Nyhed
Læsetid: 4 min.

Nu taler de om sex i Thailand

Thailændernes tilsyneladende så afslappede og ukomplicerede forhold til sex dækker over en dyb konservatisme i forhold til, hvordan man taler om emnet. Resultatet er et stort antal uønskede graviditeter og grasserende hiv-smitte
Information om sikker sex hører til sjældenhederne i Thailand, hvor sex er et meget tabubelagt emne. ’Folk tror, at hvis man taler om sex, så opfordrer du dem også til at dyrke det,’ siger Maytinee Bhongsvej, leder af Foreningen til Fremme af Kvinders Status, der har lanceret et nyt og åbent koncept om seksualundervisning i hovedstaden, Bangkok.

Information om sikker sex hører til sjældenhederne i Thailand, hvor sex er et meget tabubelagt emne. ’Folk tror, at hvis man taler om sex, så opfordrer du dem også til at dyrke det,’ siger Maytinee Bhongsvej, leder af Foreningen til Fremme af Kvinders Status, der har lanceret et nyt og åbent koncept om seksualundervisning i hovedstaden, Bangkok.

Pornchai Kittiwongsakul

Udland
24. marts 2012

BANGKOK – Hænderne løber ned ad hendes teenagekurver med en æggende præcision, imens hun svanser hen over scenen iført jeans i trussestørrelse, der slutter helt op om ballerne. Popfænomenet Turbo Music er så ung, at hun stadig har bøjle på tænderne, men det afholder ikke de midaldrende mænd fra at gramse på hendes ben og kønsdele ivrige efter at påsætte pengesedler overalt, hvor deres fingre kan nå.

Dette er det moderne Thailand: Et land, hvis nationale flyselskab som det første i verden er begyndt at ansætte ladyboys; som har verdens højeste antal kønsskifteoperationer og praler af en tilsyneladende åbenhed over for sex, som sjældent ses (eller nydes) tilsvarende noget andet sted i verden. Men spørg en lokal teenager, hvordan man ruller et kondom på, eller hvordan man bliver smittet med hiv, og du vil højst sandsynligt blive mødt med tomme blikke og generte fnis.

Trods et uddannelsessystem, der har skabt en af Asiens højeste grader af læse- og skrivefærdigheder, har Thailand også verdens næsthøjeste antal teenagegraviditeter, de fleste hivsmittede og aidssyge i hele Asien og en rate for kønssygdomme blandt unge, der stiger det ene år efter det andet.

Det thailandske skolesystems traditionelle styring »af tanker og adfærd ovenfra og ned« bærer en del af skylden for denne misere, mener Bangkok-bloggeren Kaewmala, forfatter til bogen Sex Talk, som analyserer thailandsk kultur og seksualitet.

»Sex er ikke altid et tabuemne i thailandsk kultur ... Men det, som anses for ’passende’ bliver defineret snævert af personer, der ikke altid er i kontakt med virkeligheden.«

Klø når det kradser

Sidste år var det Turbo Musics singlehit »Itchy Ear«, der henledte opmærksomheden på den paradoksale kontrast mellem Thailands hypererotiserede image og dets overraskende konservative kultur. Med en sangtekst, hvori hun beskriver en kropslig ’kløe’, som ubetinget kræver at blive ’kradset’, og en Youtube-video, der er set over 17 millioner gange, fremkaldte bandet – og dets budskab – en byge af kritik for at opfordre til ’amoralsk adfærd’, der ikke passer sig for thailændere, og for at bryde med den thailandske kulturs tabuiserede forhold til sex.

I år har det thailandske Nationale Økonomiske og Sociale Udviklingsnævn udpeget sociale netværkstjenester som Facebook som ansvarlige for en stor del af landets uønskede teenage-graviditeter, fordi de fungerer som medier for forførende budskaber og videoklip.

Herefter fulgte en landsdækkende sundhedseksamen for gymnasieelever, der bl.a. bød på spørgsmål som: »Hvis du mærker en seksuel trang, hvad skal du så gøre?« Svarmulighederne omfattede: »a) Spørg dine venner, om I skal spille fodbold sammen, b) Kontakt familiemedlemmer, c) Prøv at sove, d) Gå ud med en ven af det modsatte køn, eller e) Inviter en nær ven til at se en film sammen.«

Det korrekte svar var ifølge Dr. Samphan Phanphrut, direktør for den thailandske Nationale Eksamenskommission (a): »Spørg dine venner, om I skal spille fodbold sammen«, og det gjaldt både for drenge og piger. Spørgsmålet, sagde han til de lokale medier, havde til formål at afdække elevernes evne til at genkende deres seksuelle impulser – og handle derefter.

Kopier af eksamenstesten, der blev lagt ud på internettet, afstedkom forargede kommentarer. Men flere kommentatorer beklagede også manglen på en dialog om seksualitet mellem børn og forældre og tilstandene i landets uddannelsessystem – kritik, som vakte genklang hos visse politikere.

Dr. Pusadee Tamthai, et medlem af Thailands Nationale Kommission for Kvinders Anliggender, mente således, at eksamensspørgsmålenes undvigende formuleringer i kombination med de mange mulige svar, alene var et vidnesbyrd om undervisernes manglende evne til at nå deres elever.

»Børn vokser op så meget hurtigere i dag end tidligere, men fordi sex er tabu i Thailand, lærer de sjældent om sex fra deres forældre eller familie. Derfor kommer deres viden til at afhænge af, hvad de kan få af information fra magasiner, internettet og deres venner,« siger hun.

»Når de så lærer om sex i skolen, er den måde, de studerende kommunikerer med deres lærere på, hierarkisk opbygget, og derfor ikke videre åben, fordi der i vores kulturs normer om respekt for de ældre er så stort et fokus på, at man skal passe på, hvad man siger, snarere end at tale frit og fordomsfrit.«

Selvværd og samleje

Heldigvis er der nogle pædagoger i Thailand, der lytter. Maytinee Bhongsvej, leder af Foreningen til Fremme af Kvinders Status, har lanceret et mere åbent koncept om seksualundervisning i hovedstaden, hvor et omfattende program, der omfatter både selvværd, kropslige og følelsesmæssige forandringer, rettigheder, kønssygdomme og samleje, har været afprøvet på omkring 100 skoler i Bangkok. Kurset, siger hun, overgår langt det nationale pensums ’sæd og æggestok’-fokuserede biologi, og har – til trods for, at det er stærkt kontroversielt – oplevet stor succes, om ikke andet anekdotisk.

»Folk tror, at hvis man taler om sex, så opfordrer du dem også til at dyrke det. Men hvis man bliver ved med at prædike ’bevar din jomfruelighed’, så forbereder man ikke sine børn på virkeligheden,« siger hun.

»Vi mener, at børnene bør være fuldt informerede, fordi de så bedre vil kunne undgå de situationer, der kan føre til, at de får problemer.«

Tamthai, der håber en dag at se et undervisningsprogram som Maytinees som del af det nationale pensum, nærer kun begrænsede forhåbninger.

»Alting begynder med at være ærlige over for hinanden,« siger hun.

»Og det kræver en hel del«.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her