Nyhed
Læsetid: 5 min.

Obamas Afghanistan-plan vakler efter massakre

Intet tyder på, at Karzai-styret og den afghanske hær vil være rede til at styre landet, når de vestlige styrker er ude i 2014. Udsigten forværres yderligere af de elendige relationer mellem afghanske civile og amerikanske soldater
Modstanden mod krigen i Afghanistan er steget i den amerikanske befolkning de senere år, blandt andet fordi det er opfattelsen, at afghanerne ikke ønsker dem der. Men de fleste afghanere ønsker stadig beskyttelse mod krigsherrer og Taleban, mener Thomas Ruttig fra Afghan Analyst Network i Kabul.

Modstanden mod krigen i Afghanistan er steget i den amerikanske befolkning de senere år, blandt andet fordi det er opfattelsen, at afghanerne ikke ønsker dem der. Men de fleste afghanere ønsker stadig beskyttelse mod krigsherrer og Taleban, mener Thomas Ruttig fra Afghan Analyst Network i Kabul.

Shah Marai

Udland
13. marts 2012

NEW YORK – En amerikansk soldats massakre på 16 afghanske civile natten mellem lørdag og søndag i en landsby i den krigshærgede provins Kandahar vil forstærke det folkelige pres i USA for at fremrykke en planlagt tilbagetrækning af amerikanske kampstyrker.

I forvejen er et flertal af den amerikanske befolkning imod krigen i Afghanistan, viser meningsmålinger siden 2009. Efter amerikanske soldaters afbrænding af nogle Talebanfangers koranbøger i sidste måned er tvivl og skepsis i USA overfor et fortsat militært engagement i Afghanistan vokset.

»Ikke alene er skepsis og modstand mod krigen steget i den amerikanske befolkning. Meget tyder også på, at der ikke er mange stemmer i at indtage den ene eller den anden holdning i den aktuelle valgkamp,« siger Michael Semple, en tidligere EU-udsending i Afghanistan, der er ansat på Carr Center for Human Rights, Harvard University.

»Det kan reelt medføre, at præsident Obama foretrækker en sikker fremfor en vovefuld kurs for at undgå politiske risici i et valgår.«

Vrede og desillusion

I en meningsmåling i sidste uge fra Washington Post-ABC News siger 60 pct. af de adspurgte, at krigen ikke er værd at kæmpe til ende.

Denne holdning næres hovedsageligt af et udbredt indtryk blandt amerikanere af, at den afghanske befolkning anser udenlandske styrker som fremmede besættere og helst ser dem forsvinde.

Men den vurdering stemmer ikke rigtig overens med den afghanske befolknings holdning.

»Et stigende antal afghanere er desillusionerede og vrede over de udenlandske styrkers opførsel. Men det slår ikke nødvendigvis om i et brændende ønske om at smide USA og NATO ud af landet. De fleste afghanere ønsker stadig beskyttelse mod krigsherrer og Taleban,« siger Thomas Ruttig fra Afghanistan Analysts Network i Kabul, som finansieres af de nordiske regeringer og Holland.

Obamaregeringens tilbagetrækningsstrategi er prædikeret på optræning af en afghansk hær og sikkerhedsstyrker, som trinvis kan overtage ansvaret for områder kontrolleret af USA’s og NATO’s styrker, indtil de vestlige kampstyrker skal være ude i slutningen af 2014.

Samtidig skulle udstationeringen af 32.000 flere soldater i 2010 (tilsammen 100.000) understøtte NATO’s og USA’s specialstyrkers målrettede arbejde med at tiltrække afghanske civiles loyalitet, også til Hamid Karzais regering.

Det var ligeledes meningen, at den civile administration skulle være fungerende i 2014, således at de nyvundne fremskridt indenfor uddannelse, sundhedsforsorg og transport ikke sættes over styr.

Til sidst planlagde Obamaregeringen, at lade vestlige træningsenheder og specialstyrker til bekæmpelse af al-Qaeda og andre terroristgrupper blive længere.

Strategifejl

Men denne strategi er ifølge Michael Semple tæt ved at slå fejl.

»Siden 2010 har vi set få fremskridt i Afghanistan. Få analytikere tror, at det er muligt at stabilisere Afghanistan i en sådan grad, at de vestlige kampstyrker kan blive trukket hjem uden alvorlige konsekvenser for Afghanistan,« siger han.

»Der er præsidentvalg i foråret 2014, og hvis Karzai ikke vinder demokratisk legitimitet på det tidspunkt, kan hele Obamas plan gå i vasken,« frygter Semple, der holder tæt kontakt med amerikanske diplomater og repræsentanter for Taleban.

Til disse næsten uoverstigelige udfordringer skal lægges uforudsigelige hændelser som videobilleder af amerikanske soldater, der tisser på lig af Talebans modstandskæmper, historien om afbrændingen af koranbøger og nu en amerikansk sergents nedskydning af ni børn, tre kvinder og fire mænd.

»I Afghanistan sker der hele tiden uforudsigelige ting, som sætter os flere skridt tilbage. Det lægger yderligere hindringer i vejen for Obamas strategi,« beklager Semple.

Massakren på de uskyldige minder i mangt og meget om amerikanske soldaters koldblodige nedskydning af to dusin irakiske civile i Haditha i 2005. Det førte til en opblussen af kampen mellem sunnioprørere og amerikanske soldater i den del af Irak i de efterfølgende måneder med mange faldne.

’Komplot’

Både afghanske civile og lovgivere i Kandahar-provinsen og i Kabul var i går tilbøjelige til at tolke mordet på de 16 civile som et komplot. Der er ikke tradition i afghansk kultur for at vurdere et enkelt individs mentale forstyrrelse eller posttraumatisk stress som en formildende omstændighed, endsige en rationel forklaring på denne type forbrydelse.

Den mistænkte amerikanske sergent er far til to småbørn og har været udstationeret tre gange i Irak, hvor han var øverstbefalende for et kompagni bestående af 5-6 soldater. Det betyder, at han kan have oplevet nogle af krigens værste sider. Han begyndte at tjene i Afghanistan i december, hvor han hjalp specialstyrker med at opbygge gensidig tillid mellem civile og militæret.

»Mange afghanere antager utvivlsomt, at denne soldat handlede efter ordre. Men fremfor alt er de rasende og føler sig ydmyget af soldater, som i det daglige ikke nærer respekt for dem og deres kultur. Det er derfor, de reagerer så voldsomt,« siger Thomas Ruttig.

Ruttig tilføjer, at det desværre er sandt, at mange af USA’s og NATO’s soldater har en lavtstående mening om afghanere og deres kultur.

»Selv mange vestlige civile deler denne opfattelse,« beretter den tyske Afghanistan-analytiker.

Det uafklarede spørgsmål er, hvorvidt Taleban-ledelsen vil benytte de tragiske mord til at incitere befolkningen yderligere mod de fremmede besættere. Søndag kaldte en Talebantalsmand angrebet for et »folkemord«, og præsident Karzai lagde sig tæt op ad denne tolkning ved at vælge udtrykket »bevidst planlagte mord«.

Taleban lover hævn

I en udtalelse lovede Taleban at hævne hver eneste myrdet afghaner. Modstandsbevægelsen – baseret i nabolandet Pakistan – har dog i tidligere kritiske øjeblikket lovet at tage hævn uden at følge 100 pct. op.

Det er ikke nødvendigvis i Talebans interesse at optrappe kampen mod USA’s og NATO’s styrker, da Vesten planlægger at trække kampstyrker ud i 2014, muligvis allerede i 2013, påpeger Thomas Ruttig.

»Efter Koran-afbrændingen i februar har Taleban og USA forhandlet en aftale i stand om frigivelse af 5-6 fanger i Guantánamo. De fortsatte med andre ord dialogen med USA og NATO.«

De planlagt fredsdrøftelser i Qatar vil muligvis blive lagt på is i et stykke tid, men da det både er i USA’s og Talebans interesse at finde en politisk løsning, er det Afghanistananalytikeres håb, at de ikke vil blive kørt ud på et sidespor.

I lyset af Koran-afbrændingen og massakren på de 16 civile ville det ifølge Michael Semple være tilrådeligt for USA at tilbyde en nedtrapning af de upopulære natterazziaer mod formodede Talebansoldater, som ofte virker ydmygende på civile og medfører tab af uskyldige liv.

»Der er intet tabt i, at USA’s hær indstiller disse razziaer i områder, hvor Taleban ikke er i offensiven. Det kunne fremme muligheden for en fredsdialog,« siger Semple.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mange afghanere, herunder øjenvidner og naboer, tror at der var mere end én soldat om massakrerne:

http://www.nytimes.com/2012/03/13/world/asia/us-army-sergeant-suspected-...

Many Afghans, including Mr. Samad [som fandt sin kone og otte børn myrdet og brændt], continued to doubt that the attack was the work of a single gunman, as the military said.

Several of the villagers in Panjwai said they had seen more than one soldier, as well as helicopters, suggesting that it was an intentional coordinated attack.

Er det alligevel det My Lai, Obama afviste i går?

"Alligevel støtter mere end halvdelen af danskerne stadig krigen" ...

Ja, og over halvdelen af amerikanerne er imod krigen. Tyskerne ligeså, men de bliver slet ikke spurgt, og må heller ikke engang kalde det krig.

Vi plejer ellers altid at bryste os af, at danskerne er et oplyst folkefærd, mere end f.eks. amerikanerne.

Men også her skal jeg love for, at VOK-hjernevasken gennem de 10 forbandede år har sat sine åbenbart uudslettelige spor ...

Thorsten Lind

Selvfølgelig støtter vi krigen.
Hva´skulle vi ellers ha´brugt
+13.000.000.000,00 Kr. til..?

De fattige?
Natur & miljø & klima?
Andre lukusproblemer?
Mvh Th

@Jan Weiss
Poul Nyrup (S) skal da også ha´del i æren for miseren.
Det var ham der åbnede afdansningsballet
med den såkaldte aktivistiske udenrigspolitik.
(..krigen mod Serbien )

"Men også her skal jeg love for, at VOK-hjernevasken gennem de 10 forbandede år har sat sine åbenbart uudslettelige spor …"

Og den fortsætter; den nuværende regering har lagt sig i slipstrømmen - bedst illustreret ved forsvarsministeren, som rask væk erklærer at krigen har været prisen værd. Hvordan den afghanske befolkning anno marts 2012 stiller sig til en sådan flottenheimer er nok ikke svært at regne ud. Men løgnene fortsætter.

Carsten Hansen

Lad os nu komme ud af det land.

Det er ret godt, at der på Christiansborg og i vælgerbefolkningen er en grundlæggende enighed om Danmarks rolle i forhold til Afghanistans aktuelle og fremtiige problemer.

Det er vist kun Enhedslisten, der som vanligt skiller sig ud med pudsige politiske " tænkerier " .

Carsten Hansen

Og når vi så har forladt Afghanistan, så er der 2 faktorer der afgør om vi kan deltage i genopbygningen af landet.

Genopbygningsarbejdernes sikkerhed og om hvorvidt Afghanene overhovedet er interesserede i vores deltagelse ?

Martin Kaarup

De vestlige magthavere med USA's Djengis Khan i spidsen render rundt i potemkin facader og bilder sig selv og deres trældømte befolkning ind at de har en initiativrig plan.
Den eneste plan de har er at få det knusende nederlag til at se ud som om det blev uaffgjort. Læser man de asiatiske aviser har dette været en kendsgerning i årevis, mens den vestlige "frie" (fnis fnis) presse, troligt som dronningens pressehus, føger diktatorernes og tyrannernes seneste spin.

De altstædige Talibanere og andre tapre modsttandsfolk, hvis militære slagkraft ikke er meget større en FC Københavns, kræver stadigvæk betingelsesløs overgivelse af verdens stærkeste land, dets medløbere i Europa samt nikkedukke-regimet i Afghanistan.
Det næste blir vel at de (og retteligt) kræver krigsskadeerstatning.

Det burde fortælle de vestlige "folkevalgte" om deres forhandlingsituation. Obama har vist sig at være en psykopatisk massemorder, og nu ser vi så hans groteske vrangforestillinger udfolde sig endnu en gang.
Det er ikke underligt de danske "folkevalgte" tyranner og despoter ikke tørr gøre andet end af følge Djengis Khan's mindste vink. Jeg vil nu ha foretrukket det stik modsatte; den respekfyldte integritetsfyldte ansvarlige redelige vej.

Carsten Hansen

Scenariet er nok at de religøst hjernevaskede Talibanere er stærke nok til bringe Aghanistan tilbage til stenalderen, når koalitionen har trukket sig ud.

Fremtiden ,for specielt de afghanske piger og kvinder, ligger nok et sted mellem pest og kolera.

Præcis som det var før invasionen.

Det er iøvrigt ikke første gang soldater fra den base, massemorderen kommer fra, har begået ganske alvorlige overgreb:

http://politiken.dk/udland/ECE1568258/soldat-bag-massakre-kommer-fra-ber...

Hvis et amerikansk kompagni er nede på 5-6 mand, så har de godt nok haft nogle kraftige nedskæringer!

Hasse Gårde-Askmose

""""Der er ikke tradition i afghansk kultur for at vurdere et enkelt individs mentale forstyrrelse eller posttraumatisk stress som en formildende omstændighed, endsige en rationel forklaring på denne type forbrydelse.""""

Men åbenbart, når der er tale om selvmordsbombere!!!

Det "regerende/styrende" Afghanistans indstilling til dem er måske:

De er nogle dumme svin, men de er vores dumme svin.

Niels-Holger Nielsen

RT fortæller også, at der var flere soldater om ugerningen, og adisse skulle have været stangvisne.

martin jensen
Hanne Christensen

Obama har da ingen planer - det er hans foresatte´s planer han "videregiver"
Obama er dukkeført - som en handskedukke.

Henrik Darlie

"komplot"?

Ja, det må da efterhånden stå klart for enhver.

martin jensen

Han er dukke for det Engelske kongehus, den engelske dronning har brugt sin magt blandt andet på at ophæve den canadiske regering 2 gange.

Hanne Christensen

Gad vide om det kun er avisredaktører der tror at Obama har planer/magt?
Noget tyder på det - selv EB/BT kommentatorerne er helt på det rene med at Obama er en handskedukke...

Hanne Christensen

Gad vide om det kun er avisredaktører der tror at Obama har planer/magt?
Noget tyder på det - selv EB/BT kommentatorerne er helt på det rene med at Obama er en handskedukke...

hvor vidt krigen har været pengene værd kommer alene an på om vestlige minedriftsfirmaer får mineralrettighederne i landet. I så fald kan vi bringe arbejdspladser og demokrati til landet. Få lukrative genopbygningskontrakter, osv. Hvis på den anden side afghanerne ender med også at smide denne invasion på porten, genopbygge landet selv, og lade mineralerne ligge, så er det vel kun våbenproducenterne, politikerne, og bankerne der er kommet godt ud af krigen.

Georg Christensen

Obamas Afghanistan plan bør ikke vakle. Den er nemlig vejen frem.

Busk mænds diktature, var allerede dengang "USA", valgte sin "Buskmand", på retur.

Følgerne af denne "Busk" mands "djævel´s" "vandvid", er vi først nu ved at , se følgerne af, og forståelsen af, at : Det må ikke ske igen.

Et oplyst Europa, bør sige "nej", til "Krig", og "krigs materiel" levering, som betaling for olie og gas,. Vestlige "stater", SOM BENYTTER SIG AF : OLIE FOR VÅBEN ,modellen, burde udelukkes, og med vestens øjne kun ses med "foragt" tilovers, hvis vi "vestens folk", ønsker at profilere os overfor anderledestænkende, bør vi ikke tilkendegive udfoldelsen med "magtbegærd", men med viden om og forståelsen for hinanden.

NB: En tankegang, som bør sættes på "dagsordnen", inden en anden (gadedreng eller afviger) for lov til at bestemme.

Om afvigeren er "Israeler" eller "Iraner", er mig ligegyltig, små irriterende "hunde", bør bare få et "spark", og "biddet" udebliver.