Nyhed
Læsetid: 4 min.

Prominent hacker blev FBI-informant

Ifølge de amerikanske myndigheder gik Hector Xavier Monsegur – kendt under hackernavnet ’Sabu’ – med til at blive informant, da han for få måneder siden blev anholdt for sin ’hacktivisme’
I hackermiljøet var der mistanke om, at ’Sabu ’ var blevet informant.

I hackermiljøet var der mistanke om, at ’Sabu ’ var blevet informant.

Jean-Philippe Ksiazek

Udland
9. marts 2012

Han var den selvlærte ’elitehacker’ bag en række ødelæggende angreb på det amerikanske Senat, på Zimbabwes regering og på flere andre fjender derimellem.

Fra sin lejlighed i New York, hvor han boede med sine to børn, førte den 28-årige Hector Xavier Monsegur et dristigt dobbeltliv som internetaktivisten ’Sabu’ tilknyttet gruppen LulzSec – lidt af en berømthed inden for hackernes verden.

Tirsdag blev Sabus identitet så afsløret, da det kom frem, at Monsegur havde erkendt sig skyldig i anklager om computerhacking, og at han siden august 2011 havde været informant for FBI, netop som den internationale indsats for at slå ned på hackerkollektivet Anonymous tog fart.

Monsegur var dybt involveret i de angreb, der fandt sted i december på vegne af WikiLeaks. Det fremgår af de retsakter, som tirsdag blev offentliggjort i New York.

Hackeren agerede som ’rooter’, dvs. han identificerede svage punkter i hjemmesider for multinationale virksomheder, deriblandt Visa, MasterCard og PayPal, som hans med-’hactivister’ fra Anynomous derefter skulle forsøge at udnytte.

Ifølge FBI var Sabu dybt involveret i de af WikiLeaks iscenesatte Operation Payback-angreb, der formåede at stjæle dokumenter fra Yemens og Zimbabwes regeringer og ødelægge hjemmesiden for den daværende tunesiske premierminister.

Sabu påtog sig altid hurtigt ansvaret for disse angreb med den hensigt at håne retsmyndighederne og vinde respekt i hackermiljøet. Og selv om rygterne om hans identitet begyndte at cirkulere blandt hackere, forblev de præcise detaljer stadig ukendte.

Fældet af begynderfejl

Den 7. juni sidste år var det slut. FBI’s agenter fandt frem til Monsegur i dennes lejlighed i Manhattan. Ifølge de amerikanske medier var eksperthackeren blevet offer for sin egen skødesløshed. FBI opdagede, at han havde logget sig ind på et internetchatroom fra sin egen internet-adresse – en begynderfejl inden for al computerhacking.

Den 15. august sidste år og uden sine medhackeres viden erkendte Monsegur sig skyldig i 12 anklagepunkter i forbindelse med computerkriminalitet. Med udsigt til at blive idømt op til 124 års fængsel indvilgede Monsegur i at blive FBI-informant. FBI konfiskerede derfor Monsegurs egen nedslidte laptop og erstattede den med bureauets egen, som blev overvåget døgnet rundt.

Når Sabu gik online, forblev han i rollen som udæskende hacker.

»Det næste, I vil påstå, er garanteret, at jeg arbejder for CIA, og at jeg er en blackop,« skrev han til The Guardian, da avisen i juli foretog en undersøgelse af hackningen af tabloidavisen The Suns hjemmeside. »Er jeg stikker/informant? Tag jer sammen! Jeg kender ikke identiteten på nogen af dem, der arbejder i min gruppe,« lød det i et onlineindlæg, som tilskrives Monsegur, fra oktober sidste år – få uger efter, at han var gået i FBI’s tjeneste.

»Det sidste, jeg kunne finde på, var at gøre noget, der kunne få mine folk knaldet. Jeg er en voksen mand, der klarer mine problemer selv. Jeg har været i fængsel før, og jeg er ikke bange for det. Faktisk er der meget lidt, jeg er bange for, især i de her dage.«

For sent

Indlægget var en reaktion på kritik fra andre hackere, der i stigende grad beskyldte Sabu for at være ’medieluder’ og informant. Disse rygter vandt stor udbredelse. Og kun 14 timer efter at han undgik fængsel ved at gå i de amerikanske myndigheders tjeneste, udnævnte en hac-kergruppe Sabu til at være ’kinesisk infiltrator’.

»På det seneste har jeg slappet lidt af, fokuseret på mit personlige liv. Jeg er ikke forpligtet til at lave det her i resten af mit liv,« lød det nu fra Sabus Twitter-konto.

»Jeg har allerede fået indflydelse. Hvis jeg forsvinder nu eller bliver knaldet, vil det allerede være for sent.«

I indlægget beskriver Monsegur sig selv som professionel sikkerhedsforsker, men han menes at have været arbejdsløs siden lukningen af fildelingsgiganten LimeWire, oplyser amerikanske politikilder til Fox News.

Tv-stationen citerer Monsegurs føringsagenter, der betegner ham som en regeringsfjendsk, anti-kapitalistisk hacker med stærke politiske holdninger. FBI-folkene hævder, at hans nu berygtede online-tilnavn stammer fra en professionel bryder fra Staten Island kendt som Sabu Elephant Boy.

I. Kan. Ikke. Stoppe. Mig.

Og hackeren synes klart at have hentet inspiration hos New York-bryderen. Pr. automatik reagerede han med aggressive svar til politiet, journalister og andre, der søgte at komme i kontakt med ham via sociale netværkstjenester.

»Jeg giver ikke en skid for, hvad nogen tror, og jeg giver ikke en skid for, at I har et horn i siden på mig,« skrev han på hjemmesiden Pastebin.com.

»Slutresultatet vil altid være: I. Kan. Ikke. Stoppe. Mig. Lev med det …«

FBI’s føringsagenter betegner Monsegur som meget intelligent, men doven. Ifølge Fox News fandt de amerikanske myndigheder frem til ham, da han forsøgte at sælge stjålne kreditkortoplysninger til andre over Facebook.

Det er ikke klart, hvor lukrative Monsegurs kortvarige ’rædselsregime’ blev. Men Sabus fald vil med garanti give onlinedønninger i hackerkollektiverne i lang tid fremover.

 

© The Guardian og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Benjamin Bach

Han var blevet afsløret af Anonymous lang tid før FBI afslørede ham:

"Doxed: how Sabu was outed by former Anons long before his arrest"

http://arstechnica.com/tech-policy/news/2012/03/doxed-how-sabu-was-outed...

Men Sabus fald vil med garanti give onlinedønninger i hackerkollektiverne i lang tid fremover.

Yeah right... det er da bare business as usual.

Der mangler også at blive skrevet om, hvordan Anonymous nedlagde Panda (antivirus-firma) som umiddelbart modsvar. Og så er det da skammeligt at tage Fox News og FBI citater om hackere (især når den fangede hacker er kendt for at have hacket både Fox OG FBI) for gode vare.. var han virkelig doven?? -- det lyder jo helt absurd. Nu paster jeg en uddrag af et Anonymous-presseklip for at få lidt balance i den her alt for ensidige dækning af "farlige hackere".

Anonymous hacks Panda Security in response to LulzSec arrests

http://www.zdnet.com/blog/security/anonymous-hacks-panda-security-in-res...

hello friends!
pandasecurity.com, better known for its shitty ANTIVIRUS WE HAVE BACKDOORED, has earning money working with Law Enforcement to lurk and snitch on anonymous activists. they helped to jail 25 anonymous in different countries and they were actively participating in our IRC channels trying to dox many others. Aside how clueless they are and how disgusting they look sucking police tiny dicks and even how much fun we got when they are trying to sell IT security services xD that only helps to endanger people even more; they contribute to bring activist to jail. activists, not even hackers. common people who are trying desperately to denounce the injustices happening on their countries right now.

Magtens særkende er stadig, at forvolde verden. Og det gælder også for de statslige voldsmonopoler. Som kan tillade sig at handle med, hvorledes man skrider ind. Men protesten er imidlertid tillige stadig offentlighedernes svar. Og i magtfilosofisk forstand udfordringen for begge parter...

Med venlig hilsen

Henrik Darlie

Langt ude artikel, med sære udokumenterede og misfarvede sammenkædninger.

"de angreb, der fandt sted i december på vegne af WikiLeaks"
"de af WikiLeaks iscenesatte Operation Payback-angreb"
"konfiskerede derfor Monsegurs egen nedslidte laptop og erstattede den med bureauets egen"

For nu at nævne nogen.

Internetaktivister bliver nok snart udråbt som den nye store fare (istedet for muslimer og før dem kommunister), og påstået som årsagen til at indføre endnu mere kontrol og fjerne resten af vores frihedsrettigheder.

(bekend at du arbejdede under kommando af assange og vi giver dig 10 mio. $)

Man kunne også let forestille sig at "Sabu" hele tiden har arbejdet undercover og er en agent provocateur.

Big brother stinker. Ned med de hemmelige 'tjenester', de har tydeligvis til formål at manipulere os, og ikke beskytte os.

Aleksander Laursen

ANONYMOUS !