Læsetid: 3 min.

Oliepalmeøen i Victoriasøen: Udvikling eller land-grabbing?

Med offentligt-privat partnerskab og lokale bønders deltagelse er et palmeolie-projekt i Uganda blevet omtalt som en mulig model for internationale investorers indtog i Afrikas landbrug. Men folk tæt på projektet finder det mere tvetydigt
14. marts 2012

På et opslag om ’land-grabbing’ og internationale investorers indtog i den afrikanske landbrugssektor skrev Information mandag i en lille boks under overskriften ’En model fra Victoriasøen’:

»På øen Buggala i Victoriasøen, Uganda, har man måske fundet en model for afrikansk landbrugsudvikling i et offentligt-privat partnerskab, der tilgodeser lokale bønder såvel som investorer. Projektet, som er sat i gang af den ugandiske regering og FN’s fond for landsbrugsudvikling, IFAD, handler om at producere spiseolie fra oliepalmer.«

Baseret på en evaluering af projektet fra IFAD fortalte teksten, at »projektet har forbedret jordrettighederne, udviklet lokal industri og beskæftigelse, forbedret børns skolegang og øget indkomsten til en række af bønderne i området, der har været et af Ugandas fattigste.«

Så vidt så godt. Projektet med deltagelse af tre industrielle investorer fra Malaysia, Singapore og Kenya, med ugandisk regeringsstøtte og med lokalt delejerskab lignede en brugbar formel for de vanskelige og kontroversielle investeringsprojekter i afrikansk landbrug, som kapitalstærke lande, private virksomheder og kapitalfonde nu står i kø for at blive del af.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu