Læsetid: 5 min.

Kirken sidder stadig på døden

Messefald, medlemstab og kirkelukninger er en del af livet i folkekirken, der taber terræn på flere og flere fronter. Men døden har folkekirken ikke sluppet taget i: Langt de fleste begraves af kirken, og selv de humanistiske ritualer viderebærer masseraf kirkeligt gods
Det er meget lettere at være utraditionel, når det handler om en navngivningsfest eller et bryllup. Men et dødsfald medfører en krise for de efterladtes verdensbillede, der kalder på et velkendt ritual. Derfor vælger de fleste stadigvæk kirken.

Det er meget lettere at være utraditionel, når det handler om en navngivningsfest eller et bryllup. Men et dødsfald medfører en krise for de efterladtes verdensbillede, der kalder på et velkendt ritual. Derfor vælger de fleste stadigvæk kirken.

Mads Jensen/Ritzau Scanpix

2. marts 2012

Stenalderens jættestuer, bronzealderens gravhøje, middelalderens gravpladser og nutidens kirkegårde har én fundamental ting tilfælles. De er der.

Umiddelbart selvindlysende, men de vidner alle om menneskets universelle behov for markere døden. Et behov, der tilsyneladende ikke ændres, selv om tiden og de religiøse forestillinger gør. Denne traditionelle forestilling om dødsritualet afspejles også i statistikken, for selv om medlemstallet i folkekirken er faldet med 10 pct. siden 1990, og i dag ligger på cirka 80 pct., får næsten ni ud af 10 stadig en traditionel, folkekirkelig begravelse.

Kirstine Helboe Johansen er ekspert i ritualer og ph.d. i teologi ved Aarhus Universitet, og hun mener, at begravelsesritualer altid har haft og stadig har en kolossal betydning for mennesker:

»Noget af det første mennesker ritualiserede var at skille sig af med deres døde. Og selv om folkekirken har et vigende medlemstal, får næsten 90 pct. stadig en kirkelig begravelse. Det kan ses som et udtryk for, at man vender tilbage til det, man kender, og den, man ved, kan sit kram, når det handler om døden,« siger Kirstine Helboe Johansen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Overgaard Bjerre

Jeg er ikke sikker på at tallet bliver så voldsomt stort. Mange fattige familier må vælge den løsning at ceremonien foregår på hospitalets kapel og den døde brændes.

Det er mærkeligt at denne løsning for de fattige ikke er med i artiklen.