige, sådan sprogligt og goegrafisk og historisk.

Hvad i alverden det har med en kineser i Malmø at gøre - i i en europæisk debat om gamle fjendebilleder og manglen på fælles europæisk identitet?
Det er da fjollet at bringe kineserne ind i det.

Mikkel Nielsen

Europæer er mere ens en folk bryder sig om at tro. Det finder man hurtigt ud af dykker man lidt dyber ned i det kulturelle, historiske, mentale, tro etc.

Dermed ikke sagt vi er ens, det bliver vi nok aldrig, og det håber jeg heller ikke at vi gør.

Man kunne så prøve at Sammenligne sig med andre kulture i verden, så vil det forhåbentligt Være åbenlyst for enhver (eller det burde det) at vi europæer har latterligt mange fælles træk. Like it or not.

Man kan jo bare tage et kig på sådan noget så basalt som navne. Ja madkulturen minder ærligt talt en del om hinanden and no wonder.

Desuden hvis folk gad sætte sig ind i hvor meget lort nationalisme har medført, hvor mange lig det har i balasten, så fik piben måske en anden lyd. På den anden side det vil nationalister aldrig indrømme eller indse.

Dermed ikke sagt at man ikke må syntes om sit eget land, men man bør forholde sig objektivt til det og ikke gøre det bedre end det er. For Danmark er når det kommer til stykket ikke et hak bedre end de andre.

Jens Thorning

USA er den store vinder. Jo dårligere, det går for Europa, jo bedre. Franskmænd og tyskere har hænderne fulde, mens "briter" (englændere), polakker og danskere høster "credit" derovre for sabotagevirksomheden. Moderne nationer konkurrerer nemlig, nøjagtigt som moderne virksomheder - så får vi også det bedste og billigste politiske produkt.

Imens går befolkningerne i barndom og vender tilbage til århundredgamle hadforestillinger. Og den danske anglo-amerikanske atlantiske-familie aktive udenrigspolitik fødtes jo netop, da tyskerne blev tvangsgenforenet af Reagan og Thatcher, fordi vi tilsyneladende frygtede et militært angreb sydfra.

Det hele er fuldkomment forudsigeligt og elementært. Europa er i opløsning og amerikanerne jubler: En konkurrent mindre!

Morten Thomassen

Mon ikke grækernes erfaringer med resten af "fællesskabet" har lidt med deres brug af stereotyper at gøre. Grækenland er siden det var en del af det osmanniske rige, blevet behandlet som en slags halvvilde af specielt England, og den respektløshed og mangel på god vilje er så fortsat i EU, nu bare med flere aktører.

Henrik von Stijnbergen

Jeg tror desværre at at mange har et lidt for romantisk billede af det nye Tyskland, som værende lig med forårs stemningen i Prenzlauer Berg.

Men Merkels Tyskland er først og fremmest provinsen, og det var da også "her" hetzen imod det græske folk startede, ført an blade som Focus, Bild Zeitung, og lign medier.

Tyskerne rider nu på en bølge af offer mentalitet de selv har sadlet op, ja selv Der Spiegel har indset, at de med deres altid endegyldige sandheder ikke kan stille noget op.

Stakkels Tyskland.

Robert Ørsted-Jensen

Den mest svinske avisforside jeg nogen sinde har set - det græske blad burde lukkes med en multi million erstatningssag i røven.

Robert Ørsted-Jensen

Uanset at der er mange gode grunmde til at man burde vælge en keynisiansk stimulerings politik i Europa frem for at tro at man kan nedskære sig til en bedre verden. Uanset alt det, så har grækenland tydeligvis stadig levet over evne i så eksretrem en grad at nedskæringer og hestekure var den uafvendelige konsekvens.Man levede over evne og valgte borgelige politikere år efter år som bare lod seddelpressen løbe løbsk samtidigt med at bare sendte flere på pension. Det skulle gå galt og det gik galt, og det burde føre til selvransagelse istedet for at man peger fgingre af alle andre, ikke mindst på denne afskyelige måde.

Bo Klindt Poulsen

@Robert O Jensen

Åbenbart ikke hvis du spørger Henrik Jensen højere oppe i denne tråd, som tilsyneladende synes at det er rimeligt at omtale den kommende tyske præsident i nazi-termer. Kvalmende.

Henrik von Stijnbergen

Robert og Bo,

Tysk presse startede med at hetze ved ord!

Her et par eksempler på overskrifter i den Tyske presse, da i blander jer i debatten, går jeg ud fra, at jeg ikke behøver at oversætte.

Lidt fra Bild, ikke enestående eksempler på Tysk
Volksverhetzung anno 2011.

"gibt den Pleite-Griechen die Drachmen zurück."

"Schafft die Privilegien ab und hört auf zu randalieren, ihr Pleite-Griechen! "

"Statt zu sparen, streiken die Pleite-Griechen lieber ihr Land kaputt! "

"Verkauft doch eure Inseln, ihr Pleite-Griechen!"

Leif Højgaard

Ro i lejren - det vel ikke nødvendigt at hidse sig så meget op over en yderliggående græsk avis forside ? En forside, som måske er inspireret af nogle af dem der har mest i klemme rent økonomisk og som ser muligheden for at skabe spittelse og forvirring. Lad os nu klappe hesten.

Robert Ørsted-Jensen

Dine egne forældre stemte sikker også nazistisk Henrik, hvad jo forklarer en hel del, nu man går ind for arvesynden, et særligt nazi gen ka ske!

Bo Klindt Poulsen

Henrik

Du kan vel gøre for, at du selv vælger aktivt at lave et kvalmende nazi-ordspil på Gaucks navn.

Og du kan vel selv gøre for at du snyder Gaucks forældres handlinger i næsen på Gauck. Er det så også legitimt at kalde Nyrup for potientiel nazist, eftersom hans far stod i Bovtrup-kartoteket?

Tag nu lige selv lidt ansvar.

Robert Ørsted-Jensen

Det bliver ikke mindre sygt af at blive gentaget, heller ikke mindre sygt af at der er tåber der skrever den slags andre steder Henrik

Robert Ørsted-Jensen

Der er rent faktisk tale om en form for racisme, altså en ide om at at der er sådan et særligt nazi-gen som går i arv og kan lokaliseres til Tyskland - den 'evige nazist' - lidt lige som den 'evige jøde'

Det beklagelige er at du ikke selv kan se hvor dybt sygt det er Henrik

Henrik Jensen

Nej - Robert: Det er dig, som har et problem.

Tyskland gennemtvinger, at græske hospitaler ikke længere kan hjælpe alvorligt syge børn.

Tyskland gennemtvinger, at forældre må skralde for at give deres børn noget at spise.

Eller at 400,000 grækere får deres mad i folkekøkkener. Eller at børn tages ud af skolen.
Eller at TB og Malaria er på vej tilbage gennem Grækenland.

Eller at tusinder af unge portugisere i de senere år er udvandret til Brasilien eller Angola, for at slippe for nedskæringerne i Portugal.

Men det kan ikke hidse dig op. (Velsagtens fordi det bare er små, mørkhårede sydeuropæere).

Som Henrik og jeg - der åbenbart begge kender Tyskland meget bedre end dig - allerede har vist, så er der en klar racisme i den måde, den tyske presse taler om andre europæiske nationer.

Dækningen af Grækenland tyder i hvert fald på, at der ikke skal skrabes ret meget i fernis, før de rigtige meninger kommer frem fra kælderen.

Ja, tag nu eksempelvis den stereotyp om, at grækere er nogle svindlere.

Når jeg kørte i taxi i Athen i månederne optil OL, blev jeg nogen gange efter udstigning kontaktet af græske civilklædte politimænd, der legitimerede sig og forespurgte, hvorfra jeg havde kørt og hvor meget jeg havde betalt taxichaufføren for turen.

Jeg kunne forarget irettesætte politimændene, om deres uheldige stereotyp om deres græske landsmænd.

'Growing together' er formentligt illustrativ for hvilket pædagogisk blik, der fra EU's side kastes på de europæiske befolkninger; lemmingerne skal via populærpsykologisk propaganda gives incitament til en romantiseret forbrødring under Unionens europæiske Tag. Lemmingerne skal også forstå at alternativet til denne husfilosofis disciplinerende bud er europæiske styrtblødninger i nationalstaternes højreradikaliserede konfliktorientering - intet mindre kan gøre det. Alternativer gives ikke.

Således endnu et bidrag til stereotyperne og konfliktorienteringen. På den mere seriøse side: Slaget om den fremtidige udvikling i EU står i dag mellem den neoliberale linje og den globaliseringsorienterede, socialdemokratiske ditto. Begge parter indtænker markedslogik, privatkapitalisme og new governance som dominante principper for produktion, velstandsudvikling og samfundsorden, men hvor neoliberalismen primært arbejder for monetarisme og minimalstat, orienterer globaliseringsorienterede, socialdemokratisme sig mod visionerne om en europæisk, såkaldt social stat som tænkes at kunne danne trædesten mod et socialt verdenssamfund. De konturer som aktuelt tegner sig for denne globaliserede socialdemokratiske socialstat centrerer sig om den selektive velfærdsmodel, hvor statens rolle overvejende vil være residual (dvs. fordele til værdigt trængende) mens arbejdsmarkedet og private forsikringsordninger står for øvrig velfærdsleverance. Den selektive velfærdsmodel er også kendt som den centraleuropæiske model.

Fraset hvordan striden om den sociale versus den minimale stat går, kan det altså konstateres at den kort- og langsigtede udvikling af EU vil hvile på ambitionerne om at skabe øget økonomisk vækst og øget globalisering via teknokrati og topdownstyring under indtryk af den globale, monopolkapitalistiske rammes betingelser. Det giver sig selv at denne udvikling kan og vil blive tromlet igennem, hen over hovederne på de europæiske befolkninger - hvorfor der i sagens natur er brug for mobilisering af bred folkelig kritik af ikke blot EU's politisk kurs, men også institutionens grundlæggende rationaler. Hvis ikke EU erstattes af nærdemokratiske processer i regionale og nationale rammer (hvilket utvivlsomt vil nyde langt større opbakning i de europæiske befolkninger end tilfældet er for EU), vil den igangværende udvikling med al sandsynlighed fortsætte. Og hvis ikke de europæiske befolkninger med stigende tryk fastholder sådanne krav overfor deres politiske magthavere, vil Peter Laugesens ord om at halvdelen af udbytningen og tilsviningen består i at arbejderne skider og pisser på sig selv atter vise sig sande. Arbejderne er hovedparten af de, som på senmoderne/kapitalvenlig dansk hedder lønmodtagere.

ellen nielsen

Lise Lotte spørger:
...."hvad går den europæsike identitet ud på?"
-------------------------
at handle over græserne - lidt nemmere og hurtigere end førhen!
Sådan startede det, i hvert fald!
Og det har godt nok ført mere end ligeligt mere med sig,
som kun kan føre splittelse og uvenskab med sig!
Hvorfor gik bl.a. Jugoslavien og USSR i opløsning?

Jeg har også mere til fælles med nogle japanske genboere og nogle canadiske venner
end f.eks. grækerne, som ikke vil påtage sig eget ansvar for egen økonomi!
De pyntede - efter sigende - på regnskabet, så de blev optaget i EU under falske betingelser,
og nu er der så medier, som er så uforskammede,
at karikere Merkel som nazist!
Det var vist mere sandfærdigt, hvis deres egen socialistiske ledere blev karikeret som nationale socialister!

Freddy Andersen

@Leif 11:52

Du har ret i vi skal klappe hesten, men på den anden sider er der også ting, der kan forurolige noget udviklingen i Ungarn og tilsyneladende en stigende højre radikalisering, blandt andet med de mord som er begået i Tyskland, for ikke at nævne Brejvik.

Ups,

"Er du virkelig ikke klar over, at franskmændene har et fængselssystem for tilfangetagne jihadister, som er endnu mere udspekuleret end det Bush og hans camarilla kunne stable på benene?"

Kan du uddybe disse informationer, eventuelt med kilder?

Hør nu her, Henrik: Stereotyper om amerikanere, tyskere, DF'ere, VK'ere, bankfolk og almindelige dødelige OK. Men sagen er en ganske anden, når det drejer sig om sydlændinge, farvede, muslimer og andet godtfolk. 'Racisme'? Tja,...

Henrik Jensen

Nej Ole - jeg tvivler ikke et sekund på, at grækerne har fusket, så vandet driver.

Men jeg er bare ret træt af, at tyskerne sætter sig på den høje, moralske hest i dén sammenhæng....

Jeg tror briterne ville sige: Pot. Kettle. Black.

Sider