Læsetid: 3 min.

Medvedevs sidste krampetrækninger

Medvedev har en sidste chance for at redde sit politiske liv og ære, og Putin står samtidig over for sine hidtil største udfordringer
19. marts 2012

Lørdag holdt den russiske opposition endnu en – denne gang noget forkølet – protestdemonstration i Moskva. Få tusinde var troppet op og blev mødt af tusinder af politifolk, som arresterede nogle stykker og derefter slap dem fri igen. De kræver igen omvalg, Putins afgang, ytrings- og forsamlingsfrihed, og løsladelse af de 30-40 stykker, som efter deres mening er politiske fanger. Først og fremmest den tidligere oligark og oliemagnat Mikhail Khodorkovskij, der af mange bliver betragtet som symbolet på den russiske opposition mod Putins autoritære styre og hvis fængselsdom på 14 år ses som symbolet på Putins styre.

Netop retssagen og dommen mod Khodorkovskij er et af de vigtigste emner i Dmitrij Medvedevs sidste krampetrækninger som præsident, inden Putin overtager posten igen 5. maj. Medvedev kæmper for sit eftermæle og muligheder i russisk politik. Han forsøger at rette op på sit image som Putins nikkedukke ved bl.a. at forsøge sig med en dialog med en opposition, som siden det gennemsvindlede parlamentsvalg i december har demonstreret sin fornyede styrke.

Profane forhandlinger

Men dialogen om især en valgreform er løbet ud i sandet, efter at bl.a. partiet PARNAS har trukket sig fra møderne under henvisning til, at det er nyttesløst, og at Medvedevs forslag til reform langtfra er vidtgående nok. Ifølge en af forhandlingsdeltagerne fra PARNAS, Konstantin Merzlikin, lytter Kreml slet ikke til oppositionens forslag, men fremlægger bare velkendte forslag til at genindføre valg af guvernører og at gøre det nemmere at registrere nye partier. Derfor kaldte Merzlikin forleden forhandlingerne for »profane«.

Mikhail Khodorkovskij kan imidlertid paradoksalt nok blive Medvedevs redningsplanke. Og hans sidste chance for at bevare den respekt, han trods alt har nydt blandt intellektuelle og den nye middelklasses protestbevægelse. Præsidentens egen menneskerettighedsråd har på hans opfordring bedt en gruppe jurister genvurdere domfældelsen og processerne imod Khodorkovskij. Forleden kom rapporten, der siger, at der ikke er nogen som helst hindringer for, at Medvedev kan give Khodorkovskij amnesti. Det kræver ifølge forfatningen ikke, hvilket Kreml ellers hidtil har hævdet, at Khodorkovskij erkender sin skyld og beder om løsladelse. Han har hele tiden nægtet begge dele.

Menneskerettigheds-rådet opfordrer nu Medvedev til at bruge sin sidste tid og kræfter på at benåde Khodorkovskij og vil under det næste og sidste møde med ham i april lægge pres på ham for at gøre det.

Putin er formentlig imod. I hvert fald har han flere gange sagt, at »en tyv skal sidde i fængsel« og at »Khodorkovskij har blod på hænderne«, men russiske intellektuelle og middelklassen har igennem årene presset på for at få eks-oligarken løsladt, for alle er enige om, at dommen imod ham var politisk motiveret.

Medvedev har altså her en enestående chance for at benytte sine sidste dage som præsident til at bevise, at han ikke er Putins nikkedukke, men en selvstændig politiker, som tør gå imod Putin. De nærmeste uger vil vise, om han har modet til det.

Brudte valgløfter

Vladimir Putin har samtidig travlt med meget andet. I realiteten er han allerede tiltrådt som præsident. Det betyder, at han nu skal til at opfylde de talrige løfter, han kom med under valgkampagnen. Der er fra hans side allerede blevet trukket i land på flere områder. Bl.a. er det ikke længere en sikker sag, at han vil ofre trillioner af rubler på at modernisere det russiske forsvar. Og hans løfte om at fordoble lønningerne for de offentligt ansatte, især lærere, læger og socialmedarbejdere er langsomt ved at forsvinde. Løfterne var nemlig baseret på konstant voksende olie- og gaspriser. Og dem er der ingen garantier for.

Russiske eksperter forudser, at Putin bliver tvunget ud i offentlige besparelser, effektiviseringer, og at der ikke bliver råd til de lovede store investeringer og lønforhøjelser, med mindre han kaster sig ud i de moderniseringsprojekter og reformer, som Medvedev for længst har bebudet og påbegyndt.

Alt i alt står Vladimir Putin over for den vanskeligste periode i sit politiske liv, og han skal ikke regne med, at oppositionen bliver mildere stemt over for ham. En række organisationer har bebudet, at millioner af russere vil gå på gaden 6. maj, dagen efter Putins indsættelse. I protest imod Putin.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu