Læsetid: 2 min.

Danmark udleverede 13-årig til pædofil fængselsdirektør

De danske styrker opdagede ikke, at fængselsdirektøren tæskede og voldtog indsatte i ungdomsfængslet i Laskar Gah. Først da Afghanistans Menneskerettighedskommission kom på besøg, blev overgrebene stoppet. Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) afviser at ændre måden at føre tilsyn på
22. marts 2012

Danmark udleverede i sommeren 2010 en 13-årig afghansk dreng til ungdomsfængslet i Helmands hovedstad Laskar Gah, hvor fængselsdirektøren og hans søn ifølge Afghanistans førende menneskerettighedsorganisation tæskede og voldtog flere af de indsatte.

Trods flere tilsynsbesøg hos den 13-årige opdagede danskerne ikke, hvad der foregik. Først da menneskeretskommissionen AIHRC et år senere kom på besøg, blev misbruget opdaget og fængselsdirektøren fyret. Det fremgår af en ny rapport om fængselsforholdene i Afghanistan, som AIHCR har udgivet.

I rapporten fortæller en af drengene i Ungdomsfængslet, hvordan tre af de indsatte systematisk blev voldtaget af fængselsdirektøren og hans søn.

»De er blevet misbrugt mange, mange gange. Når de (fængselsdirektøren og hans søn, red.) ønsker at misbruge dem, sker det uden for centret.«

En dansk militærlæge og militærjurist tilså mindst tre gange den 13-årige afghanske dreng i fængslet, men så sent som i november 2010 fandt de kun anledning til at kritisere den manglende varme i fængslet.

I en af tilsynsrapporterne omtales fængselsdirektøren tværtimod som en »meget samarbejdsvillig« mand, der virker »oprigtig interesseret i, at fangerne i hans fængsel bliver behandlet ordentligt og har det godt«.

Behov for bedre tilsyn

Både Amnesty International og RCT finder de danske fangetilsyn i Afghanistan utilstrækkelige, når så omfattende overgreb kan finde sted, uden at de danske tilsynsfolk opdager det mindste.

»Hvis alle danske tilsyn foregår som tilsynet med drengen her, er der ikke tale om en reel beskyttelse af fangerne,« siger Claus Juul, juridisk rådgiver for Amnesty International.

Han mener, at de danske tilsyn bør udvides til også at omfatte de generelle forhold i fængslet.

Therese Rytter, juridisk konsulent ved RCT, bakker op om kritikken.

»Danmark kan ikke bare sidde med hænderne i skødet og vente på, at en overdraget fange bliver voldtaget. Vi har pligt til at sørge for en mere grundig undersøgelse af forholdene i fængslet,« siger hun.

Forsvarsminister Nick Hækkerup afviser, at Danmark skulle være ansvarlig for andre fanger end dem, Danmark har udleveret.

»Jeg tager naturligvis skarpt afstand fra de overgreb, som er sket, men det er ikke vores opgave at føre tilsyn med andre fanger end dem, vi har ansvaret for,« siger ministeren til Information.

Han afviser også Amnesty krav om at udvide de danske tilsyn til at omfatte de generelle forhold i de fængsler, Danmark udleverer fanger til.

»Det vil være en helt uoverskuelig opgave, hvis vi skulle undersøge de generelle forhold i fængslerne. Skal vi så undersøge alle fængsler i Afghanistan og også i Pakistan eller hvad? Hvor går grænsen?« spørger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vi skal da hjælpe de børn bagefter... hold kæft hvor er Afghanistan da et voldshelvede på alle planer..!
et hyber patriarkalsk volds-hieraki

Jep. Vi har faktisk en BBC-udsendelse som fortæller om den udbredte brug af drenge-dansere i 12-13 års alderen, som indgår i den "rige" købmands stab som erstatning for de kvinder, der iflg traditionen ikke må berøres. Ligesom en græsplæne. Med en gay-club pornobutik på.

Kasper Guldmann Nielsen

"Det vil være en helt uoverskuelig opgave, hvis vi skulle undersøge de generelle forhold i fængslerne."
Ja, det er en stor opgave at påtage sig at føre krig. Det har konsekvenser mange år frem og for mange mennesker.
Jeg havde håbet at sådan noget ville stå lysende klart for en krigsminister.

Nick Hækkerup' visioner nærmer sig illusioner. Næret af forskrækkelsen overfor embedsværket og forsvarets sværbægtere. Meen, valgkampens lette omgang med virkeligheden snød måske den almindelige danskers vilje til ordentlighed...

Med venlig hilsen

Sören Tolsgaard

Hører intet, ser intet og siger intet.

I 2010 var det VK-regeringens ansvar, men også den nye foretrækker åbenbart at lade stå til.

Hvordan har Villy det lige med, at vore tilfangnetagne udsættes for torturlignende forhold?

Måske kan vi lære noget af at lytte til organisationernes kritik - d'herrer ministre?

Niels-Holger Nielsen

Sådan fostrer man 'terrorister'. Er der noget at sige til, at besættelseshæren er forhadt?

Afghan Youth Peace Volunteers stiller her nogle spørgsmål: Will the Afghan Parliament, the U.S. public or the UN debate the U.S. Afghan Strategic Partnership Agreement?

Bag det hele ligger alle de uhyggelige hændelser foranstaltet af især amerikanske besættelsestropper, som får alle slags afghanere til at vende sig bort eller forsøge hævn, også blandt afghanske soldater og politi.

NATO flygter fra de afghanske vendekåber
af Mikkel W. Kaagaard, historiker, Tarm
'Allerede sidste år blev danske instruktører trænet i at trække og skyde hurtigt, og de færdes nu altid to og to sammen med synlige våben. Samtidig holder et pansret køretøj med tungt maskingevær konstant i nærheden af instruktørerne…'

Niels-Holger Nielsen

Murder Is Not an Anomaly in War
By Chris Hedges

'The war in Afghanistan—where the enemy is elusive and rarely seen, where the cultural and linguistic disconnect makes every trip outside the wire a visit to hostile territory, where it is clear that you are losing despite the vast industrial killing machine at your disposal—feeds the culture of atrocity. The fear and stress, the anger and hatred, reduce all Afghans to the enemy, and this includes women, children and the elderly. Civilians and combatants merge into one detested nameless, faceless mass. The psychological leap to murder is short. And murder happens every day in Afghanistan. It happens in drone strikes, artillery bombardments, airstrikes, missile attacks and the withering suppressing fire unleashed in villages from belt-fed machine guns.'

Chris Hedges er tidligere veterankrigskorrespondent og hans lange klumme er absolut værd at læse.

godt spørgsmål, men det er nok ikke usansynligt at den lille dreng er taget med en kalsanikoff som havde amunition inden i...

Når vi tænker normal-befolkning ser vi børnene som en lille gruppe vi skal passe på i Afghanistan er børnene 75% af befolkningen om man tæller dem med op til 18 års alderen, sansynligt er det at de anses for nærmest voksne når de nærmer sig puberteten, og arbejder på næsten lige fod med voksne, dog i et meget råt hieraki, med underkastelse over for de ældste mænd...

Da min mormor var barn, kom man ud i verden som 11 årig for at "tjene" som det hed når man som barn af husmænd skulle forsørge sig selv som husslave hos andre og rigere gårdmænd.

@Martin Gerup: har du set " the Dancing Boys of Afghanistan" den sætter fokus på netop det du linker til. Uhyggeligt! Den er værdig at se, og kan ses på netflix.

Det , der overrasker i artiklen er, at det ( hvis artiklen iøvrigt er sandfærdig) er en afghansk menneskerettighedskommission , som har magt til at inspicere forholdene og til at få fængselsdirektøren fyret for sine gerninger.

For 8 - 10 år siden ville det vist have været en umulig tanke i Afghanistan, at en lokal menneskerettighedsorganisation kunne inspicere et fængsel og få direktøren fyret???

Hvis den nævnte menneskerettighedskommission virkelig har fået så meget magt, som artiklen antyder, så er der da tale om store fremskridt ???

jo og så hæger den udbredte antagelse at det kun er den som er modtageren af det anale samleje, der er bøsse i store dele af de muslimske samfund, således er det så kun offeret, der skal udsættes for dødsstraf...

så uhygglig en måde at konstruere logikken så overgriberen går fri...På samme måde med kvinders tørklæde og voldtægt af kvinden, hvis værdi nærmest er lig med en intakt mødom, og ikke er et værdigt menneske i sig selv og derfor intet er værd om hun er voldtaget.... helt igennem en syg måde at vurdere mennesker på.

Per Holm Knudsen

@ SØREN BERGGREEN TOFT & CHARLOTTE AAGAARD

Hvad indicerer, at fængselsinspektøren er pædofil???
I f.eks. Spanien er den seksuelle lavalder 13 år!

ja nu er der så slet ikke fri sexualitet uden for ægteskabet i Afghanistan .....! og 13 årige må nok heller ikke i Spanien knaldes af fængsels inspektøren der jo alene skal have et professionelt forhold til fanger og arresterede.

Per Holm Knudsen

@ Maya

Mit spørgsmål til journalisterne går på, hvor fra de kender den pågældende fængselsinspektørs seksuelle orientering. Han kunne f.eks. blot være psykopat.

Uanset seksuel orientering må ingen selvfølgelig voldtage andre.

Mon ikke drengen har klaget over sit ødelagte røvhul ? Der er jo ingen tvivl om at det kan give varige også fysiske skader om personen ikke selv øsker en sådan fysisk kontakt nogle kommer til at gå og skide i bukserne resten af livet om rimgmusklen bliver skadet.

drengen er naturligtvis blevet interwievet