Nyhed
Læsetid: 4 min.

Danmark udleverer fanger til afghansk tortur-fængsel

Afghanistans største menneskeretsorganisation, AIHRC, rapporterer om flere tilfælde af tortur i det fængsel, Danmark udleverer fanger til. Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) løber fra sit løfte om at suspendere fangeudleveringen. Danmark overtræder sine konventionsforpligtelser, mener både Amnesty International og AIHRC
Afghanistans største menneskeretsorganisation, AIHRC, rapporterer om flere tilfælde af tortur i det fængsel, Danmark udleverer fanger til. Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) løber fra sit løfte om at suspendere fangeudleveringen. Danmark overtræder sine konventionsforpligtelser, mener både Amnesty International og AIHRC
Udland
20. marts 2012

De danske styrker i Afghanistan udleverer fanger til et fængsel, hvor der foregår tortur. Det bekræfter Afghanistans Uafhængige Menneskerettighedskommission, AIHRC, i en ny rapport.

Her fortæller en fange blandt andet, hvordan han er blevet tævet med jernstænger og banket i den afghanske sikkerhedstjeneste NDS’s fængsel i provinshovedstaden Laskar Gah. Det er det fængsel, som de danske styrker har udleveret fanger til siden 2006.

Det fremgår også af den 69-sider lange rapport fra Afghanistans førende menneskerettighedsorganisation, at fængselspersonalet i fængslet i Laskar Gah gemmer de fanger, der har været udsat for tortur i et afsides kælderrum, så de ikke bliver opdaget, når der kommer inspektører på besøg.

Ifølge rapporten Torture, Transfers, and Denial of Due Process har kommissionens observatører konstateret to »troværdige beskyldninger om tortur, begge omfattende alvorlige tæsk.«

Det ene tilfælde fandt angiveligt sted i januar 2011, det andet i oktober 2011.

»De slog mig på ryggen og fødderne med et massivt jernrør. De slog mig også med næverne« fortæller en fange blandt andet.

»Det var den slags tæv, vi fik. Og de gav ikke op, før man indrømmede at have forbindelser til Taleban.«

Udlevering fortsætter

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) lovede i november sidste år Folketinget, at Danmark »omgående ville suspendere« fangeudleveringerne, »hvis der fremkommer bekræftede oplysninger om tortur i det fængsel, de danske styrker udleverer til.«

Det løfte løber han nu fra.

»Så længe FN ikke har bekræftet oplysningerne om tortur, fortsætter de danske fangeudleveringer,« siger han i en kommentar til de nye oplysninger om forholdene i den afghanske sikkerhedstjenestes fængsel i Laskar Gah.

Løftet om at suspendere udleveringen af fanger blev givet, efter FN’s Afghanistan-administration UNAMA i en undersøgelse konkluderede, at tortur var normen i afghanske fængsler. Undersøgelsen førte til, at NATO suspenderede fangeudleveringen til i alt 10 fængselsinstitutioner.

UNAMA meddelte samtidigt, at man desuden var i besiddelse af 126 beretninger om tortur i 17 andre fængsler, heriblandt NDS-fængslet i Laskar Gah, men at FN endnu ikke var færdig med at undersøge anklagerne.

De er disse undersøgelser, Nick Hækkerup nu hænger sin hat på.

»Forsvarsministeriet følger naturligvis FN’s undersøgelser og vil drage eventuelle konsekvenser herefter,« hedder det i en mail til Information.

Gemmer fanger

Forsvarsministeriet understreger, at de danske styrker løbende fører tilsyn med de fanger, der overdrages til NDS. Men ifølge den afghanske menneskerettighedsorganisation AIHRC er det langt fra tilstrækkeligt.

Ifølge rapporten bliver torturofrene nemlig gemt af vejen, når der er inspektion.

»Fanger, som var blevet tortureret, blev flyttet til et afsidesliggende rum, når udefrakommende observatører kom på besøg,« fortæller en fange, der selv har oplevet at blive gemt væk, til AICHR.

»Når myndighederne kom til NDS-fængslet, flyttede de dem, der havde været udsat for tortur til et andet sted, så inspektørerne ikke så os. Der var et kælderrum (som blev brugt til det formål, red.)«

Konventionsbrud

Hos Amnesty International har juridisk rådgiver Claus Juul læst den nye rapport med stor interesse. Og han mener, at der er tale om konventionsbrud, hvis Danmark fortsætter fangeudleveringerne trods de nye oplysninger.

»Regeringen kan ikke sidde en rapport fra Afghanistans fremmeste menneskerettighedsorganisation overhørig. Det vil være i strid med Danmarks folkeretlige forpligtelser,« siger han. »Ifølge konventionerne er Danmark forpligtet til positivt at sikre sig, at der ikke er risiko for tortur, før vi udleverer flere fanger.«

Amnesty International mener derfor, at Danmark omgående må suspendere udleveringen af fanger og gennemføre en grundig undersøgelse af forholde-ne i NDS-fængslet i Laskar Gah.

Præcis samme vurdering af Danmarks folkeretlige forpligtelser fremgår af AIHRC’s rapport.

Claus Juul understreger, at regeringen ikke kan undlade at handle, blot fordi torturinformationerne ikke stammer fra FN:

»Konventionerne er ikke skruet sådan sammen, at man selv kan bestemme, hvilket frimærke der skal være på brevet, før man handler,« siger den juridiske rådgiver.

Kræver undersøgelse

Information ville gerne have spurgt tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund (V), hvad hun mener, konsekvensen bør være af de nye oplysninger, der sætter spørgsmålstegn ved den praksis, den tidligere regering indførte, men den tidligere forsvarsminister havde i går ikke tid til at tale med Information.

Venstre forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, mener dog, at Hækkerup bør tage beskyldningerne om tortur i fængslet i Laskar Gah »meget seriøst«: »Vi må have undersøgt, om der er hold i de her påstande. De fanger, Danmark udleverer, skal ikke udsættes for tortur,« siger han og bebuder blandt andet et spørgsmål til forsvarsminister Nick Hækkerup om, hvordan den nuværende tilsynspraksis med de ’danske’ fanger fungerer. Hvorvidt Danmark skal suspendere sine fangeudleveringer, hvis en dansk undersøgelse bekræfter, at der foregår tortur hos NDS i Laskar Gah, vil forsvarsordfører Troels Lund Poulsen ikke tage stilling til:

»Det må vi beslutte til den tid,« siger han. Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, mener imidlertid ikke, at der er nogen tvivl om, at de danske fangeudleveringer omgående bør suspenderes.

»Det er helt uden for diskussion. Det her bør få alle alarmklokker til at ringe,« siger Nikolaj Willumsen og fortsætter:

»Ministeren har lovet Folketinget, at han vil gribe til handling, hvis der kom oplysninger frem om tortur i Laskar Gah, så det forventer jeg selvfølgelig, at han gør.« Enhedslistens forsvarsordfører understreger, at han agter at kalde forsvarsministeren i samråd om sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Kaarup

Rapporten findes her:

http://www.docstoc.com/docs/116681052/Torture-Transfers-and-Denial-Of-Du...

Ser ud til at militærjuntaen i Danmark lyver så vandet driver. Det næste bliver vel et militærkup a la Franco.

Det er ligegyldig hvem, der har kommandoen. VKOSRSF!

øv og øv ! og abu graib

Anders Jensen

Tjah. Der er flere ting i denne artikel. Et er om der benyttes tortur. Noget andet om de af DK udleverede fanger har været udsat for tortur.

Hovedformålet med at afvente FN er sandsynligvis at deres rapport vil være så lang tid under vejs, at problemet har løst sig selv (vi er jo på vej ud. Ik' sandt).

I virkeligheden er der jo lidt af et etisk dilemma. Skal vi blive i Afghanistan bl.a. for at sikre en mere human behandling af fanger. Eller skal vi trække os med det resultat at torturen sandsynligvis bliver mere brutal og lettere at skjule.

Indtil da må vi nok konkludere, at bliver du tilbageholdt af ISAF-styrkerne, gælder det om at tilstå sin evt. skyld med det samme.

Er Danmark ikke rejsende i menneskerettigheder og demokrati? Mens vi førte en ulovlig angrebskrig i Irak, lukkede øjnene for CIA`s flyvninger af fanger til tortur også inden for EU, og nu denne sag. Er det ikke på tide at få orden i eget hus.

Afghanistan har korruption i alle lag af samfundet, helt ind i regeringen
Afghanistan bruger også tortur.

Hvordan havde man tænkt sig et samarbejde skulle funger?

Og hvad er det lige NATO har gang i, hævn for 11. september angrebet på USA.
Udlagt som krigen mod terrorisme.

Det kan da kun blive forplumret og hæsligt.

Skjulte dagsordner, er den fælles dagsorden.

Carsten Hansen

Se nu at komme ud af det land i en fart.
Danmark har intet at gøre dernede.

Og når hele koalitionen så har trukket sig ud, så kan afghanerne torturere andre afghanenere i fred og ro, samt piske og stene deres kvinder til døde.

Det er nok fremiden for afghanistan; eller skal man sige fortiden ?.

PS: Danmark bør selvfølgelig modarbejde tortur i størst muligt omfang; Men at tro tortur og anden menneskelig nedværdigelse forsvinder, skal man nok ikke.

Niels-Holger Nielsen

- Jeg så torturofre i Misratas fængsler

'I to måneder har den danske læge Niels Søndergaard tilset mange fanger, der har været udsat for bestialsk tortur i fængslerne i det nye Libyen.'

Libyen år ét

Ø: Libyen er ikke sikkert

'For et år siden tog Enhedslisten en historisk beslutning og stemte for, at Danmark gik i krig mod Libyen. Nu er det tid til eftertanke.'

Irak, Afghanistan, Libyen, den såkaldte krig mod terror med de ulovlige fangetransporter til torturfængsler i Syrien, Marokko, Egypten og måske Polen og Rumænien og al det løse betyder efterhånden at Danmark med hensyn til menneskerettigheder står i lort til halsen. Det er nemt at se hvor det kommer fra.

Danmark ud af Nato!

Tom W. Petersen

Det er vel tvivlsomt, dels om der overhovedet findes fængsler i Afghanistan, hvor fanger ikke mishandles, dels om det overhovedet er muligt at kontrollere effektivt.
Jeg tror, at det, vi får at vide om, hvad der foregår i det fjerne land, og hvad Danmarks frivillige soldater foretager sig der, er sådan noget som otte procent.

Thorsten Lind

Tak til @Niels-Holger Nielsen for links.

Jeg undrer mig over,
at udenrigsordfører Christian Juhl (Ø)
ikke fortryder listens´historiske´opbakning
til krigserklæringen mod Libyen.
(Selv om støtten var kortvarig, er en flyforbudszone
rettet mod et suverent land, en krigserklæring...
uagtet at FN står bag.)

Skyldes det naivitet el. revolutionsromantik?
Mvh Th

Ps. Danmark ud af Afghanistan & NATO!