Nyhed
Læsetid: 4 min.

Eks-minister: DONG bør være ambitiøs, og Fritz Schur bør gå

Den tidligere socialdemokratiske energiminister Poul Nielson, der sad 11 år i DONG’s repræsentantskab, mener, selskabets bestyrelsesformand er for belastet af striden med Anders Eldrup til at kunne blive siddende. Den hårde konkurrence på havvindmøller fordrer, at DONG får spillerum, siger han
Poul Nielson er af den opfattelse, at Fritz Schur bør gå af som formand for DONG.

Poul Nielson er af den opfattelse, at Fritz Schur bør gå af som formand for DONG.

Niels Ahlmann Olesen

Udland
28. marts 2012

»Hvorfor må DONG Energy ikke have lov at operere med en vis ambition? Vindkraften har i dag internationalt fået foden indenfor som en reel komponent i den store omstilling, og derfor er det tåbeligt, hvis man ikke lader DONG fortsætte videre ad den vej, selskabet har vist sig så god til. Jeg synes, man stiller sig i vejen for noget, som Danmark absolut har brug for.«

Det siger Poul Nielson, tidligere socialdemokratisk energiminister, EU-kommisær for udviklingsbistand og i 11 år medlem af DONG’s repræsentantskab.

Nielson er uenig i den mindre offensive linje for energiselskabets vindkraft-engagement, som bestyrelsesformand Fritz Schur ifølge presseforlydender har anlagt, og han forstår ikke, hvis Schur kan blive siddende efter det forløb, der har udspillet sig.

Både Berlingske Tidende og Ugebrevet Mandag Morgen har de seneste dage underbygget den udlægning af dramaet i energiselskabets top, som kilder tidligere har beskrevet over for Information: At balladen om den voldsomme løn til en af DONG-direktør Anders Eldrups nøglemedarbejdere kun var den bekvemme anledning til at skille sig af med Eldrup, som efter bestyrelsesformanden og Finansministeriets vurdering har haft for dristige planer for international ekspansion af DONG’s forretning for vindmølleparker til havs.

Ifølge de seneste dages forlydender har Anders Eldrup ønsket at placere DONG Energys vindkraft-aktiviteter i et særligt selskab, hvor kapitalindskud fra pensionskasser og private virksomheder skulle gøre det muligt at erobre en markant andel af det voksende internationale offshore-marked, hvor DONG i dag er oppe imod væsentlig større og mere kapitalstærke energiselskaber. Uden en sådan forretningsmodel med ekstern kapital vil det næppe være muligt for det danske selskab at investere nok til at bevare dagens position som førende i Europa og verden på vindkraft til havs.

Enorme investeringer

Jonny Stokes, talsmand for en af DONG’s allerstørste konkurrenter, det tyske selskab E.ON, berkæfter over for Information, at man har store ekspansionsplaner på vindmølleområdet.

»E.ON investerer to millioner euro (knap 15 mia. kr., red.) inden 2015 i tre nye offshore-vindmølleparker i henholdsvis Sverige, Tyskland og Storbritannien. Vi sætter en ny park i gang hver 18. måned fra nu af. Dette er et stort vækstområde for os og den største investering i offshore-vind fra et enkelt selskab indtil nu,« siger talsmanden.

E.ON driver allerede i dag den store vindmøllepark Rødsand II i dansk farvand syd for Lolland og er ifølge Stokes absolut interesseret i ekspansion på det danske marked. E.ON er også klar til at kopiere DONG’s nye forretningsmodel med inddragelse af f.eks. pensionskassekapital, og ifølge Informations oplysninger er der også i den danske pensionssektor interesse for at investere i kommende E.ON-projekter.

»Oven i vore investeringer på to mia. euro arbejder vi med en model med salg af andele i havmølleparker for at rejse yderligere kapital til de næste projekter, vi ønsker at gennemføre,« siger Jonny Stokes.

Trods denne hårde konkurrence med langt større europæiske energiselskaber har Fritz Schur angiveligt afvist Eldrups ekspansionsplan for DONG som alt for risikabel – en vurdering, der ifølge Mandag Morgens og Informations kilder deles af Finansministeriet, uagtet regeringens stærke grønne ambitioner.

Poul Nielson deler derimod ikke vurderingen.

»Vi kan ikke lægge an til en stor og glorværdig fremtid for selskabet ved bare at blive ved at producere strøm i Danmark,« siger han.

Nielson understreger, at det unikke i DONG Energy’s vindkraftvirksomhed ikke bare er evnen til at rejse mange vindmøller i en fart.

»Det er ikke mindst evnen til at styre det samlede elsystem, hvori vindkraften skal indgå, der er et mesterværk skabt af DONG,« siger den tidligere energiminister.

På Christiansborg er regeringspartiernes energi- og klimapolitikere forsigtige med at kommentere kontroversen i det statslige selskab.

»Det er vigtigt, at vi som folketingspolitikere kan håndtere den kendsgerning, at offentligt ejede selskaber som DONG er givet en selvstændig status, og at staten øver sin indflydelse ved sammensætning af bestyrelsen og på generalforsamlingen. Men det har jo været en fornøjelse at følge, hvordan DONG de senere år har vendt skuden og lagt sig på en bæredygtig kurs. Det gælder også økonomisk, hvor nogle jo siger, at satsningen på vindkraft har vist sig at være en høne, der lægger guldæg til Danmark,« siger Steen Gade, SF’s formand for Folketingets klima- og energiudvalg.

Radikale Venstres medlem af udvalget, Rasmus Helveg Petersen, siger, at den instruks, DONG Energy hidtil har haft som statsligt selskab, alene handler om lønsomhed. Inden for det mandat er det op til selskabet selv at lægge strategien, påpeger han.

»Men forudsat lønsomhed vil det være fremragende og en fordel for Danmark, hvis DONG fortsat kan gøre sig gældende på dette område. For eksempel kan man se for sig Esbjerg etableret som et center for udnyttelse af den kæmpe vindressource i Nordsøen, til gavn for både dansk knowhow og arbejdpladser,« siger Helveg Petersen.

Gå af

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), skældte forleden i Ekstra Bladet Fritz Schur ud for at skade DONG og dermed koste den danske stat »flere hundrede millioner kroner« på grund af den tumult, bestyrelsesformanden har skabt i offentligheden i forbindelse med Anders Eldrups fratræden.

Poul Nielson er af den opfattelse, at Fritz Schur bør gå af som formand for DONG.

»Når nu det nærmest er godtgjort, at det har været en forskel i synet på, hvilken linje DONG skulle arbejde efter, så synes jeg, det er endnu mere underligt, hvis Fritz Schur kan blive siddende,« siger Poul Nielson.

»Han er jo på forhånd belastet som bestyrelsesformand på grund af sin stærkt markerede politiske rolle i det ledende oppositionsparti,« siger Nielson med henvisning til Schurs medlemsskab af Venstres hovedbestyrelse og formandsrolle i Den Liberale Erhvervsklub, der samler penge ind til Venstre.

»Han har så oven i købet i denne sag forbrudt sig mod aktieselskabslovens fortrolighedskrav, da han startede med at gå til sit private firmas jurister med nogle af DONG’s papirer og først derefter gik til det advokatfirma, der nu er ved at undersøge sagens akter,« bemærker Poul Nielson.

Den advokatundersøgelse af Anders Eldrups ageren, som bestyrelsen har bestilt, ventes fremlagt i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Det er forlydender. Presseforlydender. Helt ubekræftede. Og alligevel bygges der store artikler op om det, som her, mens vi alle venter på facts og de impliceredes faktiske forklaringer.

Hvad vi ved er, at Poul Nilsons parti står i spidsen for en regering, der laver energiforlig, der nedtoner havmøllerne fremfor landmøllerne, og som prioriterer biogas til skade for natur og miljø.

Hvis DONG skal operere som global aktør og vil puste sig op, som kun Island formåede at gøre det før finanskrisen, så værs´go´, DONG skal ud på eventyr, der gør Danmark større end Tyskland, Frankrig og Spanien tilsammen, det er noget der drømmes om i de alternative modvækst- og paradigmeskifteforeninger, hvor Anders Eldrup er guru, ligesom han er det på chefgangen i Hørsholm, blandt de 20 millionærdrenge.

Jeg synes i øvrigt også, at bestyrelsen skulle skiftes ud, ligesom bestyrelserne i en masse af den sidste regerings selskaber (DSB), universiteter (AU) og kongelige teatre, bare se at komme igang. Bestyrelserne var politisk udpegede, så må den nye regering vælge nogle nye.

Jesper Frimann Ljungberg

Der mangler noget i tidslinjen......... her i artiklen.

November 2011.
Forsøget på at nå en bred energi aftale for Danmark starter.

Prima Marts
Intense forhandlinger mellem bla. Venstre og regeringen om energi forliet.

Fredag d. 9. marts: DONG Energys direktør, Anders Eldrup, fremlægger et bestyrelsesgodkendt årsregnskab.

Mandag d. 12. marts: En pressemeddelelse fra DONG meddeler, at Eldrup er fratrådt ’efter gensidig aftale’ med bestyrelsesformand Fritz Schur

Onsdag d. 14. marts: Schur holder pressemøde og fortæller, at Eldrups fratræden skyldes usædvanlige lønninger til nøglemedarbejdere

Tirsdag d 20. marts.
Venstre forlanger færre vindmøller, fordi det bliver for dyrt for danskerne. En af hovedpersonerne, der kunne fortælle regeringens , at det ikke behøver at være så dyrt endda, DONGS direktør har midlertidig fået lukket munden af et hovedbestyrelses medlem i venstre som tilfældigvis også er Bestyrelsesformand for DONG.

Torsdag d 22 Marts.
Bredt energi forlig, hvor Vindkraften ikke har fået den ønskede rolle, som regeringen gerne så. Venstre fik sin vilje på det område.

Hmmmmm... dette lugter .. og det er af det lugtstof man tilsætter Natur Gassen...

// Jesper

Michael Kongstad Nielsen

Frimann - mener du, at det er Venstre, der har regringsmagten i Danmark og styrer Folketinget?

Jens Thorning

Jeg ved godt, dette ikke er Ekstra Bladet, men Fritz Schur savner bestemt ikke ambitioner på sin kolossale ejendom i Klampenborg nord for København, hvor dristig ekspansion og vidtløftige byggeplaner har afskåret indbyggerne fra at benytte stien langs Kystbanen; en bro er revet ned, og en nødsti med meterhøjt hegn på begge sider er etableret, velsagtens i fuld forståelse med DSB, som jeg går ud fra, han er bestyrelsesformand for? Nå, ikke.

Niels Engelsted

Jo, jo, Jens Thorning, nok er Information ikke Ekstrabladet men du følger netop salig Brandes--og det er jo fint nok--ved at pege på det uendeligt store gennem det uendeligt små. Hærværket mod offentligheden i Klampeborg, illustrerer nok på udmærket vis alt det andet også.

Michael Kongstad Nielsen

Ja, de andre der bor i 2930 Klampenborg, er jo nogle små, undertrykte stakler.

Jesper Frimann Ljungberg

@Michael Kongstad Nielsen.

Nej, men jeg har mange mange års erfaring i hvordan der manøvreres i politiske betændte organisationer. Jeg har så mange ar på min karriere ryg, at det er svært at holde kæft når man ser kniven ført mod andre.

Jeg mener det er en hel del mere plausibelt, at Eldrup blev et bonde offer i et større politisk spil, end at nogle snoldede, chef lønninger skulle have kostet ham sit job.

Jeg har personlig ingen sympati for DONG som firma, what soever. Det er en metal mod kød at have med dem at gøre.

// Jesper

Venstre har plantet en 5. kolonne-partisan i bestyrelsen og han er nu i fuld gang med at saboterer regeringens vindplaner.

Kristian Rikard

Jeg funderer over, hvordan de menige bestyrelsesmedlemmer, hvoraf flertallet vist er offentligt udpegede såvel i DSB som i DONG synes,
at de har levet op til deres bestyrelsesansvar?

Michael Kongstad Nielsen

5. kolonne var han vel ikke, da Venstre plantede ham. Regeringen har forhåbentlig sin egen vindmøllepolitik, som de jo har flertal for, ellers sad de ikke i regering. Men nu overlader de det åbenbart ti Venstre, kan man forstå på kommentarerne her, så regeringen laver Venstres politik. Og Enhendslisten klapper i hænderne og siger, sikke et dejligt energiforlig vi har fået, og det er Venstre og Schur, der har skabt det for os, hurra.

Der er generalforsamling i april, og Schur Schur lille bi omkring er på valg.

Michael Kongstad Nielsen

Det er muligt Jesper Frimann, nu må vi se, når forklaringerne kommer frem.

Det minder desværre alt,alt for meget om DSB's tåbelige planer om at være en 'stor' aktør i den internationale transportbranche.
En flok inkompetente politikere bliver trukket rundt ved næsen af en bande Karl Smart - direktører, som ser en mulighed for at malke den store pengekasse.

Når korthuset vælter, bliver regningen sendt videre til statskassen.

Hvad er risikoen? Vi er ved at løbe tør for olie, og energibehovet vil fortsætte med at stige, stige, stige, som det har gjort siden elektriciteten blev opfundet?

Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan det kan gå galt. Og når nu DONG har lavet en suveræn forretningsmodel, så er det da bare at få handlet på den, inden konkurrenterne vågner op.

Jeg forstår ikke modviljen mod et stærkt DONG, som er i gang med at vise verden vejen frem. I næste etape kan vi stå med en guldhøne, som kan afløse indkomsten fra nordsøolien.

Og dén indkomst kan vi forvente går i noget højere grad i fællesskabets kasse, istedet for hr. Møllers lommer.

Hanne Christensen

Ud med Schur - og ind med Eldrup

Dorte Sørensen

Hvorfor arbejder partiet Venstre - her gennem Schur - imod udvikling af vindenergi og anden grønenergi.

PS: Hørte i P1-morgen at pensionsforeningerne med ATP i spidsen nu vil genoverveje om de vil investerer i vindenergi mv. pga. baladen i DONG.

Thomas Meinert Larsen

Arrangement med Anders Eldrup 29. marts

Torsdag den 29. marts kl. 19.00
Anders Eldrup om grænser for økonomisk vækst
Kan vi have en økonomisk vækst, der er langtidsholdbar i forhold til klimaet? Det spørgsmål vil direktør for Dong, Anders Eldrup, give os sin analyse af.

Dato: 29. marts 2012, fra kl. 19:00 til 21:00
Sted: Frit Forum København, Suhmsgade 4, kælderen, 1125 København K
Arrangør: Frit Forum
Kontakt: Kevin Gjedde, kevingjedde@hotmail.com, tlf. nr. 29822199

Hanne Gregersen

Lidt ærgerligt, at Poul Nielssons gode pointer om et ambitiøst DONG skal tilføjes den lidt ligegyldige pointe om, hvem Fritz Schur er (eller hvor han bor, som nogle tåbeligt gør opmærksom på ovenfor).

Det er jo helt legitimt, at ejeren skifter bestyrelsesformanden ud, hvis man ikke er enige i den linie, han lægger på et vitalt område (in casu: havvindmøller), men det har jo ikke rigtigt noget at gøre med, om Schur støtter Venstre, Pol Pot eller Frank Aaaens tidligere venner i Sovjet - det er dybest set sagen helt uvedkommende.

Poul Nielsson fremstår som en af de mest begavede politikere på dette område, hvorfor han skulle holde sig til det essentielle og ikke det sædvanlige politiske mudderkastning.

Poul glemmer vi har Vestas. Hvis Eldrup var så vild med vind energy hvorfor har han så ikke gjort det år tilbage? Og hvorfor samarbejder Dong ikke med Vestas fx?

http://mehmetozcelik.wordpress.com/

Danmark er provinsiel.

Den tilstundende krise for DONG er nok ikke gennemanalyseret i advokatrapporten, men fremgår af nedenstående sakset fra Dagbladet Børsen:

"Dong Energy risikerer ikke blot at skulle undvære makkerparret Eldrup og Jakob Baruël Poulsen i det fremtidige vindeventyr.

Energigiganten risikerer også at miste de resterende såkaldte guldfugle i Baruël Poulsens division Corporate Affairs. Allerede i 2010 blev de fire ifølge Børsens oplysninger forsøgt gaflet af den tyske energikoncern E.ON, der var blevet opmærksom på Dongs effektive måde at opføre vindmølleparker på. Derfor ville tyskerne give de fire Dong-ansatte Jakob Baruël Poulsen, Rune B. Róin, Torsten Smed og Christian Skakkebæk 30 mio. kr. i et engangshonorar for at skifte til E.ON."

@Dorte

Hvorfor arbejder partiet Venstre - her gennem Schur - imod udvikling af vindenergi og anden grønenergi.

Fordi venstre vil forgylde landbruget med elkundernes penge ved at satse på gylleenergi.

Thorsten Lind

..en energi der bygger på fældning af regnskov,
samt opretholdelsen af KZ-lejre for svin! Th

t.o. BT dd om Sander og Schur

Og så denne bog, der er på bogudsalg til 70 kroner:

Kampen om energien af Trong og Limann, Børsens Forlag 2009: På første side et citat af

Svend Auken:

"Da den nye regering trådte til, så lavede de en helt idiotisk juridisk vurdering af, at elselskaberne havde en grundlovsmæssig ret til at beholde hele deres egenkapital. Det er en af de helt store kriminalgåder, som jeg har kaldt det store togrøveri i Danmarks historien. Det er 80 millarder kroner som befolkningen har betalt for - og hvad er pengene gået til? Til den kommunale økonomi, noget er gået til statskassen, og meget er gået til elselskaberne, som har brugt kapitalen til investeringer, f.eks. bredbåndsinvesteringer, som man i høj grad kan diskutere. Én ting er i hvert fald sikkert: pengene er gået til langt højere lønninger i energisektoren, ikke kun til direktører, men også til eksterne konsulenter og sagførere. Der har aldrig eksisteret en halvoffentlig sektor, der har været så overbetalt som energisektoren".

Kampen om energien på DR med film mm