Læsetid: 4 min.

Solstorme kan lamme højteknologiske samfund

Eksplosioner på solen kan være mindst lige så farlige for moderne samfund som massive oversvømmelser, masseødelæggelsesvåben og epidemier. Det fremgår af en ny britisk risikovurdering
Eksplosioner på solen kan være mindst lige så farlige for moderne samfund som massive oversvømmelser, masseødelæggelsesvåben og epidemier. Det fremgår af en ny britisk risikovurdering
28. marts 2012

Eksplosioner på Solen, der sender solvinde mod Jorden, er nu for første gang blevet udpeget som en af de største trusler mod det moderne samfund. Det fremgår af en ny officiel britisk vurdering af de væsentlige risici, Storbritannien står overfor.

En kraftig eruption på Solen kan i værste fald efterlade store dele af landet uden elektricitet, lamme GPS-systemer, føre til øjeblikkelige startforbud for fly, deaktivere kommunikationsforbindelser og endda ødelægge husholdningsapparater.

Opgraderingen af det britiske statsministeriums nationale risikovurdering af civile katastrofesituationer kommer på et tidspunkt, hvor Solen er på vej ind i den mest aktive fase af sin 11-årige cyklus – det såkaldte solpletmaksimum. Det indebærer en forhøjet risici for ødelæggende udbrud af stråling, plasma og elektrisk ladede partikler (såsom neutroner). Det er kun få uger siden, den værste solstorm i fem år brød løs, hvilket fik en overvågningssatellit og stjernekameraerne på den europæiske rumfartsorganisation ESA’s Venus-rumsonde til at sætte ud, og flere udbrud kan indtræffe når som helst.

Solstorm og terror

De teknologisk højtudviklede samfund ses som særligt sårbare, fordi de videnskabelige fremskridt har gjort os mere afhængige af følsom teknologi end nogensinde før.

Forskere advarer da også om, at de mest avancerede teknologier er de mest sårbare.

»De høje niveauer af elektrisk ladede partikler, som solstrålingsstorme skaber i atmosfæren, kan forøge fejlprocenterne betydeligt i de digitale komponenter, der findes i al moderne teknologi,« hedder det i den nye risikovurdering fra den britiske regering.

Her rangerer kraftige solstorme nu side om side med terrorangreb, oversvømmelser af kystområderne og pandemisk influenza som de mest sandsynlige potentielle kilder til »alvorlig skade for menneskers velfærd«.

Det fremgår af vurderingen, at »kritiske rumvejrfænomener kan skabe forstyrrelser inden for en bred vifte af teknologier og infrastrukturelle systemer, herunder kommunikationsnetværk elektroniske kredsløb og elnettet«.

Strømmen sætter ud

Truslen fra solstorme blev medtaget i vurderingen efter anbefaling fra et panel af eksperter, herunder to forskere fra det britiske meteorologiske institut, Meterological Office (MET), der har suppleret vurderingen med deres eget bud på ’det værst tænkelige scenario’, som de har forelagt for den britiske regering.

Mark Gibbs, en af MET’s repræsentanter i panelet, kan ikke »gå i detaljer« om følgerne af et udbrud af den mest skadelige form for rumvejr. Men han siger, at en solstorm kan inducere strøm i højspændingsledninger, der får elnettet til at sætte ud, eller forstyrre komponenter i fly, især dem, der flyver over Nordpolen, hvor Solens stråling er mest mærkbar. Det vil i sidste ende kunne udløse katastrofesituationer.

»Den største potentielle risiko er, at elnettet sætter ud. I USA (hvor en stor del af elnettet består af luftledninger, red.) anses denne risiko for potentielt katastrofal. Her ved vi, at en stor del af elnettet vil kunne blive ramt. I Storbritannien er risikoen ikke helt så alvorlig af flere forskellige årsager, herunder et bedre teknisk design, en anderledes funktionalitet og en anden geologi. Men vi kan ikke tillade os at ignorere den. Intet samfund kan fungere uden strøm,« siger Mark Gibbs.

Rumvejrudsigt

Ifølge professor Andrew Coates, forskningschef for den planetvidenskabelige sektion af Mullard Space Science Laboratory, vil skadesomfanget ved solstorme afhænge af deres hurtighed og magnetiske retning. Selv om det er muligt at udarbejde en beredskabsplan, vil alle forholdsregler være meningsløse, hvis det værst tænkelige scenario skulle blive virkelighed, siger han.

»Solen er kilden til hele balladen. Ud over varme og lys udsender den elektrisk ladede partikler. Disse millioner af ton solvindspartikler blæser væk fra Solen. De er så varme, at de undslipper solens atmosfære. Plasmaen bevæger sig videre ud igennem solsystemet, og her kan Jorden selvfølgelig komme i vejen for dens fremfærd,« siger Andrew Coates.

»Hvis vi ved, at sådan en begivenhed er undervejs, er der flere ting, vi kan gøre for at gardere os. Astronauter på en rumstation vil skulle gemme sig på steder med mere afskærmning og tykkere vægge. Satellittjenester må planlægges, så der ikke bliver udført vitale opgaver, når rumvejrudsigten forudsiger fare. Flyruter kan ændres ellers indstilles, mens jordbaserede systemer kan overvåges, og elnettets kapacitet justeres i overensstemmelse med prognoserne for rumvejret. Men sker det værste – og det vil det uvægerligt gøre med få hundrede års mellemrum – vil en kraftig solstorm kunne ramme den teknologi, vi stoler på, med kolossal effekt. Og også ramme langt ud over, hvad vi har mulighed for at tage højde for i vores beredskabsplaner.«

James Arbuthnot, formand for det britiske parlaments forsvarsudvalg, opfordrede tidligere i år den britiske regering til at få bedre hold på risiciene. Arbuthnot advarer også mod faren for militær udnyttelse af den teknologiske sårbarhed. Det skulle således være muligt, i det mindste i teorien, at skabe eksplosioner i rummet med missiler med henblik på at skabe stærke og målrettede elektromagnetiske impulser, der slår satellitter, radarsystemer og nationale elnet ud.

»Vi bliver stadig mere afhængige af ny teknologi, i takt med at teknologien bliver stadig mere sårbar. Der er grund til at være bange. Meget bange,« siger James Arbuthnot.

 

© The Observer og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu